Skocz do zawartości

Amplituner stereo do kolumn Jamo E430

grabo

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Sytuacja wygląda tak, że dostałem dwie kolumny Jamo e430 i potrzebuję jakiś używany amplituner stereo w granicach powiedzmy 300-400zł. Dobrze by było gdyby miał ciekawy bass, bo nie planuję kupować subwoofera. Budżet raczej sztywny, bo mam sporo innych wydatków.

Amplituner będzie podłączony bezpośrednio do telewizora kablem optycznym lub hdmi. Nawet nie wiem czy jest tam opcja podłączenia analogowo.

Pokój ma wymiary około 11m2.

Nie jestem jakimś wymagającym użytkownikiem. Sprzęt będzie używany do słuchania muzyki na Spotify, głównie rap i trap, oraz do oglądania filmów na Netflix. Bardziej zależy mi na lepszej jakości muzyce, chociaż przeważnie i tak słucham jej jak coś robię w innym pomieszczeniu np. obiad 😄

Obecnie korzystam z kina domowego Sony DAV-DZ740, i jest "względnie ok". Pewnie gdybym nie dostał tych kolumn, to bym nie zmieniał. 

Jeszcze zastanawiam się, czy do tych kolumn potrzebne są podstawki? Bo mają tylko 80cm wysokości. Pokój jest dosyć mały, więc nie wiem czy dźwięk będzie się dobrze rozchodził.

Jakoś specjalnie nie zależy mi na czasie. Zamierzam raczej polować na okazję, bo mi się nie spieszy.

Polecicie coś "akceptowalnego"? Wiem, że audiofilski sprzęt to to nie będzie. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Edytowano przez grabo

3 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Cześć

W tym budżecie, wiele konstrukcji będzie miało po 20 lat i mogą wymagać już pewnego przyserwisowania.  Może warto dołożyć kilka stówek i kupić coś nowego i mieć święty spokój?

No właśnie po przejrzeniu kilkuset różnych ofert w tym budżecie też doszedłem do takich wniosków, ale jest kilka wyjątków np. Onkyo tx-8020, Pioneer sx-20, Yamaha r-S201. Z takich trochę starszych Yamaha rx-497 wydał mi się ciekawy.

Wiem, że są to raczej proste konstrukcje, ale nie są tak bardzo stare, i chyba nawet dokładając te kilka stówek nie kupię nic lepszego nowego. 

Nie do końca rozumiem kwestie wejść do amplitunera, prawie wszystkie mają tylko wejścia RCA. To prawda, że podłączając analogowo amplituner do telewizora za jakość dźwięku odpowiada po części sam telewizor, bo pełni funkcję daca? Jeśli tak jest, to amplituner bez wejścia cyfrowego ma sens? Tak jak wyżej pisałem, będzie on używany do Spotify i Netflixa, więc wszystko będzie szło z telewizora. 

W moim budżecie jedynym amplitunerem jaki znalazłem z wejściem optycznym jest Onkyo tx-8020. 

Ogólnie poświęciłem kilka godzin na czytanie forów i przeglądanie różnych ofert. Strasznie to wszystko zawiłe, masa sprzecznych opinii i informacji. Mimo to, jak nikt mi nic nie doradzi, to będę musiał sam coś wybrać, i na tą chwilę chyba wybór padłby na onkyo.

Mam wrażenie, że trochę zbyt poważnie do tego podszedłem, bo obecnie korzystam z kina domowego Sony DAV-DZ740, i też jak dla mnie nie ma jakiejś tragedii. Pewnie pierwszy z brzegu ampli z tymi kolumnami zagra o niebo lepiej od tego kina. 

Sorki za ewentualne błędy, ale już mi się oczy zamykają 😴

18 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał:

No niestety w takim budżecie to ciężko znaleźć coś ciekawego i jeszcze żeby w dobrym stanie było.

Może trzeba poczekać i trochę dozbierać , to będzie łatwiej coś niezłego kupić.

Zbieram to ja na mieszkanie, do tego jest masa innych wydatków. Żyjąc samemu nie jest lekko 😉

Mógłbyś proszę wyjaśnić mi kwestię podłączenia amplitunera do tv? Czy RCA ma w tej sytuacji ma jakikolwiek sens? Łatwiej będzie mi się zorientować czego faktycznie szukam.

Edytowano przez grabo

Jeśli dysponując niedużą kwotą chcesz podłączyć amplituner do telewizora złączem optycznym to masz dwie (a właściwie trzy) możliwości:

-kupić niedrogi DAC (kilkadziesiąt złotych) oraz klasyczny wzmacniacz lub amplituner. Sygnał wychodzi z TV wyjściem optycznym do DAC'a, a dalej RCA do wzmacniacza/amplitunera.

-amplituner lub wzmacniacz z optycznym wejściem cyfrowym. Jeżeli chcesz model stereo to trudno znaleźć coś w cenie 300-400 zł (będą to raczej starsze modele z początku tego wieku).

-proponuję jednak kupić wyższy model amplitunera kina domowego (np. Sony serii QS: STR-DB930/940 QS, DB1070/1080QS, Pioneer VSX-814/914), zadbane kilkunastoletnie modele tego typu można trafić w zbliżonej cenie (jeżeli nie będzie w komplecie pilota to często można kupić zamiennik lub pilota uniwersalnego). W stereo nie będzie tak źle i lepiej to zagra od Twojego DZ740.

Przedmówcy wspominali, że warto by było powiększyć budżet na zakup czegoś lepszego -ale skoro nie ma takiej możliwości to nie ma co do tego wracać.

Pozdrawiam 

28 minut temu, grabo napisał:

Dziękuję za odpowiedź 😀 

Co myślisz o Pioneer VSX917V?

Znalazłem fajną ofertę z pilotem za 300zł.

Pozdrawiam 🙂 

Znalazłam jeszcze Sony STR-DB1070QS za 430zł bez pilota, ale to już wyjdzie 500zł z pilotem, także trochę drożej.

Ten Pioneer ma minimalną impedancję kolumn 6Ω, a na moich jest napisane 4Ω. Byłby to problem?

Edytowano przez grabo

Nie będzie problemu z tym Pioneerem i kolumnami 4ohm. 

Cena bardzo dobra, a seria 9xx to już dobre granie. Ja bym się nie zastanawiał i brał, problem szybko rozwiązany i z głowy. VSX917 to młodszy model od tego Sony i porównywalny jakościowo-więc to lepsze i tańsze rozwiązanie od 1070, a 300zł za egzemplarz z pilotem to bardzo rozsądnie (połowa tej kwoty to wartość samego oryginalnego pilota).

Pionek całkiem przyjemnie zrywa się z Jamo 😎

Pozdrawiam 

1 godzinę temu, RoRo napisał:

Nie będzie problemu z tym Pioneerem i kolumnami 4ohm. 

Cena bardzo dobra, a seria 9xx to już dobre granie. Ja bym się nie zastanawiał i brał, problem szybko rozwiązany i z głowy. VSX917 to młodszy model od tego Sony i porównywalny jakościowo-więc to lepsze i tańsze rozwiązanie od 1070, a 300zł za egzemplarz z pilotem to bardzo rozsądnie (połowa tej kwoty to wartość samego oryginalnego pilota).

Pionek całkiem przyjemnie zrywa się z Jamo 😎

Pozdrawiam 

Kupiłem, jeszcze udało mi się wynegocjować na 250zł 😁

Dziękuję bardzo za pomoc, dam znać jak przyjdzie. 

Pozdrawiam 🙂