Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 528 tematów w tym forum

• 0 odpowiedzi
    • 510 wyświetleń
  1. Dobór kolumn

• 1 odpowiedź
    • 510 wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 510 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 510 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 509 wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 509 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 508 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 508 wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 508 wyświetleń
  2. Odtwarzacz strumieniowy Magnat MMS 730

• 0 odpowiedzi
    • 507 wyświetleń
  3. Nagłosnienie dom

• 1 odpowiedź
    • 507 wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 507 wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 506 wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 506 wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 506 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 506 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 505 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 505 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 505 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 505 wyświetleń
  4. Pomocy

• 1 odpowiedź
    • 504 wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 504 wyświetleń
  5. Taga I arylic

• 0 odpowiedzi
    • 503 wyświetleń
  6. Elac debut B6.2 + ????

• 3 odpowiedzi
    • 503 wyświetleń
  7. Yamaha RN 2000

• 0 odpowiedzi
    • 502 wyświetleń

• Ostatnie posty

• określenie wpływu dyfuzorów w kontekście zmiany przestrzenności dźwięku to dużo bardziej złożona sprawa niż zakładka REW, w sumie to pracuję nad tym od 5 lat i końca nie widać. No może widać, ale na pewno jesteśmy jeszcze na etapie badań naukowych w tym temacie tymczasem można dość łatwo zobaczyć jak to wpływa na reflektogram, tylko nie wiem czemu patrzycie w zakładce distortion? trzeba kliknąć Filtered IR i tam wyskalować odpowiednio wykres, to co pokazujesz czyli jakieś zmiany 150-350 ms to wynika już z redukcji pogłosu i tego że jakby nie patrzeć wprowadziłeś też trochę dodatkowej chłonności akustycznej trzeba popatrzeć na pierwsze 15-20 ms odpowiedzi impulsowej, bo to w tym zakresie są te krytyczne odbicia które odpowiadają ze dużo aspektów związanych z przestrzennością, przesunięciem sceny, zmniejszeniem rozdzielczości bo pierwsze odbicia itd. i tutaj bardzo dobrze widać co dały Twoje dyfuzory. Powyżej 50 ms to już raczej mówimy o późnych odbiciach i pogłosie, zwłaszcza w akustyce małych pomieszczeń. Te odbicia sufitowe to zapewne te z zakresu 6-8 ms, czas by w miarę się zgadzał z tym że to sufit. I tak były dość słabe, -15 dBFS, ale teraz nie ma ich praktycznie w ogóle więc efekt jakiś jest. Norma mówi że w pierwszych 15 ms ma nie być odbić silniejszych niż -10 dBFS Przy okazji, zanim ktoś zapyta - to silne odbicie w czasie 1 ms to na pewno podłoga ...aaa przy okazji przywołany do tego wątku zobaczyłem  chyba nie do końca autorski projekt, chyba powinieneś mieć współautora jakiegoś
    • @Sipo cholera😁. Uzasadnienie jest i jaja są, żeby się określić . To się szanuje. 
    • W pierwszym kwartale 2025 roku, upadło w Polsce ponad 50k małych przedsiębiorstw. To tragedia dla ekonomii kraju i wszyscy to odczują na własnej kieszeni. Tusk blokuje port centralny i inne wazne inwestycje bo tak kazali z Berlina. Nie jestem fanem PiS-u, wole Mentzena, ale za rządów PiS-u przedsiębiorcy mieli trochę lepiej a politycy nie włazili tak ostentacyjnie niemcom w doope. Czasem aż wstyd jak się na to patrzy, szczególnie z odległości jest to widoczne bo mieszkam w UK.  Korporacje wola Traskowskiego, bo jak wygra będzie więcej stabilności politycznej w kraju. A stabilność jak wiadomo dobra jest dla finansów i dużego biznesu. Z drugiej strony Nawrocki może stopować jako prezydent zapędy rządu Tuska i będą tarcia na linii premier-prezydent.  Pytanie: co będzie lepsze dla kraju? Ja wybieram jednak Nawrockiego.
    • @kaczadupa i @Rafał S żebyście nie zrozumieli , że bronię januszów polskiego biznesu,bo nie bronię. Ale ludzie to się często zachowują jak stado wystraszonych baranów. Pracowałem za ciężkich czasów dla jednego z takich biznesmenów. Przychodziłem na czas, trzeźwy i robiłem co trzeba. Tylko tyle i aż tyle.Przy okazji jakiejś zbiórki firmowej ludzie płaczą, że szef fatalnie płaci. No to mówię,nie przyjdziemy  jutro do pracy,zobaczymy co zrobi. Przecież ludzi z ulicy nie zbierze. Kto nie idzie? Żebyście słyszeli te tłumaczenia... . Wziąłem sprawy we własne ręce i robię po włosku. Szef mnie wzywa. Kłopoty w domu,kłopoty z dziewczyną? Nie,szefie,jaka płaca taka praca. Wyrzucił mnie na najlepiej płatny dział firmy😁. Parę lat później w państwowej spółce,firma też się obija. No to uradziliśmy z szefem zmiany, że pytamy kierownika regionalnego o zgodę i piszemy pismo do władz spółki. Kiero się zgodził,ja napisałem. Zanim jeszcze wydrukowaliśmy poszła fama na dziale , że pierwszych trzech, którzy się podpiszą wyrzucą z roboty! No to jak tylko miałem glejt w łapie podpisuję się jako drugi,szef zmiany trzeci😁. Idziemy do kierownika, mówię, podpisałbym jako pierwszy,ale nie wypadało 😁. Kierownik śmiał się i podpisywał 😁 Później jeszcze była przygoda ze związkami. Finalnie nic nie wywalczyliśmy i pierwszy odszedłem wraz z końcem umowy/ a umowa to wtedy było coś/ . Zapamiętałem z tych przygód tyle,że większość jest bierna i pilnuje własnego tyłka,ale jak coś "rzucą" to pierwsi wyciągają łapę,o czym wspominał @tomek4446
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...