Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

No i niezły cyrk z tego wyszedł. Spotify jest bezstratne, ale nie umożliwia odtworzenie plików w bezstratny sposób - z pominięciem systemowych mikserów. Na podobnej zasadzie działa Deezer. Nie zagramy więc w trybie lossless korzystając z urządzeń na systemach Windows, Linux, iOS, Android. Spotify nadal nie zezwala na integrację z zewnętrznymi aplikacjami/serwisami jak USB Audio Player Pro na Androida czy Roon, Audirvana, które mogłyby przejąć kontrolę nad torem audio. W praktyce więc stream przechodzi przez wspomniany wcześniej mikser systemowy, który dokonuje obróbki i resamplingu.

Na ten moment jedynym sensownym rozwiązaniem jest zewnętrzny streamer z obsługą Spotify Connect, o ile producent wdroży wsparcie w aktualizacji firmware. Warto jednak pamiętać, że nawet w przypadku funkcji Connect obsługa lossless zależy od tego czy Spotify udostępni nowe API producentom sprzętu. A to nie jest wcale takie oczywiste.

Podsumowując. Mamy Spotify lossless, które nie jest lossless. Paradoks :)

Napisano
10 godzin temu, lpomis napisał:

No i niezły cyrk z tego wyszedł. Spotify jest bezstratne, ale nie umożliwia odtworzenie plików w bezstratny sposób - z pominięciem systemowych mikserów. Na podobnej zasadzie działa Deezer. Nie zagramy więc w trybie lossless korzystając z urządzeń na systemach Windows, Linux, iOS, Android. Spotify nadal nie zezwala na integrację z zewnętrznymi aplikacjami/serwisami jak USB Audio Player Pro na Androida czy Roon, Audirvana, które mogłyby przejąć kontrolę nad torem audio. W praktyce więc stream przechodzi przez wspomniany wcześniej mikser systemowy, który dokonuje obróbki i resamplingu.

Na ten moment jedynym sensownym rozwiązaniem jest zewnętrzny streamer z obsługą Spotify Connect, o ile producent wdroży wsparcie w aktualizacji firmware. Warto jednak pamiętać, że nawet w przypadku funkcji Connect obsługa lossless zależy od tego czy Spotify udostępni nowe API producentom sprzętu. A to nie jest wcale takie oczywiste.

Podsumowując. Mamy Spotify lossless, które nie jest lossless. Paradoks :)

Z tym "cyrkiem", to bym nie przesadzał. Gram z WiiMa Ultra i mam zaaplikowaną korekcję EQ, która adresuje mody własne pomieszczenia, więc i tak czy siak nie gram bit perfect. Spotify lossless włączyłem i WYDAJE MI SIĘ, że jest lepiej. Tyle mi wystarczy :)

Napisano (edytowany)

To ciekawe, bo moja Yamaha np-s303. (Premiera  czerwiec 2017) odtwarza bezstratnie. I wysyła też sygnał cyfrowy na dac Rme.

Różnica w brzmieniu robi wrażenie.

I fotka z wartością strumienia danych na wejściu Rme.

Może warto sprawdzić czy macie najnowszą wersję apki Spotify.

IMG_20251008_145258.jpg

Edytowano przez michaudio
Rozszerzenie treści
Napisano
5 godzin temu, michaudio napisał:

o ciekawe, bo moja Yamaha np-s303.

No to gratuluję.

Moja WXC-50 nie odbiera i teraz muszę szukać innego streamera.

A że Yamaha nic nie oferuje, to szukam po innych NADach i Cambridgach.

Ale teraz dałeś mi do myślenia , może poszukać używanej 303-ki....?

Napisano
Dnia 7.10.2025 o 14:23, terracan1929 napisał:

Napisałem bezpośrednio do Yamahy w Japonii.

Dostałem szybką automatyczną zwrotkę (teraz jest tam po 21).

image.png.a35bb302a5ca30e886c72c6c40da5b7f.png

Może jutro czegoś się dowiem.

Ale domyślam się, że WXC jest na odstrzał, dlatego dopytywałem także o ewentualne nowości.

Dziś dostaliśmy info na ten temat od Yamahy, co do wsparcia urządzeń. Jutro, podeślę Wam info.

Napisano
18 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Dziś dostaliśmy info na ten temat od Yamahy, co do wsparcia urządzeń. Jutro, podeślę Wam info.

Dobrze, czekamy na info.

Ale w międzyczasie dostałem od nich odpowiedź, że WXC50 aktualizacji mieć nie będzie.

Wymienili, które urządzenia dzisiaj sprzedawane taką aktualizację mają. Doczytacie które to, rzuca się w oczy :)

お客様コミュニケーションセンター オーディオ・ビジュアル機器ご相談窓口です。

担当の岡から回答させていただきます。

WXC-50は、残念ながらSpotify Premiumで提供されるロスレス配信に対応しておりません。

今後のアップデートによるサポート予定についても情報はありませんでした。

また、ストリーマーの発売予定についても情報はありませんでした。

ご希望に添えずまことに申し訳ありません。

現行販売品のネットワークレシーバーやAVレシーバーであれば、最新ファームウエアにアップデートすることで、Spotifyのロスレス音質を再生可能です。

対象品番:

ネットワークレシーバー:R-N2000A、R-N1000A、R-N800A、R-N600A

AVレシーバー:RX-A8A、RX-A6A、RX-A4A、RX-A2A、RX-V6A、RX-V4A

今後ともヤマハ製品をご愛顧賜りますようお願い申し上げます。

【お願い】

※このメールに返信する際は、件名を変更しないようお願いします。

※このメールの内容をブログ、SNS、情報サイトなどへ無断で転載、引用することを禁じます。

♪♪♪ アンケートご協力のお願い ♪♪♪

ヤマハ楽器・音響製品に格別のご愛顧を賜り、誠にありがとうございます。

より充実したサービスを提供するため、皆様のご意見をいただきたく アンケートにご協力をお願いいたします。