Top Hi-Fi & Video Design Napisano Czwartek o 22:26 Napisano Czwartek o 22:26 2 godziny temu, lpomis napisał: Z cyklu: ciekawostki techniczne, które nie są tu nikomu potrzebne. Na PGE Narodowym nadal emitowany jest ciągły sygnał dźwiękowy o wysokiej częstotliwości 20kHz. W niektórych pomieszczeniach miernik dźwięku w smartfonie pokazywał mi go na poziomie nawet 80dB. Pamiętam, że 2 lata temu dyskutowaliśmy na ten temat i zastanawialiśmy się co jest jego źródłem. Okazało się, że winowajcą jest system nagłośnienia alarmowego (ppoż.) zainstalowany na parkingach, korytarzach i w niektórych pomieszczeniach. Poszperałem trochę i wychodzi na to, że sam dźwięk 20kHz (na granicy słyszalności) ma swoje zadanie i jest niczym innym jak sygnałem testowym/kontrolnym. Za jego pomocą monitoruje się linie głośnikowe i wykrywa ewentualnie zwarcia, przerwy w instalacji. Jestem trochę przewrażliwiony na punkcie tego typu dźwięków. Nawet jeśli ich „fizycznie” nie słyszę, to zawsze powodują jakiś dyskomfort w głowie… Tutaj coś więcej na ten temat: https://ochrona-bezpieczenstwo.pl/zabezpieczenia/dso/1407-kontrola-linii-glosnikowych-dso-przeglad-metod-roznice-wady-i-zalety A zdążało się w kilku pomieszczeniach, że o tym mówiono...że "coś sieje". Dzięki za rozwikłanie tej zagadki 3 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Czwartek o 23:59 Napisano Czwartek o 23:59 https://en.wikipedia.org/wiki/The_Mosquito W pierwszej chwili myślałem, że to jakaś odmiana 'odstraszania gówniarzy'. Dzięki za wyjaśnienie. Odpisz, cytując
Lansik Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Dnia 24.10.2025 o 12:52, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Nowe Devialety Ultimate. Warto posłuchać! Nie jestem jakoś bardzo obsłuchany ale moim zdaniem strasznie to "pierdziało". Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 10 minut temu, Lansik napisał: Nie jestem jakoś bardzo obsłuchany ale moim zdaniem strasznie to "pierdziało". To potrafi bardzo fajnie zagrać, ale tu faktycznie był dramat. Najbardziej dziwiłem się jak sporo ludzi "jarało" się tym brzmieniem na AVS, które było jak dla mnie dramatycznienie ogarnięte od strony basu... Dnia 29.10.2025 o 12:54, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Pewnie, do jutra odpowiemy :] W sumie powyższe brzmienie Phantomów i brak odpowiedzi na PW do dzisiaj powoduje, że raczej skupię się na Ambeo zamiast Dione jeśli chodzi o soundbar. KD cały czas jeszcze w głowie się kręci 😜 Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 3 godziny temu, Chmarski napisał: To potrafi bardzo fajnie zagrać, ale tu faktycznie był dramat. Najbardziej dziwiłem się jak sporo ludzi "jarało" się tym brzmieniem na AVS, które było jak dla mnie dramatycznienie ogarnięte od strony basu... W sumie powyższe brzmienie Phantomów i brak odpowiedzi na PW do dzisiaj powoduje, że raczej skupię się na Ambeo zamiast Dione jeśli chodzi o soundbar. KD cały czas jeszcze w głowie się kręci 😜 Właśnie siadam do odpowiedzi, nie było mnie kilka dni na forum - siła wyższa :] 4 godziny temu, Lansik napisał: Nie jestem jakoś bardzo obsłuchany ale moim zdaniem strasznie to "pierdziało". dziwne odczucie Ale gwarantuję, że jeśli Devialet czuje przeciążenie to zwyczajnie odciąga bas aby go nie przesterować. Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 6 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: dziwne odczucie Ale gwarantuję, że jeśli Devialet czuje przeciążenie to zwyczajnie odciąga bas aby go nie przesterować. Jak dla mnie to dominował tam niekontrolowany, zalewający wszystko bas. Pamiętam kilka lat temu odsłuch w Waszym salonie w Sopocie bo się zastanawiałem czy wziąć tego małego Devialeta czy Vifa Copenhagen 2.0. Ostatecznie staneło na Vifa ze względu na baterię i przenośność lepszą. Różnica w cenie też swoje zrobiła. Jednak posłuchaliśmy jeszcze potworów, czyli dużych Phantomów i brzmiało to świetnie. Na AVS jednak był dramat według mnie. Niemniej, widziałem ludzi zachwyconych jak z takiego maleństwa tyle dźwięku wychodzi. Dziwne to, ale mimo wszystko szanuję 12 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Właśnie siadam do odpowiedzi, nie było mnie kilka dni na forum - siła wyższa :] Spoko, nie spieszy mi się tak bardzo. Chciałem się tylko przypomnieć. A życie wiadomo jakie jest. Czasami się nie da i trzeba się uzbroić w cierpliwość. Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, Chmarski napisał: Jak dla mnie to dominował tam niekontrolowany, zalewający wszystko bas. Pamiętam kilka lat temu odsłuch w Waszym salonie w Sopocie bo się zastanawiałem czy wziąć tego małego Devialeta czy Vifa Copenhagen 2.0. Ostatecznie staneło na Vifa ze względu na baterię i przenośność lepszą. Różnica w cenie też swoje zrobiła. Jednak posłuchaliśmy jeszcze potworów, czyli dużych Phantomów i brzmiało to świetnie. Na AVS jednak był dramat według mnie. Niemniej, widziałem ludzi zachwyconych jak z takiego maleństwa tyle dźwięku wychodzi. Dziwne to, ale mimo wszystko szanuję Spoko, nie spieszy mi się tak bardzo. Chciałem się tylko przypomnieć. A życie wiadomo jakie jest. Czasami się nie da i trzeba się uzbroić w cierpliwość. Pokój zrobił tam swoje, nie zagrało to za specjalnie... ale jak widzisz w salonie już było inaczej wiadomość na priv Odpisz, cytując
Recommended Posts