Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Pracuje w firmie zarzadzajacej budynkami wspolnot i miasta. Ostatnio (tydzien temu) przyszla do administratora kobieta samotnie wychowujaca dziecko. Dostala rachunek za prad - wyrownanie roczne (ogrzewanie elektryczne) okolo 7000zl. Oczywiscie nie ma kasy zeby zaplacic. Przeklinala urzad miasta i EU.

To jest jeden z bardzo glupich pomyslow Unii,

Unia wymyśliła ogrzewanie elektryczne? Co to się porobiło. 

Zaznaczam ze ta rodzina to zadna patologia.

Lokowanie biednych ludzi w mieszkaniach z ogrzewaniem elektrycznym, to jest dopiero patologia. 

Mieszkalem przez 5 lat w UK "wzbogaconej kulturalnie" przez to bydlo. 90% z nich nie pracuje

Gdzie to tak ubogacają?

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, Mikelas76 napisał:

TAAAAAA, Unia magicznie daje ze swojego. Nie, czekaj, daje z czwartego wymiaru... 🤭. Ktos za to placi, a wkrotce my zaczniemy placic wiecej niz dostajemy i skoncza sie inwestycje itp.

poczekajmy... 

Temat z innego forum, z innym uzytkownikiem 😉.

Pracuje w firmie zarzadzajacej budynkami wspolnot i miasta. Ostatnio (tydzien temu) przyszla do administratora kobieta samotnie wychowujaca dziecko. Dostala rachunek za prad - wyrownanie roczne (ogrzewanie elektryczne) okolo 7000zl. Oczywiscie nie ma kasy zeby zaplacic. Przeklinala urzad miasta i EU.

To jest jeden z bardzo glupich pomyslow Unii, a jest ich wiecej. Zaznaczam ze ta rodzina to zadna patologia.

Masz na mysli dzicz afrykańską i bliskowschodnią? masz na mysli slumsy Paryża, Amsterdamu, Hagi, Brukseli, Antwerpii, czy moze chodzi tobie o Berlin, Londyn, Marsylie i inne??? 

Mieszkalem przez 5 lat w UK "wzbogaconej kulturalnie" przez to bydlo. 90% z nich nie pracuje i stanowi koszt dla podatnika. Dziwisz sie ze wala drzwiami i oknami do Europy??? 🤦

Jakiś totalny nonsens. Polska jest jednym z większych beneficjentów unijnych funduszy, na który owszem, składają się państwa członkowskie. Przekładając na najprostszy język- Polska dostaje więcej niż daje. 
Oprócz tego już pomijam to, że Unia to bardzo dużo ułatwień, chociażby w prowadzeniu międzynarodowego biznesu, w czym dość boleśnie przekonała się Wielka Brytania, która chwilę po wyjściu przeżyła szok(no dobra, część obywateli która twierdziła że dalej są potęga gospodarcza i spokojnie poradzą sobie sami) że nagle produkty z reszty europy albo podrożały, albo nie miał ich kto dostarczać. 
Tak jak mówiłem, Unia swoje za uszami ma, ale jednocześnie pozwala lub ułatwia wiele rzeczy. 
z resztą, wystarczy sobie porównać Polskie krajobrazy przed i po wejściu do Unii

Edytowano przez jackov15
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, pairtick napisał:

Taaa, ja to słyszałem, że nawet będzie kuchenki gazowe wymieniać na elektryczne. 🤭

Póki co w miastach ma się dobrze ogrzewanie systemowe podejrzewam, że również dzięki dotacjom z UE.

Nadmienię tylko, że za miniony rok jak i dwa i 3 lata wstecz mimo podwyżek mam w rozliczeniu czynszu nadpłatę za ogrzewanie. 
Cud nad Wartą 🤭

https://energiadlapoznania.pl/zostan-klientem/cieplo-systemowe/zalety-ciepla-systemowego/

Energia elektryczna w Polsce na 2025r.

https://www.gov.pl/web/premier/rzadowe-wsparcie-tansza-energia

Niestety, ale wygasa ustawa z dniem 1 lipca i na razie będzie tylko drożej, później się ustabilizuje w dłuższej perspektywie. Zobaczymy.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano

A kolega nie wie, ze gaz w Unii juz sie robi BE? Tam gdzie nie ma gazu sieciowego, miasto juz teraz pakuje ludziom ogrzewanie elektryczne bez jakichkolwiek dyskusji. W zeszlym tygodniu starsze malzenstwo w mieszkaniu 60m2 dostalo w gratisie 4 grzejniki elektryczne, w zamian za 3 piece kaflowe, z ktorego jeden byl uszkodzony. Nie bylo opcji przestawienia pieca kaflowego. 

podstawa prawna:

https://www.poznan.pl/mim/main/uchwala-antysmogowa,p,64238,64248,64249.html#:~:text=Do końca 2027 roku - należy wymienić,klasy 5%2C których eksploatacja rozpoczęła się przed

Kolejny jest gaz. 

2028 rok: Zakaz montażu nowych pieców gazowych w budynkach będących własnością państwa lub samorządów. 

2030 rok: Zakaz montażu nowych pieców gazowych w budynkach prywatnych. 

2040 rok: Planowane całkowite wycofanie ogrzewania paliwami kopalnymi, w tym gazem, w UE. 

Kto ma szczęście jak kolega Jacek powyzej, bedzie korzystal z ciepla systemowego i CWU z rożnego rodzaju elektrociepłowni. Po 2040 bedzie mial kuchenke elektryczna lub inna mikrofale, bo gazu juz nie bedzie. Czy to sie podoba czy nie,takie sa plany Unii Europejskiej.

A co na to najwięksi truciciele tej planety? USA, Brazylia, Chiny, Indie i Rosja mają to głęboko w D.... 

Gdzie to tak ubogacają?

np. Nottingham, Ketterig, Londyn, Luton, Brighton. przynajmniej ja tam mieszkalem. Zreszta spojrz kto jest burmistrzem w Brighton i dlaczego...

Napisano
50 minut temu, Mikelas76 napisał:

Kolejny jest gaz. 

https://grid.iamkate.com/ 

U nas z węgla już nie ma, a co z gazem to zobaczymy - w każdym domu czy mieszkaniu jest indywidualny Junkers do ciepłej wody i ogrzewania. A ludzie już się zorientowali jak dają po kieszeni powietrzne pompy ciepła. 

53 minuty temu, Mikelas76 napisał:

np. Nottingham, Ketterig, Londyn, Luton, Brighton. przynajmniej ja tam mieszkalem. Zreszta spojrz kto jest burmistrzem w Brighton i dlaczego...

Już naprawili, biała kobita jest 😀 Ale Midlands, to generalnie, czarno widzę.

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Kto ma szczęście jak kolega Jacek powyzej, bedzie korzystal z ciepla systemowego i CWU z rożnego rodzaju elektrociepłowni. Po 2040 bedzie mial kuchenke elektryczna lub inna mikrofale, bo gazu juz nie bedzie. Czy to sie podoba czy nie,takie sa plany Unii Europejskiej.

A co na to najwięksi truciciele tej planety? USA, Brazylia, Chiny, Indie i Rosja mają to głęboko w D.... 

Michał, kolega z pracy właśnie zmienia piec na ekogroszek i przechodzi na gaz, jeszcze załapie się na wyższy zwrot kosztów wynikajacych z ustawy, czy dyrektywy w tym roku. Ma świadomość, że będzie trochę drożej takie ogrzewanie i ciepła woda, ale wygoda i czysto w kotłowni. 

Gdyby faktycznie był jakiś zakaz i wycofanie się w 2040r. z dostaw gazu do budynków mieszkalnych to w urzędzie by go nie poinformowali ? przecież z tego samego urzędu będzie miał ustawową refundację za przejście z pieca węglowego na gazowy.

Nie klei mi się to,  więc może jakiś link do takiej dyrektywy, czy nakazu by się przydał na potwierdzenie tego co piszesz. 

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
4 godziny temu, pairtick napisał:

A ludzie już się zorientowali jak dają po kieszeni powietrzne pompy ciepła. 

Ja się po 5 latach ciągle nie mogę zorientować. Prawie 170 metrów kwadratowych do ogrzania i średnio 1500 zł ... rocznie.

Napisano
3 godziny temu, DiBatonio napisał:

Nie klei mi się to,  więc może jakiś link do takiej dyrektywy, czy nakazu by się przydał na potwierdzenie tego co piszesz. 

Tu masz https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=COM%3A2024%3A63%3AFIN

Trzeba miec cierpliwosc zeby to sczytac. Opisane sa cele i zalozenia. 

Chcesz tracic czas czytaj.

To mi sie "podoba" :

"Elektryfikacja z całkowicie zdekarbonizowanym systemem energetycznym do 2040 r. jest głównym motorem transformacji energetycznej". 

Napisano
4 godziny temu, Grzesiek202 napisał:

Ja się po 5 latach ciągle nie mogę zorientować. Prawie 170 metrów kwadratowych do ogrzania i średnio 1500 zł ... rocznie.

Bardzo ładny wynik, pewnie masz dobrze dobraną i zainstalowaną. Ale ja i tak wolałbym gruntową, jak już.

Napisano
12 minut temu, pairtick napisał:

pewnie masz dobrze dobraną i zainstalowaną

Tak. Mam też bardzo ciepło zbudowany dom.

14 minut temu, pairtick napisał:

Ale ja i tak wolałbym gruntową, jak już.

Kojarzę, że mieszkasz w UK. Przy tym klimacie, nigdy nie rozważałbym gruntowej. Ale, trochę po Europie pojeździłem. I wiem, że nie maamy się czego wstydzić, jeśli chodzi o nowe budownictwo. Pompy ciepła nie ma sensu wciskać wszędzie.

Napisano

I to by było na tyle 😁 

Art. 79 kodeks wyborczy 

§ 4. Otwarcie opakowania zbiorczego, o którym mowa w § 1, i wyjęcie z niego kart do głosowania może nastąpić jedynie w przypadku, gdy jest to konieczne w związku ze stosowaniem niniejszego kodeksu lub innej ustawy, a o otwarciu postanowił właściwy organ wyborczy, sąd lub prokurator

https://arslege.pl/przekazanie-w-depozyt-dokumentow-glosowania-i-pieczeci-obwodowej-komisji-wyborczej-ds-ustalenia-wynikow-glosowania/k510/a42762/