Skocz do zawartości

Denon PMA-900HNE vs. Yamaha R-N800A i czy to w ogóle cokolwiek warte?

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć wszytskim,

Przejrzałem już co nieco na forum i YT i głowa mi pęka, wybór pierwszego sprzętu stereo stał się tak skomplikowany, że aż mam ochotę odpuścić. Zanim przejdę do rzeczy, mam takie pytanie w stylu "włożę kij w mrowisko". Obecnie słucham muzyki z laptopa na gośnikach 2.1 od Logitech, głównie Spotify. Dziś byłem na odsłuchu Yamaha R-N800A z głośnikami BW 606 S3 oraz Elac Reference B6. Nawet to ładnie grało, ale pomyślałem, czy ta różnica w stosunku do Logitech jest warta 7000 zł? Chyba oczekiwałem efektu WOW, a wyszedłem z poczuciem że te małe głośniczki robią 80% tego co zaawansowany sprzęt... albo jestem rzeczywiście głuchy. Zastanawiam się na ile to wszytsko jest warte zachodu.... Ale to tylko dygresja, idźmy do sedna.

Zakładając jednak, że mam ochotę wydać te 7k PLN, to w końcu też masa innej technologii i brak konieczności laptopa, prosiłbym Was o wypowiedzenie się w kwestii wyborów jaki sobie stawiam.

Założenia:

• zestaw stereo, głównie do muzyki ale też do TV
  • muzyka 99% ze Spotify, a z TV (na pokładzie jest HDMI Arc) może lecieć wszytsko - YT, Xbox, Netflix, telewizja....
  • musi być radio... przynajmniej internetowe :)
  • Wzmacniacz lub amplituner ma być jedynym klockiem, tzn. nie chcę rozwiązań np. z osobnym streamerem, klocek musi mieć wszytsko wbudowane
  • Głośniki podstawkowe (salon z kuchnią 32 m2 - wiem dużo jak na monitory), niestety nie mam opcji ustawienia podłogowych, szafka TV stoi pomiędzy salonem i kuchnią, nie ma miejsca
  • HDMI Arc mile widziane, ale nie jest to must-have
  • budżet 7k i nie więcej

Do tej pory byłem najarany właśnie na tą Yamahę R-N800A. Ale po przesłuchaniu z BW 606 S3 oraz Elac Reference B6 pomyślałem że czegoś mi brakuje. Chyba jednak basu, może nieco rozmachu, może myślałem że przy cichym graniu będzie słyszalna różnica na plus. Będę ten sprzęt jeszcze słuchał z innymi kolumnami: Polk Audio Reserve R200, Klipsch RP-600M II i Dynaudio Emit 20 - zobaczymy jak będzie.

Jednak ktoś mi polecił że Denon PMA-900HNE zagra mocniej, dynamiczniej niż Yamaha i że potrafi wydobyć bas. Czy ktoś porównywał oba te wzmacniacze i słyszał różnicę? Niestety nie ma w bliskich mi salonach tego Denona i nie mam jak posłuchać. Dodam jeszcze że obecnie Denon jest 1000 zł tańszy.

Wszelkie opinie mile widziane.

PS. wstawiam zdjęcie pomieszczenia dla orientacji gdzie mają stać kolumny

stereo.png

Edytowano przez baarszczu
Napisano

Uzywalem RN803.W sumie wciaz mam ale rzadko uzywam.800A to ponoc to samo.Ale tylko ponoć bo osobiscie nie słuchałem.Jesli jednak maja byc do siebie podobne to bez kalibracji to nie zagra basem.W 803 tak jest.Plasko i bez zycia.Po kalibracji juz duzo lepiej.Ale takiego porzadnego walniecia dolem pasma raczej nigdy nie usłyszałem.Uzywalem kilku zestawów kolumn i zawsze bylo podobnie.Byc moze RN800A ma w tej kwestii podobny dół pasma.

Napisano
5 godzin temu, baarszczu napisał:

Cześć wszytskim,

Przejrzałem już co nieco na forum i YT i głowa mi pęka, wybór pierwszego sprzętu stereo stał się tak skomplikowany, że aż mam ochotę odpuścić. Zanim przejdę do rzeczy, mam takie pytanie w stylu "włożę kij w mrowisko". Obecnie słucham muzyki z laptopa na gośnikach 2.1 od Logitech, głównie Spotify. Dziś byłem na odsłuchu Yamaha R-N800A z głośnikami BW 606 S3 oraz Elac Reference B6. Nawet to ładnie grało, ale pomyślałem, czy ta różnica w stosunku do Logitech jest warta 7000 zł? Chyba oczekiwałem efektu WOW, a wyszedłem z poczuciem że te małe głośniczki robią 80% tego co zaawansowany sprzęt... albo jestem rzeczywiście głuchy. Zastanawiam się na ile to wszytsko jest warte zachodu.... Ale to tylko dygresja, idźmy do sedna.

Zakładając jednak, że mam ochotę wydać te 7k PLN, to w końcu też masa innej technologii i brak konieczności laptopa, prosiłbym Was o wypowiedzenie się w kwestii wyborów jaki sobie stawiam.

Założenia:

• zestaw stereo, głównie do muzyki ale też do TV
  • muzyka 99% ze Spotify, a z TV (na pokładzie jest HDMI Arc) może lecieć wszytsko - YT, Xbox, Netflix, telewizja....
  • musi być radio... przynajmniej internetowe :)
  • Wzmacniacz lub amplituner ma być jedynym klockiem, tzn. nie chcę rozwiązań np. z osobnym streamerem, klocek musi mieć wszytsko wbudowane
  • Głośniki podstawkowe (salon z kuchnią 32 m2 - wiem dużo jak na monitory), niestety nie mam opcji ustawienia podłogowych, szafka TV stoi pomiędzy salonem i kuchnią, nie ma miejsca
  • HDMI Arc mile widziane, ale nie jest to must-have
  • budżet 7k i nie więcej

Do tej pory byłem najarany właśnie na tą Yamahę R-N800A. Ale po przesłuchaniu z BW 606 S3 oraz Elac Reference B6 pomyślałem że czegoś mi brakuje. Chyba jednak basu, może nieco rozmachu, może myślałem że przy cichym graniu będzie słyszalna różnica na plus. Będę ten sprzęt jeszcze słuchał z innymi kolumnami: Polk Audio Reserve R200, Klipsch RP-600M II i Dynaudio Emit 20 - zobaczymy jak będzie.

Jednak ktoś mi polecił że Denon PMA-900HNE zagra mocniej, dynamiczniej niż Yamaha i że potrafi wydobyć bas. Czy ktoś porównywał oba te wzmacniacze i słyszał różnicę? Niestety nie ma w bliskich mi salonach tego Denona i nie mam jak posłuchać. Dodam jeszcze że obecnie Denon jest 1000 zł tańszy.

Wszelkie opinie mile widziane.

PS. wstawiam zdjęcie pomieszczenia dla orientacji gdzie mają stać kolumny

stereo.png

Spróbuj jeszcze RN 800a z Indiana line diva 3, niedawno pisałem trochę o moich doświadczeniach z nimi

Byłem/ jestem z nich bardzo zadowolony. W necie jest ich recenzja/ test gdzie właśnie zwracają uwagę na dobry bas 

Korekcja YPAO rzeczywiście zrobi różnicę.

O Denonie się nie wypowiem bo nie znam.

Napisano

Przede wszystkim wszystko zalezy od Twouch gustów  i oczekiwań. Zamieszczałem tu kiedyś wykres ale został skasowany. Od pewnego momentu przyrost jakości brzmienia nie jest proporcjonalny do ceny. Tu uważam że jeszcze jest. 

Ale Yamahy zBowersem bym nie łączył. Chyba że to odsłuchasz i to lubisz. Ale skoro bierzesz pod uwagę kompletnie inaczej brzmiące ELACI to chyba nie. 

Yamaha fajny sprzecik uniwersalny. Ja bym sięmocno zastanowił jeszcze nad Cambridge AXR 100 + Wiim mini. Bo  brzmi to lepiej i lepiej funkcje sieciowe działają. Mozna mini połozyc za. Jedyna roznica na minus to nie odpalisz amplitunera z apki. 

Do tych dwóhc coś miekkiego nie jasnego. Faktycznie ELAC, KEF, Dali, 

Do Denona 900 to  na przykład Bronze 100, te Bowersy, Magnaty Signature albo Quantum, Acoustic Energy. 

Napisano

A ja chyba niektórych z was rozśmiesze.Od czasu gdy po RN803 uzywam kilku innych wzmacniaczy w tym jednego lampowego to barwa Yamahy wydaje mi sie nieco przyciemniona....😉I powaznie tak uwazam.

Napisano
3 minuty temu, Jarek Ch. napisał:

I tak z ciekawości, zamierzasz do niej wrócić? 

Btw. Czy często zdarza się Wam wrócić po kilku innych sprzętach do tego pierwszego? No może drugiego? I stwierdzić, że zmiany jednak były niepotrzebne?😉

Kogo pytasz?