Kraft Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) Wiadomo, że producent kolumn korzystający z gotowych przetworników obawia się, że jego projekty mogą być łatwo skopiowane przez hobbystów. W tej sytuacji jakakolwiek modyfikacja seryjnych przetworników (realna czy tylko medialna) jest dla niego korzystna biznesowo. Dodatkowo buduje też prestiż, no bo jednak przetworniki nie takie same, co dla pospólstwa;). Nawet jeśli modyfikacja jest realna, to czy czyni taki przetwornik lepszym? A może tylko nieco lepiej dopasowanym do konkretnej potrzeby. Te same przetworniki są np. produkowane w wersjach 8 i 4 omowych. Nie są wymienne, ale czy któryś z nich jest lepszy brzmieniowo? Kolejna kwestia to, czy 1-osobowe "biuro" konstrukcyjne producenta typu Kudos jest w stanie jakąś drobną modyfikacją realnie ulepszyć głośnik zaprojektowany i rozwijany przez specjalistę pokroju Scan-Speaka czy SEAS-a? Szczerze wątpię. Był taki przykład przed paru laty. Audio Physic domagał się od skandynawskiego producenta modyfikacji kosza głośnika według swojego projektu. Ten odmówił twierdząc, że jego kosz jest optymalny i zmiana jest bez sensu. 53 minuty temu, audiowit napisał: W dimond 25 jest CA15RLY w Kudos Super20 CA18RLY-KU. Różnica oznaczeń wynika z rozmiaru. W Diamond 28 jest CA18RLY. 53 minuty temu, audiowit napisał: Posiada powlekany stożek papieru i cewkę głosową 39 mm (Super 10A) lub cewkę głosową 26 mm (Super 20A). Standardowy CA18RLY też ma "powlekany stożek z papieru" i 26 milimetrową cewkę. Nie doszukuj się tu różnic. A z tym korektorem fazy. Zmiana ta była z pewnością korzystna marketingowo. W końcu Kudos żądał za wersje Super sporej dopłaty względem bazowej Cardea. Dobrze, żeby droższa wersja różniła się czymś z zewnątrz od tańszego wydania. Lepszego strojenia na półce nie widać. Edytowano 5 godzin temu przez Kraft 2 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Pisałeś o lepszym dopasowaniu do konkretnej potrzeby - rozumiem: projektu - i tutaj ta modyfikacja może faktycznie przyczynić się do tego, że cały monitor brzmi jednak lepiej, pomimo że sam przetwornik nie jest „lepszy” tylko ma trochę inną charakterystykę. 1 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Caly czas zapominasz, ze kolumna jest zbudowana z sumy parametrow, ktore ze soba korelują. Przetwornik nie musi miec "lepszych" parametrow tylko dopasowanych do innych elementow. Dla Ciebie szczegoly nie maja znaczenia, a one są kluczowe. "Lepszego strojenia na półce nie widać" Ale slychać. Bo brzmiene super20, jest inne niż caradea20. Kraft, nie chce z Toba dyskutować. To informacja dla forumowiczow. Przed chwilą, audiowit napisał: Caly czas zapominasz, ze kolumna jest zbudowana z sumy parametrow, ktore ze soba korelują. Przetwornik nie musi miec "lepszych" parametrow tylko dopasowanych do innych elementow. Dla Ciebie szczegoly nie maja znaczenia, a one są kluczowe. "Lepszego strojenia na półce nie widać" Ale slychać. Bo brzmiene super20, jest inne niż caradea20. Kraft, nie chce z Toba dyskutować. To informacja dla forumowiczow, zeby zrozumieli zawilosci wobec produkcji podobnego przetwornika. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 2 minuty temu, majkel74 napisał: Pisałeś o lepszym dopasowaniu do konkretnej potrzeby - rozumiem: projektu - i tutaj ta modyfikacja może faktycznie przyczynić się do tego, że cały monitor brzmi jednak lepiej, pomimo że sam przetwornik nie jest „lepszy” tylko ma trochę inną charakterystykę. Oczywiście. Podobnie, ten sam przetwornik zabrzmi lepiej lub gorzej w zależności od zaawansowania i strojenia całej kolumny w której został zastosowany. Jednak więcej niż swojego maksa nigdy nie da;). Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Trzeba też jednak zwrócić uwagę na to, że monitory różnią się istotnie jakością, pomimo że przetwornik niskotonowy jest praktycznie ten sam - patrz ostatnie „śledztwo” w sprawie woofera w Bowersach serii 600/700/800. Finalnie gra układ: dwa przetworniki, zwrotnica, obudowa. Inna sprawa że jakiejś wielkiej techniki w obudowach Kudosa to nie ma. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 9 minut temu, audiowit napisał: Przetwornik nie musi miec "lepszych" parametrow tylko dopasowanych do innych elementow. Ale slychać. Bo brzmiene super20, jest inne niż caradea20. Czy ja to gdzieś negowałem? 8 minut temu, majkel74 napisał: Finalnie gra układ: dwa przetworniki, zwrotnica, obudowa. Ależ oczywiście. Edytowano 4 godziny temu przez Kraft Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 4 minuty temu, Kraft napisał: Czy ja to gdzieś negowałem? Nie, ponieważ w krytycznych momentach zastępujesz zdania oznajmujące pytaniami, a tezy - hipotezami. Prosta figura retoryczna. Na tej zasadzie pytając "Czy możemy nadal uważać pana X za uczciwego?" sugerujemy, że jednak nie należy już tak o nim myśleć. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 2 minuty temu, Rafał S napisał: Nie, ponieważ w krytycznych momentach zastępujesz zdania oznajmujące pytaniami, a tezy - hipotezami. Prosta figura retoryczna. Na tej zasadzie pytając "Czy możemy nadal uważać pana X za uczciwego?" sugerujemy, że jednak nie należy już tak o nim myśleć. Nie takie były moje intencje. Po prostu cenię prawdę i dążenie do niej. Moje twierdzenie, że przetworniki Pylonów i Kudosów są prawie takie same jest jest bliższe, niż twierdzenia Audiowita, że łączy je tylko to, że produkuje je SEAS. I tylko to starałem się wykazać. O brzmieniu Kudosów się nie wypowiadałem (bo ich nie słyszałem). Odpisz, cytując
audiowit Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Dziekuję Panowie za zrozumienie tematu. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 14 minut temu, Rafał S napisał: Nie, ponieważ w krytycznych momentach zastępujesz zdania oznajmujące pytaniami, a tezy - hipotezami. Prosta figura retoryczna. Na tej zasadzie pytając "Czy możemy nadal uważać pana X za uczciwego?" sugerujemy, że jednak nie należy już tak o nim myśleć. Powyższe zdania potraktujmy jako hipotezę. Proszę wskaż teraz moje wypowiedzi w których podważam zdanie Audiowita, że jego Kudosy grają świetnie. Zobaczmy, czy to czasem nie Ty "sugerujesz" coś, co nie miało miejsca. Edytowano 4 godziny temu przez Kraft Odpisz, cytując
audiowit Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Kraft, jeszcze taka refleksja troche poza tematem, i absolutnie nie majaca na celu nikogo urazić. Kudosy mimo prostej budowy przez ich wlascicieli nie są uznawane za drogie. Są czesto laczone z duzo drozszą elektroniką. Sprowadzasz wszystko do poziomu cana materialu jest ceną docelowego produktu. W hifi tak to nie dziala. Moze my po prostu malo zarabiamy. W tej klasie kolumn czyli do 30kzl nie ma kolumn idealnych i kudosy też maja swoje wady. Swietnie to grają Magico 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 5 minut temu, audiowit napisał: Sprowadzasz wszystko do poziomu cana materialu jest ceną docelowego produktu. Ani tak nie myślę, ani tak nie robię. Sam swoich dzieł też nie wyceniam po cenie materiałów;). Właściwie, to w ogóle ich nie uwzględniam w rachubach. Edytowano 4 godziny temu przez Kraft Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Jak już przy przetwornikach i cenach jest dyskusja to zapytam, ktoś się orientuje jakie to przetworniki siedzą w D2R? Wykonawcą wstęgi chyba jest ProAc ale woofer wygląda znajomo. Wojtek doszukał się podobieństw do woofera stosowanego przez AP. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 14 minut temu, Kraft napisał: Proszę wskaż teraz moje wypowiedzi Dziękuję za zaproszenie, ale nie jestem zainteresowany niepłatną analizą semantyczną. Zajrzę tu znowu, jeśli wrócicie do tematu ProAków [edit: widzę, że robi to Adam - chwała mu za to]. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 29 minut temu, kaczadupa napisał: Jak już przy przetwornikach i cenach jest dyskusja to zapytam, ktoś się orientuje jakie to przetworniki siedzą w D2R? Wykonawcą wstęgi chyba jest ProAc ale woofer wygląda znajomo. Wojtek doszukał się podobieństw do woofera stosowanego przez AP. A to nie jest Seas czasem. Zaraz zobaczę. Tak. To seas. Membrana z włókna szklanego, uklad magnetyczny seas excel. Ladny miedziany korektor fazy. Tez taki malem w ProAc 50 Signature Edytowano 3 godziny temu przez audiowit 4 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowany) Dobrze widzę, że to bardzo drogi przetwornik? Sztuka aż 2kzł?? Edytowano 2 godziny temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu A nie, to coś podobnego jabłko znalazło. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Adam, a wracając do Cyrusa 40 Amp - producent deklaruje bardzo małe THD, więc nie liczyłbym, że ten wzmacniacz podgrzeje średnicę D2R. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowany) Zobaczymy. Wczoraj z ciekawości sprawdziłem Hegla i Naima z ProAc i jednak na moje ucho zostanę przy piecu Regi z D2R. Edytowano 2 godziny temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, kaczadupa napisał: Wczoraj z ciekawości sprawdziłem Hegla i Naima z ProAc Z Heglem, to zgaduję, że zbyt chłodno, skoro nawet z Regą brakuje Ci czasem cieplejszej i bliższej średnicy. A Naim - jak wypadł? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowany) Przy Redze Naim nie wypadł Za to Hegel z D2R nie wypadł przy Naimie. Rega + D2R dla mnie. Edytowano 2 godziny temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Nie ma co rozwijać… jestem rozczarowany połączeniem z Heglem i tyle. Z Regą muzyka najbardziej mnie angażuje. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 4 minuty temu, kaczadupa napisał: Z Regą muzyka najbardziej mnie angażuje. A z niegdyś testowanych piecyków, co Ci podpowiada instynkt? Np. Roksan Caspian m2? Edytowano 1 godzinę temu przez Rafał S Odpisz, cytując
Recommended Posts