Pawelmck Napisano wczoraj o 16:29 Napisano wczoraj o 16:29 (edytowany) Prośba o pomoc w doborze sprzętu. Otwarty salon 25 m2. Chce kupić swoje pierwsze audio które zagra lepiej niż plastikowe głośniczki które używałem do tej pory. Słucham sporo muzyki klubowej/ elektronicznej. Do tego lubię obejrzeć dobry film .Opcje Marantz typu streaming muzyki, sterowanie z tv po hdmi bardzo do mnie przemawiają i nie chciał bym z tego zrezygnować. Budżet chciałem max 15 tys ale mam już ogromny mentlik w głowie. Nie jestem jakimś wytrawnym słuchaczem i nie chce przeinwestowac, gdzie na pewnym etapie pewnie nie będę słyszał różnicy. Może dla wielu to będzie dziwne ale zależy mi też na wizualnym aspekcie, z racji że w domu mam sporo bieli i drewna chciałbym pozostaw w takiej stylistyce. Zdjęcie salonu, kolumny z prawej i lewej plus fajnie byłoby po prawej stronie zmieścić jeszcze sub Edytowano wczoraj o 16:30 przez Pawelmck Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu (edytowany) 3 godziny temu, Pawelmck napisał: Zdjęcie salonu, kolumny z prawej i lewej plus fajnie byłoby po prawej stronie zmieścić jeszcze sub Możesz zaznaczyć miejsca, w których mają stać kolumny i sub? Edytowano 21 godzin temu przez KrólKiczu Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 4 godziny temu, Pawelmck napisał: Prośba o pomoc w doborze sprzętu. Otwarty salon 25 m2. Chce kupić swoje pierwsze audio które zagra lepiej niż plastikowe głośniczki które używałem do tej pory. Słucham sporo muzyki klubowej/ elektronicznej. Do tego lubię obejrzeć dobry film .Opcje Marantz typu streaming muzyki, sterowanie z tv po hdmi bardzo do mnie przemawiają i nie chciał bym z tego zrezygnować. Budżet chciałem max 15 tys ale mam już ogromny mentlik w głowie. Nie jestem jakimś wytrawnym słuchaczem i nie chce przeinwestowac, gdzie na pewnym etapie pewnie nie będę słyszał różnicy. Może dla wielu to będzie dziwne ale zależy mi też na wizualnym aspekcie, z racji że w domu mam sporo bieli i drewna chciałbym pozostaw w takiej stylistyce. Zdjęcie salonu, kolumny z prawej i lewej plus fajnie byłoby po prawej stronie zmieścić jeszcze sub Cześć Domyślam się, że oprócz wizualnych względów, ma być to również nie zbyt duże i przytłaczające Dlatego też moim zdaniem, warto się zainteresować urządzeniem typu all in one, które będzie można wykorzystać do muzyki, podłączyć do TV oraz mieć mnogość różnych połączeń. Propozycja z naszej strony, to amplituner sieciowy NAD C700v2 https://www.tophifi.pl/nad-c-700-v2.html oraz głośniki podstawkowe B&W 706s3 https://www.tophifi.pl/bowers-wilkins-706-s3.html Taki zestaw wypełni dobrze wskazaną przestrzeń, w dodatku nie będzie też potrzebny subwoofer uważam, choć ostatecznie będzie można go podłączyć, dla przykładu B&W ASW610 https://www.tophifi.pl/bowers-wilkins-asw610.html Popatrz i zapraszamy na prezentację Odpisz, cytując
Pawelmck Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: Możesz zaznaczyć miejsca, w których mają stać kolumny i sub? Myślałem o czym takim pierwotnie , pomlewej coś się dodatkowo wstawiło niepotrzebnie Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 10 godzin temu, Pawelmck napisał: Myślałem o czym takim pierwotnie , pomlewej coś się dodatkowo wstawiło niepotrzebnie Rozumiem, że chcesz wstawić/powiesić mniejsza szafkę, żeby obok niej wstawić kolumny? Jeśli planujesz włączenie suba do zestawu, a kolumny mają być przyklejone do tylnej ściany, może nie zmieniaj obecnej szafki a postaw na niej jakieś niedrogie monitory. Myślę, że efekt będzie podobny. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Cześć Przede wszystkim sprawdziłbym na starcie kilka różnie brzmiących opcji. Tak, by wiedzieć, czego szukasz Na pewno wstrzymałbym się na razie z subwooferem, bo zje sporą część budżetu, a może wcale nie będzie konieczny Na pewno sprawdziłbym Audiolaba 7000A, Cambridge CXA81 mkII, może Leak Stereo 230, czy Arcam Radia A15 Cztery dość różne brzmienia, ale cztery bardzo dobre. Wszystkie mają HDMI, ale przyda się streamer do obsługi sieci. Z kolumn KEFy R7 są bardzo solidną opcją jeśli uda się je złapać w tym budżecie. Warto też posłuchać Diamondów 28 mkII od Pylona, Monitor Audio Silver 500 7G, Sonus faber Lumina III, czy Dali Opticon 6 mk2, które mamy w bdb cenie Możliwości jest sporo więcej, zapraszam do kontaktu i na odsłuch - podziałamy 1 Odpisz, cytując
tomasz1w Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: Rozumiem, że chcesz wstawić/powiesić mniejsza szafkę, żeby obok niej wstawić kolumny? No właśnie o to samo chciałem zapytać;) Bo na wizualce szafka jest sporo węższa, niż na Twoim zdjęciu. Odpisz, cytując
Pawelmck Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu (edytowany) Taka wizualizacja wyszła. z prawej strony jest 66 cm z lewej ok 40. dziękuję wszystkim za rady i wskazówki, bardzo cenne dla mnie jako czystego amatora. Faktycznie z subem może się wstrzymam. A głośniki podstawkowe ustawione na blacie szafek jak kolega wyżej proponował. Amplituner NAD C700 v2 KEF R3 Meta lub Monitor Audio Gold 100 (5G) lub DALI Rubicon 2 Głośniki możliwie blisko ściany tak. w takim razie nie pozostaje mi nic innego jak umówić się i porozmawiać na żywo. Edytowano 5 godzin temu przez Pawelmck Odpisz, cytując
tomasz1w Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Jak głęboki jest blat szafki? Obawiam się, że nie więcej, niż 40-45 cm. W tej sytuacji kupno tak dużych monitorów, jak KEF R3 czy MA Gold 100 to trochę zmarnowanie ich potencjału i recepta na buczący bas. Moim zdaniem przy tych monitorach wypadałoby zachować te 30 cm odstępu między ścianą a tylną ścianą kolumn. Może jednak warto rozważyć standy? Nie brałeś pod uwagę Elaców BS403 (nie mówię o obecnych BS403.2)? Używki można kupić za dobre pieniądze, nawet nowe są jeszcze do kupienia w Niemczech za trochę ponad 5000 zł. Są dużo zgrabniejsze, niż te, które bierzesz pod uwagę, ale bez obaw, bas mają pyszny. Do nich oryginalne standy LS80 i będzie miód malina. Sam kiedyś tak miałem;) Przy okazji drobna uwaga o ustawianiu monitorów na szafce, tak jest to wygodne rozwiązanie, oszczędzasz przestrzeń na podłodze, nie trzeba kupować standów. Zerknij na fotkę poniżej, sam kiedyś tak chciałem "uprościć" sprawy. Ale niestety stereofonia, powietrze, eteryczność, oderwanie dźwięku od głośników na standach jest o niebo lepsze. Naprawdę szkoda marnować potencjał takich głośników, jak wymieniłeś, czy wymienionych tu przeze mnie Elaców BS403. NAD'a C700 V2 nie obawiałbym się, spokojnie da sobie radę z nawiązką. Poza tym ogarnęli podobno niektóre kwestie jakościowe, które kulały w wielu egzemplarzach V1. Zasłyszane u źródła, czytaj Top HiFi;) Powodzenia. 2 godziny temu, Pawelmck napisał: Głośniki możliwie blisko ściany tak. Absolutnie nie! 17 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Taki zestaw wypełni dobrze wskazaną przestrzeń, w dodatku nie będzie też potrzebny subwoofer uważam, choć ostatecznie będzie można go podłączyć, Dużo zależy od tego, jakiej muzyki się słucha. Choć faktycznie w dźwięku Bowersów 706 S3 słychać spore płuca. Choć np. u mnie po dodaniu ASW 608 nawet w miarę normalnych gatunkach słychać na dole dużo więcej. Oczywiście nie ciągle, nie w każdym utworze, ale są takie momenty, że dobrze dotąd znane utwory odkrywa się na nowo. Nie wspominając już o czymś takim, jak np. https://tidal.com/browse/track/34975794?u Zacząłbym jednak od samych kolumn. A u mnie sub stoi na szafce i w tym miejscu sprawdził się najlepiej. Ale szafka to mebel kilkadziesiąt kilogramów z podwójnym blatem. Na meblach "gotowcach" to pewnie się nie sprawdzi, no chyba że to jakiś solidny wyrób, ale o to coraz trudniej w gotowcach za w miarę normalne pieniądze. Odpisz, cytując
Pawelmck Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 37 minut temu, tomasz1w napisał: Jak głęboki jest blat szafki? Obawiam się, że nie więcej, niż 40-45 cm. W tej sytuacji kupno tak dużych monitorów, jak KEF R3 czy MA Gold 100 to trochę zmarnowanie ich potencjału i recepta na buczący bas. Moim zdaniem przy tych monitorach wypadałoby zachować te 30 cm odstępu między ścianą a tylną ścianą kolumn. Może jednak warto rozważyć standy? Nie brałeś pod uwagę Elaców BS403 (nie mówię o obecnych BS403.2)? Używki można kupić za dobre pieniądze, nawet nowe są jeszcze do kupienia w Niemczech za trochę ponad 5000 zł. Są dużo zgrabniejsze, niż te, które bierzesz pod uwagę, ale bez obaw, bas mają pyszny. Do nich oryginalne standy LS80 i będzie miód malina. Sam kiedyś tak miałem;) Przy okazji drobna uwaga o ustawianiu monitorów na szafce, tak jest to wygodne rozwiązanie, oszczędzasz przestrzeń na podłodze, nie trzeba kupować standów. Zerknij na fotkę poniżej, sam kiedyś tak chciałem "uprościć" sprawy. Ale niestety stereofonia, powietrze, eteryczność, oderwanie dźwięku od głośników na standach jest o niebo lepsze. Naprawdę szkoda marnować potencjał takich głośników, jak wymieniłeś, czy wymienionych tu przeze mnie Elaców BS403. NAD'a C700 V2 nie obawiałbym się, spokojnie da sobie radę z nawiązką. Poza tym ogarnęli podobno niektóre kwestie jakościowe, które kulały w wielu egzemplarzach V1. Zasłyszane u źródła, czytaj Top HiFi;) Powodzenia. Absolutnie nie! Dużo zależy od tego, jakiej muzyki się słucha. Choć faktycznie w dźwięku Bowersów 706 S3 słychać spore płuca. Choć np. u mnie po dodaniu ASW 608 nawet w miarę normalnych gatunkach słychać na dole dużo więcej. Oczywiście nie ciągle, nie w każdym utworze, ale są takie momenty, że dobrze dotąd znane utwory odkrywa się na nowo. Nie wspominając już o czymś takim, jak np. https://tidal.com/browse/track/34975794?u Zacząłbym jednak od samych kolumn. A u mnie sub stoi na szafce i w tym miejscu sprawdził się najlepiej. Ale szafka to mebel kilkadziesiąt kilogramów z podwójnym blatem. Na meblach "gotowcach" to pewnie się nie sprawdzi, no chyba że to jakiś solidny wyrób, ale o to coraz trudniej w gotowcach za w miarę normalne pieniądze. Dziękuję za fachową i obszerną odpowiedź. Aktualny Twój zestaw pod kątem stylistyki bardzo mi odpowiada i standy fajnie wyglądaj choć wcześniej nie byłem do tego rozwiązania przekonany. Musze się przejść na odsłuch i chyba zmienić koncepcję dzięki waszym uwaga. Tak szafką to gotowiec także blat 42 cm chyba 1 Odpisz, cytując
tomasz1w Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 7 minut temu, Pawelmck napisał: Dziękuję za fachową i obszerną odpowiedź. Nie ma za co:) 7 minut temu, Pawelmck napisał: Tak szafka to gotowiec także blat 42 cm chyba Odpuść ustawienie na szafce. Będzie 7-8 cm między ścianą a kolumnami. Szkoda pieniędzy na takie fajne monitory i takie ustawienie. 9 minut temu, Pawelmck napisał: Aktualny Twój zestaw pod kątem stylistyki bardzo mi odpowiada i standy fajnie wyglądaj choć wcześniej nie byłem do tego rozwiązania przekonany. Standy to bezkompromisowe rozwiązanie, tylko nie oszczędzaj też na samych standach! Ja bym u Ciebie widział Elaci BS403 na standach LS80. Ale to tylko wizualnie, choć ja mam faktycznie na tym punkcie lekkiego zajoba. Po prostu lubię, jak system przytula się stylistycznie do otoczenia:) Odpisz, cytując
Q21 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Zgadzam się, ustawienie na szafce nie będzie optymalne i stracisz w ten sposób sporo na brzmieniu moim zdaniem. Odpisz, cytując
Recommended Posts