Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

W weekend będę testował nowy zakup DACa topping e70 velvet. Źródło blu ray lub tv poprzez optyka do DAC i dalej do Naima z monitorami Dali Rubicore 2. Chodzi tylko o odsluch koncertów których mam całkiem sporo na blu ray. 

Napisano
17 godzin temu, il Dottore napisał:

No popatrz... AI z Gugla też się dała omamić. 

AI z Google, to taka 'lepsiejsza' wyszukiwarka oparta na sieciach neuronowych i wytrenowana na jakimś tam zbiorze danych. A sama AI jest 'gupia' jak but.

Jeśli nie wierzysz w burn-in to co robisz na tym forum? 

Dla wierzących, to raczej forum radia bez głośnika 😛 

Można być technicznym abnegatem, ale po co się tym chwalić? 

Cóż, robisz to nieustannie, cytując jakieś pierdoły z internetu niczym AI 😜

Napisano
Dnia 3.10.2025 o 20:15, il Dottore napisał:

Digital Clocks: Some Audio-GD components, like the clocks, can require even longer, with suggested burn-in periods of up to 1000 hours. 

Biorąc dla przykładu 3 x 2 godziny tygodniowo to wyjdzie jakieś 3 lata z hakiem. 

Czyli po gwarancji. Zdąży sie popsuć zanim się wygrzeje. 

Mocne. 

Te zegary to chyba jakieś stare Szwajcary na sprężynach. Smar musi się dobrze poukładać w mechanizmach zanim zaskoczy z tym taktowaniem jakie inżynier zaprojektował dla prawidłowej synchronizacji układów 😉

Pozdrawiam. M

Napisano
6 godzin temu, MariuszZ napisał:

Czyli po gwarancji. Zdąży sie popsuć zanim się wygrzeje. 

Dlatego takie burn-in ja sobie odpuściłem. Bo ja odpalam sprzęt może 2x w tygodniu, więc czas wygrzewania też mi wyszedł w latach, gdy zacząłem liczyć. 

Jedynym wyjście było pozostawienie systemu włączonego nonstop przez jakiś miesiąc. Ale jak to zrobić, mając wzmacniacz w klasie A? Przecież wzmak się spali, chałupa się spali a DAC i tak nie zdąży się wygrzać! :) Już pomijam rachunek za prąd po takim eksperymencie. 

Więc kupiłem Fosi ZA-3 i zrobiłem j.w. tylko wzmacniacz w klasie D.  :) Zadziałało! :D Zużycie energii wzmacniacza z potencjometrem na zero wynosiło 8,1W (mam taką sprytną wtyczkę, która pokazuje zużycie). Sugden niezależnie od położenia potencjometru by ciągnął ok. 200W.

Jedyny problem, że Fosi, które miałem sprzedać po zakończeniu wygrzewania przetwornika, okazało się tak fajnie grającym wzmacniaczem, że już zostało na drugi system do sypialni. 

Napisano

Mam pytanie i będę wdzięczny za doradztwo, chce oglądać koncerty z blu ray. Obecnie blu ray jest podłączony hdmi do TV.  Mam Dac Topping e70 velvet. Chciałbym użyć kabla optycznego. Czy mam połączyć Dac optykiem bezpośrednio z blu ray czy też z TV? Czytałem gdzieś ze wyjcie optyczne z TV nie jest doskonale ponieważ sygnał audio może być resamplowany cokolwiek to znaczy. Z góry dziękuję