Rafał S Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) 12 godzin temu, resi napisał: A czy jest sens zwracać uwagę na stosunek sygnału do szumu? Bardzo niski odstęp sygnału od szumu może być problemem przy cichych odsłuchach, bo wtedy mikrodynamika siada. Z drugiej strony, sporo zależy od przyczyny tego szumu. Jeśli bierze się on z lamp w przedwzmacniaczu czy z mocnego transformatora, to jest to cena, jaką płacimy za poprawę pewnych aspektów brzmienia (lampy - barwa, mocne trafo - dynamika w skali makro). Z kolei część wzmacniaczy o wysokim odstępie od szumu ma też b. małe zniekształcenia harmoniczne - minimalizowane przez sprzężenie zwrotne. I takie piece mogą grać sucho i sterylnie. Więc zwykle mamy coś za coś, Osobiście wybrałem właśnie wzmacniacz o większym szumie (biorącym się pewnie z lamp w pre i z wysokiego prądu spoczynkowego). Edytowano 9 godzin temu przez Rafał S Odpisz, cytując
resi Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu Rafał S Chodziło mi o tanie wzmacniacze klasy AB takie do 2tyś to musical fidelity, cambridge mają wysokie szumy w danych około 76 Jedynie denon do 2tyś miał parametry okej Bo zaczęłam okrajać ten budżet bo jestem tyn wszystkim zawiedziona Odpisz, cytując
Kraft Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Yamahy AS301 lub AS501 mają spoko parametry (a do tego są tanie i bardzo funkcjonalne). Dobrze wypadają też Rotele A8 i A10, ale w nich brak wejść cyfrowych. Odpisz, cytując
Sipo Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 15 minut temu, resi napisał: Rafał S Chodziło mi o tanie wzmacniacze klasy AB takie do 2tyś to musical fidelity, cambridge mają wysokie szumy w danych około 76 Jedynie denon do 2tyś miał parametry okej Bo zaczęłam okrajać ten budżet bo jestem tyn wszystkim zawiedziona Wydaje mi się ze szukasz dziury w całym. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 26 minut temu, resi napisał: zaczęłam okrajać ten budżet bo jestem tyn wszystkim zawiedziona Skoro tak, to tym bardziej namawiam na używany wzmacniacz. 35 minut temu, resi napisał: Chodziło mi o tanie wzmacniacze klasy AB takie do 2tyś to musical fidelity, cambridge mają wysokie szumy w danych około 76 Dla mnie prawdziwy Cambridge zaczyna się od serii CXA. Na AXA nie warto patrzeć, bo gra to niestety dość biednie. AXR mocniej, ale wciąż sporo brakuje do CXA. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 12 minut temu, Rafał S napisał: Skoro tak, to tym bardziej namawiam na używany wzmacniacz. I to jest bardzo dobra koncepcja. Kilkuletnie wzmacniacze chodzą po około 1000 zł. Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 43 minuty temu, Kraft napisał: Dobrze wypadają też Rotele A8 i A10, ale w nich brak wejść cyfrowych. Nowy A10 mk2 ma już wejścia cyfrowe. Natomiast jeśli gra tak jak poprzednik, to do Bowersow pasuje średnio - szczególnie gdy zależy na dodaniu im ciepła. Pod względem dynamiki, rytmu, basu, neutralności - świetny piecyk. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Ciekawe, czy można też dodać wzmacniaczem zimna? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 18 minut temu, Kraft napisał: Ciekawe, czy można też dodać wzmacniaczem zimna? Ale złośliwy audiofil Odpisz, cytując
resi Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, Kraft napisał: Ciekawe, czy można też dodać wzmacniaczem zimna? Yamaha i jakieś jasne kolumny i miałam wrażenie że nie gra muzyka tylko kolumna rzuca poszczególne dźwięki osobno i to w takiej tonacji że szpilki w uszy. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, resi napisał: jakieś jasne kolumny Bowersy ? Odpisz, cytując
Kraft Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu "10 Największych mitów w historii audio" 1. Yamahy grają jasno 2. Bowersy grają jasno 3. ... Odpisz, cytując
stach_s Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 3. Wszystkie wzmacniacze brzmią tak samo 1 Odpisz, cytując
Sipo Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 3 godziny temu, Rafał S napisał: Dla mnie prawdziwy Cambridge zaczyna się od serii CXA. Seria Azur nie była taka zła. Azury 640 i 540 brzmią moim zdaniem zbyt jasno i brakuje im ładnej średnicy. Ale Azur 651A można dzisiaj kupić w dobrej cenie, to IMO dobry, uniwersalny wzmacniacz. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 3 godziny temu, Kraft napisał: Kilkuletnie wzmacniacze chodzą po około 1000 zł. Ale to chyba takie, które wcześniej kosztowały 2-3 tys., prawda? Nie wiem, czy na tej półce cenowej znajdzie się wiele perełek. Podobno Rega Brio brzmi świetnie, ale trzeba mieć szczęście i trafić na dobry egzemplarz. Sebie się udało, a Wojtkowi - nie. Nie twierdzę, że dobry wzmacniacz musi kosztować krocie, ale ciężko chyba zejść poniżej 4 tys. za nowy, czy 2 tys. za kilkuletni używany. W przypadku niektórych modeli można zaryzykować i 10-letni, ale tu już mówimy o markach znanych z solidności - czyli niestety droższych. No i wreszcie pozostaje vintage wymagający większej znajomości rzeczy. Ten tysiąc złotych to chyba tylko na zasadzie akceptacji ryzyka lub nastawieniu się na ewentualną szybką odsprzedaż. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 4 minuty temu, Rafał S napisał: Ten tysiąc złotych to chyba tylko na zasadzie akceptacji ryzyka Nie sądzę, żeby kupno paroletniego japońskiego wzmacniacza wiązało się z ryzykiem. Sam nabyłem takie dwa (oba poniżej tysiąca) i działają już parę lat bez zarzutu. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 minuty temu, Kraft napisał: Nie sądzę, żeby kupno paroletniego japońskiego wzmacniacza wiązało się z ryzykiem. Miałem na myśli również ryzyko tego, że dźwięk nie przypadnie komuś do gustu. Odpisz, cytując
Sipo Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Jest jeszcze opcja używek z gwarancja, są takie sklepy, np. https://iviteraudio.pl/sklep/wzmacniacze Sprzedawca daje 24 miesiące gwarancji, jak dla mnie zloty środek, pomiędzy nowym a używanym. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 4 minuty temu, Kraft napisał: Sam nabyłem takie dwa (oba poniżej tysiąca) i działają już parę lat bez zarzutu. Jeśli jeszcze jesteś zadowolony z dźwięku, to gratuluję zakupu. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 26 minut temu, Kraft napisał: "10 Największych mitów w historii audio" 1. Yamahy grają jasno 2. Bowersy grają jasno 3. ... A dźwięk - rozjaśniony, podkreślający głoski syczące - już zaakceptujesz czy nadal będzie to Twój mit audio? Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 13 minut temu, Sipo napisał: Seria Azur nie była taka zła. Ale to chyba odpowiednik CXA? A niektóre modele były chyba nawet wyżej pozycjonowane. Miałem na myśli to, że z nowszej produkcji lepiej odpuścić AXA i AXR, jeśli tylko budżet nas zbytnio nie ogranicza. Odpisz, cytując
resi Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Bowersy ? Nie pamiętam już. Kilkanaście lat temu to słyszałam. Tragedia Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @resi wybierasz się jeszcze do jakiegoś salonu audio posłuchać monitorków czy masz już faworyta? Odpisz, cytując
Recommended Posts