il Dottore Napisano wczoraj o 12:52 Napisano wczoraj o 12:52 Przepraszam że zakładam nowy temat ale nie wiem, gdzie to wstawić. Telewizory LG 83C54LA i LG 83C54ELA kosztują dokładnie tyle samo. Na zdjęciach widać, że mają inną podstawę, czy to jest jedyna różnica? https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-lg-83c54la-83-oled-4k-144hz-vrr-webos-tv-dolby-vision-dolby-atmos-hdmi-2-1 https://www.mediaexpert.pl/search?query[menu_item]=&query[querystring]=83c54ela Szukałem w necie i nic nie mogę znaleźć. Ten z końcówką ELA sprzedaje się dużo lepiej, ale nie wiem, na czym opierają się nabywcy, że wolą go od LA. LA to oznaczenie serii na rynek europejski. Nie wiem, co oznacza ELA. Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano wczoraj o 13:42 Napisano wczoraj o 13:42 To jest ten sam tv, a zdjęcie ktoś wkleił z c4 czyli poprzedniego modelu. To co jest po piątce w nazwie jest nieistotne. To są oznaczenia regionalne, choć czasem się różnią jakąś jedną mało znaczącą funkcją typu jeden ma nfc w pilocie a drugi nie. W tym roku jest jeszcze zamieszanie z pilotami, tzn w niektórych c5/b5 są już nowe piloty, a w innych są jeezcze te starsze. Nikt nie wie czy to jest podzielone wg jakiegoś porządku czy to po prostu losowe. 2 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano wczoraj o 15:03 Autor Napisano wczoraj o 15:03 1 godzinę temu, Sandor Clegane napisał: To co jest po piątce w nazwie jest nieistotne. Dzięki. No to liczę dni do Black Friday. Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Oled z dużą przekątną… właśnie wybieram 😊 Póki co LG albo Sony na short liście 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 20 godzin temu Autor Napisano 20 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, majkel74 napisał: Oled z dużą przekątną… właśnie wybieram 😊 Póki co LG albo Sony na short liście Ja bym jeszcze brał pod uwagę Philipsa. Nie ze względu na jakiś super obraz ale dlatego, że ma Ambilight i głośniki B&W. Ale Ambilighta można sobie dorobić za psi grosz. Do mojego OLEDa LG kupiłem taśmy Govee T2 do samodzielnego montażu i muszę powiedzieć, że: 1/ Montaż jest bezproblemowy i nie zajmuje wiele czasu. 2/ To działa. Urządzenie jest skuteczne i robi to, co ma robić. https://rumble.com/v6xbywq-chinese-ambilight-govee-t2-in-action.html a nawet więcej, bo robi dodatkowo za kolorofon i znów czuję się jak w ósmej klasie! https://rumble.com/v5h31kz-a-concert-in-he-night.html Obsługa jest z telefonicznej apki, bardzo wiele możliwości regulacji. Problem w tym, że Philips nie robi 83, największe ekrany ma 77. A mi na nową chałupę wejdzie dowolny rozmiar (teraz mam zaledwie 55), więc co sobie żałować? Nie widziałem niestety taśm Govee do montażu powyżej 65 cali ale myślę że są inni chińscy producenci, którzy to oferują. Edytowano 20 godzin temu przez il Dottore Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu 1 godzinę temu, majkel74 napisał: LG albo Sony Moim zdaniem Sony ma lepszy obraz od LG (mówię o najlepszej serii Sony). Problem w tym że to nie są tanie rzeczy. A LG też potrafi zachwycić (gdy się podkręci to i owo) za to seria C ma stosunkowo umiarkowane ceny. Do tego ten bajerancki pilot... Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Lg seria C oferuje wg mnie najlepszy stosunek cena/jakość. Odwzorowanie kolorów lepsze niż w Sony, jeśli komuś zależy na oglądaniu filmu tak jak został stworzony (tryb filmmaker). Sony kiedyś miało lepszy procesor obrazu, ale w ostatnich latach LG się mocno rozwinęło i juź praktycznie nie widać różnic. System w LG oferuje wszystko co potrzebne, a przy tym nie wiesza się tak jak Google TV w Sony (Philips odkąd przeszedł na Titan OS to juź w ogóle tragedia). Niby jeszcze jest Samsung, ale w tym rozmiarze przekątnej to matryca i tak jest od LG, więc mamy to samo z nieco gorszym procesorem i brakiem Dolby Vision. No i serwis LG ma zdecydowanie lepsze opinie niż serwis Samsunga czy Sony. Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Generalnie różnice w jakości obrazu w oledach są mniejsze niż w LCD z uwagi na fakt, że każdy oled ma doskonały kontrast. W nowych modelach producenci ścigają się na maksymalną jasność matrycy, co dla mnie nie jest szczególnie ważne. Szkoda że zaniedbywany jest dźwięk, tu akurat najwyższe modele Sony mają przewagę. Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 3 minuty temu, majkel74 napisał: Generalnie różnice w jakości obrazu w oledach są mniejsze niż w LCD z uwagi na fakt, że każdy oled ma doskonały kontrast. W nowych modelach producenci ścigają się na maksymalną jasność matrycy, co dla mnie nie jest szczególnie ważne. Szkoda że zaniedbywany jest dźwięk, tu akurat najwyższe modele Sony mają przewagę. Jesteśmy na forum audio, więc myślę, że spokojnie można załozyć, że każdy ma tu podpięty amplituner kina lub przynajmniej soundbar. Głośniki w TV jakie by nie były to zawsze jest lipa i tyle. Sony ma trochę lepszy dźwięk od lg, ale i tak nawet soundbar za 1 tys zł niszczy te wbudowane glośniczki, a cena za te TV jest nieadekwatnie wyższa.... To już lepiej za tę samą kwotę kupić oleda LG + soundbar za 2 tys zł niż oleda sony bez dodatkowego audio. Zyskujemy nieporównywalnie więcej za te same pieniądze. 1 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Masz rację, choć np dźwięk w Sony bravia 9 naprawdę zaskakuje. Niestety to lcdek. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 29 minut temu, Sandor Clegane napisał: Jesteśmy na forum audio, więc myślę, że spokojnie można załozyć, że każdy ma tu podpięty amplituner kina lub przynajmniej soundbar. Głośniki w TV jakie by nie były to zawsze jest lipa i tyle. Sony ma trochę lepszy dźwięk od lg, ale i tak nawet soundbar za 1 tys zł niszczy te wbudowane glośniczki, a cena za te TV jest nieadekwatnie wyższa.... To już lepiej za tę samą kwotę kupić oleda LG + soundbar za 2 tys zł niż oleda sony bez dodatkowego audio. Zyskujemy nieporównywalnie więcej za te same pieniądze. Racja. Kupiłem lepszy model Samsunga bo min był lepszy dźwięk. Oczywiscie to nie zdecydowało ale bylo jednym z argumentow. Okazuje się, ze nie miało to zadnego znaczenia bo i tak slucham na Burchardt A10 Anniversary. 1 Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 54 minuty temu, majkel74 napisał: Masz rację, choć np dźwięk w Sony bravia 9 naprawdę zaskakuje. Niestety to lcdek. No jak na TV to dźwięk ma spoko tylko cena tego modelu jest tak absurdalna, że praktycznie nikt tego nie kupuje. No i znowu: jak ktoś ma tyle kasy na TV to nie wierzę, że będzie korzystał z jego wbudowanych głośników. Odpisz, cytując
Recommended Posts