Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
4 godziny temu, resi napisał:

A kolumny do tego?

Jak pisze Grzesiek. Umów się na wizytę w Top Hi-Fi. Poproś o podłączenie kilku par kolumn. Mogą to być np.

Bowers 705, ELAC Vela BS404, ProAc Studio SM100 i KEF LS50 Meta, 

Postaraj się w miarę możliwości, żeby grały tak samo głośno (konieczne będzie kręcenie gałką wzmacniacza, przy każdej zmianie kolumn). 

Napisano
2 minuty temu, Kraft napisał:

Vela BS404

Doradzam ostrożność. Odsłuch w Topie nie będzie reprezentatywny. One mają kawał masywnego basu i ogólnie grają dużym dźwiękiem. Mogą przytłoczyć w 13-14m2 autorki wątku. A przy tym nie są jakoś nadzwyczaj wyrafinowane. Natomiast ten ProAc Studio SM100 może faktycznie ciekawie wypaść w takim pokoju i powalczyć z B&W. (Wydaje mi się, że to właśnie modelu Studio SM100 słuchałem przy porównaniach Luxmana i Pathosa.)  

Napisano (edytowany)

Zapomniałem już o tych metrach. No to mniejsze Vela 403 i też mniejsze ProAc, np. Response DB3

Pytanie jeszcze, jaki duży pokój odsłuchowy ma dany salon audio. Najlepiej chyba dopasować kolumny w tym próbnym odsłuchu do jego kubatury.

Edytowano przez Kraft
Napisano

"Do małych pokoi sugerowałbym duże kolumny. Do dużych – monitory podstawkowe. To może się wydawać zaskakujące, ale proszę zauważyć, że małe głośniki wymagają zazwyczaj dostarczenia wysokiej mocy. Tylko wtedy grają pełnym potencjałem. Słuchane cicho, ze wzmacniaczem o niewielkiej mocy, brzmią mało dynamicznie i brakuje im basu. Kiedy jednak odkręcimy potencjometr, ożywają i dostarczają dźwięk, na który czekaliśmy.

Kolumny podłogowe zachowują się inaczej. Zazwyczaj są wyposażone w głośniki niskotonowe o dużej średnicy, które nawet przy stosunkowo niewielkim poziomie wysterowania zapewniają odpowiednie nasycenie i zejście basu. Można słuchać cicho i uzyskać pełnozakresowy dźwięk. Z małymi monitorami zwykle się to nie udaje. Dopiero w ogromnych pomieszczeniach potrzebujemy zarówno dużych kolumn, jak i mocnych wzmacniaczy." -- Koji Okazaki (Yamaha)

Napisano
1 minutę temu, pairtick napisał:

"Do małych pokoi sugerowałbym duże kolumny. Do dużych – monitory podstawkowe. To może się wydawać zaskakujące,

To nie jest zaskakujące - to po prostu jest głupie :) Wielokrotnie przenosiłem kolumny pomiędzy różnymi pokojami i mam wręcz przeciwne wnioski, ale za to zgodne z logiką. Małe kolumny w małych pokojach, duże w dużych. Oczywiście nie mówimy o odstępstwach od reguły i niektórych kolumnach np. vintage gdzie spore kolumny potrafią się świetnie sprawdzić w dość niewielkich pomieszczeniach.