Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Confidence 20A to aktywna wersja najmniejszego, podstawkowego modelu najlepszej serii Confidence. W ten sposób Dynaudio wprowadza "aktywność" na najwyższą półkę, ale zarazem ostrożnie, nie szarżując z nią do większych modeli wolnostojących.

Można to tłumaczyć na różne sposoby, a jednym z nich jest założenie, iż konstrukcje aktywne trafiają zwykle do przekonania i do domów wcale nie najbardziej wymagających i zdeterminowanych audiofilów, którzy wciąż wolą bawić się systemami pasywnymi, lecz do "normalniejszych" klientów, przyjmujących racjonalne argumenty, a nie są uwikłani w emocjonalne podejście do sprzętu. 

TEST 😊 https://audio.com.pl/testy/stereo/aktywne-zespoly-glosnikowe/4156-dynaudio-confidence-20a

dynaudio-confidence-20a.jpg.ba63a4360c5ae5547db3f97d36d6d839.jpg

Napisano (edytowany)
17 godzin temu, Bogusław 66 napisał:

czekam aż Roman (Nautilus Wejherowo) je wygrzeje.

Podobno potrzebują ok. 100 godz. grania, żeby się ułożyły, szczególnie w zakresie basu i sopranów. P. Roman wspomina kiedyś nawet o 300 godz. Też jestem ciekaw ich brzmienia docelowego. Według recenzji to wzmocnienie w pakiecie jest idealne, ale myślę, że pod względem barwy ciężko będzie przebić niektóre z zabawek, które grały z pasywnymi CF20 w Wejherowie. :) 

Na AVS zostały dobrze odebrane i ponoć całkiem nieźle radziły sobie w pomieszczeniu, gdzie pasowałyby raczej spore kolumny podłogowe. Niemniej, ktoś napisał, że brakowało mu soczystości. Widać ta pokładowa amplifikacja w klasie D nie jest jednak dla każdego. 

Edytowano przez Rafał S
Napisano (edytowany)
22 minuty temu, Rafał S napisał:

Widać ta pokładowa amplifikacja w klasie D nie jest jednak dla każdego. 

A jest w ogóle jakiś sprzęt "dla każdego"? Marka, model?

Edytowano przez Kraft
Napisano
50 minut temu, Kraft napisał:

A jest w ogóle jakiś sprzęt "dla każdego"? Marka, model?

Pytanie z gatunku filozoficznych. ;) Sądzę że Dynaudio bardzo się starało, żeby (pomijając kwestię metrażu) właśnie te Confidence 20A były brzmieniowo dla każdego (choć oczywiście nie na każdą kieszeń). Bazuję tu na recenzjach, notkach promocyjnych, opiniach z sieci i niezłej znajomości wersji pasywnej. Swoich pasywnych CF20 słuchałem w sumie w 3 pomieszczeniach i z kilkoma różnymi wzmacniaczami i myślę, że nie są dalekie od tego celu. Tzn. moim zdaniem zestrojono je tak, żeby jak największej liczbie słuchaczy w średniej wielkości salonie i ze średnią akustyką podobały się przynajmniej na "czwórkę". Tzn, żeby: 

• różnicowały jakość nagrań, ale nie były zbyt surowe dla tych gorszych,
  • były tonalnie bezpieczne, jednak nie nudne (szczegółowość bez kłucia w uszy, średnica lekko po ciepłej stronie neutralności, bas w miarę mocny i sprężysty, ale nie dominujący ani utwardzony),
  • nie były zbyt wymagające od elektroniki, a jednocześnie zyskiwały z tą lepszą.

Uważam to za niezłe osiągnięcie. Dyskusyjna pozostaje niestety cena, szczególnie przy naszych zarobkach. :) 

Napisano (edytowany)
6 minut temu, Kraft napisał:

No to po co wirusować net podawaniem dalej, że "komuś brakowało soczystości"?

Proponuję, żebyś przeczytał swoje poprzednie (zaczepne) pytanie, a następnie moją uprzejmą i szczegółową odpowiedź. Potem oceń, który z nas dwu "wirusuje net". :) Dodam jeszcze, że gdybyś zapoznał się z podlinkowanym testem CF 20A w Audio, zrozumiałbyś do czego się odnoszę w swym pierwszym wpisie w tym wątku. 

Edytowano przez Rafał S
Napisano
8 minut temu, Kraft napisał:

Jakoś tak jest w tym audio, że jedna negatywna opinia (często wydumana) więcej waży niż sto pozytywnych empirycznych. 

Nie wiem, czy powyższe jest prawdą. Wiem natomiast, że nie ma związku z tematem rozmowy. Akurat w tym przypadku mówimy o samych opiniach empirycznych. Kilka osób zachwyciło się aktywnymi Confidence 20A, ale jeden z kolegów wolał pasywne Contour Legacy, a CF20A odebrał jako "ostrzejsze i wyczynowe". Warto prześledzić cały wątek. Odnoszę wrażenie, że kreujesz się na obrońcę kolumn, których nikt tu nie atakuje, a już na pewno nie ja (jestem fanem marki). :) 

Napisano
2 godziny temu, Rafał S napisał:

Według recenzji to wzmocnienie w pakiecie jest idealne, ale myślę, że pod względem barwy ciężko będzie przebić niektóre z zabawek, które grały z pasywnymi CF20 w Wejherowie. :) 

OK, Rafał. Już się nie wcinam. Przyznaj jednak, że powyższe, to nie była opinia empiryczna;)

Napisano
1 minutę temu, Kraft napisał:

Przyznaj jednak, że powyższe, to nie była opinia empiryczna;)

Dla dobra sprawy przyznam. :)  I doprecyzuję: nie, nie znam CF20A. Ale tak, słyszałem pasywne CF20 w Wejherowie z A-klasowymi Accu. Nie były to "formalne" odsłuchy pod kątem zakupu, bo z racji ceny nie brałem ich pod uwagę jako "nówek". Natomiast bywałem w salonie kilkakrotnie, żeby posłuchać S40, C20 / 20i, HS oraz Circle Labsa A200. I przynajmniej dwa razy na dzień dobry (i może też na do widzenia) grały nam właśnie monitory Confidence, które po prostu stały w pomieszczeniu. P. Roman przygotowywał sprzęt do odsłuchu, a CF20 z Accu umilały nam ten czas. Tak to wyglądało. Byłem pod dużym wrażeniem barwności tego grania i tamto wspomnienie miało jakiś wpływ (obok innych czynników) na to, że zainteresowałem się potem używanymi z rynku wtórnego i ostatecznie je nabyłem. Wciąż nie uzyskałem u siebie takiego dźwięku, jaki pamiętam z Wejherowa. I nie, nie wszystko da się zrzucić na akustykę (która zresztą nie jest u mnie jakaś tragiczna). 

Naprawdę proponuję, żebyś kiedyś posłuchał wysokich modeli Accuphase'a w klasie A i porównał któryś bezpośrednio z bardziej typowymi konstrukcjami w AB czy D. Najlepiej z kolumnami poleconymi do tego w salonie. Wyrównasz sobie głośność, odtworzysz ulubione utwory i wyciągniesz wnioski. Może takie brzmienie do Ciebie nie przemówi (kolega @Guzeppe też się nim nie zachwycił), ale przynajmniej będziesz miał lepszy obraz sytuacji i podstawę "empiryczną"  do podobnych dyskusji. :)