Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich,

szukam innego wzmacniacza do tych kolumn, obecnie Marantz PM7000N.

Góra błyszczy, jest świetna, bardzo detaliczna ale w części słuchanych utworów jednak za ostra.

Środek pasma, wokale jednak za bardzo wycofane.

Dół sprężysty z dobrym zejściem, tu nie mam zastrzeżeń.

Potrzebuję Tidal Connect, radio internetowe, wyjście na subwoofer i podpiąć TV.

Budżet około 7 tyś. ale trochę mogę dołożyć jeśli będzie warto.

Napisano
20 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał:

To chyba jednak lepiej będzie rozdzielić i nie kupować ampa, a wzmak plus streamer do tego czego potrzebujesz.

Masz rację. Nie wykluczam. Nie upieram się na All in One.

Napisano (edytowany)
6 minut temu, darkk napisał:

Masz rację. Nie wykluczam. Nie upieram się na All in One.

Tu kolega z forum ma Opticony 6 ze wzmakiem Yamahy. On ma chyba najwyższy model AS3200, ale przechodził kolejno od AS1000(może to był AS1100 LUB 1200), z którym też było dobrze.

Może kolega @terracan1929 jak będzie miał chwilę to ci podpowie?

Edytowano przez Tomasz Kluczynski
Napisano (edytowany)

Raczej nie osiągniesz zakładanych celów zmieniając wzmacniacz. 

A próbowałeś może pokręcić gałkami? 

A jak u Ciebie z akustyką? Może tu jest pole do poprawy? 

Jeśli nie, to zostaje zmiana kolumn (prędzej czy później). 

Edytowano przez Kraft
Napisano

Cześć,

Dali Opticon 6mk2 to bardzo dobre kolumny, które w mojej i nie tylko mojej wymagają barwnie grającego wzmacniacza. 

Tutaj dobrym wyborem byłby Audiolab 6000a MK2 w połączeniu z Wiim Ultra. Jest to zestaw dzięki któremu zachowasz dynamikę kolumn ale uspokoisz nieco górę i dociążysz średnicę. Warto byłoby także spojrzeć w kierunku Musical Fidelity M3si + Cambridge Audio MXN10. 

System all in one byłby także dobrym pomysłem aczkolwiek musiałbyś nagiąć nieco budżet żeby kupić coś na prawdę sensownego pod te kolumny. 

Zapraszam do kontaktu z nami :) 

Napisano
25 minut temu, Kraft napisał:

Raczej nie osiągniesz zakładanych celów zmieniając wzmacniacz. 

A próbowałeś może pokręcić gałkami? 

A jak u Ciebie z akustyką? Może tu jest pole do poprawy? 

Jeśli nie, to zostaje zmiana kolumn (prędzej czy później). 

Próbowałem pokręcić, jest łagodniej ale już mniej słychać, więc być może się nie da uzyskać aż tak dobrego detalu, żeby nie kuło.

Z akustyką słabo, to może być przyczyną. Salon przede wszystkim do funkcjonowania rodziny, więc brak adaptacji akustycznych.

Być może skończy się na wymianie kolumn, nie wykluczam.

21 minut temu, Q21 napisał:

Cześć,

Dali Opticon 6mk2 to bardzo dobre kolumny, które w mojej i nie tylko mojej wymagają barwnie grającego wzmacniacza. 

Tutaj dobrym wyborem byłby Audiolab 6000a MK2 w połączeniu z Wiim Ultra. Jest to zestaw dzięki któremu zachowasz dynamikę kolumn ale uspokoisz nieco górę i dociążysz średnicę. Warto byłoby także spojrzeć w kierunku Musical Fidelity M3si + Cambridge Audio MXN10. 

System all in one byłby także dobrym pomysłem aczkolwiek musiałbyś nagiąć nieco budżet żeby kupić coś na prawdę sensownego pod te kolumny. 

Zapraszam do kontaktu z nami :) 

A jak Rega Elex MK4 w porównaniu do Audiolab 6000a MK2 do tych kolumn. Widziałem na jednym z waszych filmów jako krok naprzód przy zmianie wzmacniacza.

A w wyższym budżecie jaka propozycja All in One?

Napisano
16 minut temu, darkk napisał:

Próbowałem pokręcić, jest łagodniej ale już mniej słychać, więc być może się nie da uzyskać aż tak dobrego detalu, żeby nie kuło.

Może słuch musi się przyzwyczaić? Przy szybkich porównaniach zawsze będzie brakować. Spróbuj może posłuchać ze skręconymi gałkami parę dni.

Napisano
4 minuty temu, Kraft napisał:

Może słuch musi się przyzwyczaić? Przy szybkich porównaniach zawsze będzie brakować. Spróbuj może posłuchać ze skręconymi gałkami parę dni.

Dziękuję za podpowiedź, sprawdzę.