Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, AudioTube napisał:

mamy Cię złodzieju basu😁

Hej Adam,

Nie czuję się okradziony. Nawet bez suba da się słuchać i cieszyć muzyką. Oczywiście koncertów symfonicznych nie da się w pomieszczeniu 14m2 na moich kolumnach odtworzyć by mieć wrażenie obecności w pierwszych rzędach filharmonii. Nie ten kaliber 😉

Napisano

DR w filharmonii jak sobie przypominam jest gigantyczny. Jak to opisać nie wiem, ale walnięcie w kotły wyrywa z fotela. Jeśli komuś się kimnie, to może nabawić się niezłej traumy.

Tak sobie kminię, że zależnie od miejsca na sali, tyle różnych wrażeń brzmienia. 

Potrzebny wielki salon z sufitem, że hoho. Nie do podrobienia Live z filharmonii.

Napisano

@tomek4446

Hej,

Jak podkręcę głośniej to THD rujnuje bas u mnie. Jest tak jak u Ciebie. Zrobiłem te dwa tony testowe, które wkleiłeś i uchwyciłam Spectroidem spektrum. Ustawienia zobrazowania mniej więcej dostosowałem do Twoich screenów. Wystarczy kilka dB przyciszyć i te harmoniczne znikają. Nie słucham tak głośno. Na Heglu vol na 45 przy wzmocnieniu SW na 12-tej 😉

Pomiar z podłaczonymi Heresy.

Pozdrawiam. M

Screenshot_20251114_210858_Spectroid.jpg

Screenshot_20251114_210916_Spectroid.jpg

Napisano
1 minutę temu, tomek4446 napisał:

to mnie najbardziej zastanawia

Może spróbuj coaxem. Poczytam o tym Relu Twoim. Ma taką użą czułość na wejściu wysokopoziomowym czy po prostu ma moc i jest do mocnych i glośnych zastosowań? 😉

Napisano

Na fb wspominają o odwrotnym przypadku przy wysokopoziomowym podłączeniu do Kefa LSów. W tym odwrotnym przypadku gdzie trzeba dużo kręcić by odpowiednie wzmocnienie było użytkownik sugeruje odłączyć jeden z dwóch przewodów sygnałowych. 

Teraz kwestia jak Ty masz podłączone. Jeżeli na jednym przewodzie, zwarty z drugim pinem czy nie, możesz pokombinować i podłączyć dwa przewody z L i P gniazd wzmaka.

Jest kilka watkow w necie, ale raczej w drugą stronę czyli wiecej klików, mniej mocy.

Napisano

Dzisiaj postawiłem sub w miejscu odsłuchu i popełzałem po podłodze w celu znalezienia idealnego brzmienia basu. Od razu powiem , że teraz już wiem dlaczego na filmikach instruktażowych nikt nie podaje jaką częstotliwość należy odpalić. Po prostu w zależności od częstotliwości , miejsce które jeszcze przed chwilą wydawało nam się idealne przy np. 30 Hz , jak poleciało 50 Hz takim przestaje być. Przerobiłem cały zakres od 30 Hz do 120 Hz i takim najlepszym kompromisem jest usytuowanie suba idealnie w osi kolumn przed szafką ze sprzętem , czyli kurna prawie na środku pokoju. Nie muszę chyba mówić , że to nie wchodzi w rachubę :) Zrobiłem pomiary REW-em , szumem FSAF / tak mi kazał @MariuszZ :) / i wyszło jak bym nie miał suba :(. Jak już wyciągnąłem mikrofon to zrobiłem też pomiary do DL. I to był strzał w 10-tkę. Zrobiła się solidna jak to mawia Wojtek @lpomis podstawa basowa , nic nie dudni mimo , że dałem volume suba dwa oczka więcej niż zwykle. Utwory muzyki elektronicznej o których wczoraj pisałem , że nie da się z subem , bo gra basem całe pomieszczenie ucywilizowały się i jest naprawdę fajnie. Postaram się jutro wrzucić pomiary z Dirac Live i bez. A na razie te dzisiejsze.

POMIAR 15.11.25.mdat

Napisano
4 minuty temu, tomek4446 napisał:

Zrobiłem pomiary REW-em , szumem FSAF / tak mi kazał @MariuszZ :) / i wyszło jak bym nie miał suba :(

Zrób sweepem jak znajdziesz chwilę. Ten pomiar nie odpalił suba chyba. Za niski poziom szumu? grają na pomiarze tylko kolumny. 

Napisano

Proponuje posłuchać subów do Neumanna oraz Geneleca wraz z ich produktami oraz ich kalibracjami to się przestaniecie męczyć z ustawieniami, bieganiem po pokoju, zmienianiem kabli i innymi pierdołami, fakt, iż ten sprzęt kosztuje, ale daje spokój na całe życie bo muzyka brzmi tak jak powinna.

Napisano

Patrzę na Twój wykres @tomek4446 i... nie wiem kurczę od czego bym zaczął. Czy ciąć w okolicy 100Hz czy właśnie o wiele niżej - może nawet na 50Hz. Szkoda, że w REL nie ma funkcji room gain compensation i opcji zabawy z filtrami. To by dało większe pole do popisu. No ale masz RME i Eversolo. Tam też można kombinować. 

A tak w ogóle to nie mogłem otworzyć Twoich pomiarów. Musiałem zaktualizować REW do najnowszej wersji. Moja 5.20 nie chciała współpracować z najnowszymi .mdatami.

9 minut temu, S!N! napisał:

Proponuje posłuchać subów do Neumanna oraz Geneleca wraz z ich produktami oraz ich kalibracjami to się przestaniecie męczyć z ustawieniami, bieganiem po pokoju, zmienianiem kabli i innymi pierdołami

A te Neumanny i Genelecki to stawiasz gdzie popadnie i grają dobrze? Jak oni to zrobili? Możesz pokazać pomiary jak to u Ciebie wygląda?

Napisano

@S!N! znam dealera Neumanna w Nl. Jestem ciekawski i rozglądałem się dawno temu za kolumnami, które używają realizatorzy masteringu. Na dzisiaj mam do Ciebie pytania.
Czy jako laik i rozczarowany swoimi kompetencjami, dam sobie radę z kalibracją? Suby i monitory.

Ile trzeba by wyłożyć dzisiaj kasy na monitory i suby do 55 metrowego salonu. Siedzę w fotelu w trojkącie 3x3x3 metry. 

Jestem taki trochę audiofil i meloman. Zatem brzmienie starej wieżyczki mi nie wystarcza.

Dzięki za odpowiedzi, nie pali się i poczekam.

Napisano
33 minuty temu, S!N! napisał:

Geneleca

Tak naprawdę to w cenie REL-a czy SVS-a , interesuje mnie jak to cudo samo wykrywa niedoskonałości pomieszczenia i je koryguje.

https://www.thomann.pl/genelec_7360_apm.htm?glp=1&gad_source=1&gad_campaignid=20881325226&gbraid=0AAAAADuDMCXI3-psZoQEtNg92BrcR5sRY&gclid=Cj0KCQiA5uDIBhDAARIsAOxj0CH_fmIZhktmXG7DSPMAHfDLtDybuHoQoA3Yz8z02Dgb_orHd4wWSG4aAhLxEALw_wcB