Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Porównanie Qobuz connect vs Tidal connect w realu.

Witam

Dziś miałem trochę czasu, przysiadłem do tematu i  porównywałem jakość dźwięku  Qobuz conect oraz Tidal connect i powiem Wam, że jestem pod niesamowitym wrażeniem jak duża jest różnica

Jakość na Qobuz jest jakbym kupił 2 lub może 3  półki jakościowe wyżej sprzęt !

Szokująco duża różnica jakości. W czym ? :

Doskonała mikrodynamika, szczegółopwość, przyjemny wokal, środek całe pasmo pięknie głęboko odtwarzane aż się nie chce wstawać z fotela urzekająco pięknie na Qobuz. Na Tidal jakbym wziął jakiś znacznie  niższej jakości sprzęt, płasko, bez mikrodetali , środek, wokale przyćmione bez blasku i jakości.

Nie sądziłem że aż taka różnica  może być.... ktoś napisze zera i jedynki. Nic bardziej błędnego...Możliwe że inną jakość konwersji mają te serwisy.

Takie wrażenie na mnie zrobił wprowadzony ok 2 tygodni temu Qobuz connect ( w połączeniu np. z moim ARIEES S1)  że postanowiłem się z Wami podzielić wrażeniami, bo żadna zmiana sprzętu nie podniosła mi jakości audio jak wprowadzenie tego Qobuz connect. Szok!

PS. Sprzęt na którym porównywałem: Hegel H390, Auralic Aries S1, kolumny YB-Destino, kable dobre..;)

Testowany jeden z kilku  utworów gdzie  szczególnie czuć różnicę  podaję  linki dla ułatwienia do obu serwisów:

You Ain't Just Whistlin' Dixie  -  The Bellamy Brothers

https://open.qobuz.com/track/97529908

https://tidal.com/browse/track/13344638?u

Porównanie oczywiście  wykonujemy  w natywnych aplikacjach Qobuz, Tidal, nie w żadnej wersji webowej w przeglądarce oczywiście (nie obsługują connectów)

PS. Na aplikacji JPLAY (obecnie testuję jakość audio ) też doskonała jakość - idzie z Qobuza.... tu idzie przez protokół  UPnP,  nie connect (jakość prawie identyczna,  bardzo wysoka,  podobnie  jak  przez  Qobuz connect w natywnej aplikacji QOBUZ ),  
.... edit../ dalej.... w JPLAY - (utwory TIDAL ) moim zdaniem wyraźnie niższa jakość tego utworu niż w Qobuz  ale nieco wyższa niż w natywnej TiIDAL. To tyle. ;) 

Miłego dnia.
Marek

Edytowano przez Marek333
Napisano

Też uważam , że Qobuz brzmi lepiej od Tidala.

Choć mam możliwość odbioru przez Tidal czy Qobuz Connect, to dużo bardziej mi pasuje puszczanie przez apkę Mconnect .

Brzmi to dla mnie lepiej niż przez Connecty czy z apki Eversolo, a poza tym to praktycznie 4 kliknięcia podobnie jak w Connectach i łatwiej mi się tam wybiera to co chcę puścić.

Napisano (edytowany)
14 godzin temu, Marek333 napisał:

Porównanie Qobuz connect vs Tidal connect w realu.

Witam

Dziś miałem trochę czasu, przysiadłem do tematu i  porównywałem jakość dźwięku  Qobuz conect oraz Tidal connect i powiem Wam, że jestem pod niesamowitym wrażeniem jak duża jest różnica

Jakość na Qobuz jest jakbym kupił 2 lub może 3  półki jakościowe wyżej sprzęt !

Szokująco duża różnica jakości. W czym ? :

Doskonała mikrodynamika, szczegółopwość, przyjemny wokal, środek całe pasmo pięknie głęboko odtwarzane aż się nie chce wstawać z fotela urzekająco pięknie na Qobuz. Na Tidal jakbym wziął jakiś znacznie  niższej jakości sprzęt, płasko, bez mikrodetali , środek, wokale przyćmione bez blasku i jakości.

Nie sądziłem że aż taka różnica  może być.... ktoś napisze zera i jedynki. Nic bardziej błędnego...Możliwe że inną jakość konwersji mają te serwisy.

Takie wrażenie na mnie zrobił wprowadzony ok 2 tygodni temu Qobuz connect ( w połączeniu np. z moim ARIEES S1)  że postanowiłem się z Wami podzielić wrażeniami, bo żadna zmiana sprzętu nie podniosła mi jakości audio jak wprowadzenie tego Qobuz connect. Szok!

PS. Sprzęt na którym porównywałem: Hegel H390, Auralic Aries S1, kolumny YB-Destino, kable dobre..;)

Testowany jeden z kilku  utworów gdzie  szczególnie czuć różnicę  podaję  linki dla ułatwienia do obu serwisów:

You Ain't Just Whistlin' Dixie  -  The Bellamy Brothers

https://open.qobuz.com/track/97529908

https://tidal.com/browse/track/13344638?u

Porównanie oczywiście  wykonujemy  w natywnych aplikacjach Qobuz, Tidal, nie w żadnej wersji webowej w przeglądarce oczywiście (nie obsługują connectów)

PS. Na aplikacji JPLAY (obecnie testuję jakość audio ) też doskonała jakość - idzie z Qobuza.... tu idzie przez protokół  UPnP,  nie connect (jakość prawie identyczna,  bardzo wysoka,  podobnie  jak  przez  Qobuz connect w natywnej aplikacji QOBUZ ),  
.... edit../ dalej.... w JPLAY - (utwory TIDAL ) moim zdaniem wyraźnie niższa jakość tego utworu niż w Qobuz  ale nieco wyższa niż w natywnej TiIDAL. To tyle. ;) 

Miłego dnia.
Marek

To ciekawe spostrzeżenie. Aby zrozumieć skąd ta różnica należy zacząć od początku  - skąd się biorą pliki w serwisach i co sie dalej z nimi dzieje. Cywilizowana metoda polega na tym, że artysta (lub ktoś kto ma prawa do utworu) za pośrednictwem wyspecjalizowanej firmy dostarcza pliki do właściciela serwisu streamingowego. Pliki dostarcza się w możliwie najlepszych formatach i rozdzielczości po to, by można było je potem przyciąć jakościowo na potrzeby poszczególnych pakietów oraz możliwości technicznych. Zatem źródło pliku z reguły będzie ok, bo artyscie na tym zależy. Natomiast tego co się potem z plikiem dzieje nie wiemy. Nikt się tym nie chwali, a każdy zasłania tajemnicą.  To, że widzimy na dac-u np 24/96 zupełnie nic nie znaczy, bo nie wiemy czy taki był plik źródłowy, czy może przycięto go z jeszcze wyższej rozdzielczości, czy przeciwnie  - został podkręcony ze zwykłego 16/44, co jak wiemy nie tylko nic nie daje ale wręcz wprowadzać może zakłócenia. Nie znamy procedury obróbki plików,  sposobu ich przechowywania itp.

Różnica do płyty CD polega na tym, że na CD  (zgodnie z formatem Red Book) mamy zawsze pliki w formacie 16/44 i przy odrobinie dociekliwości (a czasem sam wydawca wprost się tym chwali) ustalimy z czego i jak oraz kto konkretnie zrobił wszystko to, co potem słyszymy. Stąd plyty mogą być zrealizowane lepiej lub gorzej ale już takie są i nic/nikt tego nie zmieni - trzeba zrobić nowe wydanie z np nowym masteringiem. W przypadku plików nie wiemy kto i w jaki sposób przetwarzał plik dodatkowo na potrzeby przechowywania, przesyłania, dopasowania jakością do pakietu abonamentowego.... I tu jest szerokie pole możliwości,  na które swym testem wszedłeś.  Ale poza stwierdzeniem (albo nie) różnic, niczego więcej nie ustalimy, bo nie ma dostępnych informacji.

Edytowano przez fp74
Napisano
15 godzin temu, Marek333 napisał:

Porównanie oczywiście  wykonujemy  w natywnych aplikacjach Qobuz, Tidal, nie w żadnej wersji webowej w przeglądarce oczywiście

Jakie to ma znaczenie, skoro aplikacja jest tylko interfejsem do obsługi serwisu?

Napisano (edytowany)
8 minut temu, JacekWoy napisał:

Jakie to ma znaczenie, skoro aplikacja jest tylko interfejsem do obsługi serwisu?

Ma duże, ponieważ webowa obsługa  serwisu nie łączy się przez usługę connect (gorsza znacznie jakość)

Edytowano przez Marek333
Napisano

Jeszcze kilka lat temu bym uwierzył w każdy kwiecisty opis nowego elementu systemu. Teraz jednak czytam to z wielkim dystansem bo przez te lata wiele rzeczy testowałem i owszem zmiany są jeśli chodzi o przetworniki, kable czy transporty ale… No właśnie są to zmiany bardzo subtelne i delikatne wymagające bardzo uważnego skupienia się w utwór który się doskonale zna. Później nowicjusz wchodzi na forum, kupuję nowy DAC i zonk. Kupuję nowe kable i znowu zonk. Chyba że w podświadomości chce te zmiany słyszeć bo przecież wydał pieniądze. Jeśli ktoś pisze że zmienił TIDAL na Qobuz i jest różnica jak dzień do nocy to od razu włącza mi się czerwona lampka i wiem że to gruba przesada. Proponuje słuchać muzyki. Miłej niedzieli ☺️

Napisano (edytowany)

Masz Artur bardzo dużo racji. Jest sporo firm naganiających na nowe produkty i kupionych reviews że aż żal słuchać są tak naciągane, że aż piszczy w kościach" ;)   ...kasa robi swoje....

Sprecyzuję może moje subiektywne !   odbiory Tidal/Qobuz  obecny stan.

Wcześniej używałem Qobuza i Tidala i przyznam, że przez wygodę interfacu aplikacji TIDAL (jest super !) mniej używałem Qobuza ponieważ jakość bez connecta była powiedzmy zabawię się w punktację 1-10  była jak Q/T 8,4 / 8,2 pkt , więc niewielka różnica  ale dało się wyczuć przy uważności.

Natomiast od około tygodnia zmiana jakości i skok ,  po wprowadzeniu connecta przez Qobuza jest naprawdę znacząca, może nie jak noc i dzień bo to było bo 2 do 10 ;)  ale 
Oceniłbym subiektywnie , że przy  obu connectach Q oraz T.  stosunek jakości dźwięku Q/T   odbieram jak 9,6 / 8,2 pkt   a więc już zuepłnie inaczej niż wczesniej bez Q_connact
To tyle ;)

Pozdrawiam serdecznie
Marek 

Edytowano przez Marek333
Napisano

Zahaczono tu o płyty CD. Ta technologia jest nadmiarowa. Ok. połowy danych zapisanych na płycie CD to dane nadmiarowe, aby uzyskany dźwięk był oryginalnym.

Jak to jest w przypadku strumieniowania? Może tu tkwi clou? Stosowane są różne technologie i nawet FLAC 16/44.1 brzmi ze strumienia jednego lepiej niż z drugiego?

Spotkałem się z opinią, że FLAC 16/44.1 z płyty brzmi lepiej niż taki sam FLAC ze strumienia.

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, Artur Charicki napisał:

Jeszcze kilka lat temu bym uwierzył w każdy kwiecisty opis nowego elementu systemu. Teraz jednak czytam to z wielkim dystansem bo przez te lata wiele rzeczy testowałem i owszem zmiany są jeśli chodzi o przetworniki, kable czy transporty ale… No właśnie są to zmiany bardzo subtelne i delikatne wymagające bardzo uważnego skupienia się w utwór który się doskonale zna. Później nowicjusz wchodzi na forum, kupuję nowy DAC i zonk. Kupuję nowe kable i znowu zonk. Chyba że w podświadomości chce te zmiany słyszeć bo przecież wydał pieniądze. Jeśli ktoś pisze że zmienił TIDAL na Qobuz i jest różnica jak dzień do nocy to od razu włącza mi się czerwona lampka i wiem że to gruba przesada. Proponuje słuchać muzyki. Miłej niedzieli ☺️

To ja tez cos powiem.Od jakiegos czasu slucham lampy.Najpierw och ach.A teraz po pewnym czasie ciezko mi odróznic dzwiek tej lampy od tranzystora.Moim zdaniem sami wpadamy czesto w zachwyty pod wplywem czegos czego sie wczesniej naczytalismy.A po dluzszym obcowaniu w tym czyms...okazuje sie ze różnice są dosłownie kosmetyczne.Slucham tylko z tidala.Wiec nie wiem jak jest na Qobuz.Ale nie wierze ze mógłbym uslyszec różnice.

Edytowano przez T Z6
Napisano

To ja jeszcze 3 grosze...

Używam Aurendera i od krótkiego czasu Wiim'a w drugim systemie. Nie może być różnicy w jakości dźwięku pomiędzy "graniem"  przez natywną aplikację Aurendera , Wiima czy innego streamera a funkcją connect. W obu przypadkach aplikacje - ta czy inna służy wyłącznie do sterowania, wybierania zawartości, jest jakby pilotem, nie ma absolutnie wpływu na dźwięk. Jeśli ktoś słyszy różnicę... OK! Nie dyskutuję. Pewnie wie i słyszy lepiej. Co innego kiedy gramy poprzez BT czy AirPlay.

Co do różnicy jakości między Qobuzem a Tidalem... Używam obu serwisów i za żadne skarby świata nie odważę się odpowiedzialnie ocenić co gra lepiej. Pojawiają się CZASAMI różnice w jakości materiału (cyferkach). Przykładowo niekiedy dany album na Tidalu jest 24/48 a na Qobuzie 24/96. Odwrotnie chyba się nie zdarzyło albo może nie zwróciłem uwagi. MOŻE... CZASAMI... da się wysłyszeć różnice między tymi serwisami ale to też bardziej nie na zasadzie który gra lepiej tylko po prostu nieco INACZEJ. Jeśli ktoś słyszy różnicę klas... OK, ja absolutnie nie!

Kiedyś słyszałem teorię, że niektóre streamery bardziej lubią się z jednym lub drugim serwisem i są pod niego optymalizowane. Ile w tym prawdy a ile audiofilskich mądrości to nie wiem... Może stąd ta różnica klas...😉

Napisano
4 godziny temu, fp74 napisał:

To ciekawe spostrzeżenie. Aby zrozumieć skąd ta różnica należy zacząć od początku  - skąd się biorą pliki w serwisach i co sie dalej z nimi dzieje.

To nie jest raczej kwestia różnych plików, a innych aplikacji. Pliki często są te same. Różnice między aplikacjami za to potrafią być bardzo duże. Do tego dochodzą różnice w systemach. Kilka różnych systemów na malinie, każdy bit perfect i każdy grał inaczej...

Napisano
1 godzinę temu, T Z6 napisał:

To ja tez cos powiem.Od jakiegos czasu slucham lampy.Najpierw och ach.A teraz po pewnym czasie ciezko mi odróznic dzwiek tej lampy od tranzystora.Moim zdaniem sami wpadamy czesto w zachwyty pod wplywem czegos czego sie wczesniej naczytalismy.A po dluzszym obcowaniu w tym czyms...okazuje sie ze różnice są dosłownie kosmetyczne.Slucham tylko z tidala.Wiec nie wiem jak jest na Qobuz.Ale nie wierze ze mógłbym uslyszec różnice.

Dlatego ja po zakupie nowego elementu odsłuchuję go z tydzień po czym znowu przełączam na stary. Często jest jak piszesz. Wydaje się ze jest wielka różnica która po ponownym przepięciu już się jednak tak duża nie wydaje. To najlepszy sposób na porównanie.

Napisano
23 minuty temu, PianoMan napisał:

Używam Aurendera i od krótkiego czasu Wiim'a w drugim systemie. Nie może być różnicy w jakości dźwięku pomiędzy "graniem"  przez natywną aplikację Aurendera , Wiima czy innego streamera a funkcją connect.

A na podstawie czego taki wniosek? Uzasadnij to technicznie.

Napisano

Technicznie...? Napisz do programistów tych wszystkich aplikacji niech Ci wyjaśnią ich działanie jeśli trudno to ogarnąć samemu. Ale spróbujmy...

Np.... aplikacja Aurendera Conductor / Auralica Lightning DS.... itp. jak i Qobuz czy Tidal z funkcją connect połączony z odtwarzaczem (Aurender jak i pewnie sporo innych zabawek na chwilę obecną jeszcze nie obsługuje Qobuz Connect) służą do wyboru zawartości do odtwarzania oraz zlecenia jego odtwarzania przez urządzenie (odtwarzacz). Muzyczka zaczyna grać, możemy aplikację wyłączyć, smartfon czy tablet również. Uważasz, że będą różnice w odtwarzaniu TEGO SAMEGO materiału z TEGO SAMEGO źródła przez TO SAMO urządzenie? OK... ja nie mam z tym problemu...

Za chwilę pojawią się teorie, że urządzenie sterowane za pomocą iPada Air gra gorzej niż sterowane z iPada Pro... Czy jak obsługuję telewizor pilotem marki Sony to jak przełączę kanał pilotem uniwersalnym to będę miał lepszy obraz? ....? Naprawdę...? Zaraz idę spróbować...

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, PianoMan napisał:

Muzyczka zaczyna grać, możemy aplikację wyłączyć, smartfon czy tablet również.

Wyłącz komórke przy UPNP i zobacz co się stanie... masz serwer tworzony na komórce/tablecie. Więc nie jest tak samo. Aplikacje to nie piloty. Są inne protokoły, inne też jest użycie procesora przez różne aplikacje (te zainstalowane na streamerze, nie na komórce), co wpływa na dźwięk...

1 godzinę temu, PianoMan napisał:

Technicznie...? Napisz do programistów tych wszystkich aplikacji niech Ci wyjaśnią ich działanie jeśli trudno to ogarnąć samemu. Ale spróbujmy...

Uwielbiam forumowych specjalistów od 0 i 1 :) 

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano

Człowieku! Gra muzyka, wyłączam aplikację, wyłączam telefon/tablet i muzyka gra dalej! Nieważne czy uruchamiam odtwarzanie poprzez aplikację producenta czy Tidal Connect. Żaden serwer nie tworzy się na urządzeniu przenośnym. Muzyka gra z serwera, który jest Bóg wie gdzie na świecie... Mówimy o streamingu a nie graniu z plików z telefonu/tabletu. Odtwarzaczem jest streamer a nie urządzenie przenośne. A czy uruchamiane są te czy inne protokoły, jakie jest użycie zasobów streamera i jaki dokładnie jest bufor streamera nie jest mi wiadome i szczerze nic mnie to nie interesuje. Chyba wystarczające co muzyka gra bez przerw czy zacinek. Twierdzisz, że jeśli procesor jest obciążony nieco bardziej lub mniej to też słychać różnicę w brzmieniu... Jeśli to ktoś słyszy to OK... Brawo! Niektórzy słyszą różnicę między różnymi dyskami, więc to też mnie nie zdziwi...

Jeśli nie dopuszczasz tych faktów to trudno. Nic mi do tego. Koniec tematu.