Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam serdecznie wszystkich członków forum Jestem tu całkowicie nowy i nie mam doświadczenia w świecie audio, ale lubię słuchać muzyki :) Kilka lat temu kupiłem do malutkiego mieszkania fajną "zabawkę" Denon ceol n10. Wiem, że to nic rewelacyjnego, ale dla mnie i tak była super - bo nigdy nie miałem niczego lepszego. 1,5 roku temu przeprowadziłem się do mieszkania który ma salon 24m2. Postanowiłem coś poprawić i za radą innych wymieniłem głośniki na Dali Oberon 3. Teraz chciałbym podpiąć je pod coś innego. Nie wiem tylko jaki wzmacniacz (z możliwością odtwarzania radia internetowego oraz funkcji sieciowych jak tidal) lub amplituner warto byłoby dobrać do nich, z uwzględnieniem tego, że kolejnym krokiem będzie wymiana kolumn podstawkowych na podłogówki. Na wzmacniacz/amplituner mam budżet ok 4000-5000 zł. Do tego będę musiał oczywiście dokupić CD (budżet do 2000). Czy ktoś znajdzie chwilę czasu by coś podpowiedzieć w temacie? Z góry dziękuję!

Napisano (edytowany)

Prawdopodobnie ten Denon jest wystarczająco dobry i nic nie zyskasz wydając tyle pieniędzy na nową elektronikę. Jeśli Cię nosi, to pomyśl o aranżacji akustycznej (jeśli nie masz) albo od razu o zmianie kolumn. 

Edytowano przez Kraft
Napisano
9 minut temu, Kraft napisał:

Prawdopodobnie ten Denon jest wystarczająco dobry i nic nie zyskasz wydając tyle pieniędzy na nową elektronikę

@Lord79 nie słuchaj ignorantów. Doświadczeni koledzy na pewno coś podpowiedzą. Ten Denon to raczej niska półka i kupisz coś lepszego. 

Napisano
1 minutę temu, KrólKiczu napisał:

Ale do czego ma kupić ten wzmacniacz? Do kolumn, których nie ma? 

Kolumny ma, tylko w przyszłości planuje wymianę. 

1 godzinę temu, Lord79 napisał:

Teraz chciałbym podpiąć je pod coś innego

Napisano
30 minut temu, KrólKiczu napisał:
11 minut temu, KrólKiczu napisał:

@misiekx, a znasz te kolumny? Bo ja owszem. I doradzanie Bóg wie jakich wzmacniaczy nie wyciśnie z tych monitorów magii. A z racji na ich strojenie, więcej wniesie tu sensowne ustawienie niż przerzucanie elektroniki. 

Kupi dobry wzmacniacz z czasem dokupi lepsze kolumny, chyba tak to widzi założyciel tego tematu. Dlaczego ma dobierać wzmacniacz do kolumn a nie odwrotnie?  Ten Denon jest..... Najlepiej zostawić to, bo przecież wszystko gra tak samo. Dobra, ja kończę, szkoda czasu na przepychanki. Napisałem to wyżej, tylko dlatego, że kto tutaj nowy nie wejdzie, od razu dostaje radę, że nie warto, wszystkie wzmacniacze grają tak samo. 

Napisano
1 godzinę temu, Kraft napisał:

@Lord79 wrzuć fotkę, jak wygląda pomieszczenie i jak masz ustawiony sprzęt. Może tu jest potencjał do poprawy.

To fotki mojego salonu. Wiem, że kolumny są za nisko, ale to tymczasowa szafka. Bede robił zabudowę na zamówienie. Co oprócz wysokości kolumn może być do poprawy?

IMG_20251102_110748.jpg

IMG_20251102_110738.jpg

46 minut temu, KrólKiczu napisał:

@misiekx, a znasz te kolumny? Bo ja owszem. I doradzanie Bóg wie jakich wzmacniaczy nie wyciśnie z tych monitorów magii. A z racji na ich strojenie, więcej wniesie tu sensowne ustawienie niż przerzucanie elektroniki. 

Czyli Twoim zdaniem, nie warto nic zmieniać, bo nie zagra to lepiej? Jesteś pierwsza osobą, która mówi, że to nie wiele zmieni. 

Napisano

Skoro i tak zmienisz na podłogówki to po co teraz nowy wzmacniacz? Na teraz to bym zaplanował tą "zabudowę" z uwzględnieniem miejsca na podłogówki i sub (prędzej czy później przychodzi na niego pomysł). A w tym czasie jedź słuchać i wybierać podłogówki i wzmacniacz pod nie.

Napisano
10 minut temu, Lord79 napisał:

Co oprócz wysokości kolumn może być do poprawy?

Z opcji płatnych - standy, ewentualnie przyjrzenie się pogłosowi pomieszczenia. Z opcji darmowych - zabawa z ustawieniem kolumn i miejscem odsłuchu. Od tego bym zaczął.

Bas w Oberonach 3 jest dosyć tłusty i obfity. Jest go ilościowo dużo. Jak odbierasz niskie tony w swoim pomieszczeniu? W tych kolumnach warto też zdjąć maskownice. Są z grubego materiału i dość mocno wpływają na brzmienie. W szczególności na średnie i wysokie częstotliwości.

Napisano
9 minut temu, lpomis napisał:

Z opcji płatnych - standy, ewentualnie przyjrzenie się pogłosowi pomieszczenia. Z opcji darmowych - zabawa z ustawieniem kolumn i miejscem odsłuchu. Od tego bym zaczął.

Bas w Oberonach 3 jest dosyć tłusty i obfity. Jest go ilościowo dużo. Jak odbierasz niskie tony w swoim pomieszczeniu? W tych kolumnach warto też zdjąć maskownice. Są z grubego materiału i dość mocno wpływają na brzmienie. W szczególności na średnie i wysokie częstotliwości.

Mimo, że nie znam się zbyt dobrze i pewnie nie mam słuchu audiofila to przyznam, że masz rację, bas jest dość tłusty i obfity. Czasem mam wrażenie, że zbyt obfity i przytłacza resztę.
Co do ustawienia - to nie mam już opcji żadnych. Sprzęt będzie musiał zostać w tym miejscu.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, misiekx napisał:

Napisałem to wyżej, tylko dlatego, że kto tutaj nowy nie wejdzie, od razu dostaje radę, że nie warto, wszystkie wzmacniacze grają tak samo. 

Oj tam, tylko te poprawnie skonstruowane grają tak samo, a przy okazji są nudne do bólu ;)

Edytowano przez soberowy
Napisano

Grawitacja też jest nudna.

A chciałoby się pobujać w obłokach...

@Lord79, jak masz pod ręką jakieś taborety, to spróbuj ustawić na nich kolumny przed szafką, dalej od tylnej ściany. Postaraj się, żeby głośnik wysokotonowy był mniej więcej na wysokości Twoich uszu, jak siedzisz. Zobacz, co się zmieni.

Napisano

@Lord79 cześć. Mam na imię Adam. Tak jest dla mnie przyjemniej. Być może będziemy mieli okazję porozmawiać na tym forum.

Wielki szacun, że zadałeś sobie trudu i odwagi, by wykonać i wkleić zdjęcia. 
Czuję takie ciepełko, gdy patrzę na kolorystykę w Twoim/Waszym salonie. Mam podobnie u siebie😊.

Chlopaki już pomagają. A ja cierpliwie poczekam kiedy już dasz znać jak tam u Ciebie w Twojej głowie nowe brzmienie się przyjmie. 

A co najbardziej lubisz słuchać?

Napisano

Cześć 

Zanim rozpoczniesz budowanie zabudowy masz tymczasowo sporo wolnego miejsca. Spróbuj tak ustawić szafkę RTV , żeby jej środek był w linii ze środkiem kanapy-wtedy kolumna stojąca w kącie przy oknie dostanie więcej przestrzeni. Następnie użyj jakichś krzeseł,nawet z kuchni,tak jak radzi kolega @Kraft, żeby udawały standy i wyprawadź kolumny przed szafkę RTV. Popróbuj różnych rozstawów kolumn i odległości od szafki,na tyle ,na ile pozwolą kable głośnikowe. Zdziwisz się, ile może zmienić samo ustawienie kolumn w przestrzeni.  Nie śpiesz się z zakupami. 

Życzę dobrej i pouczającej zabawy.

@Lord79

Napisano

Kiedyś miałem mini-wieżyczkę Denona z monitorami Dali Zensor 1. Wymiana Denonka na Rotela A10 wniosła sporo życia i rytmu. Ten wzmacniacz jest nieprzyzwoicie tani, a działa na bas bardzo dyscyplinująco i do tego jest przejrzysty i neutralny. Spróbowałbym z tymi „tłustymi” i ciepłymi Oberonami, może być fajny duet. Rotele pojawiają się na olx do kupienia za 1000zl, więc finansowo nic autor wątku nie ryzykuje, najwyżej sprzeda o 100zl taniej.

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, misiekx napisał:

Kupi dobry wzmacniacz z czasem dokupi lepsze kolumny, chyba tak to widzi założyciel tego tematu. Dlaczego ma dobierać wzmacniacz do kolumn a nie odwrotnie?  Ten Denon jest..... Najlepiej zostawić to, bo przecież wszystko gra tak samo. Dobra, ja kończę, szkoda czasu na przepychanki. Napisałem to wyżej, tylko dlatego, że kto tutaj nowy nie wejdzie, od razu dostaje radę, że nie warto, wszystkie wzmacniacze grają tak samo. 

Dostaje też rady, żeby wywalić na wzmacniacz Bóg wie ile i nagle po zmianie okazuje się, że żadna magia nie zaistniała bo np tak jak u autora wątku kolumny stoją na niskiej szafce RTV, przy tym blisko tylnej ściany.

Czyli Twoim zdaniem, nie warto nic zmieniać, bo nie zagra to lepiej? Jesteś pierwsza osobą, która mówi, że to nie wiele zmieni. 

Skoro gdzieś tam piszesz, że bas jest trochę nie do końca taki jak byś chciał to raczej zmiana wzmacniacza nie sprawi, że stanie się on mniej "dokuczliwy". 

Edytowano przez KrólKiczu
Napisano

Co do samego ustawienia to umówmy się, nie ma dramatu. Ta komoda trochę w prawo, głośniki w stronę przedniej krawędzi (teraz po środku blatu stoją) , pod głośniki można dać jakieś podstawki isoacoustic i będzie ok. Owszem, standy bo obu stronach komody to lepsze rozwiązanie.

Napisano (edytowany)

@majkel74, tyle że zensory (zwłaszcza jedynki) to jednak dużo inny styl niż oberony. Niby te drugie to następcy pierwszych ale jakoś nie tak oczywiste, jak by się mogło zdawać. Tak jak zostało napisane wyżej, te monitory charakteryzują się bardzo obfitym basem. I o ile zensory 3 grały u mnie bardzo fajnie, to już oberony nawet odstawione od ściany o jakieś 30-40 cm porafiły "zadudnić". Także ok, zmiana wzmacniacza coś pewnie wniesie, ale na "ułożenie" basu w tym przypadku jedynie elektroniką, nie liczył bym. 

Edytowano przez KrólKiczu
Napisano

Kolego @Lord79 szybki trzypunktowy poradnik:

1. Najpierw najlepsze możliwe ustawienie monitorów w przestrzeni którą dysponujesz 

2. Potem ewentualnie wymiana kolumn na lepsze 

3 . Dopiero na końcu wymiana amplifikacji

Tego w uproszczeniu uczą,tutaj na Forum starzy wyjadacze. Oszczędziłem Ci przynajmniej kilku tygodni czytania często sprzecznych opinii i bólu głowy 😁