Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Pytanie do znawców techniki analogowej. Sam tu nic nie poradzę, bo czarne płyty skończyłem kręcić w 1985, potem przyszła zgubna fascynacja CD. Więc zero pojęcia o analogu. 

Pytanie brzmi: chciałbym kupić dobrą wkładkę MM na prezent dla mojego analogowego wujka, nie wydając jednocześnie miliona monet. Tak do 200€ mogę dać. 

Co kupić w tym budżecie? Ortofon? Nagaoka? Sumiko? Audio Technica? Inne propozycje?

Wujek słucha płyt w różnym wieku i w różnym stanie technicznym. Głównie stary pop i rock. Nie słucha raczej jazzu ani klasyki. Ma kilka gramofonów vintage, które nieustannie restauruje i poprawia, choć z mojego laickiego punktu widzenia ich stan jest nienaganny. Wzmacniacz jest lampowy a kolumny PMC TB2+, brzmiące jak nie PMC, czyli łagodnie (niektórzy mówią, że ciemno). Razem gra to ślicznie, jednak gdybym to ja szukał wkładki, poprosiłbym o taką bardziej detaliczną bo na moje ucho to za dużo analogu w tym jego analogu. :) 

Napisano (edytowany)

Goldring serii 1000, jaki się zmieści w cenie. Rockowe granie ;)

edyta: 200 € to raczej nie styknie ;(

edyta2: Grado Silver lub Gold.

Edytowano przez burz
Napisano
10 godzin temu, burz napisał:

Goldring serii 1000

Mam Goldringa 2100 , gra jak gra  jakoś nie widzę szalonej przepaści po za cenową między AT 95 , czy Shurami. Za to przed zakupem Galdringa warto zwrócić uwagę na ceny igieł do tych wkładek :) 

Napisano

Z mojej strony polecę VM540ML (jeśli ma być szczegółowo, detalicznie i mało "analogowo"). Nagaoka MP110 jeśli ma być miękko i misiowato :)

Wkładka o które @Rega wspomniał też jest super. Jeżeli bierzemy pod uwagę zakup używanej wkładki "z epoki", to wybór robi się już ogromny. Jest w czym wybierać :)

• 2 weeks later...
Napisano
Dnia 14.09.2025 o 07:40, Fono Master napisał:

A czy jak mam odkręcany headsehell i na drugim zamontowaną inną wkładkę

Jeśli mówisz o dwóch headshelach do tego samego gramofonu (wcześniej już skalibrowanych) to przełożenie headshelów wymaga sprawdzenia/ustawienia nacisku.

• 2 weeks later...
Napisano
Dnia 30.08.2025 o 00:04, il Dottore napisał:

Pytanie do znawców techniki analogowej. Sam tu nic nie poradzę, bo czarne płyty skończyłem kręcić w 1985, potem przyszła zgubna fascynacja CD. Więc zero pojęcia o analogu. 

Pytanie brzmi: chciałbym kupić dobrą wkładkę MM na prezent dla mojego analogowego wujka, nie wydając jednocześnie miliona monet. Tak do 200€ mogę dać. 

Co kupić w tym budżecie? Ortofon? Nagaoka? Sumiko? Audio Technica? Inne propozycje?

Wujek słucha płyt w różnym wieku i w różnym stanie technicznym. Głównie stary pop i rock. Nie słucha raczej jazzu ani klasyki. Ma kilka gramofonów vintage, które nieustannie restauruje i poprawia, choć z mojego laickiego punktu widzenia ich stan jest nienaganny. Wzmacniacz jest lampowy a kolumny PMC TB2+, brzmiące jak nie PMC, czyli łagodnie (niektórzy mówią, że ciemno). Razem gra to ślicznie, jednak gdybym to ja szukał wkładki, poprosiłbym o taką bardziej detaliczną bo na moje ucho to za dużo analogu w tym jego analogu. :) 

Hejka, Nie wiem czy jeszcze temat aktualny, ale temat mnie zainteresował i wpisałem sobie w wujka chata. Ot co mi wypluł: 

Ortofon 2M Red — bezpieczny, neutralno-szczegółowy wybór; dużo detalu, dobra separacja kanałów, pasuje do większości gramofonów i nie „osładza” nadmiernie brzmienia (czyli powinien dołożyć klarowności do Twojego, nieco ciemnego toru). Często w cenie ~100–140 €. Ortofon+1

Audio-Technica AT-VM95 (seria, np. VM95E/VM95ML/VM95SH) — świetny stosunek jakości do ceny; wersje z lepszymi grotami (ML/SH) dodadzą więcej rozdzielczości i precyzji w górze/środkach. Bardzo opłacalna opcja, jeśli chcesz „więcej detalu” bez dużych wydatków. Ceny od bardzo niskich (VM95E) do ~150–200 € za lepsze wersje. Phono Cartridge Reviews+1

Nagaoka MP-110 / MP-100 (MP-110 to częsty wybór) — naturalne, lekko „ciepłe”, ale z dobrą średnicą i przyjemnym, muzykalnym przekazem; MP-110 to klasyk upgrade’ów i jest często polecany jako „przejściowa” wkładka. Jeśli cena pozwoli, MP-110/MP-100 są warte rozważenia (szczególnie gdy winyle mają różny stan). audiophilealbums.com+1

Sumiko Rainier — pełne, muzykalne brzmienie z dobrym „punch’em”; bardziej „ciepła/sympatyczna” prezentacja niż surowa detaliczność. Może być OK jeśli chcesz „przyjemności” zamiast klinicznej analizy. Także teraz pytanie co wujek lubi, jakie dokładne brzmienia i w to zainwestuj, weź oczywiście pod uwagę opinie osób powyżej, które znają się bardzo dobrze. Do prezentu, oczywiście jak lubi, możesz też coś dorzucić jakiś voucher albo herbatę jeśli lubi. Na Demmers masz duży wybór herbat i bardzo dobrych jakościowo w spoko cenach.