Kraft Napisano Wtorek o 10:49 Napisano Wtorek o 10:49 4 minuty temu, kaczadupa napisał: No jak to co, czarne Dynaudio, czarne ATC i czarne B&W. Brakuje już tylko białych ATC. Zacny zestaw. A jakie Dynie? X14? 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano Wtorek o 10:54 Napisano Wtorek o 10:54 (edytowany) Tylko same miękiszony. A coś z metalowymi membranami to niełaska? Edytowano Wtorek o 10:55 przez Kraft Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Wtorek o 10:57 Napisano Wtorek o 10:57 1 minutę temu, Kraft napisał: same miękiszony. Dlatego napędzane przez czyste tranzystory, w tym co najmniej jednego twardziela (Hegel). 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Wtorek o 11:02 Napisano Wtorek o 11:02 Twardość przydaje się gdzie indziej…, w muzyce wolę okazjonalną twardość a nie dominującą. 5 minut temu, Kraft napisał: A coś z metalowymi membranami to niełaska? Chyba robię się jak moderator Mariusz i tylko papier. Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano Wtorek o 11:10 Autor Napisano Wtorek o 11:10 20 minut temu, kaczadupa napisał: Wolę nie, jeszcze się nie wylizałem po katapulcie z rowerka, tylko wizyty rozwścieczonych Bowersiarzy mi potrzeba… Spokojnie, kontuzjowanych nie bijemy. Ja też nie mam wątpliwości, że D2R są lepsze od serii modeli BW z szóstką na początku. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Wtorek o 11:15 Napisano Wtorek o 11:15 Na szczęście nie we wszystkim. Pokazanie sybilantów tak wyraźnie, że będziemy mogli policzyć wszystkie ubytki w zębach to jednak specjalność B&W. Do tego nieznacznie ale większa czytelność na średnicy kosztem gęstości. No i wystarczy tych zalet bo podobno za bardzo słodzę. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Wtorek o 11:36 Napisano Wtorek o 11:36 Niech ktoś polubi bo mi średnia spadnie 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano Wtorek o 18:48 Napisano Wtorek o 18:48 (edytowany) 9 godzin temu, Grzesiek202 napisał: I mam z tym pewien problem w porównaniu z MA1000, który punktuje UP szybkością uderzania (nie masą) i konturem basu. Na to zwróciłem od razu uwagę - ujednolicenie na basie w UP. Ilościowo spoko, jest też odpowiednia masa. Na moje jednak to brak mu zrywności, uderzenia. Nie oddaje skoków w dynamice tak jak lubię. Całość jest ugrzeczniona, raczej na jednym poziomie. Nie podskoczysz na krześle z powodu mocnego wjazdu z riffem gitarowym czy nagłego walnięcia w bęben. Płynność ponad wszystko. I można polubić taką prezentację, nie każdy szuka narwańca. Powinna służyć zwłaszcza gorszym realizacjom. Ale z kolei te lepsze na tym cierpią, piecyk po prostu upraszcza. Sama średnica wg mnie podbarwiona, ale i mocno obecna, przybliżona, pogrubiona. Ciekawe combo. Wysokie znów wypolerowane, choć wnoszą nieco świeżości. A Ty jak je odbierasz z Bowersami? I ogólnie to sorry, mam trochę wyrzuty, że piszę takie rzeczy. W końcu kupiłeś nowy piecyk, a tu jakiś maruda się na nim wyżywa Edytowano Wtorek o 18:53 przez lpomis 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano Wtorek o 20:26 Autor Napisano Wtorek o 20:26 (edytowany) 1 godzinę temu, lpomis napisał: I ogólnie to sorry, mam trochę wyrzuty, że piszę takie rzeczy. W końcu kupiłeś nowy piecyk, a tu jakiś maruda się na nim wyżywa Wojtku, absolutnie nie miej żadnych wyrzutów. Właśnie wszedłem na forum, żeby napisać dłuższy post o tych wzmacniaczach. I chyba już nie muszę. Bo mam prawie takie same odczucia. I nawet jeśli najprawdopodobniej Unison pojawi się tu na giełdzie, to nie cofam ani słowa, bo - Primo (😄), stram się nie być hipokrytą, secundo - to jest dobry piecyk. Moim zdaniem lepszy niż... nie ważne. Główne zadanie spełnił. Dźwięk ma więcej basu! Jest też spokojniej. I cieplej ibardziej kolorowo też jest. O! I naprawdę nic nie zagrało tak dobrze jednego z moich testowych numerów Rammsteina, choć to akurat nie zasługa samego pieca, ale połączenia z moimi kolumnami. Muzykę symfoniczną też gra lepiej niż MA 1000. Ma po prostu większy rozmach. 1 godzinę temu, lpomis napisał: Całość jest ugrzeczniona, raczej na jednym poziomie. Nie podskoczysz na krześle z powodu mocnego wjazdu z riffem gitarowym czy nagłego walnięcia w bęben. bardzo bym chciał poznać Twoją opinię na temat MA1000. Jeśli miałbyś jakiś wolny weekend i ochotę spędzić go słuchając mojego wzmacniacza, to daj znać 😉 1 godzinę temu, lpomis napisał: Ale z kolei te lepsze na tym cierpią, piecyk po prostu upraszcza. Zwłaszcza na basie. To nie jest tak, jak napisał dziś @kaczadupa, że albo bas jest miękki i soczysty, albo jest jak puknięcie (mam skojarzenia z pudłem). Basu ilościowo Unisonie jest dużo. Koniec kropka. Jakościowo jest lepszy w MA. Druga kropka. Tam gdzie Primo zapodaje "plamę dźwięku", tam MA rysuje jej kontury i jeszcze cieniuje, cdn. Edytowano Wtorek o 20:27 przez Grzesiek202 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Wtorek o 20:36 Napisano Wtorek o 20:36 A czy i jak wyrównałeś poziomy głośności ? Żartuję. Wzmacniacz nie żona, nie pasuje to sprzedać i szukać nowego. 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano Wtorek o 20:37 Autor Napisano Wtorek o 20:37 (edytowany) Magnat jest szybki, bardzo! Nie wiem co jest bardziej właściwe. Takie zatrzymywanie dźwięku (również basu) w momencie , czy "rozmyte" ich końcówki z włoskiej konstrukcji. Unico przez to gra płynniej. Powiem więcej, może nawet przyjemniej! W obu jest energia innego rodzaju. Magnat to tempo, szybkość i stopa perkusji za którą nie nadąża chyba sam pwrkusosta :). Unison jedzie szeroko niwelując różnice. 3 minuty temu, kaczadupa napisał: A czy i jak wyrównałeś poziomy głośności ? Na ucho się starałem. Wokale mi się jednak bardziej podobają z Unisona. Zwłaszcza kobiece. No jakoś to barwniej i zarazem "prawdziwiej" gra. To nie jest przepaść, ale tak jakby bardziej... ludzko. A, no i ten wokal jest chyba nieco podbity i wyniesiony poza wszystko inne. Ja ogólnie już mam i lubię taki przekaz, czyli wokalistka na pierwszym planie i reszta, ale tu jest nawet bardziej to słyszalne. Edytowano Wtorek o 20:39 przez Grzesiek202 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Wtorek o 20:59 Napisano Wtorek o 20:59 (edytowany) 21 minut temu, Grzesiek202 napisał: Na ucho się starałem. Masz możliwość wykorzystać kogoś z domowników do zrobienia ślepego testu? Ciekawe czy będziesz w stanie poznać, który wzmacniacz akurat gra. Edytowano Wtorek o 20:59 przez kaczadupa Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano Wtorek o 21:08 Autor Napisano Wtorek o 21:08 7 minut temu, kaczadupa napisał: Masz możliwość wykorzystać kogoś z domowników do zrobienia ślepego testu? Ciekawe czy będziesz w stanie poznać, który wzmacniacz akurat gra. Jeśli uproszę tę, której sprzedawać nie zamierzam, to jest szansa. 3 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano Wtorek o 21:16 Autor Napisano Wtorek o 21:16 2 godziny temu, lpomis napisał: Wysokie znów wypolerowane, choć wnoszą nieco świeżości. A Ty jak je odbierasz z Bowersami? Wysokie są "słodsze" z Unisona. Nieco też uproszczone. Słuchając tego wzmacniacza trzy lata temu, sądziłem, że są też nieco wycofane, zgaszone, ale teraz tego nie słyszę. To były jednak inne kolumny i pomieszczenie. Często piszę w kontekście moich kolumn, że grają surowo. No i właśnie, moim zdaniem trąbka, saksofon zwłaszcza potrafią momentami tak zabrzmieć. Nie czarujmy się, nie każdy jest wirtuozem tych instrumentów na nagraniach. Odpisz, cytując
lpomis Napisano Wtorek o 21:23 Napisano Wtorek o 21:23 37 minut temu, Grzesiek202 napisał: MA1000 Chętnie bym posłuchał. Dzięki, będę pamiętał Wiadomo dlaczego producent zrezygnował z jego produkcji? 46 minut temu, Grzesiek202 napisał: Główne zadanie spełnił. Dźwięk ma więcej basu! Jest też spokojniej. Okej. A chciałeś żeby było jednak spokojniej? Pamiętam, że pisałeś o tym, że 705 S3 nie są tak ekspresyjne jak starsze 706 S2. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Wtorek o 21:27 Napisano Wtorek o 21:27 1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał: Moim zdaniem lepszy niż... nie ważne. Ważne. Bardzo proszę, skończ zdanie. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Wtorek o 21:30 Napisano Wtorek o 21:30 A to jest jeszcze trzeci wzmacniacz na testach? Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano Wtorek o 21:44 Autor Napisano Wtorek o 21:44 6 minut temu, lpomis napisał: Wiadomo dlaczego producent zrezygnował z jego produkcji? Chyba nikt nie ma pojęcia. Problem z tą marką jest taki, że nie jest zbyt popularna w "tym" środowisku, nie ma komu pisać historii. 9 minut temu, lpomis napisał: Okej. A chciałeś żeby było jednak spokojniej? Tak. 10 minut temu, lpomis napisał: Pamiętam, że pisałeś o tym, że 705 S3 nie są tak ekspresyjne jak starsze 706 S2 Bo grają równiej. 706 S2 to jest w pewnych aspektach jazda bez trzymanki. Perkusja, tak jak ją czuje Manu Katche, wyższy bas, moje ukochane klezmerskie klimaty i klarnety, i abslolutnie nic nie grało dźwiękiem zarazem tak fajnie oderwanym od kolumn (bo PCM od @KrólKiczu jednak tę przestrzeń miały... no łał, Twoje Menuety też) i też tak dużym (706 S2). Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano Wtorek o 22:08 Autor Napisano Wtorek o 22:08 34 minuty temu, kaczadupa napisał: A to jest jeszcze trzeci wzmacniacz na testach? A nie... to porównanie do tych, które kiedykolwiek miałem, i wybacz taki cios w plecy, ale kiedyś miałem też jednocześnie Elexa MK4 i MA1000. Ale... ja zawsze twierdzę, że pisanie o samych wzmacniaczach, bez mocnego i ciągłego podkreślania z czym grają, nie jest obiektywne. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Wtorek o 22:15 Napisano Wtorek o 22:15 Spokojnie, nie mam problemu jak komuś się "mój" wzmacniacz nie podoba czy tam głośniki. Pod warunkiem, że nie jest to Cyrus i Hegel, no i ATC. Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano Wtorek o 22:17 Autor Napisano Wtorek o 22:17 43 minuty temu, Rafał S napisał: Ważne. Bardzo proszę, skończ zdanie. Nigdy nie miałem w domu wzmacniacza powyżej 10 tys. zł. W salonach zdarzało się słuchać i sporo droższych. Ale mam na myśli te, które miałem u siebie. 2 minuty temu, kaczadupa napisał: Hegel, To jest bardzo, bardzo ciekawy wzmacniacz. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Wtorek o 22:26 Napisano Wtorek o 22:26 8 minut temu, Grzesiek202 napisał: To jest bardzo, bardzo ciekawy wzmacniacz Widzę, że dobrze słyszysz. A tak na marginesie , ja mam wolne to siedzę po nocy na Forum ale co Wy o tej porze tu robicie ? Jutro będziecie umierać w robocie. Odpisz, cytując
lpomis Napisano Wtorek o 22:34 Napisano Wtorek o 22:34 12 minut temu, kaczadupa napisał: Pod warunkiem, że nie jest to Cyrus i Hegel, no i ATC. Cyrus 8.2 wrzeszczy na górnej średnicy, Hegel nie porusza. A ATC... nie, tu się nie odważę. Jeszcze życie mi miłe i chciałbym jednak popływać na kajakach w Szczecinku 1 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts