Aaddii8812 Napisano Niedziela o 19:22 Napisano Niedziela o 19:22 Witam forumowiczów serdecznie. Pytanie moje brzmi: Czy do Yamahy ca 1000 II będą lepsze pylony czy bowers&wilkins? Patrząc na kolumny to pokój mniejszy niż 20m2, a w zasadzie 10m2, nawet 9m2 i co mi polecicie w budżecie 2500, jeżeli chodzi o używki. Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedź Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Poniedziałek o 05:40 Napisano Poniedziałek o 05:40 Kompletnie dwie różne kolumny. Bowersy to jasne kolumny, detaliczne, z twardszym basem. Diamond to przeciwieństwo, łagodniejsze w górnych rejestrach , mieksze na dole. Cieple. Zatem skąd pomysł na te dwie propozycje? W tych budżetach jest jeszcze więcej wyboru. Odpisz, cytując
Q21 Napisano Poniedziałek o 09:30 Napisano Poniedziałek o 09:30 Całkiem różne kolumny Jedne i drugie mogą się spodobać — kwestia gustu Na 9m2 Diamondy 18 mogą być jednak ciut duże. Warto sprawdzić model 15, czy coś z innych firm, mniejszego Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano Poniedziałek o 20:04 Napisano Poniedziałek o 20:04 Dnia 25.05.2025 o 21:22, Aaddii8812 napisał: Witam forumowiczów serdecznie. Pytanie moje brzmi: Czy do Yamahy ca 1000 II będą lepsze pylony czy bowers&wilkins? Patrząc na kolumny to pokój mniejszy niż 20m2, a w zasadzie 10m2, nawet 9m2 i co mi polecicie w budżecie 2500, jeżeli chodzi o używki. Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedź Tutaj trzeba jasno przyznać, że Diamond to wyższa propozycja a niż BW 607. Ciężko będzie odsłuchać, używek ale zawsze możesz do nas podejść żeby Ci podłączyć 607s3 abyś mniej więcej przekonał się jak taka kombinacja z RN1000 może zagrać. Może też rzucisz uchem przy okazji na coś innego. Dla przypadku Elac Debut Reference B6.2 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/elac-debut-reference-b6.html?color=1709&gad_source=1&gad_campaignid=17943066416&gbraid=0AAAAAD3sgsEWdh8vf_aquUt6kxlRdHEPT&gclid=Cj0KCQjwotDBBhCQARIsAG5pinPHO2Jn_Hlh2L3zav1pIabnQkrBag7_HT8uC4GhGu2ucHWejQiU-IUaAk95EALw_wcB Odpisz, cytując
Kraft Napisano Poniedziałek o 20:23 Napisano Poniedziałek o 20:23 16 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Tutaj trzeba jasno przyznać, że Diamond to wyższa propozycja a niż BW 607. Jeśli chodzi o wykonanie, to tak (fornir). Technicznie już niekoniecznie. Vintage przetworniki w Diamondach kontra bardzo nowoczesne w Bowersach. Jedne i drugie mogą się podobać. Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano Poniedziałek o 20:39 Napisano Poniedziałek o 20:39 15 minut temu, Kraft napisał: Jeśli chodzi o wykonanie, to tak (fornir). Technicznie już niekoniecznie. Vintage przetworniki w Diamondach kontra bardzo nowoczesne w Bowersach. Jedne i drugie mogą się podobać. Tu fakt, techniki w B&W to nie można odmówić... Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Poniedziałek o 20:45 Napisano Poniedziałek o 20:45 2 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Tu fakt, techniki w B&W to nie można odmówić... A w ProAc D2R jest jeszcze lepsza technika jak w B&W 607 S3 ? Odpisz, cytując
Aaddii8812 Napisano Poniedziałek o 21:15 Autor Napisano Poniedziałek o 21:15 Wielkie dzięki za zainteresowanie się tematem przejrzę też oferty elac debiut, lecz bym kierował się w kierunku bowers wilkins lub diamond ze względu na piękny wygląd. Aczkolwiek wiem że to ma grać, a nie wyglądać Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano Wtorek o 19:27 Napisano Wtorek o 19:27 1 minutę temu, kaczadupa napisał: A w ProAc D2R jest jeszcze lepsza technika jak w B&W 607 S3 ? Mówiąc wprost. W Proac jest prosta, masywna obudowa, mądrze zestrojona zwrotnica i sprawdzone przetworniki Mój ulubiony model to ten... https://www.proac-loudspeakers.com/products/studio-sm100/ 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Wtorek o 19:35 Napisano Wtorek o 19:35 6 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Mój ulubiony model to ten... Znacie mój adres, działamy! Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano Wtorek o 19:39 Napisano Wtorek o 19:39 3 minuty temu, kaczadupa napisał: Znacie mój adres, działamy! pewnie! jak tylko będą te D2 Odpisz, cytując
Aaddii8812 Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu (edytowany) Dnia 26.05.2025 o 07:40, Piotr Sonido napisał: Kompletnie dwie różne kolumny. Bowersy to jasne kolumny, detaliczne, z twardszym basem. Diamond to przeciwieństwo, łagodniejsze w górnych rejestrach , mieksze na dole. Cieple. Zatem skąd pomysł na te dwie propozycje? W tych budżetach jest jeszcze więcej wyboru. Więc, co by Pan polecił w tym budżecie wiedząc że pokój jest mały, zaledwie 9m2 Edytowano 18 godzin temu przez Aaddii8812 Błąd Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu (edytowany) @Aaddii8812 jeżeli chodzi o małego Bowersa ( 607 S3) to mam takie monitory w małym metrażu i z pewnością nie będziesz narzekał na ilościowy brak niskich tonów ( u mnie mają 120cm wolnej przestrzeni za sobą i nadal bas jest efektowny, niektórym realizacjom nawet to pomaga np. RHCP album Californication słucha się z mega frajdą na takim „turbo dopaleniu dołu pasma” ), prędzej na jego jakość można ponarzekać ale… jak dopiero zaczynasz przygodę z audio to pewnie nie będzie Ci to przeszkadzało (pamiętajmy o cenie paczek i wielkości samego woofera oraz skrzynki i wykorzystaniu na maxa BR - jest przyzwoicie). Wysokie tony nie są z tych delikatnych (jako dopełnienie średnicy) ale są dobrze równoważone przez efektowny basik. Za to zdarza im się okazyjnie podkreślić trochę za mocno jak na mój gust głoski syczące (nie wiem czy się przyzwyczaiłem czy jak trochę pograły od nowości to coś się złagodziło/zmiękczyło ale przestało mi to przeszkadzać - a miałem je już z tego powodu pogonić dalej w świat). Środek pasma ani podgrzany ani rozkrzyczany, można powiedzieć, że złoty środek , nieznacznie schowany za efektownymi skrajami pasma. Bardzo dobre wykonanie/spasowanie, nadto klasycznie proste z wyglądu a ładne. Świetnie prezentują się na firmowych standach. Warto sprawdzić. Edytowano 18 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Aaddii8812 Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu Dziękuję @kaczadupa za ten długi i ciekawy wpis, aczkolwiek ja mam problem z salonami audio ze względu na odległość. Więc pozostaje mi jedynie kupno i sprzedaż. Odpisz, cytując
Aaddii8812 Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu @Kraft To może być sensowne wyjście z sytuacji, jednak jakie kolumny do yamaha ca 1000 Mk2 byś polecił w tym budżecie? Odpisz, cytując
Q21 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Jest też opcja wypożyczenia Sprzęt z wystawy, odpakowany, wygrzany. Odpisz, cytując
Aaddii8812 Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu 14 minut temu, Q21 napisał: Jest też opcja wypożyczenia Sprzęt z wystawy, odpakowany, wygrzany. Pożyjemy zobaczymy, ale dzięki za odpowiedź Odpisz, cytując
Kraft Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 16 minut temu, Aaddii8812 napisał: @Kraft To może być sensowne wyjście z sytuacji, jednak jakie kolumny do yamaha ca 1000 Mk2 byś polecił w tym budżecie? Też głosuję za Bowersami (mam 607 s2 z Yamaha w 10 m2). Odpisz, cytując
Aaddii8812 Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu 39 minut temu, Kraft napisał: Też głosuję za Bowersami (mam 607 s2 z Yamaha w 10 m2). Mi też bliżej bowersów bo je słyszałem. Zobaczę jeszcze te elac i zobaczę który dźwięk odpowiada mi najbardziej 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Bardziej wyczynowo - Bowers 607 S3. Nieco spokojniej, z większą równowagą i z bliższym środkiem pasma - SA Saxo 5, Dali Spektor 2. Odpisz, cytując
Recommended Posts