Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, AudioTube napisał:

mamy Cię złodzieju basu😁

Hej Adam,

Nie czuję się okradziony. Nawet bez suba da się słuchać i cieszyć muzyką. Oczywiście koncertów symfonicznych nie da się w pomieszczeniu 14m2 na moich kolumnach odtworzyć by mieć wrażenie obecności w pierwszych rzędach filharmonii. Nie ten kaliber 😉

Napisano

DR w filharmonii jak sobie przypominam jest gigantyczny. Jak to opisać nie wiem, ale walnięcie w kotły wyrywa z fotela. Jeśli komuś się kimnie, to może nabawić się niezłej traumy.

Tak sobie kminię, że zależnie od miejsca na sali, tyle różnych wrażeń brzmienia. 

Potrzebny wielki salon z sufitem, że hoho. Nie do podrobienia Live z filharmonii.

Napisano

@tomek4446

Hej,

Jak podkręcę głośniej to THD rujnuje bas u mnie. Jest tak jak u Ciebie. Zrobiłem te dwa tony testowe, które wkleiłeś i uchwyciłam Spectroidem spektrum. Ustawienia zobrazowania mniej więcej dostosowałem do Twoich screenów. Wystarczy kilka dB przyciszyć i te harmoniczne znikają. Nie słucham tak głośno. Na Heglu vol na 45 przy wzmocnieniu SW na 12-tej 😉

Pomiar z podłaczonymi Heresy.

Pozdrawiam. M

Screenshot_20251114_210858_Spectroid.jpg

Screenshot_20251114_210916_Spectroid.jpg

Napisano
1 minutę temu, tomek4446 napisał:

to mnie najbardziej zastanawia

Może spróbuj coaxem. Poczytam o tym Relu Twoim. Ma taką użą czułość na wejściu wysokopoziomowym czy po prostu ma moc i jest do mocnych i glośnych zastosowań? 😉

Napisano

Na fb wspominają o odwrotnym przypadku przy wysokopoziomowym podłączeniu do Kefa LSów. W tym odwrotnym przypadku gdzie trzeba dużo kręcić by odpowiednie wzmocnienie było użytkownik sugeruje odłączyć jeden z dwóch przewodów sygnałowych. 

Teraz kwestia jak Ty masz podłączone. Jeżeli na jednym przewodzie, zwarty z drugim pinem czy nie, możesz pokombinować i podłączyć dwa przewody z L i P gniazd wzmaka.

Jest kilka watkow w necie, ale raczej w drugą stronę czyli wiecej klików, mniej mocy.

Napisano

Dzisiaj postawiłem sub w miejscu odsłuchu i popełzałem po podłodze w celu znalezienia idealnego brzmienia basu. Od razu powiem , że teraz już wiem dlaczego na filmikach instruktażowych nikt nie podaje jaką częstotliwość należy odpalić. Po prostu w zależności od częstotliwości , miejsce które jeszcze przed chwilą wydawało nam się idealne przy np. 30 Hz , jak poleciało 50 Hz takim przestaje być. Przerobiłem cały zakres od 30 Hz do 120 Hz i takim najlepszym kompromisem jest usytuowanie suba idealnie w osi kolumn przed szafką ze sprzętem , czyli kurna prawie na środku pokoju. Nie muszę chyba mówić , że to nie wchodzi w rachubę :) Zrobiłem pomiary REW-em , szumem FSAF / tak mi kazał @MariuszZ :) / i wyszło jak bym nie miał suba :(. Jak już wyciągnąłem mikrofon to zrobiłem też pomiary do DL. I to był strzał w 10-tkę. Zrobiła się solidna jak to mawia Wojtek @lpomis podstawa basowa , nic nie dudni mimo , że dałem volume suba dwa oczka więcej niż zwykle. Utwory muzyki elektronicznej o których wczoraj pisałem , że nie da się z subem , bo gra basem całe pomieszczenie ucywilizowały się i jest naprawdę fajnie. Postaram się jutro wrzucić pomiary z Dirac Live i bez. A na razie te dzisiejsze.

POMIAR 15.11.25.mdat

Napisano
4 minuty temu, tomek4446 napisał:

Zrobiłem pomiary REW-em , szumem FSAF / tak mi kazał @MariuszZ :) / i wyszło jak bym nie miał suba :(

Zrób sweepem jak znajdziesz chwilę. Ten pomiar nie odpalił suba chyba. Za niski poziom szumu? grają na pomiarze tylko kolumny. 

Napisano

Proponuje posłuchać subów do Neumanna oraz Geneleca wraz z ich produktami oraz ich kalibracjami to się przestaniecie męczyć z ustawieniami, bieganiem po pokoju, zmienianiem kabli i innymi pierdołami, fakt, iż ten sprzęt kosztuje, ale daje spokój na całe życie bo muzyka brzmi tak jak powinna.

Napisano

Patrzę na Twój wykres @tomek4446 i... nie wiem kurczę od czego bym zaczął. Czy ciąć w okolicy 100Hz czy właśnie o wiele niżej - może nawet na 50Hz. Szkoda, że w REL nie ma funkcji room gain compensation i opcji zabawy z filtrami. To by dało większe pole do popisu. No ale masz RME i Eversolo. Tam też można kombinować. 

A tak w ogóle to nie mogłem otworzyć Twoich pomiarów. Musiałem zaktualizować REW do najnowszej wersji. Moja 5.20 nie chciała współpracować z najnowszymi .mdatami.

9 minut temu, S!N! napisał:

Proponuje posłuchać subów do Neumanna oraz Geneleca wraz z ich produktami oraz ich kalibracjami to się przestaniecie męczyć z ustawieniami, bieganiem po pokoju, zmienianiem kabli i innymi pierdołami

A te Neumanny i Genelecki to stawiasz gdzie popadnie i grają dobrze? Jak oni to zrobili? Możesz pokazać pomiary jak to u Ciebie wygląda?

Napisano

@S!N! znam dealera Neumanna w Nl. Jestem ciekawski i rozglądałem się dawno temu za kolumnami, które używają realizatorzy masteringu. Na dzisiaj mam do Ciebie pytania.
Czy jako laik i rozczarowany swoimi kompetencjami, dam sobie radę z kalibracją? Suby i monitory.

Ile trzeba by wyłożyć dzisiaj kasy na monitory i suby do 55 metrowego salonu. Siedzę w fotelu w trojkącie 3x3x3 metry. 

Jestem taki trochę audiofil i meloman. Zatem brzmienie starej wieżyczki mi nie wystarcza.

Dzięki za odpowiedzi, nie pali się i poczekam.

Napisano
33 minuty temu, S!N! napisał:

Geneleca

Tak naprawdę to w cenie REL-a czy SVS-a , interesuje mnie jak to cudo samo wykrywa niedoskonałości pomieszczenia i je koryguje.

https://www.thomann.pl/genelec_7360_apm.htm?glp=1&gad_source=1&gad_campaignid=20881325226&gbraid=0AAAAADuDMCXI3-psZoQEtNg92BrcR5sRY&gclid=Cj0KCQiA5uDIBhDAARIsAOxj0CH_fmIZhktmXG7DSPMAHfDLtDybuHoQoA3Yz8z02Dgb_orHd4wWSG4aAhLxEALw_wcB

Napisano
4 godziny temu, lpomis napisał:

A te Neumanny i Genelecki to stawiasz gdzie popadnie i grają dobrze? Jak oni to zrobili? Możesz pokazać pomiary jak to u Ciebie wygląda?

Sprawdź sobie na stronie producenta gdzie zalecają umiejscowienie suba.  U mnie jest na środku monitorów.

4 godziny temu, AudioTube napisał:

Czy jako laik i rozczarowany swoimi kompetencjami, dam sobie radę z kalibracją? Suby i monitory.

Nie będziesz miał żadnego problemu z kalibracją jest banalnie prosta tylko długotrwała , oczywiście możesz też sam sobie regulować krzywą. Jedyny minus to taki, iż jest kosztowna bo to tego potrzebujesz oprogramowania ma1 z mikrofonem plus musisz ogarnąć kabel do niego , statyw oraz interfejs z wejściem na majka. Jeśli będziesz miał produkty z dsp to każdy z nich musi być podpięty pod sieć na czas kalibracji czyli musisz mieć też router przynajmniej z 4-5 wejściami. Neumann ma w swojej ofercie kilka modeli , takie kh310 plus sub kh 805 II już Ci da piękne referencyjne brzmienie, i ogromny headroom,  dostaniesz muzę taką jaka jest. Osobiście czaje się na kh420 (ale cena...) nigdy nie powrócę do hi-fi to nie ta liga. Jeśli się zdecydujesz to posłuchaj sobie przed zakupem Genelec the ones  tam jest konstrukcja koaksjalna  Panie jak to gra!  Ogólnie zwróć też uwagę na PSi audio również genialne brzmienie, wyrywa z butów, najlepiej wybierać spośród tej trójki.

4 godziny temu, tomek4446 napisał:

Tak naprawdę to w cenie REL-a czy SVS-a

Referencyjny sub Neumann to 805 II czyli ok 12,5 tys (chyba, że chcesz atmos to się bierze 810 ) 870 to już masakra,  zaś jeśli chodzi o Geneleca to kallibruję się podobnie jak Ma1 tylko używa się GLM.

Napisano
12 minut temu, S!N! napisał:

sub kh 805 II już Ci da piękne referencyjne brzmienie, i ogromny headroom,  dostaniesz muzę taką jaka jest. 

Napisz ze dwa zdania, co powoduje że akurat ten sub potrafi to, czego nie umie żaden inny. Ja widzę standardowy bas refleks na 25cm głośniku. Ale pewnie Ty znasz dużo więcej szczegółów budowy tej konstrukcji.

Napisano (edytowany)

@majkel74 Ale co mam pisać? Tego trzeba posłuchać bo pisaniem i tak Ci nie przedstawie tego brzmienia, nikt nie ma w studio jakiś reli svsów czy innych modeli bo to zupełnie inaczej gra, bas tam jest mega referencyjny on ma szczegół na końcówkach tam jest nacisk na precyzje, a nie zamazanie i muzykalność, masz dsp przykłądowo na tyle dodatkowo pełne regulacje  fazy między 0,45,90, 135 odwrócenie 0/180 , ostatnio byłem w studio to się zdziwiłem bo używali do ATC SCM45A Pro, ale to akurat wiem, ze suby od atc są badziewne.

@AudioTubeTutaj masz pokazany pełny proces ma1 , prosty 😛 

Edytowano przez S!N!