Kraft Napisano 20 maja Napisano 20 maja 4 minuty temu, kaczadupa napisał: No jak to co, czarne Dynaudio, czarne ATC i czarne B&W. Brakuje już tylko białych ATC. Zacny zestaw. A jakie Dynie? X14? 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 20 maja Napisano 20 maja (edytowany) Tylko same miękiszony. A coś z metalowymi membranami to niełaska? Edytowano 20 maja przez Kraft Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 20 maja Napisano 20 maja 1 minutę temu, Kraft napisał: same miękiszony. Dlatego napędzane przez czyste tranzystory, w tym co najmniej jednego twardziela (Hegel). 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 20 maja Napisano 20 maja Twardość przydaje się gdzie indziej…, w muzyce wolę okazjonalną twardość a nie dominującą. 5 minut temu, Kraft napisał: A coś z metalowymi membranami to niełaska? Chyba robię się jak moderator Mariusz i tylko papier. Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 20 maja Autor Napisano 20 maja 20 minut temu, kaczadupa napisał: Wolę nie, jeszcze się nie wylizałem po katapulcie z rowerka, tylko wizyty rozwścieczonych Bowersiarzy mi potrzeba… Spokojnie, kontuzjowanych nie bijemy. Ja też nie mam wątpliwości, że D2R są lepsze od serii modeli BW z szóstką na początku. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 20 maja Napisano 20 maja Na szczęście nie we wszystkim. Pokazanie sybilantów tak wyraźnie, że będziemy mogli policzyć wszystkie ubytki w zębach to jednak specjalność B&W. Do tego nieznacznie ale większa czytelność na średnicy kosztem gęstości. No i wystarczy tych zalet bo podobno za bardzo słodzę. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 20 maja Napisano 20 maja Niech ktoś polubi bo mi średnia spadnie 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 20 maja Napisano 20 maja (edytowany) 9 godzin temu, Grzesiek202 napisał: I mam z tym pewien problem w porównaniu z MA1000, który punktuje UP szybkością uderzania (nie masą) i konturem basu. Na to zwróciłem od razu uwagę - ujednolicenie na basie w UP. Ilościowo spoko, jest też odpowiednia masa. Na moje jednak to brak mu zrywności, uderzenia. Nie oddaje skoków w dynamice tak jak lubię. Całość jest ugrzeczniona, raczej na jednym poziomie. Nie podskoczysz na krześle z powodu mocnego wjazdu z riffem gitarowym czy nagłego walnięcia w bęben. Płynność ponad wszystko. I można polubić taką prezentację, nie każdy szuka narwańca. Powinna służyć zwłaszcza gorszym realizacjom. Ale z kolei te lepsze na tym cierpią, piecyk po prostu upraszcza. Sama średnica wg mnie podbarwiona, ale i mocno obecna, przybliżona, pogrubiona. Ciekawe combo. Wysokie znów wypolerowane, choć wnoszą nieco świeżości. A Ty jak je odbierasz z Bowersami? I ogólnie to sorry, mam trochę wyrzuty, że piszę takie rzeczy. W końcu kupiłeś nowy piecyk, a tu jakiś maruda się na nim wyżywa Edytowano 20 maja przez lpomis 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 20 maja Autor Napisano 20 maja (edytowany) 1 godzinę temu, lpomis napisał: I ogólnie to sorry, mam trochę wyrzuty, że piszę takie rzeczy. W końcu kupiłeś nowy piecyk, a tu jakiś maruda się na nim wyżywa Wojtku, absolutnie nie miej żadnych wyrzutów. Właśnie wszedłem na forum, żeby napisać dłuższy post o tych wzmacniaczach. I chyba już nie muszę. Bo mam prawie takie same odczucia. I nawet jeśli najprawdopodobniej Unison pojawi się tu na giełdzie, to nie cofam ani słowa, bo - Primo (😄), stram się nie być hipokrytą, secundo - to jest dobry piecyk. Moim zdaniem lepszy niż... nie ważne. Główne zadanie spełnił. Dźwięk ma więcej basu! Jest też spokojniej. I cieplej ibardziej kolorowo też jest. O! I naprawdę nic nie zagrało tak dobrze jednego z moich testowych numerów Rammsteina, choć to akurat nie zasługa samego pieca, ale połączenia z moimi kolumnami. Muzykę symfoniczną też gra lepiej niż MA 1000. Ma po prostu większy rozmach. 1 godzinę temu, lpomis napisał: Całość jest ugrzeczniona, raczej na jednym poziomie. Nie podskoczysz na krześle z powodu mocnego wjazdu z riffem gitarowym czy nagłego walnięcia w bęben. bardzo bym chciał poznać Twoją opinię na temat MA1000. Jeśli miałbyś jakiś wolny weekend i ochotę spędzić go słuchając mojego wzmacniacza, to daj znać 😉 1 godzinę temu, lpomis napisał: Ale z kolei te lepsze na tym cierpią, piecyk po prostu upraszcza. Zwłaszcza na basie. To nie jest tak, jak napisał dziś @kaczadupa, że albo bas jest miękki i soczysty, albo jest jak puknięcie (mam skojarzenia z pudłem). Basu ilościowo Unisonie jest dużo. Koniec kropka. Jakościowo jest lepszy w MA. Druga kropka. Tam gdzie Primo zapodaje "plamę dźwięku", tam MA rysuje jej kontury i jeszcze cieniuje, cdn. Edytowano 20 maja przez Grzesiek202 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 20 maja Napisano 20 maja A czy i jak wyrównałeś poziomy głośności ? Żartuję. Wzmacniacz nie żona, nie pasuje to sprzedać i szukać nowego. 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 20 maja Autor Napisano 20 maja (edytowany) Magnat jest szybki, bardzo! Nie wiem co jest bardziej właściwe. Takie zatrzymywanie dźwięku (również basu) w momencie , czy "rozmyte" ich końcówki z włoskiej konstrukcji. Unico przez to gra płynniej. Powiem więcej, może nawet przyjemniej! W obu jest energia innego rodzaju. Magnat to tempo, szybkość i stopa perkusji za którą nie nadąża chyba sam pwrkusosta :). Unison jedzie szeroko niwelując różnice. 3 minuty temu, kaczadupa napisał: A czy i jak wyrównałeś poziomy głośności ? Na ucho się starałem. Wokale mi się jednak bardziej podobają z Unisona. Zwłaszcza kobiece. No jakoś to barwniej i zarazem "prawdziwiej" gra. To nie jest przepaść, ale tak jakby bardziej... ludzko. A, no i ten wokal jest chyba nieco podbity i wyniesiony poza wszystko inne. Ja ogólnie już mam i lubię taki przekaz, czyli wokalistka na pierwszym planie i reszta, ale tu jest nawet bardziej to słyszalne. Edytowano 20 maja przez Grzesiek202 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 20 maja Napisano 20 maja (edytowany) 21 minut temu, Grzesiek202 napisał: Na ucho się starałem. Masz możliwość wykorzystać kogoś z domowników do zrobienia ślepego testu? Ciekawe czy będziesz w stanie poznać, który wzmacniacz akurat gra. Edytowano 20 maja przez kaczadupa Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 20 maja Autor Napisano 20 maja 7 minut temu, kaczadupa napisał: Masz możliwość wykorzystać kogoś z domowników do zrobienia ślepego testu? Ciekawe czy będziesz w stanie poznać, który wzmacniacz akurat gra. Jeśli uproszę tę, której sprzedawać nie zamierzam, to jest szansa. 3 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 20 maja Autor Napisano 20 maja 2 godziny temu, lpomis napisał: Wysokie znów wypolerowane, choć wnoszą nieco świeżości. A Ty jak je odbierasz z Bowersami? Wysokie są "słodsze" z Unisona. Nieco też uproszczone. Słuchając tego wzmacniacza trzy lata temu, sądziłem, że są też nieco wycofane, zgaszone, ale teraz tego nie słyszę. To były jednak inne kolumny i pomieszczenie. Często piszę w kontekście moich kolumn, że grają surowo. No i właśnie, moim zdaniem trąbka, saksofon zwłaszcza potrafią momentami tak zabrzmieć. Nie czarujmy się, nie każdy jest wirtuozem tych instrumentów na nagraniach. Odpisz, cytując
lpomis Napisano 20 maja Napisano 20 maja 37 minut temu, Grzesiek202 napisał: MA1000 Chętnie bym posłuchał. Dzięki, będę pamiętał Wiadomo dlaczego producent zrezygnował z jego produkcji? 46 minut temu, Grzesiek202 napisał: Główne zadanie spełnił. Dźwięk ma więcej basu! Jest też spokojniej. Okej. A chciałeś żeby było jednak spokojniej? Pamiętam, że pisałeś o tym, że 705 S3 nie są tak ekspresyjne jak starsze 706 S2. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 20 maja Napisano 20 maja 1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał: Moim zdaniem lepszy niż... nie ważne. Ważne. Bardzo proszę, skończ zdanie. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 20 maja Napisano 20 maja A to jest jeszcze trzeci wzmacniacz na testach? Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 20 maja Autor Napisano 20 maja 6 minut temu, lpomis napisał: Wiadomo dlaczego producent zrezygnował z jego produkcji? Chyba nikt nie ma pojęcia. Problem z tą marką jest taki, że nie jest zbyt popularna w "tym" środowisku, nie ma komu pisać historii. 9 minut temu, lpomis napisał: Okej. A chciałeś żeby było jednak spokojniej? Tak. 10 minut temu, lpomis napisał: Pamiętam, że pisałeś o tym, że 705 S3 nie są tak ekspresyjne jak starsze 706 S2 Bo grają równiej. 706 S2 to jest w pewnych aspektach jazda bez trzymanki. Perkusja, tak jak ją czuje Manu Katche, wyższy bas, moje ukochane klezmerskie klimaty i klarnety, i abslolutnie nic nie grało dźwiękiem zarazem tak fajnie oderwanym od kolumn (bo PCM od @KrólKiczu jednak tę przestrzeń miały... no łał, Twoje Menuety też) i też tak dużym (706 S2). Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 20 maja Autor Napisano 20 maja 34 minuty temu, kaczadupa napisał: A to jest jeszcze trzeci wzmacniacz na testach? A nie... to porównanie do tych, które kiedykolwiek miałem, i wybacz taki cios w plecy, ale kiedyś miałem też jednocześnie Elexa MK4 i MA1000. Ale... ja zawsze twierdzę, że pisanie o samych wzmacniaczach, bez mocnego i ciągłego podkreślania z czym grają, nie jest obiektywne. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 20 maja Napisano 20 maja Spokojnie, nie mam problemu jak komuś się "mój" wzmacniacz nie podoba czy tam głośniki. Pod warunkiem, że nie jest to Cyrus i Hegel, no i ATC. Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 20 maja Autor Napisano 20 maja 43 minuty temu, Rafał S napisał: Ważne. Bardzo proszę, skończ zdanie. Nigdy nie miałem w domu wzmacniacza powyżej 10 tys. zł. W salonach zdarzało się słuchać i sporo droższych. Ale mam na myśli te, które miałem u siebie. 2 minuty temu, kaczadupa napisał: Hegel, To jest bardzo, bardzo ciekawy wzmacniacz. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 20 maja Napisano 20 maja 8 minut temu, Grzesiek202 napisał: To jest bardzo, bardzo ciekawy wzmacniacz Widzę, że dobrze słyszysz. A tak na marginesie , ja mam wolne to siedzę po nocy na Forum ale co Wy o tej porze tu robicie ? Jutro będziecie umierać w robocie. Odpisz, cytując
lpomis Napisano 20 maja Napisano 20 maja 12 minut temu, kaczadupa napisał: Pod warunkiem, że nie jest to Cyrus i Hegel, no i ATC. Cyrus 8.2 wrzeszczy na górnej średnicy, Hegel nie porusza. A ATC... nie, tu się nie odważę. Jeszcze życie mi miłe i chciałbym jednak popływać na kajakach w Szczecinku 1 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts