kaczadupa Napisano Wtorek o 22:38 Napisano Wtorek o 22:38 Ludzie, trzymajcie mnie bo nie wytrzymie... Dobranoc. Ja spadam. 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano Wtorek o 22:39 Autor Napisano Wtorek o 22:39 5 minut temu, kaczadupa napisał: co Wy o tej porze tu robicie ? Ja? Ja słucham muzyki. Tym razem już cicho. Cze..j, jak to było? Robota - nie żona, można rzucić papiery 😉 Taka sytuacja. Co na UP brzmi lepiej oprócz: Oczywiście, że to 😀... Ma to sens, nie? 3 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano wczoraj o 05:44 Napisano wczoraj o 05:44 (edytowany) 7 godzin temu, Grzesiek202 napisał: mam na myśli te, które miałem u siebie. Z tego, co pamiętam, miałeś, bądź testowałeś przed MA1000 między innymi: Cyrusa One, Haiku Brighta (mk4 lub mk5), Atolla In200 i Regę Elxex mk4. Pewnie do tego kilka innych? Ale chyba wszystko to było z niższymi modelami B&W, więc nawet jeśli Unico Primo jednoznacznie je przebił je, to trudno powiedzieć ile z tego jest jego zasługą. Edytowano wczoraj o 05:45 przez Rafał S Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano wczoraj o 06:43 Autor Napisano wczoraj o 06:43 Haiku miałem w wersji zarówno 4 jak i 5. Czwórka to był w ogóle najgęściej grający wzmacniacz jaki miałem. Niesamowicie ciepły i nasycony. Na pewno daleko do neutralności, ale z chłodnymi BW była to pewna przyjemność słuchania. Zwykły radiowy głos niesamowicie przykuwał uwagę. Miałem jeszcze Rotela A12 oraz 1579 na jakieś weekendy. Grały dosyć... nudno :). Ale 1579 też potrafił przyłożyć. A i Atolla 100 też miałem. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu (edytowany) Na Stereophile mamy pomiary B&W 705 S3. Charakterny głośnik raczej. https://www.stereophile.com/content/bowers-wilkins-705-s3-loudspeaker-measurements I w tym samym miejscu pomiary najlepszego monitora B&W 805D4 Signature. https://www.stereophile.com/content/bowers-wilkins-805-d4-signature-loudspeaker-measurements Edytowano 23 godziny temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Kraft Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu (edytowany) Albo pomylili wykresy, albo są takie same dla obu kolumn;). No dobrze. Trochę się różnią, ale niewiele. Edytowano 23 godziny temu przez Kraft Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu W ciemno, znaczy po laboratorium (nie znając cen obu), który monitor Jarek dla siebie wybierasz? Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 26 minut temu, kaczadupa napisał: W ciemno, znaczy po laboratorium Zauważ, że przy podobnym przebiegu impedancji i zbliżonej charakterystyce SPL w ciemno wiele nie stwierdzisz. Szczególnie, że laboratorium nie podaje zniekształceń harmonicznych (ani szczegółowo w paśmie, ani w formie THD). Pozostaje kierować się wyglądem i / lub zaufaniem do marki. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu (edytowany) A jednak człowiek od laboratorium w Stereophile potrafi coś sensownego powiedzieć na temat obu monitorów po samych ich pomiarach (i coś podpowiedzieć, żeby optymalnie wykorzystać mocne strony a wady zminimalizować). Edytowano 22 godziny temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 14 minut temu, kaczadupa napisał: A jednak człowiek od laboratorium w Stereophile potrafi coś sensownego powiedzieć na temat obu monitorów po samych ich pomiarach Pewnie. Ale jak czytam po raz dziesiąty z rzędu, że "monitor X [wstawić model] całościowo lepszy, jednak średnica z scm7 przyjemniejsza", to myślę, że w Twoim przypadku, te harmoniczne mogą się okazać kluczowe. 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu (edytowany) 12 minut temu, Rafał S napisał: Pewnie. Ale jak czytam po raz dziesiąty z rzędu, że "monitor X [wstawić model] całościowo lepszy, jednak średnica z scm7 przyjemniejsza", to myślę, że w Twoim przypadku, te harmoniczne mogą się okazać kluczowe. No jak tak ma wyglądać nasza dyskusja Rafał to chyba zostanie mi podziękować?. To co, jednak można coś wywnioskować z tych pomiarów czy ludzie ze Stereophila z ulicy wzięli pierwszego lepszego do laboratorium a to całe ich laboratorium to też nic nie warte? Następnie z czapy wejście na ATC. Niestety nic nie poradzę, że to świetnie brzmiący monitor, zwłaszcza w dedykowanych dla niego małych pomieszczeniach czy bliskim polu. A średnicę ma wybitną, może nawet lepszą jak w D2R, z całą pewnością nie gorszą, tu i tu jest super. Takie cuda… Warto poznać te niepozorne SCM7. Edytowano 21 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 2 minuty temu, kaczadupa napisał: No jak tak ma wyglądać nasza dyskusja Rafał to chyba zostanie mi podziękować?. Adam, przecież ja nie kwestionuję Twoich odczuć, zastanawiam się tylko, które parametry są za nie odpowiedzialne. Moim zdaniem nie tylko te pomiary, które zamieszczono na tym portalu, ale też inne. Zauważ, jak silnie odczuwamy harmoniczne ze wzmacniaczy lampowych, czy nawet niektórych tranzystorów. A przecież w kolumnach te zniekształcenia bywają jeszcze większe. Dlaczego więc tutaj mielibyśmy je nagle ignorować? Odpisz, cytując
michaudio Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 25 minut temu, kaczadupa napisał: No jak tak ma wyglądać nasza dyskusja Rafał to chyba zostanie mi podziękować?. To co, jednak można coś wywnioskować z tych pomiarów czy ludzie ze Stereophila z ulicy wzięli pierwszego lepszego do laboratorium a to całe ich laboratorium to też nic nie warte? Następnie z czapy wejście na ATC. Niestety nic nie poradzę, że to świetnie brzmiący monitor, zwłaszcza w dedykowanych dla niego małych pomieszczeniach czy bliskim polu. A średnicę ma wybitną, może nawet lepszą jak w D2R, z całą pewnością nie gorszą, tu i tu jest super. Takie cuda… Warto poznać te niepozorne SCM7. Praktycznie każde kolumny, nawet duże zyskują, kiedy są słuchane w bliskim polu. Redukuje się wpływ akustyki, choć fakt, że pierwsze wrażenie może być przytłaczające. Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu 27 minut temu, kaczadupa napisał: Warto poznać te niepozorne SCM7. Kurdę, ja już chyba z samej chęci zrozumienia Twojego, niezachwianego punktu widzenia, (słyszenia?) zapoznam się z nimi 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 1 minutę temu, Grzesiek202 napisał: Kurdę, ja już chyba z samej chęci zrozumienia Twojego, niezachwianego punktu widzenia, (słyszenia?) zapoznam się z nimi Bezpośrednie porównanie z B&W to fajne doświadczenie. Ciekawe czy bez żadnego - ale - staniesz po stronie jednego monitora. Polecam taką przygodę. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu (edytowany) 13 godzin temu, Grzesiek202 napisał: To jest bardzo, bardzo ciekawy wzmacniacz. Hegel ogólnie, czy konkretnie H95? H95 nie znam, słyszałem tylko H190 i on mnie akurat niczym nie zaintrygował. I nie chodzi mi nawet o to, że nie gra w moim stylu (choć faktycznie nie gra), tylko o to, że to brzmienie nie jest unikatowe, jeśli spojrzeć na ofertę rynku. Tego typu modele dość łatwo jest jednoznacznie przebić, jeśli tylko mocno zwiększy się budżet, albo trochę dołoży i przejdzie z nówek na używane. Dla mnie za to interesujące pozostają niektóre piece Haiku, jak SOL II czy Bright mk5. A to dlatego, że nawet zwielokrotniając kwotę do wydania ciężko znaleźć coś, co wyniesie ten kierunek brzmienia na wyższy poziom. Nawet Haiku nie udała się ta sztuka. Chyba najbliżej tego, o czym mówię są tranzystory i hybrydy w czystej klasie A. A to już niestety zabawki drogie również pod względem eksploatacji. Edytowano 20 godzin temu przez Rafał S Odpisz, cytując
Kraft Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 31 minut temu, Rafał S napisał: Hegel ogólnie, czy konkretnie H95? Tego typu modele dość łatwo jest jednoznacznie przebić, jeśli tylko mocno zwiększy się budżet... "Mocne zwiększanie" budżetu nie zawsze jest "dość łatwe";) Odpisz, cytując
michaudio Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu A-klasowy tranzystor najlepiej kupić nowy, bo jego żywotność jest ograniczona względem AB przez wysokie temperatury pracy. Ale używane A-klasowe lampowce da się już kupić w okolicach +/- 10 tysięcy, żaden nowy tranzystor w tej cenie nie ma startu. A eksploatacja nie musi być droga, lampy mocy nie mają większego wpływu na brzmienie, więc nie warto z nimi szaleć. Lampy sterujące będą kosztowały tyle samo co w hybrydzie. A granie A-klasy to zupełnie inna bajka, niż tranzystory. Ale to każdy powinien sprawdzić osobiście, czy ten sposób prezentacji pasuje do jego preferencji. Bo jest inny, ani lepszy, ani gorszy, po prostu inny. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu (edytowany) 47 minut temu, michaudio napisał: Ale używane A-klasowe lampowce da się już kupić w okolicach +/- 10 tysięcy, żaden nowy tranzystor w tej cenie nie ma startu. A można konkrety, jakie dokładnie modele, jak wyglądało porównanie z tranzystorami i jakimi. Edytowano 19 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, Kraft napisał: "Mocne zwiększanie" budżetu nie zawsze jest "dość łatwe";) Dlatego podałem też alternatywę: trochę dołożyć i pójść w używane. Rozumiem, że zmylił Cię mój błędnie postawiony przecinek - postaram się bardziej pilnować interpunkcji. 1 godzinę temu, michaudio napisał: A eksploatacja nie musi być droga, lampy mocy nie mają większego wpływu na brzmienie, więc nie warto z nimi szaleć. Chodziło mi raczej o pobór prądu klasy A (gdybym kiedyś kupował lampę, to raczej nie 5-watową). U mnie sprzęt gra od kilku do kilkunastu godzin na dobę (przez większość czasu w tle). Edytowano 18 godzin temu przez Rafał S Odpisz, cytując
Kraft Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Hegla też można kupić używanego. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Widzę, że uczepiłeś się aspektu finansowego. Dla mnie on też jest istotny, ale wyłącznie w kategorii ograniczeń (do kryteriów już go nie zaliczam). Odpisz, cytując
Kraft Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu W gruncie rzeczy, to wystawiłeś Heglowi laurkę. Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu 2 godziny temu, Rafał S napisał: Hegel ogólnie, czy konkretnie H95? H95. Innych nie znam. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu (edytowany) 18 minut temu, Kraft napisał: W gruncie rzeczy, to wystawiłeś Heglowi laurkę. Bo ja wcale nie uważam tego H190 za zły wzmacniacz. Jest on tylko mało interesujący według podanych przeze mnie wcześniej subiektywnych kryteriów (obejmujących pewną brzmieniową unikatowość). Równie dobrze mógłbym napisać, że ten Hegel nie jest zielony. I też ktoś by się zbulwersował. "Jak to - nie jest zielony? Przecież ja go słucham i mi się podoba!" Niestety, tak się rozmawia z niektórymi. Edytowano 18 godzin temu przez Rafał S 2 Odpisz, cytując
Recommended Posts