Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dziś Naim Nait 5si mam podpięty do Pylon Opal Monitor. 

Chcę się rozejrzeć za używanymi kolumnami, 4-5k PLN. Oczekuję, żeby od powyższych radziły sobie lepiej przy szybszych tempach gitary basowej i perkusji w metalu. Lubię wyraźną fakturę, bez nadmiaru wygładzenia. 

Rady generalnie idą w kierunku: ProAc, Magnat, Dynaudio, Monitor Audio, Kef, Kudos, Harbeth , Spendor, Linn. Cześć z tych marek jest generalnie poza tymi 5k, nawet w używkach. 

I dużo tego, skupiłbym się chętnie na 3-4 konkretnych modelach. 

• 1 month later...
Napisano

Kef do naim.... raczej nie

Dnia 2.06.2025 o 09:55, Q21 napisał:

Dynaudio to fajny kierunek, KEFy R700 gdyby się udało znaleźć w tym budżecie, to też będą moim zdaniem ciekawe. 

Napisano
27 minut temu, stach_s napisał:

Gdybym jeszcze kiedyś miał okazję wrócić do Naima, to na pewno wypróbowałbym coś z wyrazista górą, MA Silver albo Bowersy.

Jest na forum zadowolony użytkownik Naima z Bowers'em - @MMarek

Właśnie intensywnie się rozglądam, choć chyba dosyć zachowawczo.

Dobrze mi było z Opalami, choć to monitory do mniejszego pomieszczenia, i teraz jakoś nęcą mnie Diamondy. Ale też bez wielkiego parcia..

Budżet jest niewielki, bo za te 4-5k nie poszaleję...

Napisano
10 godzin temu, stach_s napisał:

Choć Diamondy których miałem okazję słuchać podobały mi się, to moim zdaniem z Naimem średnio... 

Ok, a z tych B&W, czy MA polecasz konkretne modele?

Wiesz - mam prawie 50 dych, już lekkie ubytki słuchu w górnych rejestrach i super finezji nie oczekuję. Raczej, żeby było to soczyste, niemęczące brzmienie do słuchania pod książkę - imprezy i potrząsanie podłogą odpadają. 

Byle ten bas i podwójna stopa w metalu nie zlewały się a ambient rzeczywiście otaczał. 

Napisano
1 godzinę temu, Sinuhe napisał:

Ok, a z tych B&W, czy MA polecasz konkretne modele?

Wiesz - mam prawie 50 dych, już lekkie ubytki słuchu w górnych rejestrach i super finezji nie oczekuję. Raczej, żeby było to soczyste, niemęczące brzmienie do słuchania pod książkę - imprezy i potrząsanie podłogą odpadają. 

Byle ten bas i podwójna stopa w metalu nie zlewały się a ambient rzeczywiście otaczał. 

Na Twój metraż to Silver 300, a może nawet 500, a z Bowersa może 603??

Napisano (edytowany)
31 minut temu, stach_s napisał:

Na Twój metraż to Silver 300, a może nawet 500, a z Bowersa może 603??

Słuchałem swojego Naita XS (pierwsza wersja) z Silver 500 i było fatalnie. Zero synergii. Jak bardzo lubie ten wzmacniacz i gra z moimi Proximami świetnie, tak z MA poległ. 

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano

Wiesz Marcin jak to bywa z tą synergią 🫤

Na forum Naima wielu użytkowników zachwala Audiovectory. Wypożyczyłem żeby sprawdzić i dla mnie to była porażka, nic gorszego z moim Naimem nie słyszałem. 

Silvery czy Bowersy to zdecydowanie nie jest moje granie, ale jak przypomnę sobie Naima z jego powściągliwą górą, to być może, być może będzie to nienajgorsze zestawienie? 

Napisano
32 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Słuchałem swojego Naita XS (pierwsza wersja) z Silver 500 i było fatalnie. Zero synergii. Jak bardzo lubie ten wzmacniacz i gra z moimi Proximami świetnie, tak z MA poległ. 

Nigdy nie zrozumiem tej logiki. Wzmacniacz poległ, czy granie Silver ów Ci się po prostu nie spodobało? Czy może w sesji brał udział jeszcze inny wzmacniacz, z którym Monitory brzmiały dobrze? Brał? 

Napisano
48 minut temu, Kraft napisał:

Nigdy nie zrozumiem tej logiki. Wzmacniacz poległ, czy granie Silver ów Ci się po prostu nie spodobało? Czy może w sesji brał udział jeszcze inny wzmacniacz, z którym Monitory brzmiały dobrze? Brał? 

Ja z kolei nigdy nie zrozumiem twojej logiki gdzie wszystko jest takie same :D 

Mieliśmy dwa wzmacniacze - drugi to był mój były Arcam A29. Z moimi kolumnami Naim gra znacznie lepiej niż Arcam. Z kolei przy Monitor Audio Naim grał tak jakby nie miał mocy napędzić tych głośników. Było mdło, mało dynamicznie. Buła na basie. Nieprzyjemnie pogrubione z typowym efektem koca. Duże zaskoczenie biorąc pod uwagę jak dobrze Naim gra u mnie.

Napisano
1 minutę temu, Kraft napisał:

Czyli z Arcamem Monitory grały spoko? No Ok.

Bardzo przyzwoite połączenie, mimo że takie nieoczywiste by się wydawało...

Nie było w ogóle ostro - było dynamicznie. Z kolei Arcam u mnie grał troche za sucho właśnie

A Naima lubię na tyle że zostawiłem go sobie na lato (właśnie z niego słucham) :) 

Napisano (edytowany)

Nie ma potrzeby próbować na siłę dorabiać odpowiednich teorii. Porównania były w tych samych 2 pomieszczeniach. Obydwa wzmacniacze grały u mnie z moimi kolumnami i obydwa grały u znajomego z Silverami 500. Z moimi kolumnami znacznie lepiej grał Naim, z Silverami znacznie lepiej grał Arcam. I akustyka nie ma tu żadnego znaczenia. Charakter tych różnic nie wynikał z akustyki, tylko z dobrej lub złej synergii/zgrania kolumny/wzmacniacz. Tylko tyle i aż tyle...

Edytowano przez marcinmarcin