ExkluzywnyMenel Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu Witam. Siedzę na forum od jakiegoś czasu i próbuję dokonać wyboru dla zestawu jak w tytule. Niemniej jednak im więcej opcji tym więcej wątpliwości. Postanowiłem się więc zarejestrować i założyć swój wątek. A zatem mam pokój połączony z kuchnią jak na załączonym zdjęciu - ok 32-33 m2. Lokalizacja sprzętu audio oraz miejsce odsłuchu (kanapa) zaznaczono. Sprzęt będzie służył w 50% do kina domowego oraz w 50% do słuchania muzyki (elektroniczna - trance, drumm&bass, ale również hip-hop). I teraz chciałbym dobrać najbardziej odpowiedni do tego zestaw z poniższej listy, którą rozważam. Wzmacniacz: Marantz PM7000N NAD C368 z BluOS Hegel H95 Kolumny: KEF Q750/950 Fyne Audi F501/502 Heco Aurora 1000 Oczywiście jestem otwarty na inne zestawienia - warunek, wzmacniacz powinien posiadać funkcje sieciowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Moja rada jest taka odpuść sobie wzmacniacz z funkcjami sieciowymi. Zrobisz oczywiście jak uważasz to twój wybór. Na początku też kupiłem all in one nawet z cd, pózniej all in one bez cd za to z korekcją pomieszczenia( i ewentualnie to może być wyjście dla ciebie, bo pomieszczenie , które posiadasz pewnie ma spore problemy akustyczne), teraz mam wzmacniacz i oddzielnie streamer.To dużo lepsze dla mnie wyjście, choć pewnie teraz wybrał bym w podobnej cenie do mojego streamera, oddzielnie transport i dac. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ExkluzywnyMenel Napisano 19 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 19 godzin temu @Tomasz Kluczynski A możesz zaproponować jakiś wzmacniacz, bez streamera, ale z DAC, i wskazać do nich swój wybór w zakresie rozpatrywanych kolumn i pomieszczenia, tak, aby zmieścić się w budżecie ok 10.000 zł? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu Wiesz ten marantz pm 7000n(szczególnie jeśli jeszcze jest dostępny w cene około 3tys zł) czy Hegel H95 to są całkiem ok wzmaki. Co jeszcze warto popatrzeć, pewnie MF M3SI, jeśli za wzmaka jesteś w stanie zapłacić około 5tys zł to świetnym rozwiązaniem jest Qudral Aurum A8. Sam mam A9 a to prawie to samo, tylko a9 ma pilota. Kupiłem A9 w Niemczech, bo w Polsce była niedostępna. A8 ma całkiem dobrego daca na kościach Burr Browna. Zamiast streamera można do niej po USB podłączyć laptopa lub dokupić niedrogi streamer , na przykład Wimm Pro Plus. https://www.maxaudio.eu/pl/p/QUADRAL-AURUM-A8-BLACK_poekspozycyjne/905?gad_source=1&gad_campaignid=17338910344&gbraid=0AAAAADtvjlRNC-kDIv87Y1ONzOpyOipXW&gclid=CjwKCAjwiezABhBZEiwAEbTPGDjpjqzccXRvlTvHLH-eeZvzyeGvjDuXfQMPnyHfN9s9Rox-q3y5exoCIfUQAvD_BwE Ewentualnie rozejrzeć się za używanym sprzętem, bo często w świetnej cenie można trafić dobry sprzęt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eltanianin Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowany) Z tymi MF 2, to byłbym ostrożny... Na pewno trzeba wziąć do domu i posłuchać. Miałem z nimi swoje kilkanaście godzin i powiem, ze w sumie byłoby super, bo piękna wielowarstwowa scena, szeroko / głęboko grają. melodyjne, barwa piękna i wszystko byłoby si, ale... ...słabo sobie radzą, albo nie radzą z gęstymi utworami, Tam, gdzie muzyka jest wartka, gęsta, to się mocno rozlewa, zwłaszcza w dole pasma. Słaba kontrola basu. Nie, wiem, czy to w Hip-Hop / RAP, byłoby fajne. No może kwestia precyzyjnego doboru kolumn, coś by tu zmieniła, ale ile? Co do Hegela, to nie podpowiem, bo nie słyszałem, ale ma dobre opinie Więc, podobno Tak Marantz - trzeba lubić jego granie, dla mnie jest "twardy", czy jak , to nazwać. Po dłuższym słuchaniu różnych modeli, byłem jednak zmęczony, Marantze "wierciły mi dziurę w uszach" - ale to doznania, pewnie bardzo subiektywne. NAD C368 - Ma bardzo dobre opinie, Stereofonia nie zbyt szeroka, ale za to jest głębia.. Gra w klasie D. Po za tym, to NAD - angielskie granie Może zacznij testy od tego Hegela i NAD, a jak coś nie. podejdzie... to.... Może zwróć, uwagę na .... na Cyrus ONE HD; 2x 100 Watt / 6Ohm ale i "ósemki" pociągnie żwawo (z DAC). Tak, to już nie nowość,.. ale ...gra to "podobnie" do MF w sensie bujnej sceny w głąb i w szerz, melodyjny, ale bardzo dobrze kontroluje doły, pozwala na pewną analizę. co w muzyce elektronicznej jest fajne. Wokale są przyjemne, żadnych sybilantów. Bardzo miło wspominam odsłuchy.... Taki balsam dźwiękowy dla uszu. Prawie, swego czasu bym go kupił, ale wówczas okoliczności, nieplanowanego zakupu, nie pozwalały na ten wybór, (braki budżetowe na "już", a padł mi poprzedni sprzęt.). Więc wybrałem coś innego, co w Twoim dość sporym pomieszczeniu się nie sprawdzi., więc, nie będę mieszał. Ale na tego Cyrusa, mimo że to już"końcówka serii" na rynku, zwróciłbym uwagę. Dobór kolumn z tego co proponujesz zacząłbym od tych KEF Q750/950.... Edytowano 18 godzin temu przez Eltanianin 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu No widzisz co człowiek to opinia, w życiu bym nie powiedział, że marantz gra twardo, raczej bym to nazwał spokojnym graniem zupełnie nie męczącym. Za to te Nady nie podchodzą mi wogle, dopiero te od M10 w górę. Te tańsze grają jak dla mnie jak spod koca, może dlatego że mój wzmak gra zupełnie inaczej. Dlatego sam musisz odsłuchiwać i wybierać , a nie kierować się tym co inni ci proponują. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ExkluzywnyMenel Napisano 18 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 18 godzin temu Oczywiście odsłuch zakładam. Ale też chcę się jakoś do niego przygotować, a nie całkowicie losowo parować różne sprzęty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eltanianin Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 4 minuty temu, Tomasz Kluczynski napisał: No widzisz co człowiek to opinia Dokładnie, tak jest... Już tak sprzeczne opnie z własnymi odczuciami, trafiałem w sklepach, gdzie mi wręcz "wciskano", to, czy tamto, bo nie będzie lepiej w danym budżecie... Nie jestem jakimś tam doświadczonym analitykiem, po prostu przy wyborze sprzętu dość dużo "mieszałem"... 5 minut temu, ExkluzywnyMenel napisał: Oczywiście odsłuch zakładam ...,i ostatecznie domowe odsłuchy i to kilku dniowe, każdej konfiguracji, przynosiły optymalny efekt. Bo, nawet te sklepowe, potrafiły wyprowadzać w pole, bo oni mają "laboratoria" nie pokoje i tam wszystko inaczej gra, niż w "zwykłym" pokoju. Odsłuch sklepowy można traktować, jako bardzo orientacyjny, ale i tu się można zdziwić. Taka anegdotka, Wybrałem swój wzmacniacz, tylko na podstawie odsłuchów domowych, ale pesnego dnia chciałem do niego cośdobrać i zabrałem do sklepu audio, i tam jak mi go podłączyli, do bardzo podobnych kolumn, to po jakiś kilku minutach, pomyślałem, że gdybym opierał swoje decyzje na słuchaniu w tym sklepie, to bym go nie kupił. bo "koc", oni tam bardzo nastawieni są na ekspozycję Musicala Fidelity i pod te wzmacniacze zrobiona adaptacja akustyczna pomieszczenia. Finalnie, zrezygnowałem, z dalszego odsłuchu tam, bo nie miało to sensu. i dobrałem urządzenie, na podstawie domowego odsłuchu. 10 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: Za to te Nady nie podchodzą mi w ogle, dopiero te od M10 w górę. Te tańsze grają jak dla mnie jak spod koca, może dlatego że mój wzmak gra zupełnie inaczej. Właśnie wszystko zależy od odniesienia. Dlatego tylko odsłuch i to najlepiej doś ćdługi w sensie wypożyczenie sprzętu na parę dni, by się do niego troszkę, może nie od razu przekonać, ale przyzwyczaić. Potem wziąć kolejny.... i dać mu szanse. Warto porobić notatki, jak się chce testować już tak po wyżej 4 sztuk, bo zacznie się mieszać. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu Dobrze gdybyś napisał jakiego rodzaju dźwięku byś szukał, czy to ma być brzmienie raczej jaśniejsze, z dużą ilością szczegółów, bardzo przestrzenne, czy takie spokojniejsze gdzie najbardziej wysunięta jest średnica, góra trochę bardziej schowana i ogólnie gra to po cieplejszej stronie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 3 godziny temu, ExkluzywnyMenel napisał: Heco Aurora 1000 Do heco czesto tutaj parowali z Yamahą. Podobno synergią się "wytwarza" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eltanianin Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu (edytowany) 24 minuty temu, Tomasz Kluczynski napisał: Dobrze gdybyś napisał jakiego rodzaju dźwięku byś szukał, czy to ma być brzmienie raczej jaśniejsze, z dużą ilością szczegółów, bardzo przestrzenne, czy takie spokojniejsze gdzie najbardziej wysunięta jest średnica, góra trochę bardziej schowana i ogólnie gra to po cieplejszej stronie. No właśnie, ogólnie napisał że słucha muzyki elektronicznej , trance, a tu raczej wskazana jakaś tam analityczność, więc szerokie i wieloplanowe granie. potem Hip-hop, tu głównie rytmika i wokal. zejścia niiiiskoooo wdół, ale już nie trzeba analityczności, tylko "pierdolnięcia" i głębokich zejść, czyli przeciwność "chłodnej", spokojnej analityczności . To już jakby dwa światy....Sprzętowo trudno, to będzie pogodzić, w jednym klocku. Pytanie, na co bardziej postawi.... na tę elektronikę gdzie jest dużo warstw, detali, smaczków, i tu nawet wspomniany MF był by spoko. Czy, jednak głównie to ta rytmika + wokal, gdzie ze względu na rytmikę, gęstość utworów, np. taki MF, moim zdaniem odpada. Wzmacniaczem do "wszystkiego" może się okazać ten Cyrus ONE HD, z tych co znam i mieszczą się w budżecie autora. No nie wiem, czy ten Marantz ogarnie, (oczywiście po za wokalem), , najistotniejsze w Hip-Hop... Elektronika się może lekko rozpływać w sensie utraty szczegół. No, aj mam obecnie relatywnie analityczny wzmacniacz, i do elektroniki, takiego spokojnego relaksacyjnego słuchania się znakomicie nadaje... Marantz, raczej analityczny nie będzie, ale będzie na pewno cieplej , więcej środka. ... Właśnie, ten "środek" z Marantza, mnie wiercił Wiadomo subiektywne odczucia. Edytowano 17 godzin temu przez Eltanianin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 31 minut temu, Eltanianin napisał: No, aj mam obecnie relatywnie analityczny wzmacniacz, i do elektroniki, takiego spokojnego relaksacyjnego słuchania się znakomicie nadaje... Marantz, raczej analityczny nie będzie, ale będzie na pewno cieplej , więcej środka. ... Właśnie, ten "środek" z Marantza, mnie wiercił Wiadomo subiektywne odczucia. A twój relatywnie analityczny wzmacniacz to zdaje się Arcam A5. Nie słuchałem nowej serii Arcama, poprzednio miałem Arcama SA30 przez 4 lata, i gdy zastąpiłem go Qudralem A9 to nastąpiła duża poprawa. To świetny wzmak, bardzo detaliczny ze świetną przestrzenią i bardzo dobrze kontrolowanym basem. Wpołączeniu z ciut cieplej grającymi kolumnami to może być świetny duet, dlatego polecał bym sprawdzić autorowi tematu tego A8 z Maxaudio. A jak gra A8 można poczytać w temacie ,tak od 10 strony, a wcześniej dużo o innych wzmacniaczach, które przed nim były sprawdzane. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ExkluzywnyMenel Napisano 16 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 16 godzin temu Na pewno na pierwszym miejscu stawiam muzykę elektroniczną. Mam świadomość, że w kontrze do niej stoi hip-hop. Wydaje mi się, że do kina domowego, uzyskania lepszego dźwięku przestrzennego, lepiej się sprawdzi wzmacniacz bardziej wieloplanowy, analityczny. Mam prośbę, aby proponując jakiegoś wzmaka próbować go sparować z którymś zestawem kolumn ktore rozważam :) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eltanianin Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 7 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: A twój relatywnie analityczny wzmacniacz to zdaje się Arcam A5. Nie słuchałem nowej serii Arcama, poprzednio miałem Arcama SA30 Ja z kolei nie znam SA 30 Więc trudno będzie mi się odnieść. Qudral Aurum A9 / A8 wówczas mi nie podpowiadano, pewnie daleko wykraczał po za mój budżet. Teraz, jak patrzę na ceny, to może gdybym dziś czegoś szukał, to może byłby to kolejny kandydat. Wszakże za jasno, za sucho, też bym nie chciał. Porównywałem też tego mojego A5 z Rotelem A12, i A 14 i Rotele , już były zdecydowanie za jasne, za suche. Wręcz dobierałem, je jako ultra nudna 8 minut temu, ExkluzywnyMenel napisał: Wydaje mi się, że do kina domowego, uzyskania lepszego dźwięku przestrzennego, lepiej się sprawdzi wzmacniacz bardziej wieloplanowy, analityczny. Tu, tak, nie do końca się zgodzę... Dobre stereo, zawsze będzie do słuchania muzyki lepszym rozwiązaniem od KD W ogóle Kino Domowe, to odrębny temat. Chyba nie warto tego mieszać w jednym wątku. 10 minut temu, ExkluzywnyMenel napisał: Mam prośbę, aby proponując jakiegoś wzmaka próbować go sparować z którymś zestawem kolumn ktore rozważam Tu ja pozostawiam pole innym kolegom. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eltanianin Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 2 godziny temu, ExkluzywnyMenel napisał: Na pewno na pierwszym miejscu stawiam muzykę elektroniczną. Sorry, że tak osobno. ale zapomniałem się odnieść Ja bym, w tym wypadku polecał wzmacniacze o pewnej zdolności analitycznej, grające szerzej i w miarę możliwości oddające choćby zalążek głębi / warstw sceny, nie chodzi tu o nie wiadomo jaki rozmach, jaki byłby potrzebny do Jazzu, ale o to by nieco rozwarstwiał muzykę. Wyłapiesz wtedy znacznie więcej. a doskonale wiesz, że w tym i pokrewnych gatunkach, to właśnie plany, warstwy tworzą pejzaż i nie skupiasz się tylko na barwie i głównej linii melodycznej.... Kolumny, mimo że słuchałem wielu par, różnych producentów, dobierałem 6 lat temu, i na tym był koniec, więc na pewno inni mają tu więcej do powiedzenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 4 godziny temu, ExkluzywnyMenel napisał: Oczywiście odsłuch zakładam. Ale też chcę się jakoś do niego przygotować, a nie całkowicie losowo parować różne sprzęty. Na start warto sprawdzić "losowe" style brzmieniowe Dzięki temu będziesz wiedział, jakie granie wolisz. Od siebie dopiszę na pewno Monitor Audio Bronze 500, KEF Q7 Meta, Dali Oberon 7, Polki R600 Ze wzmacniaczy warto rozważyć opcje bez streamera i dokupić go oddzielnie - otwiera to wiele możliwości. Przykładowo Audiolab 7000A, Musical Fidelity M3si, Cambridge CXA81. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy Na miejscu znajdziesz u nas bardzo szeroki wybór 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowallosu Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 5 godzin temu, Tomasz Kluczynski napisał: No widzisz co człowiek to opinia, w życiu bym nie powiedział, że marantz gra twardo, raczej bym to nazwał spokojnym graniem zupełnie nie męczącym. Za to te Nady nie podchodzą mi wogle, dopiero te od M10 w górę. Te tańsze grają jak dla mnie jak spod koca, może dlatego że mój wzmak gra zupełnie inaczej. Dlatego sam musisz odsłuchiwać i wybierać , a nie kierować się tym co inni ci proponują. Marantz domyslnie gra spokojnie, ale jak po lekkim eq barwa idzie w stronę denona, tyle ze z lepsza przestrzenia i bardziej kontrolowanym basem niz w denonie z tej samej polki cenowej. Napisze jeszcze, ze na Twoim miejscu Autorze dalbym tą sofe blizej. Nie tylko ze wzgledu na lepsze doznania muzyczne, ale również ze wzgledu na odleglosc od lazienki i kwestie zapaszków. w ogole audio i tv dalbym na sciane prostopadla do sofy. Mialbys lepiej poukladany dzwiek i przestrzen bardziej spojna taki offtopik. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eltanianin Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowany) 4 godziny temu, Q21 napisał: Monitor Audio Bronze 500 Fajne kolumienki za przystępną cenę. Ja posiadam z poprzedniej serii: MA b6 Te B500, odbieram, jako jeszcze swobodniej grające, mają "więcej powietrza" od B6. Barwa bardzo przyjemna, tak mają swoją delikatną sygnaturę brzmieniową, nie są 100 naturalne, ale naprawdę może się to podobać. I moim zdaniem jest to wybór dość "bezpieczny". U mnie grały z Denonem 800ME, który jest całkiem odmienny brzmieniowo od obecnego Arcama A5, a i tak znalazły się w połączeniu z tym A5, dodając ćwiekowi nieco więcej melodyjności i nieco ciepła. Fajnie mogą się zgrywać z jaśniejszymi wzmacniaczami dźwiękowi ciepła, nie ujmując analityczności. Basik jest fajny, nie jakiś potężny, ale taki plastyczny, tzn miękki, ale i wystarczająco zwarty, schodzi, gdy trzeba, nie rozlewając się jak smoła, nawet po nie adaptowanym akustycznie pokoju. Edytowano 9 godzin temu przez Eltanianin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts