Sinuhe Napisano 31 maja Napisano 31 maja Dziś Naim Nait 5si mam podpięty do Pylon Opal Monitor. Chcę się rozejrzeć za używanymi kolumnami, 4-5k PLN. Oczekuję, żeby od powyższych radziły sobie lepiej przy szybszych tempach gitary basowej i perkusji w metalu. Lubię wyraźną fakturę, bez nadmiaru wygładzenia. Rady generalnie idą w kierunku: ProAc, Magnat, Dynaudio, Monitor Audio, Kef, Kudos, Harbeth , Spendor, Linn. Cześć z tych marek jest generalnie poza tymi 5k, nawet w używkach. I dużo tego, skupiłbym się chętnie na 3-4 konkretnych modelach. 1 Odpisz, cytując
Sinuhe Napisano 31 maja Autor Napisano 31 maja 2 minuty temu, KrólKiczu napisał: Warto byłoby dopisać jaki metraż. Moje niedopatrzenie... 30m2 Odpisz, cytując
stach_s Napisano 31 maja Napisano 31 maja https://m.olx.pl/d/oferta/kolumny-dynaudio-contour-1-8-mk-ii-CID99-ID14Bhny.html Te mogą się doskonale sprawdzić na takim metrażu, jest szansa że zgra się to dobrze z Naimem. Bierz piec pod pachę i umów się na odsluch, bo daleko nie masz 2 Odpisz, cytując
Sinuhe Napisano 1 czerwca Autor Napisano 1 czerwca 14 godzin temu, stach_s napisał: https://m.olx.pl/d/oferta/kolumny-dynaudio-contour-1-8-mk-ii-CID99-ID14Bhny.html Te mogą się doskonale sprawdzić na takim metrażu, jest szansa że zgra się to dobrze z Naimem. Bierz piec pod pachę i umów się na odsluch, bo daleko nie masz Dzięki za propozycje. Dodatkowe fundusze wpadną za miesiąc, toteż teraz zbieram dane Odpisz, cytując
Q21 Napisano 2 czerwca Napisano 2 czerwca Dynaudio to fajny kierunek, KEFy R700 gdyby się udało znaleźć w tym budżecie, to też będą moim zdaniem ciekawe. 1 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano Środa o 17:03 Napisano Środa o 17:03 Kef do naim.... raczej nie Dnia 2.06.2025 o 09:55, Q21 napisał: Dynaudio to fajny kierunek, KEFy R700 gdyby się udało znaleźć w tym budżecie, to też będą moim zdaniem ciekawe. 2 Odpisz, cytując
stach_s Napisano Środa o 18:25 Napisano Środa o 18:25 Gdybym jeszcze kiedyś miał okazję wrócić do Naima, to na pewno wypróbowałbym coś z wyrazista górą, MA Silver albo Bowersy. Jest na forum zadowolony użytkownik Naima z Bowers'em - @MMarek 4 Odpisz, cytując
Sinuhe Napisano Środa o 19:00 Autor Napisano Środa o 19:00 27 minut temu, stach_s napisał: Gdybym jeszcze kiedyś miał okazję wrócić do Naima, to na pewno wypróbowałbym coś z wyrazista górą, MA Silver albo Bowersy. Jest na forum zadowolony użytkownik Naima z Bowers'em - @MMarek Właśnie intensywnie się rozglądam, choć chyba dosyć zachowawczo. Dobrze mi było z Opalami, choć to monitory do mniejszego pomieszczenia, i teraz jakoś nęcą mnie Diamondy. Ale też bez wielkiego parcia.. Budżet jest niewielki, bo za te 4-5k nie poszaleję... Odpisz, cytując
stach_s Napisano Środa o 19:10 Napisano Środa o 19:10 Choć Diamondy których miałem okazję słuchać podobały mi się, to moim zdaniem z Naimem średnio... 1 Odpisz, cytując
Sinuhe Napisano Czwartek o 05:32 Autor Napisano Czwartek o 05:32 10 godzin temu, stach_s napisał: Choć Diamondy których miałem okazję słuchać podobały mi się, to moim zdaniem z Naimem średnio... Ok, a z tych B&W, czy MA polecasz konkretne modele? Wiesz - mam prawie 50 dych, już lekkie ubytki słuchu w górnych rejestrach i super finezji nie oczekuję. Raczej, żeby było to soczyste, niemęczące brzmienie do słuchania pod książkę - imprezy i potrząsanie podłogą odpadają. Byle ten bas i podwójna stopa w metalu nie zlewały się a ambient rzeczywiście otaczał. Odpisz, cytując
MMarek Napisano Czwartek o 07:02 Napisano Czwartek o 07:02 12 godzin temu, stach_s napisał: Jest na forum zadowolony użytkownik Naima z Bowers'em - @MMarek O tak, to jest najlepsze połączenie na świecie. Jeśli tyle wdupiłem w ten zestaw to muszę być mega zadowolony 3 1 Odpisz, cytując
stach_s Napisano Czwartek o 07:10 Napisano Czwartek o 07:10 1 godzinę temu, Sinuhe napisał: Ok, a z tych B&W, czy MA polecasz konkretne modele? Wiesz - mam prawie 50 dych, już lekkie ubytki słuchu w górnych rejestrach i super finezji nie oczekuję. Raczej, żeby było to soczyste, niemęczące brzmienie do słuchania pod książkę - imprezy i potrząsanie podłogą odpadają. Byle ten bas i podwójna stopa w metalu nie zlewały się a ambient rzeczywiście otaczał. Na Twój metraż to Silver 300, a może nawet 500, a z Bowersa może 603?? 2 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano Czwartek o 07:40 Napisano Czwartek o 07:40 (edytowany) 31 minut temu, stach_s napisał: Na Twój metraż to Silver 300, a może nawet 500, a z Bowersa może 603?? Słuchałem swojego Naita XS (pierwsza wersja) z Silver 500 i było fatalnie. Zero synergii. Jak bardzo lubie ten wzmacniacz i gra z moimi Proximami świetnie, tak z MA poległ. Edytowano Czwartek o 07:42 przez marcinmarcin Odpisz, cytując
stach_s Napisano Czwartek o 08:00 Napisano Czwartek o 08:00 Wiesz Marcin jak to bywa z tą synergią 🫤 Na forum Naima wielu użytkowników zachwala Audiovectory. Wypożyczyłem żeby sprawdzić i dla mnie to była porażka, nic gorszego z moim Naimem nie słyszałem. Silvery czy Bowersy to zdecydowanie nie jest moje granie, ale jak przypomnę sobie Naima z jego powściągliwą górą, to być może, być może będzie to nienajgorsze zestawienie? Odpisz, cytując
Q21 Napisano Czwartek o 08:11 Napisano Czwartek o 08:11 15 godzin temu, Mprezi napisał: Kef do naim.... raczej nie Wszystko kwestią gustu Ja lubię. Odpisz, cytując
Kraft Napisano Czwartek o 08:16 Napisano Czwartek o 08:16 32 minuty temu, marcinmarcin napisał: Słuchałem swojego Naita XS (pierwsza wersja) z Silver 500 i było fatalnie. Zero synergii. Jak bardzo lubie ten wzmacniacz i gra z moimi Proximami świetnie, tak z MA poległ. Nigdy nie zrozumiem tej logiki. Wzmacniacz poległ, czy granie Silver ów Ci się po prostu nie spodobało? Czy może w sesji brał udział jeszcze inny wzmacniacz, z którym Monitory brzmiały dobrze? Brał? Odpisz, cytując
Sinuhe Napisano Czwartek o 08:34 Autor Napisano Czwartek o 08:34 Panowie a tak by the way - swego czasu było spore zachwycanie się f501/502. Znudziły się muzykolubom? Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano Czwartek o 09:15 Napisano Czwartek o 09:15 48 minut temu, Kraft napisał: Nigdy nie zrozumiem tej logiki. Wzmacniacz poległ, czy granie Silver ów Ci się po prostu nie spodobało? Czy może w sesji brał udział jeszcze inny wzmacniacz, z którym Monitory brzmiały dobrze? Brał? Ja z kolei nigdy nie zrozumiem twojej logiki gdzie wszystko jest takie same Mieliśmy dwa wzmacniacze - drugi to był mój były Arcam A29. Z moimi kolumnami Naim gra znacznie lepiej niż Arcam. Z kolei przy Monitor Audio Naim grał tak jakby nie miał mocy napędzić tych głośników. Było mdło, mało dynamicznie. Buła na basie. Nieprzyjemnie pogrubione z typowym efektem koca. Duże zaskoczenie biorąc pod uwagę jak dobrze Naim gra u mnie. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano Czwartek o 09:17 Napisano Czwartek o 09:17 Czyli z Arcamem Monitory grały spoko? No Ok. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano Czwartek o 09:19 Napisano Czwartek o 09:19 1 minutę temu, Kraft napisał: Czyli z Arcamem Monitory grały spoko? No Ok. Bardzo przyzwoite połączenie, mimo że takie nieoczywiste by się wydawało... Nie było w ogóle ostro - było dynamicznie. Z kolei Arcam u mnie grał troche za sucho właśnie A Naima lubię na tyle że zostawiłem go sobie na lato (właśnie z niego słucham) Odpisz, cytując
Kraft Napisano Czwartek o 09:25 Napisano Czwartek o 09:25 8 minut temu, marcinmarcin napisał: Duże zaskoczenie biorąc pod uwagę jak dobrze Naim gra u mnie. Rozumiem, że porównujesz brzmienie z dwóch różnych pomieszczeń. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano Czwartek o 09:37 Napisano Czwartek o 09:37 (edytowany) Nie ma potrzeby próbować na siłę dorabiać odpowiednich teorii. Porównania były w tych samych 2 pomieszczeniach. Obydwa wzmacniacze grały u mnie z moimi kolumnami i obydwa grały u znajomego z Silverami 500. Z moimi kolumnami znacznie lepiej grał Naim, z Silverami znacznie lepiej grał Arcam. I akustyka nie ma tu żadnego znaczenia. Charakter tych różnic nie wynikał z akustyki, tylko z dobrej lub złej synergii/zgrania kolumny/wzmacniacz. Tylko tyle i aż tyle... Edytowano Czwartek o 09:38 przez marcinmarcin 2 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Czwartek o 09:48 Napisano Czwartek o 09:48 15 godzin temu, stach_s napisał: Gdybym jeszcze kiedyś miał okazję wrócić do Naima, to na pewno wypróbowałbym coś z wyrazista górą, MA Silver albo Bowersy. Jest na forum zadowolony użytkownik Naima z Bowers'em - @MMarek Albo PMC 🥰. 1 Odpisz, cytując
stach_s Napisano Czwartek o 09:56 Napisano Czwartek o 09:56 Z PMC grało i to jak!!! 2 Odpisz, cytując
Recommended Posts