Rafał S Napisano Niedziela o 12:29 Napisano Niedziela o 12:29 19 godzin temu, tomasz1w napisał: Teraz nie strach kupować małe monitory;) Można też wybrać trochę większe, ale nastawione na średnicę. Wtedy dopiero będzie bogaty dźwięk. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano Niedziela o 12:46 Napisano Niedziela o 12:46 Możesz polecić jakieś ? Odpisz, cytując
Salon Planeta Dźwięku Napisano Poniedziałek o 10:32 Napisano Poniedziałek o 10:32 21 godzin temu, maciek72 napisał: Możesz polecić jakieś ? ATC SCM19 ;)) Dnia 1.08.2025 o 21:33, tomasz1w napisał: ATC SCM11, z lampą EL34 25W? Sami powiedzcie, czy to dobry pomysł? Ale absolutnie nie mam żadnej awersji wobec ATC. Tylko, czy lampa 25W je udźwignie? I to jak 25W na lampę to sporo. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 19:38 Napisano wczoraj o 19:38 Dnia 4.08.2025 o 12:32, Salon Planeta Dźwięku napisał: ATC SCM19 ;)) Wyobrażam (bo nie znam) sobie, że to naturalne rozwinięcie SCM7 w stronę większego dźwięku z zachowaniem wszystkiego za co lubi się siódemki ale skoku wiary nie zrobię Cały czas pozostaję w pełnej gotowości by rozbić świnkę skarbonkę, no znajdźcie coś co położy siódemki na łopatki, mając zachowany ich wyjątkowy charakter. Kto jak nie Planeta Dźwięku może to zrobić. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Dnia 3.08.2025 o 14:46, maciek72 napisał: Możesz polecić jakieś ? Do lampy rozważyłbym używane Opera Callas, które u mnie potrafiły zagrać zjawiskowo już z niedrogą 15-watową triodą. A z tego, co słyszę od kolegów, podobną sygnaturę do Callas ma tańszy model Opera Prima. Jedne i drugie powinny też zyskać z subem. Szkoda, że na forum nie ma już Marka (Dedal), bo mógłby napisać nieco więcej o połączeniu Primy z Relem i Brightem MK5. Wydaje mi się, że Primę testował też kolega @Chmarski. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu A , czy taki zestaw zagra każdy gatunek muzyki ? Czy tylko , jazz , klasyka i wokal ? Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 1 minutę temu, maciek72 napisał: A , czy taki zestaw zagra każdy gatunek muzyki ? Słuchałem u siebie z dwiema lampami przy dwu różnych okazjach. Pierwsza lampa: 15-watowa Synthesis Soprano (jednak nie trioda, moja pomyłka!) za ok. 5 tys. zł. Sam właściciel tego piecyka przyznawał, że kupił go właśnie do jazzu, wokali itd. I takie rzeczy brzmiały dla mnie bajecznie. Steely Dan też super, a dalej na terytorium rocka już się nie zapuszczaliśmy. Druga lampa to Primaluna Evo 100 z 2 trybami pracy: trioda lub "ultralinnear". Większa moc (40 watów w tym drugim trybie) i to już grało rocka bardzo fajnie (jak dla mnie). Natomiast nie piłowaliśmy metalu ani elektroniki z syntetycznym basem itp., więc na ten temat się nie wypowiem. Ja bym z tą Primaluną Evo 100 i Operami mógł zostać. Ale zdążyłem już wtedy kupić Dynaudio i byłem zdecydowany zachować swój ówczesny tranzystor, więc nie sprawiłem sobie Primaluny, a Opery sprzedałem. Nie można mieć wszystkiego. 1 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Wydaje mi się, że Primę testował też kolega @Chmarski. Odsłuchiwałem i bardzo mi się podobały. Tutaj opis tego odsłuchu 1 Odpisz, cytując
tomasz1w Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu 5 godzin temu, Rafał S napisał: Nie można mieć wszystkiego. Oj tak... Odpisz, cytując
tomasz1w Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu (edytowany) ASW 608 dotarł. Bardzo zgrabny, nieduży. Mimo wszystko wydajny. Schodzi równo do 28Hz, choć nie robiłem żadnych pomiarów mikrofonem, pomiar na ucho, tak wiem... nie linczujcie mnie proszę. Odcięcie od góry w subie ustawione na 50Hz (czyli odtwarza dźwięki głównie poniżej 50Hz). Tak samo tnę główne kolumny w aplikacji Bluesound, czyli od dołu 50Hz, także moje Bowersy 706 S3 grają równo do 50Hz, a poniżej są dość szybko wygaszane. Bez suba ten dół poniżej 50Hz jest dość mocno podgrzany, tutaj chyba mój wzmacniacz ma jednak duży wpływ na charakter dołu. Lekko pulchny i bardzo przyjemny w odbiorze. Ale wciąż dość daleki od idealnego. Z subem i odcięciem głównych kolumn i sygnału ze wzmacniacza poniżej 50Hz jest dużo lepsze zebranie, bas nie jest tak nadmuchany, jednocześnie potrafi zejść dużo niżej. Jakościowo in plus. Lampa EL34 (bez suba) mocno dopala dół, włączenie suba w tor i odcięcie głównych kolumn poniżej 50Hz (przez apkę Bluesound) sprawia, że całość robi się bardziej uporządkowana i wycyzelowana, ale na pewno nie nudna. Moja koncepcja jest taka, żeby spróbować z tym subem kolumn bardziej "kolorowych" w średnicy i mniej rozbuchanych na górze, niż Bowersy. Z dołem ogarniętym suberm (w obudowie zamkniętej z szybkim głośnikiem 20 cm). Czyli dalej na placu boju pozostaje Dynaudio Evoke 10. No i Gato Audio FM8. Acoustic Energy AE500 chyba sobie jednak odpuszczę. Co do ATC SCM11, prawie wszyscy piszą, że wzmak musi mieć co najmniej 80-100W na 8 omach. Najlepiej min. 150W na 8 omach. @Planeta Dźwiękuskąd idea, że lampa 25W to dobry pomysł dla ATC SCM11? BTW, macie je u siebie? Może przytargałbym moją lampę Synhesis Roma 96DC+ i sam się przekonał? Edytowano 4 godziny temu przez tomasz1w Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, tomasz1w napisał: Moja koncepcja jest taka, żeby spróbować z tym subem kolumn bardziej "kolorowych" w średnicy i mniej rozbuchanych na górze, niż Bowersy To dostaniesz z SCM11. 2 godziny temu, tomasz1w napisał: Może przytargałbym moją lampę Synhesis Roma 96DC+ i sam się przekonał? Dobry pomysł a potem porównaj bezpośrednio z Leema Tucana 2. Odpisz, cytując
Recommended Posts