Kraft Napisano 16 czerwca 2025 Napisano 16 czerwca 2025 4 godziny temu, resi napisał: A kolumny do tego? Jak pisze Grzesiek. Umów się na wizytę w Top Hi-Fi. Poproś o podłączenie kilku par kolumn. Mogą to być np. Bowers 705, ELAC Vela BS404, ProAc Studio SM100 i KEF LS50 Meta, Postaraj się w miarę możliwości, żeby grały tak samo głośno (konieczne będzie kręcenie gałką wzmacniacza, przy każdej zmianie kolumn). Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 16 czerwca 2025 Napisano 16 czerwca 2025 2 minuty temu, Kraft napisał: Vela BS404 Doradzam ostrożność. Odsłuch w Topie nie będzie reprezentatywny. One mają kawał masywnego basu i ogólnie grają dużym dźwiękiem. Mogą przytłoczyć w 13-14m2 autorki wątku. A przy tym nie są jakoś nadzwyczaj wyrafinowane. Natomiast ten ProAc Studio SM100 może faktycznie ciekawie wypaść w takim pokoju i powalczyć z B&W. (Wydaje mi się, że to właśnie modelu Studio SM100 słuchałem przy porównaniach Luxmana i Pathosa.) 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 16 czerwca 2025 Napisano 16 czerwca 2025 (edytowany) Zapomniałem już o tych metrach. No to mniejsze Vela 403 i też mniejsze ProAc, np. Response DB3 Pytanie jeszcze, jaki duży pokój odsłuchowy ma dany salon audio. Najlepiej chyba dopasować kolumny w tym próbnym odsłuchu do jego kubatury. Edytowano 16 czerwca 2025 przez Kraft Odpisz, cytując
pairtick Napisano 16 czerwca 2025 Napisano 16 czerwca 2025 "Do małych pokoi sugerowałbym duże kolumny. Do dużych – monitory podstawkowe. To może się wydawać zaskakujące, ale proszę zauważyć, że małe głośniki wymagają zazwyczaj dostarczenia wysokiej mocy. Tylko wtedy grają pełnym potencjałem. Słuchane cicho, ze wzmacniaczem o niewielkiej mocy, brzmią mało dynamicznie i brakuje im basu. Kiedy jednak odkręcimy potencjometr, ożywają i dostarczają dźwięk, na który czekaliśmy. Kolumny podłogowe zachowują się inaczej. Zazwyczaj są wyposażone w głośniki niskotonowe o dużej średnicy, które nawet przy stosunkowo niewielkim poziomie wysterowania zapewniają odpowiednie nasycenie i zejście basu. Można słuchać cicho i uzyskać pełnozakresowy dźwięk. Z małymi monitorami zwykle się to nie udaje. Dopiero w ogromnych pomieszczeniach potrzebujemy zarówno dużych kolumn, jak i mocnych wzmacniaczy." -- Koji Okazaki (Yamaha) Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 16 czerwca 2025 Napisano 16 czerwca 2025 1 minutę temu, pairtick napisał: "Do małych pokoi sugerowałbym duże kolumny. Do dużych – monitory podstawkowe. To może się wydawać zaskakujące, To nie jest zaskakujące - to po prostu jest głupie Wielokrotnie przenosiłem kolumny pomiędzy różnymi pokojami i mam wręcz przeciwne wnioski, ale za to zgodne z logiką. Małe kolumny w małych pokojach, duże w dużych. Oczywiście nie mówimy o odstępstwach od reguły i niektórych kolumnach np. vintage gdzie spore kolumny potrafią się świetnie sprawdzić w dość niewielkich pomieszczeniach. 2 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 16 czerwca 2025 Napisano 16 czerwca 2025 7 godzin temu, resi napisał: A kolumny do tego? Myślałem, że pod Bowersy już szukamy Ale z kolumn to na pewno Pylon, Monitor Audio, Dali, Polki są w tym budżecie. Z podstawek jeszcze Buchardt Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 17 czerwca 2025 Napisano 17 czerwca 2025 21 godzin temu, resi napisał: A kolumny do tego? chcesz modele wylistowane? 18 godzin temu, pairtick napisał: Nie znam cen Polsce. rozumiem, super. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts