Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam

Mam bardzo specyficzny problem i pytanie. Posiadam wzmacniacz marantz pm7000n  dwie kolumny polk Audio reserve r600 I czy do tego zestawu mogę w jakikolwiek sposób podłączyć jeszcze dwie kolumny monitor audio silver 100 7g?  Czy coś można dokupić czy podłączyć równolegle czy szeregowo czy jest jakikolwiek sposób żeby to współgrało?  Wzmacniacz posiada wyjście tylko na dwie kolumny. Proszę o podpowiedź. Czy jest to możliwe w ogóle?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Napisano (edytowany)
21 minut temu, Kacper Siłkowski napisał:

Czy jest to możliwe w ogóle?

Możesz połączyć dwa osobne przewody głośnikowe, na pojedynczym odczepie wzmacniacza, nazwałbym tego typu zabieg 'druciarstwem' ale to możliwe. Sprawdź tylko czy obie pary kolumn są 8 Ohm. Jeśli są 4 Ohm i podłączysz je razem możesz uszkodzić wzmacniacz. 

A tak z ciekawości, w jakim celu chcesz podłączyć je razem? Maja stać w rożnych pomieszczeniach?

Edytowano przez Sipo
Napisano

Zdecydowanie zalecane jest tutaj połączenie szeregowe, w sumie przy Twoich kolumnach wyjdzie razem 12 Ohm, a Marantz obsługuje do 16 Ohm, tutaj masz jak podłączyć https://www.hifi.pl/porady/uzytkowanie-rownolegle-szeregowe.php. Przy głośniejszym słuchaniu uważaj na przesterowanie, aby nie uszkodzić kolumn.

W połączeniu równoległym tych kolumn wyjdzie impedancja 2,67 Ohm, gdzie Marantz obsługuje przedział 4-16 Ohm, więc takie połączenie niezlecane.

Napisano

Ajjjj aż wstyd mówić. Po prostu mam wzmacniacz marantz i kolumny polk audio i w tym zestawieniu i brakowało mi szczegółów w odsłuchu bo i myślę że chyba mój wzmacniacz ma wejście na 4 kolumny i że może dokupię dwie kolumny żeby i ulepszyć zestaw zerknąłem w internecie na tył wzmacniacza bo nie pamiętałem czy mam wyjście na 2 czy 4 kolumny no i na zdjęciu było że 4 i że można grać A B LUB A+B no i jeszcze zapytałem chat gpt no i też potwierdził to samo to sobie zamówiłem monitor audio i myślę będę mieć w końcu idealny dźwięk ale myślę tak jeszcze dla pewności zerknę za tym wzmacniaczem czy jest na pewno tak jak pokazały zdjęcia itp no i okazało się że bardzo się mylę. No i stąd mój problem. Wiem tragedia aż mi wstyd przed sobą samym co zrobiłem. No ale jak już mam zamówione to może bym je sobie zostawił bo chciałbym rzeczywiści mieć ten dźwięk lepszy. Więc jak podłącze tam jak piszecie to będzie to działać bez problemów wszystko będzie ok nie będzie stratjakiś czy coś takiego wzmacniacz to uciągnie itp?