Marek333 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) Porównanie Qobuz connect vs Tidal connect w realu. Witam Dziś miałem trochę czasu, przysiadłem do tematu i porównywałem jakość dźwięku Qobuz conect oraz Tidal connect i powiem Wam, że jestem pod niesamowitym wrażeniem jak duża jest różnica Jakość na Qobuz jest jakbym kupił 2 lub może 3 półki jakościowe wyżej sprzęt ! Szokująco duża różnica jakości. W czym ? : Doskonała mikrodynamika, szczegółopwość, przyjemny wokal, środek całe pasmo pięknie głęboko odtwarzane aż się nie chce wstawać z fotela urzekająco pięknie na Qobuz. Na Tidal jakbym wziął jakiś znacznie niższej jakości sprzęt, płasko, bez mikrodetali , środek, wokale przyćmione bez blasku i jakości. Nie sądziłem że aż taka różnica może być.... ktoś napisze zera i jedynki. Nic bardziej błędnego...Możliwe że inną jakość konwersji mają te serwisy. Takie wrażenie na mnie zrobił wprowadzony ok 2 tygodni temu Qobuz connect ( w połączeniu np. z moim ARIEES S1) że postanowiłem się z Wami podzielić wrażeniami, bo żadna zmiana sprzętu nie podniosła mi jakości audio jak wprowadzenie tego Qobuz connect. Szok! PS. Sprzęt na którym porównywałem: Hegel H390, Auralic Aries S1, kolumny YB-Destino, kable dobre..;) Testowany jeden z kilku utworów gdzie szczególnie czuć różnicę podaję linki dla ułatwienia do obu serwisów: You Ain't Just Whistlin' Dixie - The Bellamy Brothers https://open.qobuz.com/track/97529908 https://tidal.com/browse/track/13344638?u Porównanie oczywiście wykonujemy w natywnych aplikacjach Qobuz, Tidal, nie w żadnej wersji webowej w przeglądarce oczywiście (nie obsługują connectów) PS. Na aplikacji JPLAY (obecnie testuję jakość audio ) też doskonała jakość - idzie z Qobuza.... tu idzie przez protokół UPnP, nie connect (jakość prawie identyczna, bardzo wysoka, podobnie jak przez Qobuz connect w natywnej aplikacji QOBUZ ), .... edit../ dalej.... w JPLAY - (utwory TIDAL ) moim zdaniem wyraźnie niższa jakość tego utworu niż w Qobuz ale nieco wyższa niż w natywnej TiIDAL. To tyle. Miłego dnia. Marek Edytowano 4 godziny temu przez Marek333 1 1 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Też uważam , że Qobuz brzmi lepiej od Tidala. Choć mam możliwość odbioru przez Tidal czy Qobuz Connect, to dużo bardziej mi pasuje puszczanie przez apkę Mconnect . Brzmi to dla mnie lepiej niż przez Connecty czy z apki Eversolo, a poza tym to praktycznie 4 kliknięcia podobnie jak w Connectach i łatwiej mi się tam wybiera to co chcę puścić. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts