Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
2 godziny temu, lpomis napisał:

Z cyklu: ciekawostki techniczne, które nie są tu nikomu potrzebne. Na PGE Narodowym nadal emitowany jest ciągły sygnał dźwiękowy o wysokiej częstotliwości 20kHz. W niektórych pomieszczeniach miernik dźwięku w smartfonie pokazywał mi go na poziomie nawet 80dB. Pamiętam, że 2 lata temu dyskutowaliśmy na ten temat i zastanawialiśmy się co jest jego źródłem. Okazało się, że winowajcą jest system nagłośnienia alarmowego (ppoż.) zainstalowany na parkingach, korytarzach i w niektórych pomieszczeniach. Poszperałem trochę i wychodzi na to, że sam dźwięk 20kHz (na granicy słyszalności) ma swoje zadanie i jest niczym innym jak sygnałem testowym/kontrolnym. Za jego pomocą monitoruje się linie głośnikowe i wykrywa ewentualnie zwarcia, przerwy w instalacji.

Jestem trochę przewrażliwiony na punkcie tego typu dźwięków. Nawet jeśli ich „fizycznie” nie słyszę, to zawsze powodują jakiś dyskomfort w głowie…

Tutaj coś więcej na ten temat: https://ochrona-bezpieczenstwo.pl/zabezpieczenia/dso/1407-kontrola-linii-glosnikowych-dso-przeglad-metod-roznice-wady-i-zalety

IMG_4546.jpeg.92c2a055111b17d4745c1af342100bb0.jpeg

IMG_4498.jpeg.0f6b13ae08e982c3715c2947b47f9249.jpeg

A zdążało się w kilku pomieszczeniach, że o tym mówiono...że "coś sieje". Dzięki za rozwikłanie tej zagadki :)

Napisano
10 minut temu, Lansik napisał:

Nie jestem jakoś bardzo obsłuchany ale moim zdaniem strasznie to "pierdziało".

To potrafi bardzo fajnie zagrać, ale tu faktycznie był dramat.

Najbardziej dziwiłem się jak sporo ludzi "jarało" się tym brzmieniem na AVS, które było jak dla mnie dramatycznienie ogarnięte od strony basu...

Dnia 29.10.2025 o 12:54, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Pewnie, do jutra odpowiemy :]

W sumie powyższe brzmienie Phantomów i brak odpowiedzi na PW do dzisiaj powoduje, że raczej skupię się na Ambeo zamiast Dione jeśli chodzi o soundbar.

KD cały czas jeszcze w głowie się kręci 😜