MariuszZ Napisano wczoraj o 15:18 Napisano wczoraj o 15:18 1 godzinę temu, AudioTube napisał: mamy Cię złodzieju basu😁 Hej Adam, Nie czuję się okradziony. Nawet bez suba da się słuchać i cieszyć muzyką. Oczywiście koncertów symfonicznych nie da się w pomieszczeniu 14m2 na moich kolumnach odtworzyć by mieć wrażenie obecności w pierwszych rzędach filharmonii. Nie ten kaliber 😉 1 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano wczoraj o 16:38 Napisano wczoraj o 16:38 DR w filharmonii jak sobie przypominam jest gigantyczny. Jak to opisać nie wiem, ale walnięcie w kotły wyrywa z fotela. Jeśli komuś się kimnie, to może nabawić się niezłej traumy. Tak sobie kminię, że zależnie od miejsca na sali, tyle różnych wrażeń brzmienia. Potrzebny wielki salon z sufitem, że hoho. Nie do podrobienia Live z filharmonii. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu @tomek4446 Hej, Jak podkręcę głośniej to THD rujnuje bas u mnie. Jest tak jak u Ciebie. Zrobiłem te dwa tony testowe, które wkleiłeś i uchwyciłam Spectroidem spektrum. Ustawienia zobrazowania mniej więcej dostosowałem do Twoich screenów. Wystarczy kilka dB przyciszyć i te harmoniczne znikają. Nie słucham tak głośno. Na Heglu vol na 45 przy wzmocnieniu SW na 12-tej 😉 Pomiar z podłaczonymi Heresy. Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 24 minuty temu, MariuszZ napisał: przy wzmocnieniu SW na 12-tej I to mnie najbardziej zastanawia. Mariusz ja mam dwa kliknięcia od zera , czyli gałka volume suba minimalnie. Na 12-tej rozsadza mi chałupę. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 1 minutę temu, tomek4446 napisał: to mnie najbardziej zastanawia Może spróbuj coaxem. Poczytam o tym Relu Twoim. Ma taką użą czułość na wejściu wysokopoziomowym czy po prostu ma moc i jest do mocnych i glośnych zastosowań? 😉 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 1 minutę temu, MariuszZ napisał: Może spróbuj coaxem. Nie da rady z Luxmana , nie mam wyjścia pre out. Na 12-tej mam LFE z amplitunera KD , z wysokopoziomowego się nie da tak głośno. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Na fb wspominają o odwrotnym przypadku przy wysokopoziomowym podłączeniu do Kefa LSów. W tym odwrotnym przypadku gdzie trzeba dużo kręcić by odpowiednie wzmocnienie było użytkownik sugeruje odłączyć jeden z dwóch przewodów sygnałowych. Teraz kwestia jak Ty masz podłączone. Jeżeli na jednym przewodzie, zwarty z drugim pinem czy nie, możesz pokombinować i podłączyć dwa przewody z L i P gniazd wzmaka. Jest kilka watkow w necie, ale raczej w drugą stronę czyli wiecej klików, mniej mocy. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 3 minuty temu, MariuszZ napisał: Teraz kwestia jak Ty masz podłączone. Po Bożemu , czyli Speacon trzy kable , dwa plusy i masa. Tak samo do zacisków terminali głośnikowych wzmacniacza. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Dzisiaj postawiłem sub w miejscu odsłuchu i popełzałem po podłodze w celu znalezienia idealnego brzmienia basu. Od razu powiem , że teraz już wiem dlaczego na filmikach instruktażowych nikt nie podaje jaką częstotliwość należy odpalić. Po prostu w zależności od częstotliwości , miejsce które jeszcze przed chwilą wydawało nam się idealne przy np. 30 Hz , jak poleciało 50 Hz takim przestaje być. Przerobiłem cały zakres od 30 Hz do 120 Hz i takim najlepszym kompromisem jest usytuowanie suba idealnie w osi kolumn przed szafką ze sprzętem , czyli kurna prawie na środku pokoju. Nie muszę chyba mówić , że to nie wchodzi w rachubę Zrobiłem pomiary REW-em , szumem FSAF / tak mi kazał @MariuszZ / i wyszło jak bym nie miał suba . Jak już wyciągnąłem mikrofon to zrobiłem też pomiary do DL. I to był strzał w 10-tkę. Zrobiła się solidna jak to mawia Wojtek @lpomis podstawa basowa , nic nie dudni mimo , że dałem volume suba dwa oczka więcej niż zwykle. Utwory muzyki elektronicznej o których wczoraj pisałem , że nie da się z subem , bo gra basem całe pomieszczenie ucywilizowały się i jest naprawdę fajnie. Postaram się jutro wrzucić pomiary z Dirac Live i bez. A na razie te dzisiejsze. POMIAR 15.11.25.mdat 2 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 4 minuty temu, tomek4446 napisał: Zrobiłem pomiary REW-em , szumem FSAF / tak mi kazał @MariuszZ / i wyszło jak bym nie miał suba Zrób sweepem jak znajdziesz chwilę. Ten pomiar nie odpalił suba chyba. Za niski poziom szumu? grają na pomiarze tylko kolumny. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu To by się zgadzało , bo samego suba bez kolumn nie mogłem tym FSAF zrobić. Tak jak by go nie widział , choć dałem wg. generatora 75 dB. Odpisz, cytując
S!N! Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Proponuje posłuchać subów do Neumanna oraz Geneleca wraz z ich produktami oraz ich kalibracjami to się przestaniecie męczyć z ustawieniami, bieganiem po pokoju, zmienianiem kabli i innymi pierdołami, fakt, iż ten sprzęt kosztuje, ale daje spokój na całe życie bo muzyka brzmi tak jak powinna. Odpisz, cytując
lpomis Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Patrzę na Twój wykres @tomek4446 i... nie wiem kurczę od czego bym zaczął. Czy ciąć w okolicy 100Hz czy właśnie o wiele niżej - może nawet na 50Hz. Szkoda, że w REL nie ma funkcji room gain compensation i opcji zabawy z filtrami. To by dało większe pole do popisu. No ale masz RME i Eversolo. Tam też można kombinować. A tak w ogóle to nie mogłem otworzyć Twoich pomiarów. Musiałem zaktualizować REW do najnowszej wersji. Moja 5.20 nie chciała współpracować z najnowszymi .mdatami. 9 minut temu, S!N! napisał: Proponuje posłuchać subów do Neumanna oraz Geneleca wraz z ich produktami oraz ich kalibracjami to się przestaniecie męczyć z ustawieniami, bieganiem po pokoju, zmienianiem kabli i innymi pierdołami A te Neumanny i Genelecki to stawiasz gdzie popadnie i grają dobrze? Jak oni to zrobili? Możesz pokazać pomiary jak to u Ciebie wygląda? Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @S!N! znam dealera Neumanna w Nl. Jestem ciekawski i rozglądałem się dawno temu za kolumnami, które używają realizatorzy masteringu. Na dzisiaj mam do Ciebie pytania. Czy jako laik i rozczarowany swoimi kompetencjami, dam sobie radę z kalibracją? Suby i monitory. Ile trzeba by wyłożyć dzisiaj kasy na monitory i suby do 55 metrowego salonu. Siedzę w fotelu w trojkącie 3x3x3 metry. Jestem taki trochę audiofil i meloman. Zatem brzmienie starej wieżyczki mi nie wystarcza. Dzięki za odpowiedzi, nie pali się i poczekam. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 33 minuty temu, S!N! napisał: Geneleca Tak naprawdę to w cenie REL-a czy SVS-a , interesuje mnie jak to cudo samo wykrywa niedoskonałości pomieszczenia i je koryguje. https://www.thomann.pl/genelec_7360_apm.htm?glp=1&gad_source=1&gad_campaignid=20881325226&gbraid=0AAAAADuDMCXI3-psZoQEtNg92BrcR5sRY&gclid=Cj0KCQiA5uDIBhDAARIsAOxj0CH_fmIZhktmXG7DSPMAHfDLtDybuHoQoA3Yz8z02Dgb_orHd4wWSG4aAhLxEALw_wcB Odpisz, cytując
Recommended Posts