Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Tonalnie dla mnie lepiej ustawiony jest Elex mk4. Na wyspane uszy te same wnioski. Aethos pewien zakres pasma jakby przykrywał ciepłem. Owszem, ma lepszą dynamikę na basie ale średnica jest dla mnie troszkę za bardzo „przygaszona” ciepłem. Ciągle mam ochotę wpuścić więcej światła na średnicy, odchylić zasłony z okien bo za oknem nie zawsze jest pochmurno. Trochę cieplej gra u mnie Aethos i w sumie ciągle niskie tony są liderem całości a z Elex następuje lepsza równowaga. Inne paki dla Aethosa i tyle. Średnica ATC i Aethosa jakby się dubluje i te same cechy nakładają się na siebie. 

Napisano

Może masz nadmierną kumulację ciepła pieca i kolumn. Aethos pewnie lepiej dogadałby się nieco dogrzewając teoretycznie  "chłodniejsze" kolumny... (Może Pro-ac?)

Ja miałem odwrotnie, sprawdzając na krzyż dostępne wtedy w domu konfiguracje.

Taka ciekawostka...

Chłodne skandynawskie QR5 z rzeczową japońską dokładnością zbalansowanej Yamahy A-S2100 były dla mnie nie do przyjęcia. Za sucho, choć oczywiście komuś może takie zestawienie "siąść".

Ale z A-klasową nasyconą parzystymi harmonicznymi lampą do której je intencjonalnie kupiłem jest w punkt...

Synergia ciepła lampy z pozornym chłodem i przejrzystością QR5 jest dla mnie bardzo smakowita. Jest detal, masa powietrza, nasycona średnica, do tego kop na dole, wynikający ze sprzyjającej akustyki. 

Więc może spróbuj sparować przeciwieństwa...

Napisano

@michaudio

Tak na marginesie - sprawdzałem QR-ki (pierwszą wersję i obecną SE) z ciepłymi, nasyconymi tranami i QR to u mnie temat zamknięty na zawsze, to chyba byłby mój ostatni wybór  z głośników jakie znam a znam baaaardzo dużo :).

Co do mieszania ciepło / chłodno, gęsto/konturowo itp. to już dziesiątki razy kombinowałem. Raz się badziej podobało a raz mniej, normalna sprawa, trzeba słuchać i tyle. 

Wracając do Regi, już mam pewność jaka mi najbardziej podchodzi. 

Napisano

Bo QR-ki z tranami to niekoniecznie...(Oczywiście, to tylko moje, zależne od indywidualnych preferencji skromne zdanie).

Ale jak już wiesz, która Rega jest Twoim docelowym brzmieniem, to połowa drogi za Tobą, teraz "wystarczy" (bo wiem, że to nie takie proste) dobrać kolumny które w Twojej akustyce zagrają Ci tak jak lubisz...

Ja "zacieszam" moim zestawieniem powoli trzeci rok, życzę znalezienia satysfakcjonującego Cię docelowego dźwięku.

Napisano
13 godzin temu, kaczadupa napisał:

Inne paki dla Aethosa i tyle. Średnica ATC i Aethosa jakby się dubluje i te same cechy nakładają się na siebie. 

I co teraz? Wracasz na dobre do Elexa z scm7 i kończysz poszukiwania? Trochę jednak żal Aethosa (i D2R)... :) 

Napisano
7 minut temu, Rafał S napisał:

Trochę jednak żal

Tak. Może za jakiś rok wyjdzie mk2 i jak mają teraz nowego głównego inżyniera , który otworzył średnicę w nowej Brio mk7 to i tak samo zrobi z Aethos. Przecież coś zmienić będzie musiał, sama zmiana regulacji głośności to będzie chyba za mało :) 

11 minut temu, Rafał S napisał:

kończysz poszukiwania? 

Czasem myślę o całym secie ATC ale wszyscy mówią , że to razem nie gra. Mam na myśli piec ATC SIA 100mk2 czy jakoś tak.