Rafał S Napisano Niedziela o 12:29 Napisano Niedziela o 12:29 19 godzin temu, tomasz1w napisał: Teraz nie strach kupować małe monitory;) Można też wybrać trochę większe, ale nastawione na średnicę. Wtedy dopiero będzie bogaty dźwięk. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano Niedziela o 12:46 Napisano Niedziela o 12:46 Możesz polecić jakieś ? Odpisz, cytując
Salon Planeta Dźwięku Napisano Poniedziałek o 10:32 Napisano Poniedziałek o 10:32 21 godzin temu, maciek72 napisał: Możesz polecić jakieś ? ATC SCM19 ;)) Dnia 1.08.2025 o 21:33, tomasz1w napisał: ATC SCM11, z lampą EL34 25W? Sami powiedzcie, czy to dobry pomysł? Ale absolutnie nie mam żadnej awersji wobec ATC. Tylko, czy lampa 25W je udźwignie? I to jak 25W na lampę to sporo. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Dnia 4.08.2025 o 12:32, Salon Planeta Dźwięku napisał: ATC SCM19 ;)) Wyobrażam (bo nie znam) sobie, że to naturalne rozwinięcie SCM7 w stronę większego dźwięku z zachowaniem wszystkiego za co lubi się siódemki ale skoku wiary nie zrobię Cały czas pozostaję w pełnej gotowości by rozbić świnkę skarbonkę, no znajdźcie coś co położy siódemki na łopatki, mając zachowany ich wyjątkowy charakter. Kto jak nie Planeta Dźwięku może to zrobić. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Dnia 3.08.2025 o 14:46, maciek72 napisał: Możesz polecić jakieś ? Do lampy rozważyłbym używane Opera Callas, które u mnie potrafiły zagrać zjawiskowo już z niedrogą 15-watową triodą. A z tego, co słyszę od kolegów, podobną sygnaturę do Callas ma tańszy model Opera Prima. Jedne i drugie powinny też zyskać z subem. Szkoda, że na forum nie ma już Marka (Dedal), bo mógłby napisać nieco więcej o połączeniu Primy z Relem i Brightem MK5. Wydaje mi się, że Primę testował też kolega @Chmarski. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu A , czy taki zestaw zagra każdy gatunek muzyki ? Czy tylko , jazz , klasyka i wokal ? Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 minutę temu, maciek72 napisał: A , czy taki zestaw zagra każdy gatunek muzyki ? Słuchałem u siebie z dwiema lampami przy dwu różnych okazjach. Pierwsza lampa: 15-watowa Synthesis Soprano (jednak nie trioda, moja pomyłka!) za ok. 5 tys. zł. Sam właściciel tego piecyka przyznawał, że kupił go właśnie do jazzu, wokali itd. I takie rzeczy brzmiały dla mnie bajecznie. Steely Dan też super, a dalej na terytorium rocka już się nie zapuszczaliśmy. Druga lampa to Primaluna Evo 100 z 2 trybami pracy: trioda lub "ultralinnear". Większa moc (40 watów w tym drugim trybie) i to już grało rocka bardzo fajnie (jak dla mnie). Natomiast nie piłowaliśmy metalu ani elektroniki z syntetycznym basem itp., więc na ten temat się nie wypowiem. Ja bym z tą Primaluną Evo 100 i Operami mógł zostać. Ale zdążyłem już wtedy kupić Dynaudio i byłem zdecydowany zachować swój ówczesny tranzystor, więc nie sprawiłem sobie Primaluny, a Opery sprzedałem. Nie można mieć wszystkiego. Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Wydaje mi się, że Primę testował też kolega @Chmarski. Odsłuchiwałem i bardzo mi się podobały. Tutaj opis tego odsłuchu 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts