Itomi Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Cześć, jestem na etapie planowania systemu, pytanie do użytkowników - czy waszym zdaniem warto inwestować w 5.1.2 atmos czy zrobić 5.1? Forum czytałem, opinie są rożne, nawet koledzy ze sklepów obecni tu raz piszą że atmos jest przereklamowany i szkoda kasy a w innym poście doradzają. Jak jest w praktyce, czy te głośniki na suficie są warte zachodu? Salon duży ok 50m2 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Warto - tym bardziej, że dodatkowy koszt jest niewielki w stosunku do przyzwoitego 5.1. Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Nie jest przereklamowany. Każdy ampli ma to na pokładzie, każdy (oprócz ultra budżetowych) ma te 7 kanałów, dwa sufitowe głośniki mogą być tanie. Kable w formie taśmy nawet można zastosować żeby nie kuć. W każdym razie wyrzeczenie jest żadne, a przepustka do całego formatu jak najbardziej jest. Korzystamy. Rzecz typu „żal nie skorzystać”. w wielu filmach to nie jest jakiś piorunujący efekt choć potrafi nieźle zaskoczyć (z żoną myśleliśmy że coś kapie z sufitu w trakcie którejś sceny gdzie lecialy kropelki). Wybuch granatu w „Warfare” wzbijajacy kurz i gruz wszędzie. mialem 5.1 w Sony TA-AN1000 i bylo fajne, ale jak dodałem .2, zrobiłem ponownie kalibrację to sprzęt ożył. Jakby zawsze miał tak grać. Edytowano 4 godziny temu przez Gumowe Ucho Odpisz, cytując
Itomi Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu dziękuję o to mi chodizło Odpisz, cytując
Heathen Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Wszystko zależy od tego czy: -jesteś w stanie 5.1.2 ustawić zgodnie ze sztuką (pozycja, kąty itd) -źródłem nie będą platformy streamingowe, tylko sensowne wydania filmów 4k BR -dwa dodatkowe kanały nie będa problemem przy montażu (ilość pracy na suficie itd) to warto, bo to nie jest ekstra duży koszt jak już przedmówcy zauważyli. Ja osobiście atmosa traktuje jak przereklamowany hype, z prostej przyczyny filmów gdzie te efekty naprawdę robią robotę jest jak na lekarstwo, ,ale faktycznie efekt wtedy wgniata w fotel. Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Nie zgodzę się z koniecznością 4K BR vs streamingiem. Praktycznie cały katalog Apple TV+ wykorzystuje Atmosa solidnie i brzmi wyśmienicie. Warfare oglądałem też na Amazonie Prime i dawał efekciarsko czadu. Chociaż oczywiście kupiłem sobie tę przysłowiową Diunę w 4K Bluray bo wypada i jest dużo efektów. Natomiast na co dzień lecą różne streamingi i mniej lub bardziej coś słychać nawet z ograniczonym bitrate. Chciałbym mieć kolekcje 4K bluray najlepszych atmosowych filmów: Blade Runner 2049, Grawitacja, Baby Driver itd itd. Zdecydowanie zgadzam się, że warto ustawić tak jak należy na suficie. Edytowano 1 godzinę temu przez Gumowe Ucho Odpisz, cytując
lion Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Jak duży salon to może zapodaj 4 na sufit; ja miałem jakiś czas 5.1 i dodałem 2szt do górnej warstwy i są źródła gdzie faktycznie te efekty są warte dodatkowych nakładów, gdzie indziej słabo, ale ogólnie na TAK (gdyby nie ograniczenia salonu to poszedłbym od razu w 4 głośniki na suficie). Ważna uwaga: z 5.1.2 nie przejdziesz na 5.1.4 bez rycia, bo to zupełnie inne kąty, więc do przemyślenia. Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 12 minut temu, lion napisał: Jak duży salon to może zapodaj 4 na sufit; ja miałem jakiś czas 5.1 i dodałem 2szt do górnej warstwy i są źródła gdzie faktycznie te efekty są warte dodatkowych nakładów, gdzie indziej słabo, ale ogólnie na TAK (gdyby nie ograniczenia salonu to poszedłbym od razu w 4 głośniki na suficie). Ważna uwaga: z 5.1.2 nie przejdziesz na 5.1.4 bez rycia, bo to zupełnie inne kąty, więc do przemyślenia. Za to, jak mówił @Butler, można kable zrobić do .6 na górze i dać 5.1.2 nad kanapą. Następnie można zamienić łatwo na 5.1.4 albo 5.1.6! Odpisz, cytując
Recommended Posts