Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, 

mam zamiar kupić używany Accuphase E-800 z DCA60. Wzmacniacz ma 4 lata.

Niestety nie znam się za bardzo u chciałbym abyście mi powiedzieli na co zwrócić uwagę przy zakupie. Jak mam go sprawdzić poza wizualnym aspektem. 

Proszę pisać jak do laika nie skrótami. Może jest jakiś filmik ale ja nie znalazłem to proszę o link.

Napisano

Sprawdź czy nie trzeszczą potencjometry.

Włącz go, bez sygnału, czyli bez dźwięku z jakiegokolwiek źródła pokręć gałką głośności, potem przy głośności podniesionej na jedną trzecią sprawdź potencjometry balansu i regulacji tonów. 

Przełączaj po kolei wszystkie wejścia, sprawdź czy nic nie trzaska w głośnikach w momencie zmiany wejść.

Przy wyłączonym prawdź sprawność pilota,  najprościej odpalić aparat foto w telefonie, i celując pilotem w obiektyw wcisnąć po kolei wszystkie klawisze. Na ekranie telefonu zobaczysz błyski.

Przy włączonej muzyce sprawdź od najcichszego położenia gałki Volume, czy głośność w obu kolumnach podnosi się równomiernie.

To takie podstawy.

Napisano (edytowany)
20 minut temu, michaudio napisał:

To takie podstawy.

Poza tym warto zwrócić uwagę, gdzie wzmacniacz stoi (czy ma dość wolnej przestrzeni dookoła siebie). Spróbowałbym też tak pokierować rozmową, żeby dowiedzieć się, czy sprzedający nie jest maniakiem trzymającym piec włączony 24/7 (zdarzają się tacy audiofile). :) 

Edytowano przez Rafał S
Napisano
1 godzinę temu, Dan79 napisał:

mam zamiar kupić używany Accuphase E-800 z DCA60.

A słuchałeś kiedyś sprzęt tej firmy ? Słuchaliśmy cały set Accuphase za baardzo duży szmal na Zlocie w W-wie. Z dwoma , czy trzema zestawami kolumn. Dalej już nic nie napiszę. Jak będziesz na AVS , to przeważnie Accu gra w Sobieskim na dole w dużej sali. Radzę najpierw posłuchać , porównać z innymi klockami. Nie chcę cię zniechęcać , to nie jest zła marka , chodzi tylko o to , czy cena przekłada się na dźwięk , i w dodatku Twój dźwięk.

Napisano
9 minut temu, tomek4446 napisał:

Dalej już nic nie napiszę. 

Tomek, chodzi Ci o to, że wzmacniacz nie zapewnił adaptacji akustycznej? Ale wiesz, że one nie do tego służą? ;) 

Można mieć do e-800 zastrzeżenia eksploatacyjne: prądożerna grzałka o zbyt małej mocy do nagłośnienia hali garażowej. Ale poza tym? Dla mnie - dźwięk marzeń. Gęsto, barwnie, 3D, niezła dynamika. Jeśli tylko zgra się z kolumnami, to czego chcieć więcej? 

Napisano
18 minut temu, Rafał S napisał:

Tomek, chodzi Ci o to, że wzmacniacz nie zapewnił adaptacji akustycznej? Ale wiesz, że one nie do tego służą?

Słuchaliśmy E-800. Warunki były jakie były. Sprzęt stał na środku pomieszczenia , kolumny miały " przestrzeń". Jak poczytasz opinie po odsłuchu to raczej nikogo Accu nie zachwyciło. Nie wiem dlaczego , ale jest to jedyna marka która nigdy / po za wyglądem/ nie zrobiła na mnie wrażenia. W Sobieskim słuchałem z tubami , Wilson Alexia , przy adaptacji akustycznej i ......kurde nie odbieram tak jak Ty tego dźwięku. Ale w audio jest to piękno , że mamy gdzieś opinię innych , bo to ma NAM GRAĆ ! :)

Accu.PNG

Accu 1.PNG

Napisano
1 minutę temu, tomek4446 napisał:

W Sobieskim słuchałem z tubami , Wilson Alexia , przy adaptacji akustycznej i ......kurde nie odbieram tak jak Ty tego dźwięku. 

Ja słuchałem tylko w wejherowskim Nautilusie i tylko z Dynaudio. Powiem tak: rozumiem, że dla niektórych to już może być dźwięk zbyt gęsty czy wręcz duszny. Ale to już kwestia doboru kolumn. Mnie i tak się podobało. :) 

Napisano
1 godzinę temu, Rafał S napisał:

Spróbowałbym też tak pokierować rozmową, żeby dowiedzieć się, czy sprzedający nie jest maniakiem trzymającym piec włączony 24/7 (zdarzają się tacy audiofile). :) 

Tego typu postępowanie ma na celu mniejsze zużycie elementów w czasie i natychmiastową możliwość odsłuchu bez "rozgrzewania".

Nawet jest to sensowne.