Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
4 minuty temu, kaczadupa napisał:

Jarek, robiłeś może porównanie LS50 i LS50Meta? Wstyd się przyznać ale nie znam żadnego Kef-a, może warto to nadrobić właśnie z LS50Meta. :) 

Nie robiłem. Uwierzyłem inżynierom KEF-a na słowo, że wprowadzone przez nich rozwiązania zapewnią mi jeszcze lepsze brzmienie.

Napisano

W tym przypadku tak. Było tyle pozytywnego szumu na temat tych LS-ów Meta, że poddałem się bez walki. 

I nie żałuję. Mają u mnie dożywocie (no chyba, że wymienię je na ich następcę).

Napisano

Myślę, że one jednak nie dla Ciebie Adam. KEF-y (mówię o marce, a nie o brzmieniu) nie mają w sobie odpowiedniej dawki magii. Trudno poczuć te motyle w brzuchu. Techniczny anturaż KEF-a niweczy wszelkie próby romantycznych uniesień. Musiałbyś ich posłuchać na ślepo. Wtedy może.

Napisano (edytowany)

Miałem kiedyś u siebie LS50 Meta. Co ciekawe - kupiłem je w dobrej cenie z sieciówki Media Expert (demo, nigdy nie grane, ale wypakowane, z ekspozycji). Nie byłem w stanie opanować ich basu w 11m. Czego bym nie robił to zawsze lekko dudniły, dół nachodził na średnicę. Brakowało swobody w graniu, dźwięk był mocno ściśnięty, zlany. Nie wpasowały się w pokój. Mimo wszystko, podobnie jak Jarek, uważam, że te kolumny niewiele podbarwiają, nie czarują, nie tworzą jakiejś magicznej aury. 

Ciekawe wspomnienia mam z ich zwrotu. Kefy oddawałem w sklepie stacjonarnym ME. Sprzedawca z działu RTV musiał zweryfikować sprzęt i na początku nie chciał ich przyjąć, szukał kabla zasilającego - jak twierdził, powinien wychodzić z kolumn. Bardzo interesowały go też nieistniejące maskownice, które usilnie próbował zdjąć, podważając palcami okolice głośników. Patrząc na ten cud techniki wydedukował coś w stylu „spore i ciężkie jak na takie do komputera”, po czym zwrócił gotówkę :)

Edytowano przez lpomis
Napisano (edytowany)

Moja pierwsza wizyta w salonie audio, gdy dopiero zaczynałem łapać audiobakcyla to była prezentacja podłogowych kolumn Melodika na systemie Regi Brio i CD do kompletu. Nie kupiłem wtedy żadnego sprzętu ale zapamiętałem jak szef salonu zaprosił mnie w miejsce, gdzie stały Kef-y LS50 i powiedział - ten głośnik to mistrzostwo a wysokotonowy - rewelacja. Pomyślałem - ale dziwolągi mi pokazuje. :) 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
1 godzinę temu, kaczadupa napisał:

Mniam, narobiłeś smaka. :) A właśnie wypuścili dwie śliczne wersje kolorystyczne. 

IMG_4644.jpeg

Zielone 😍

Świetne monitory, według mnie bardzo uniwersalne, jednak dla Ciebie @kaczadupa mogą się okazać za ciemne lub lekko przygaszone. Ja lubię takie brzmienie, w końcu Xaviany mam już 4 lata i żadne inne na razie ich nie pozamiatały ;)

Napisano (edytowany)
22 minuty temu, majkel74 napisał:

Dźwiękowy ideał. Absolut. 

Po co więc Kef robi wyższe serie?

Może nie dla każdego ideał ale jakichś założeń testujący musi się trzymać - inaczej wyjdzie z tego stereokolorowo. 

A może KEF znając realia naszego hobby , też chce więcej zarobić albo zwyczajnie mieć swój Hi End (oparty o wysoką cenę) i po to są wyższe serie. Każdy swoje uszy ma i może swobodnie wybierać/sprawdzać więc…

Napisano

Niestety nasze Audio jest wybiórcze w ocenie brzmienia, skupiając się wyłącznie na tym co dobre, „nie słysząc” pewnych ewidentnych ułomności, które inni jednak słyszą. Powtarzającymi się zarzutami do brzmienia nowych Kefow jest brak nasycenia, namacalności, kosztem technicznej poprawności.

Innymi słowy: wokale nie powalają 

Napisano
31 minut temu, majkel74 napisał:

Dźwiękowy ideał. Absolut. 

Po co więc Kef robi wyższe serie?

LS-y nie mają droższego odpowiednika w ofercie KEF-a! 

5 minut temu, majkel74 napisał:

brak namacalności,

Na pewno nie w przypadku LS-ów. 

Napisano (edytowany)
8 minut temu, majkel74 napisał:

Reference na przykład i pytanie w czym jest lepsza? 

W nagłaśnianiu większych metraży. 

Przypominam, że przełomowe rozwiązanie w postaci metamateriału KEF zastosował po raz pierwszy właśnie w LS-ach, a nie w serii Reference. Pokaż mi drugą firmę, która stosuje taki kierunek migracji technologicznej. To świadczy o pozycji LS-ów w ofercie firmy. 

Edytowano przez Kraft
Napisano (edytowany)
12 minut temu, majkel74 napisał:

LS jest ideałem

AUDIO pisało, że mały monitor zawsze ma swoje ograniczenia więc może być bardzo dobry w ramach bycia maluchem a nie w skali absolutnej. 
To chyba oczywiste. 

W tym miejscu można o tym poczytać

https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/3210-harbeth-p3esr

IMG_4645.png

Pisali również, że najbardziej w systemach audio kuleje dynamika w stosunku do muzyki na żywo a mały monitor to kiepska dynamika więc znowu nie może być obiektywnie ideałem (co innego subiektywnie). LS50 może  być świetny na tle innych maluchów i tyle. 

Napisano
1 minutę temu, Kraft napisał:

W nagłaśnianiu większych metraży. 

Rozumiem… to jak ze wzmacniaczami -różnią się tylko możliwościami mocowymi…

Panowie z Audio Video jednak inaczej to wszystko słyszą, relomendują, chwalą, ale zachowują proporcje i wskazują ograniczenia, czego Audio nie robi (i do czego się odnoszę, bo do samej konstrukcji i marki mam duży szacunek).

image.gif.24ec43244b962ca8f52bfa477fe83a56.gif

Napisano (edytowany)
34 minuty temu, majkel74 napisał:

proporcje i wskazują ograniczenia, czego Audio nie robi

Patrz wyżej, recka małego Harbeth czy moich ATC. Napisali sporo o ograniczeniach i brakach więc nie jest tak jak piszesz. A jak dobrze pamiętam Kef r300 to wybór redakcji AV więc podobne zachwyty jak w Audio. :) 
Niesrkomnie dodam, że małe ATC zachwyciły obie redakcje. ;)

Napisano
45 minut temu, majkel74 napisał:

Panowie z Audio Video jednak inaczej to wszystko słyszą,

A panowie ze Stereophile jeszcze inaczej. W swoim zestawieniu "2021 RECOMMENDED COMPONENTS" podzielili urządzenia na klasy od A do E, gdzie A oznacza najlepszy możliwy do osiągnięcia dźwięk. I kogo umieścili w prestiżowej klasie A? KEF LS50 Meta! Małe KEF-y znalazły się w towarzystwie takich kolumn jak: SONUS FABER GUARNERI TRADITION, Kii AUDIO THREE czy WILSON AUDIO SASHA DAW. Nie muszę dodawać, że są zdecydowanie najtańszą propozycją w tej grupie. Takie WILSON AUDIO YVETTE, FOCAL KANTA NO.2, PROAC RESPONSE D2R, a nawet KEF REFERENCE 5 załapały się tylko do klasy B;)

Napisano
12 minut temu, Kraft napisał:

A panowie ze Stereophile jeszcze inaczej. W swoim zestawieniu "2021 RECOMMENDED COMPONENTS" podzielili urządzenia na klasy od A do E, gdzie A oznacza najlepszy możliwy do osiągnięcia dźwięk. I kogo umieścili w prestiżowej klasie A? KEF LS50 Meta! Małe KEF-y znalazły się w towarzystwie takich kolumn jak: SONUS FABER GUARNERI TRADITION, Kii AUDIO THREE czy WILSON AUDIO SASHA DAW. Nie muszę dodawać, że są zdecydowanie najtańszą propozycją w tej grupie. Takie WILSON AUDIO YVETTE, FOCAL KANTA NO.2, PROAC RESPONSE D2R, a nawet KEF REFERENCE 5 załapały się tylko do klasy B;)

Kiedyś się zastanawiałem dla kogo są te nagrody … kto to łyka. Jak widać, ludzie kupią wszystko ;)

Napisano
14 minut temu, Kraft napisał:

To akurat nie są nagrody. Zestawienie obejmuje tysiące komponentów.

Co nie zmienia faktu że jest wykorzystywane do reklamowania produktu. I rozumiem że dla Ciebie jest ok że ktoś stawia znak równości między LS i Wilsonami.