Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Porównanie Qobuz connect vs Tidal connect w realu.

Witam

Dziś miałem trochę czasu, przysiadłem do tematu i  porównywałem jakość dźwięku  Qobuz conect oraz Tidal connect i powiem Wam, że jestem pod niesamowitym wrażeniem jak duża jest różnica

Jakość na Qobuz jest jakbym kupił 2 lub może 3  półki jakościowe wyżej sprzęt !

Szokująco duża różnica jakości. W czym ? :

Doskonała mikrodynamika, szczegółopwość, przyjemny wokal, środek całe pasmo pięknie głęboko odtwarzane aż się nie chce wstawać z fotela urzekająco pięknie na Qobuz. Na Tidal jakbym wziął jakiś znacznie  niższej jakości sprzęt, płasko, bez mikrodetali , środek, wokale przyćmione bez blasku i jakości.

Nie sądziłem że aż taka różnica  może być.... ktoś napisze zera i jedynki. Nic bardziej błędnego...Możliwe że inną jakość konwersji mają te serwisy.

Takie wrażenie na mnie zrobił wprowadzony ok 2 tygodni temu Qobuz connect ( w połączeniu np. z moim ARIEES S1)  że postanowiłem się z Wami podzielić wrażeniami, bo żadna zmiana sprzętu nie podniosła mi jakości audio jak wprowadzenie tego Qobuz connect. Szok!

PS. Sprzęt na którym porównywałem: Hegel H390, Auralic Aries S1, kolumny YB-Destino, kable dobre..;)

Testowany jeden z kilku  utworów gdzie  szczególnie czuć różnicę  podaję  linki dla ułatwienia do obu serwisów:

You Ain't Just Whistlin' Dixie  -  The Bellamy Brothers

https://open.qobuz.com/track/97529908

https://tidal.com/browse/track/13344638?u

Porównanie oczywiście  wykonujemy  w natywnych aplikacjach Qobuz, Tidal, nie w żadnej wersji webowej w przeglądarce oczywiście (nie obsługują connectów)

PS. Na aplikacji JPLAY (obecnie testuję jakość audio ) też doskonała jakość - idzie z Qobuza.... tu idzie przez protokół  UPnP,  nie connect (jakość prawie identyczna,  bardzo wysoka,  podobnie  jak  przez  Qobuz connect w natywnej aplikacji QOBUZ ),  
.... edit../ dalej.... w JPLAY - (utwory TIDAL ) moim zdaniem wyraźnie niższa jakość tego utworu niż w Qobuz  ale nieco wyższa niż w natywnej TiIDAL. To tyle. ;) 

Miłego dnia.
Marek

Edytowano przez Marek333
Napisano

Też uważam , że Qobuz brzmi lepiej od Tidala.

Choć mam możliwość odbioru przez Tidal czy Qobuz Connect, to dużo bardziej mi pasuje puszczanie przez apkę Mconnect .

Brzmi to dla mnie lepiej niż przez Connecty czy z apki Eversolo, a poza tym to praktycznie 4 kliknięcia podobnie jak w Connectach i łatwiej mi się tam wybiera to co chcę puścić.