Q21 Napisano 9 lipca Napisano 9 lipca 3 godziny temu, Kacper Siłkowski napisał: Rel t9x vs svs2000 sb? Wojna subwooferów wasze wnioski i opinie. Porównywaliśmy niższe modele w filmie Tu różnice będą podobne Odpisz, cytując
Kacper Siłkowski Napisano 9 lipca Autor Napisano 9 lipca Tak oglądam te recenzje chyba dobrze grają jeszcze kef r5 meta. Ale już i tak nie wiem co wybrać. Muszę trochę ochłonąć i zobaczyć co wy mi podpowiecie zawsze jakieś wnioski wyciągnę. 22 minuty temu, Q21 napisał: Porównywaliśmy niższe modele w filmie Tu różnice będą podobne Dziękuję za film już oglądam Odpisz, cytując
Kacper Siłkowski Napisano Piątek o 01:14 Autor Napisano Piątek o 01:14 A ogólnie ten marantz jakbym kupił te monitor audio nie jest na nie za słaby? A ogólnie ten marantz jakbym kupił te monitor audio nie jest na nie za słaby? Odpisz, cytując
Q21 Napisano Piątek o 07:21 Napisano Piątek o 07:21 Nie, to dobrze zgrywający się z nimi wzmak. Odpisz, cytując
S!N! Napisano Sobota o 04:54 Napisano Sobota o 04:54 Dnia 11.07.2025 o 03:14, Kacper Siłkowski napisał: A ogólnie ten marantz jakbym kupił te monitor audio nie jest na nie za słaby? Weź sobie najpierw posłuchaj takiej konfiguracji - dla mnie ten marantz to taka sama chujnia jak ten monitor audio. Stary poświęć przynajmniej jeden dzień jeśli to możliwe na odsłuch paru kolumn i wzmacniaczy bo tak to będziesz później wszystko sprzedawał, niż się z tego cieszył, chcesz bas do rapu i elektroniki? To na pewno nie Monitor audio i marantz. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Sobota o 08:15 Napisano Sobota o 08:15 Dnia 6.07.2025 o 12:17, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Piotr, O którym subwooferze ELAC-a wspominasz? ELAC 3030 chyba poprzedni S12 tez? Dnia 8.07.2025 o 02:52, Kacper Siłkowski napisał: Co masz na myśli że współczujesz? Możesz to rozwinąć może masz jakieś inne zdanie na temat tych kolumn lub propozycje innych. Chętnie wysłucham szkoda się przepychać serio Dnia 8.07.2025 o 09:18, Amarok napisał: Co do MA Silver 500, miałem kiedyś te kolumny i mam odmienne zdanie od S!N!. Nie uważam, że to tylko jazgot i że jest brak basu. Każdy słyszy inaczej i oczekuje czego innego. Oczywiście najlepiej odsłuchać u siebie. oczywiscie ze tak. No ale co zrobisz. Wisły nie zawrócisz. Dnia 9.07.2025 o 12:25, Kacper Siłkowski napisał: To ja już nic nie wiem. 😛 a jest jakaś alternatywa dla monitor audio silver 500 7g? A słuchałeś ich? Dnia 6.07.2025 o 12:17, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Piotr, O którym subwooferze ELAC-a wspominasz? ELAC 3030 chyba poprzedni S12 tez? Dnia 8.07.2025 o 02:52, Kacper Siłkowski napisał: Co masz na myśli że współczujesz? Możesz to rozwinąć może masz jakieś inne zdanie na temat tych kolumn lub propozycje innych. Chętnie wysłucham szkoda się przepychać serio Dnia 8.07.2025 o 09:18, Amarok napisał: Co do MA Silver 500, miałem kiedyś te kolumny i mam odmienne zdanie od S!N!. Nie uważam, że to tylko jazgot i że jest brak basu. Każdy słyszy inaczej i oczekuje czego innego. Oczywiście najlepiej odsłuchać u siebie. oczywiscie ze tak. No ale co zrobisz. Wisły nie zawrócisz. Dnia 9.07.2025 o 12:25, Kacper Siłkowski napisał: To ja już nic nie wiem. 😛 a jest jakaś alternatywa dla monitor audio silver 500 7g? A słuchałeś ich? Dnia 11.07.2025 o 03:14, Kacper Siłkowski napisał: A ogólnie ten marantz jakbym kupił te monitor audio nie jest na nie za słaby? A ogólnie ten marantz jakbym kupił te monitor audio nie jest na nie za słaby? Dobry kompan. Odpisz, cytując
Kacper Siłkowski Napisano Sobota o 09:38 Autor Napisano Sobota o 09:38 Słuchałem silver 100 7g to zrobiły wrażenie że słyszałem więcej dźwięków niż na swoich polk audio. Tak wiem że tutaj pisze dużo zadaje dużo pytań nie miałem możliwości większej ilości posłuchać bo nie ma w pobliżu mnie żadnego sklepu z takim sprzętem dlatego pytam się z was ludzi co słuchali różnych kolumn i miałem nadzieję że jak powiem o swoich preferencjach to jakoś pomożecie mi dobrać odpowiednie kolumny. Po to chyba jest to forum żeby zadawać pytania i dyskutować na takie tematy. Nie będę mieć możliwości odsłuchu więc po prostu kupię coś niestety w ciemno czytam różne recenzje i testy ale chciałem zapytać Was zwykłych ludzi co mają większe doświadczenie. Zapytałem o parę kolumn myślałem że jakoś mi je trochę że tak powiem zrecenzujecie. Ale jakoś może mi się uda wybrać. Trudno. Wiem że najlepiej byłoby posłuchać. Rozumiem to w pełni. Ale wydawało mi się że każde kolumny czymś się charakteryzują i da się to dobrać do oczekiwan nie w 100% jakbym odsłuchał ale ogólnie mniej więcej. Ja nie mam zamiaru z nikim się przepychać tylko po prostu wysłuchać co macie do powiedzenia i wyciągnąć z tego ogólnie wnioski. Chce kolumny do rapu, rocka, mocniejsze brzmienie ale żeby nie były tak wycofane jak polk audio z górą i średnicą gdzie głównie jest bass mimo że ten bass mi odpowiada to brakuje reszty. Chciałbym usłyszeć fajnie gitarę, klawisze wokal. Bo u mnie jest to po prostu stłumione. Coś pomożecie to będę wdzięczny nie to trudno jakoś podejmę wybór. Czytam o tym od paru dni ale fakt nie przybliżyło mnie to do wyboru kolumn ale trochę rozjaśniło w głowie. Odpisz, cytując
Daniel09 Napisano Sobota o 12:09 Napisano Sobota o 12:09 Sprawdz ( poczytaj) kolumienki które na forach nie są omawiane a moim zdaniem warto je posłuchać właśnie z Marantz 7000 ( sąsiad je posiada więc je słyszałem wielokrotnie) . Moim zdaniem przewyższają jakością dzwięku niektóre ,, renomowane ,, marki w wyższych cenach , a do tego posiadają fajną i co najważniejsze działającą opcję x-change którą zmieniasz ,,charakter dzwięku ,, . Odpisz, cytując
Kacper Siłkowski Napisano Sobota o 12:33 Autor Napisano Sobota o 12:33 24 minuty temu, Daniel09 napisał: Sprawdz ( poczytaj) kolumienki które na forach nie są omawiane a moim zdaniem warto je posłuchać właśnie z Marantz 7000 ( sąsiad je posiada więc je słyszałem wielokrotnie) . Moim zdaniem przewyższają jakością dzwięku niektóre ,, renomowane ,, marki w wyższych cenach , a do tego posiadają fajną i co najważniejsze działającą opcję x-change którą zmieniasz ,,charakter dzwięku ,, . A te kolumienki to... ? Odpisz, cytując
Kacper Siłkowski Napisano Sobota o 13:53 Autor Napisano Sobota o 13:53 Na obecną chwilę Jestem bardzo zainteresowany pylon jasper 25 mkII używanymi by się mieściły w budżecie. Podobno oczywiście nie słuchałem ale są w miarę uniwersalne i każda muzyka potrafi na nich brzmieć dobrze. Tylko oczywiście pytanie czy mój wzmacniacz byłby w miarę odpowiedni do nich i co sądzicie o tym ? Jeżeli jeszcze ktoś ma chęć się wypowiedzieć. Bym zrezygnował z subwoofera bo nie wiem jaki tam jest w ogóle bass ale to bym już przetestował w domu a jak Wy uważacie. Co sądzicie o tych kolumnach? Odpisz, cytując
S!N! Napisano Sobota o 14:46 Napisano Sobota o 14:46 @Kacper SiłkowskiByłem posiadaczem Jasperow od 18 po 25mk II na pewno produkt lepszy niż jakiś monitor audio co chcesz dokładnie wiedzieć ? Jaki masz metraż pokoju? Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Sobota o 15:42 Napisano Sobota o 15:42 10 godzin temu, S!N! napisał: To na pewno nie Monitor audio i marantz. A można wiedzieć co? Odpisz, cytując
Kacper Siłkowski Napisano Sobota o 16:16 Autor Napisano Sobota o 16:16 (edytowany) 1 godzinę temu, S!N! napisał: @Kacper SiłkowskiByłem posiadaczem Jasperow od 18 po 25mk II na pewno produkt lepszy niż jakiś monitor audio co chcesz dokładnie wiedzieć ? Jaki masz metraż pokoju? No więc tak pokój to 20mk2 + kiszka kuchnia 5mk2, jak blisko muszą być ściany, w porównaniu do monitorów jak prezentuje się ich Góra no i średnica , czy mają taki fajny głęboki trochę wyciągnięty bass do słuchania rapu, czy właśnie te jaspery nie będą za duże do tego pomieszczenia czy nie lepiej pomyśleć o mniejszych, czy jak będę słychać cicho muzyki czy będzie wszystko fajnie słychać czy po prostu już cicho emocji nie znajdę, czy do tego marantza na początek będą dobre bo ewentualnie za jakiś czas mógłbym zmienić na inny amplituner ale ten marantz akurat mi się podoba dużo osób zresztą go chwali. Czy do tych jasperow potrzebny subwoofer czy i bez tego będą fajnie grzmiały i będzie czuć emocje. Ogólnie czy są to dobre kolumny do muzyki rock, rap, spokojna gitarowa, klawisze itp. Ogólnie jakie są Twoje doświadczenia z tymi kolumnami co sam o nich powiesz? Jak przewiniesz wcześniej rozmowy to jest zdjęcie pokoju z miejsca w którym jest odsłuchu. Edytowano Sobota o 16:17 przez Kacper Siłkowski Odpisz, cytując
S!N! Napisano Sobota o 19:13 Napisano Sobota o 19:13 (edytowany) Monitor audio totalnie nie nadają się do rapu to jasne granie z technicznym basem, suchym w chooj, jak ktoś słucha jakiś wyjców bezbasowoych to może dla tego kogos beda ok ,nie ma opcji, że na tych kolumnach uzyskasz takie subowe pierdyknięcie, poczytaj sobie na sąsiednim forum jak gościu je kupił i miał ochotę wyjebac przez okno bo to jazgot. W takiej kwocie nie znajdziesz nic lepiej kopiącego, niż jasper, połowa co się o nich tutaj wypowiada to nawet ich pewnie nie słyszała z porządnym wzmakiem, te kolumny nie potrzebują żadnego suba, mają delikatnie podbity niski środek , bas jest cholernie przyjemny, miękki i pięknie uderza jak włączysz jakiś trailer, film czy nawet muzę to wgniata w fotel bo uderzenie jest głębokie.Góra jest wygładzona, możesz słuchać godzinami, średnica naturalna, trochę są ciemne, ale mimo to słucha się ich bardzo dobrze, sama przyjemność, bas przez to, że jest ogromny to traci trochę na detaliczności. Miałem 18 na 35m2 i nawet nie miałem problemu, żebym nie poczuł basu, 25 to już w ogóle pełna ściana dźwięku( nawet testowałem do nich suba z ciekawości rela t9x ) robiło to wrażenie. Najprzyjemniej grały dla mnie 23, ale to trzeba po prostu posłuchać bo jeśli pokój jest trudny akustycznie to trzeba wypożyczać, sam obecnie mam 20m2 i mam monitory studyjne na tym metrażu.Co do marantza nie podoba mi się to granie, więc nie spinałem jasperow z tym wzmakiem. Nie kupuj w ciemno, pojedź, posłuchaj. Edytowano Sobota o 19:15 przez S!N! 1 Odpisz, cytując
Kacper Siłkowski Napisano Sobota o 23:07 Autor Napisano Sobota o 23:07 3 godziny temu, S!N! napisał: Monitor audio totalnie nie nadają się do rapu to jasne granie z technicznym basem, suchym w chooj, jak ktoś słucha jakiś wyjców bezbasowoych to może dla tego kogos beda ok ,nie ma opcji, że na tych kolumnach uzyskasz takie subowe pierdyknięcie, poczytaj sobie na sąsiednim forum jak gościu je kupił i miał ochotę wyjebac przez okno bo to jazgot. W takiej kwocie nie znajdziesz nic lepiej kopiącego, niż jasper, połowa co się o nich tutaj wypowiada to nawet ich pewnie nie słyszała z porządnym wzmakiem, te kolumny nie potrzebują żadnego suba, mają delikatnie podbity niski środek , bas jest cholernie przyjemny, miękki i pięknie uderza jak włączysz jakiś trailer, film czy nawet muzę to wgniata w fotel bo uderzenie jest głębokie.Góra jest wygładzona, możesz słuchać godzinami, średnica naturalna, trochę są ciemne, ale mimo to słucha się ich bardzo dobrze, sama przyjemność, bas przez to, że jest ogromny to traci trochę na detaliczności. Miałem 18 na 35m2 i nawet nie miałem problemu, żebym nie poczuł basu, 25 to już w ogóle pełna ściana dźwięku( nawet testowałem do nich suba z ciekawości rela t9x ) robiło to wrażenie. Najprzyjemniej grały dla mnie 23, ale to trzeba po prostu posłuchać bo jeśli pokój jest trudny akustycznie to trzeba wypożyczać, sam obecnie mam 20m2 i mam monitory studyjne na tym metrażu.Co do marantza nie podoba mi się to granie, więc nie spinałem jasperow z tym wzmakiem. Nie kupuj w ciemno, pojedź, posłuchaj. A jak one się mają do polk audio reserved r600 ? Bo teraz je mam i zmieniam właśnie z tego powodu że brakuje tu średnicy i góry jest mało czytelnie schowane bo te wysokie tonu czasami ładnie słychać ale to czasami. Bass mają bardzo fajny. I nie chce zmienić kolumn na takie same co mam. Chce słyszeć więcej po prostu więcej gitary, klawiszy, wokalu. Czy te jaspery to mają? Bo tak jak opisujesz to podobnie jak polk audio Odpisz, cytując
S!N! Napisano Niedziela o 05:21 Napisano Niedziela o 05:21 (edytowany) Kolejny raz powtarzam jedź i posłuchaj, nikt Ci tutaj nie da złotej rady, polki to skreśliłem po minucie jak tylko usłyszałem jak brzmi stopa w porównaniu z resztą dla mnie to niewypał. Edytowano Niedziela o 05:21 przez S!N! Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Niedziela o 05:31 Napisano Niedziela o 05:31 10 godzin temu, S!N! napisał: obecnie mam 20m2 i mam monitory studyjne na tym metrażu Jakie to monitory? Odpisz, cytując
Kacper Siłkowski Napisano Niedziela o 09:28 Autor Napisano Niedziela o 09:28 4 godziny temu, S!N! napisał: Kolejny raz powtarzam jedź i posłuchaj, nikt Ci tutaj nie da złotej rady, polki to skreśliłem po minucie jak tylko usłyszałem jak brzmi stopa w porównaniu z resztą dla mnie to niewypał. Ale jesteś w stanie je porównać z tymi jasperami 25 mkIi? Tylko o to proszę Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano Niedziela o 12:00 Napisano Niedziela o 12:00 2 godziny temu, Kacper Siłkowski napisał: Ale jesteś w stanie je porównać z tymi jasperami 25 mkIi? Tylko o to proszę Jeśli można to ja ci odpowiem, Jaspery zagrają dużo lepiej niż Monitor Aurio z serii Silver czy Polk z serii R. Jest jedno ale, do Jasperów potrzebujesz porządnego pieca w stylu Denon PMA 2500NE czy PMA 3000NE, bo słabsze nie wyciągną z nich tego co potrafią. Z marantzem pm7000n czy cxa 81mk2 to nawet nie ma sensu próbować. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Niedziela o 12:00 Napisano Niedziela o 12:00 2 godziny temu, Kacper Siłkowski napisał: Ale jesteś w stanie je porównać z tymi jasperami 25 mkIi? Tylko o to proszę Kolego, jedyna rozsadna rzecz jaką mówi SiN to to, że musisz podjechać do jakiegoś salonu i na podstawie odsłuchu, dokonać wyboru. Reszta to tylko jego własne, subiektywne wrażenia. Gdyby istniały kolumny idealne, każdy na forum, ba, każdy audiofil, miałby takie w domu. Nie twierdzę, że Pylony, o których pisze Sin są kiepskie, bo ich nie znam, ale twierdzenie, że jako jedne z nielicznych nadają się do rapów i techno, jest na pewno dużą przesadą. 1 1 Odpisz, cytując
Kacper Siłkowski Napisano Niedziela o 12:52 Autor Napisano Niedziela o 12:52 Rozumiem dziękuję za odpowiedzi. A do tego wzmacniacza potrzebuje jeszcze źródło dzwięku bo w marantz łącze się z heos i np. Mam Spotify a jak to trzeba rozwiązać z takim denonem żeby móc słuchać że Spotify? Co musiałbym dokupić żeby to wszytko się zgrywało? Ogólnie czytałem prawie cały wątek na drugim forum SiNa. I sin finalnie jakbyś miał powiedzieć to które pylon i z jakim wzmacniaczem były dla Ciebie najlepsze? Tak pytam czysto teoretycznie. I ogólnie podobno też do nich dobrze pasuje yamaha as2100? Tak pytam tylko z ciekawości? Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano Niedziela o 13:18 Napisano Niedziela o 13:18 Dnia 12.07.2025 o 10:15, Piotr Sonido napisał: ELAC 3030 chyba poprzedni S12 tez? szkoda się przepychać serio oczywiscie ze tak. No ale co zrobisz. Wisły nie zawrócisz. A słuchałeś ich? ELAC 3030 chyba poprzedni S12 tez? szkoda się przepychać serio oczywiscie ze tak. No ale co zrobisz. Wisły nie zawrócisz. A słuchałeś ich? Dobry kompan. https://s4home.pl/subwoofery/elac-debut-20-sub3030.html?srsltid=AfmBOoqMDNCrndKC3B7mtGDrLSL1EjE1orNk-W9MFRQesN5aVxQZj44d Zapewne pisałeś o tym Debut 3030, który macie u siebie na stronie Odpisz, cytując
S!N! Napisano Niedziela o 14:25 Napisano Niedziela o 14:25 4 godziny temu, Kacper Siłkowski napisał: Ale jesteś w stanie je porównać z tymi jasperami 25 mkIi? Tylko o to proszę Tutaj nie ma co porównywać, Jaspery są na revelatorach i to inna liga grania dźwięku i przede wszystkim basu jeśli chodzi o te popierdółki wymienione w temacie. Do Polków to można porównać Diamondy, który i tak będą o dwie klasy lepsze . @KrólKiczu pitoli kocopoły bardzo dużo kolumn w salonach nie nadaję się do muzy klubowej, rapu i wszelkich pochodnych, wykładają się na pierwszym lepszym wałku dnb lub bardziej rozbudowanym basie w rapie. Posiadałem do nich denka 2500ne, nikt Ci nie doradzi z czym je łączyć bo nikt nie wie jaki lubisz dźwięk i jaki Ci się podoba, no chyba, ze naganiacze z salonów, żeby sprzedać tego samego paździerza polecanego w każdym temacie. Na luzie możesz je spiąć z czymś słabym, one sobie poradzą i zagrają bo czemu miałby nie zgrać, ale oczywiście nie wyciągniesz z nich 100% tego co potrafią, W temacie na sąsiednim forum użytkownik ma je spięte z apli onkyo i jest pod wrażeniem a nie jest to jakaś wysoka liga. Najlepszy dźwięk jaki z nich uzyskałem to w połączeniu z moonblokami. Odpisz, cytując
Kacper Siłkowski Napisano Niedziela o 15:40 Autor Napisano Niedziela o 15:40 "apli onkyo " a jakiś model co to? Odpisz, cytując
Kacper Siłkowski Napisano Niedziela o 16:24 Autor Napisano Niedziela o 16:24 Kupuje taki wzmacniacz załóżmy yamaha as2100 i żeby słuchać Spotify co do tego muszę kupić? Bo u mnie w marantz łącze się przez heos I tam Spotify. A tutaj jak to wygląda żeby nie było utraty jakości? Chyba że do nich jakoś sprawdzony z tego co czytam wzmacniacz zintegrowany może jesteście też w stanie polecić. Ja pytam o takie rzeczy bo chce wiedzieć jaki budżet bym musiał przygotować na wymianę sprzętu audio bo wydaje mi się że wszystko bym musiał wymienić. I chce się zorientować jak podacie jakieś modele to wiem jakie są ceny nowych lub używanych bo mogę sprawdzić. Jestem w tym laikiem ale powoli się uczę i przyswajam wiedzę. Odpisz, cytując
Recommended Posts