Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, posiadam roczną Yamahę R-n800a i kolumny Pylon Diamond 30 MK2, chciałbym  wymienić piecyk może na Yamahę R-N2000a. Zależy mi głównie na mniejszym basie a więcej średnicy czy taki efekt osiągnę czy tylko wydam 10,000 zł i będę miał wycieraczki i nic więcej lub jeszcze więcej basu? Może ktoś słyszał takie porównanie i coś doradzi, nie chcę tylko przegiąć w drugą stronę aby kuło w uszy.

Napisano
46 minut temu, lukasz163 napisał:

Zależy mi głównie na mniejszym basie a więcej średnicy czy taki efekt osiągnę czy tylko wydam 10,000 zł i będę miał wycieraczki i nic więcej lub jeszcze więcej basu? 

R-N2000a. ma kalibrację, więc może utemperuje bas. Jednak to prosty system, więc niekoniecznie przyniesie zamierzony efekt. Jak już lepiej kupić wzmacniacz z ze znacznie bardziej zaawansowanym Dirac Live. Albo jednak zmienić kolumny, bo Diamondy raczej tak grają i zwykłym wzmacniaczem tego nie zmienisz.

Napisano
3 godziny temu, lukasz163 napisał:

czy taki efekt osiągnę czy tylko wydam 10,000 zł i będę miał wycieraczki i nic więcej

Nie musisz przecież od razu kupować. Najlepiej wypożyczyć od któregoś z salonów audio.

A podobnie jak @Kraft myślę, że tu raczej zmiana kolumn bardziej wpłynie. Miałem okazję posłuchać tych Diamondów w salonie audio i rzeczywiście mają potężny bas, i jak później podłączyliśmy MA Silver 300 to było zupełnie inne granie, takie spokojniejsze z twardym szybkim basem i bardzo dobrą średnicą - to może w tą stronę...

Jest też korekcja cyfrowa - tu są różne metody i sposoby: drożej ale szybko i dobrze to Dirac Live, albo taniej i trochę trudniej to np. Wiimy mają dobre korektory parametryczne i możesz tam "uciąć" częstotliwości na basie które wkurzają.

Napisano

Cześć :) Jak masz to obecnie ustawione?

Ogółem Pylony są dość basowe, a Yamaha raczej nie przesadza z tym pasmem, więc jeśli z akustyką jest wszystko w porządku, to lepszą opcją będzie raczej zmiana kolumn, choć Cambridge EXA100 ma bardzo dobrą kontrolę dołu pasma i może dałby Ci to, czego szukasz :) 

Napisano

Dziękuję, za zainteresowanie tematem, pokój ok 35 m2 (parkiet podłoga , sufit 2,75 h, umeblowane z zasłonami) więc chyba ok . Basu po ypao jest zdecydowanie mniej i  w tym formacie może zostać, piec chciałbym zmienić raczej dla  lansu przed kuplami aby  pochwalić się odrobinę "lepszym "  sprzętem😀. Boję się , że kiedy wejdę w wyższą półkę cenową do dostanę go jeszcze więcej i będzie dudniło jak cholera . Pomyślałem o R-N2000 bo jest miusiccast którego lubię i przetarty szlak po R-N800 i pomyślałem, że może ktoś porównywał te dwa urządzenia do siebie przy Pylonach diamond 30, czy tego basu będzie jeszcze więcej, czy może mniej i więcej średnicy i szczegółowości, nie chciałbym używać ipao lub kręcić pokrętłami wolał bym słuchać w direct.  Taką yamahę można wypożyczyć? Bo jednak dom to nie odsłuch. Co do MA Silver 300 słuchałem na odsłuchu z yamahą grały trochę bez dołu może w domu były by lepsze tego nie sprawdziłem. Cóż diamondy zostają druga połówka za wygląd Venge, lakier i fornir oraz dobór do ciemno brązowej skóry, na zmiany się nie zgodzi, ale piecyk zamknięty w dużym kredensie już tak (otwieram jak używam). Który wzmacniacz ma bardziej zaawansowany Dirac Live? Czy R-N 2000a to dual mono? Znacie firmy okolice Krakowa lub Katowic które oferują wypożyczenie Yamahy R-n 2000 do domu na np tydzień? Z góry dziękuję i jeszcze raz proszę o opine kogoś kto porównywał yamahę 2000 do 1000 lub 800 jeśli chodzi o dół.

Napisano
20 minut temu, lukasz163 napisał:

Dziękuję, za zainteresowanie tematem, pokój ok 35 m2 (parkiet podłoga , sufit 2,75 h, umeblowane z zasłonami) więc chyba ok . Basu po ypao jest zdecydowanie mniej i  w tym formacie może zostać, piec chciałbym zmienić raczej dla  lansu przed kuplami aby  pochwalić się odrobinę "lepszym "  sprzętem😀. Boję się , że kiedy wejdę w wyższą półkę cenową do dostanę go jeszcze więcej i będzie dudniło jak cholera . Pomyślałem o R-N2000 bo jest miusiccast którego lubię i przetarty szlak po R-N800 i pomyślałem, że może ktoś porównywał te dwa urządzenia do siebie przy Pylonach diamond 30, czy tego basu będzie jeszcze więcej, czy może mniej i więcej średnicy i szczegółowości, nie chciałbym używać ipao lub kręcić pokrętłami wolał bym słuchać w direct.  Taką yamahę można wypożyczyć? Bo jednak dom to nie odsłuch. Co do MA Silver 300 słuchałem na odsłuchu z yamahą grały trochę bez dołu może w domu były by lepsze tego nie sprawdziłem. Cóż diamondy zostają druga połówka za wygląd Venge, lakier i fornir oraz dobór do ciemno brązowej skóry, na zmiany się nie zgodzi, ale piecyk zamknięty w dużym kredensie już tak (otwieram jak używam). Który wzmacniacz ma bardziej zaawansowany Dirac Live? Czy R-N 2000a to dual mono? Znacie firmy okolice Krakowa lub Katowic które oferują wypożyczenie Yamahy R-n 2000 do domu na np tydzień? Z góry dziękuję i jeszcze raz proszę o opine kogoś kto porównywał yamahę 2000 do 1000 lub 800 jeśli chodzi o dół.

Szacun za szczerość w kwestii priorytetów🙂.

Napisano
1 godzinę temu, Q21 napisał:

Ale czy to jest piec do lansowania się przed kumplami?

Dnia 26.09.2025 o 21:26, Vectorinni napisał:

piec chciałbym zmienić raczej dla  lansu przed kuplami aby  pochwalić się odrobinę "lepszym "  sprzętem

A to ma być "tuning" wewnętrzny czy zewnętrzny (wizualny)??? :14_relaxed:

Napisano

Chodzi o to aby był trochę droższy, ponieważ cena 4000zł za R-N800 nie jest ceną hi-end😀, a tak na poważne apetyt rośnie w miarę jedzenia "lepiej jeździć A6 niż A4" . Spróbuję umówić się na odsłuch z tymi Pylonami z R-N2000 , Wsh-805, SE-35 oraz Hegel H 190v, tylko targać te kolumny na odsłuch echhhh, zobaczę jak to ugryźć. Zależy mi bardzo aby nie było za grubo.

Napisano

Yamaha RN2000 gra dużo lepiej od modelu 800. Ale czy zmiejszych ilosc basu? nie sadze. Będzie bardziej kontrolowany. 

Obstawiam Twoje problemy z kontrola basu w kolumnach i akustyce. Połączeniu tych dwoch rzeczy. 

Jak blisko kolumny stoją ściany?

Bo Pylon ma takie tendencje. Wysuń je.

A jak to nie pomoże to mówie może kolumny? Albo wspomniana wyżej kalibracja ale lepsza niż YPAO

Napisano (edytowany)
5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

A jak to nie pomoże to mówie może kolumny?

Piotr

Przeczytaj dobrze jakie są potrzeby i priorytety Autora wątku... :14_relaxed:

Edytowano przez Palmos
Napisano

Wymiana pewna , tylko nie chciałbym aby wymieniona Yamaha R-N 2000a lub inny grał jeszcze mocniej na basie niż moja 800. Jeżeli dół podobny do 800 mógłby zostać, lepiej kontrolowany nie przeciągnięty byłby ok.  Widzę, że  chyba używam jakiś niszowych sprzętów pracujących razem i będę musiał sam się przekonać jak to gra u mnie w domu więc spróbuję najpierw uderzyć do TOP HI-FI Kraków lub Katowice może pożyczą R-N 2000a lub jakiś A-S1200 ze streamerem zewnętrznym tylko jakim hmmm? Co myślicie, które rozwiązanie lepsze? A TOP HI-FI pożyczają, czy ktoś inny sprzedaje Yamahę?

Napisano

Jeśli 800-ka gra podobnie do 701 (miałem), a 2000 podobnie do 1200 (miałem), to bas będzie spokojniejszy, bardziej uporządkowany.

Ale czy będzie go o tyle mniej ile byś chciał to nie wiem.

Ale dziwne jest , że nie możesz basu okiełznać pokrętłem regulatora. U mnie czasami zdarzało się za dużo basu (szczególnie w początkowym okresie po wymianie kolumn), a wtedy regulator zdawał egzamin.

Napisano
7 godzin temu, lukasz163 napisał:

Wymiana pewna , tylko nie chciałbym aby wymieniona Yamaha R-N 2000a lub inny grał jeszcze mocniej na basie niż moja 800. Jeżeli dół podobny do 800 mógłby zostać, lepiej kontrolowany nie przeciągnięty byłby ok.  Widzę, że  chyba używam jakiś niszowych sprzętów pracujących razem i będę musiał sam się przekonać jak to gra u mnie w domu więc spróbuję najpierw uderzyć do TOP HI-FI Kraków lub Katowice może pożyczą R-N 2000a lub jakiś A-S1200 ze streamerem zewnętrznym tylko jakim hmmm? Co myślicie, które rozwiązanie lepsze? A TOP HI-FI pożyczają, czy ktoś inny sprzedaje Yamahę?

https://audio.com.pl/testy/marki/1246-yamaha 

Patrząc na zdjęcia: R-N800A to R-N803D ze zmienionym frontem. 

A w R-N2000A jest wzmacniacz z A-S1200 - czyli symetryczna końcówka mocy na MOSFET.

Napisano

Oczywiście basu można zmniejszyć, ale to jest ingerencja w utwór😉, Często słucham przez  airply  apple miusic HI-RES w trybie Pure Direct jeżeli losowo wskoczy jakiś gorzej nagrany kawałek to czasami zadudni, trzeba fizycznie podchodzić i wyłączać a potem znowu włączać jak jest jakościowy kawałek bo go brakuje i tak w kółko. Może wymiana bardziej go z kontroluje na dole.

7 godzin temu, pairtick napisał:

https://audio.com.pl/testy/marki/1246-yamaha 

Patrząc na zdjęcia: R-N800A to R-N803D ze zmienionym frontem. 

A w R-N2000A jest wzmacniacz z A-S1200 - czyli symetryczna końcówka mocy na MOSFET.

Ale chyba 800 też jest na MOSFET tylko nie dual mono z podobną mocą, tak myślę.

A ta RN2000a nie ma z nią jakiś problemów, tj buczy trafo, piszczy, psuje się, gubi zasięg wifi itp?

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Napisano
2 godziny temu, lukasz163 napisał:

gorzej nagrany kawałek to czasami zadudni, trzeba fizycznie podchodzić i wyłączać a potem znowu włączać jak jest jakościowy kawałek bo go brakuje i tak w kółko.

Ale to się powinno ustawiać tylko raz dla wszystkich utworów. Skoro utwór ma np. mało basu to znaczy, że tak chciał autor i tak jest nagrany.

Napisano
6 godzin temu, Palmos napisał:

Ale to się powinno ustawiać tylko raz dla wszystkich utworów. Skoro utwór ma np. mało basu to znaczy, że tak chciał autor i tak jest nagrany.

Pozwolę się nie zgodzić zazwyczaj wysoka jakość słuchania jest utemperowana a ta niska jak mp3 lub inne się rozjeżdżają po skraju pasma i brak środka.

Napisano

Ok. To okazuje się że nie do końca łapię czego szukasz. Bo nie po to kupuje się sprzęt bliski "hi end" żeby słuchać mp3 miernej jakości. 

Pamiętaj że cały system jest tak dobry jak jego najsłabsze ogniwo - w tym źródło i pliki jakie odtwarzasz. I choć byś kupił piec za 20 tys. i nie wiem jak kręcił pokrętłami regulacji to brzmienie będzie kiepskie tak jak kiepskie mp3 będziesz puszczał.