monika sz Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Dzień dobry, Chciałam kupić sobie pierwszy lepszy sprzęt do muzyki (stereo) z odtwarzaczem CD bo kupuje oryginalne płyty Ale mam jeszcze kilka wymagań: Obsługa pełna z pilota lub pilotów Obsługa Tidal Radio internetowe Radio FM Czytelny wyświetlacz Obsługa bez telewizora i bez aplikacji na telefon Standardy jakościowe (chyba HI RES) Dwie kolumny podstawkowe z dźwiękiem ciepłym szczegółowym z mocniejszym basem. Bardziej pasuje mi charakter Sonus Faber niż B&W barwa wzmacniacza podkreślająca charakter kolumn kable aby podłączyć wszystko razem Bardziej zależy mi na jakości niż na taniości ale żeby to nie kosztowało bardzo dużo;) Szczerze nie mam pojęcia jak to ugryźć. Czy iść w wzmacniacz i coś do tidala i radia czy od razu w amplituner ? Szukam też sprzętu który zamówię z neta od ręki. Aby działał wygodnie nie lagował na tidalu. Aby łatwo dało się śmigać miedzy stacjami radiowymi z WiFi W sprzęcie nie lubię jak słuchając sobie cicho zanikają mi dźwięki. Wyszperałam że trzeba kupić sprzęt większej mocy aby cicho słuchając słyszeć wszystko. Nie wiem czy to prawda. Słuchając po salonach bw wydawały mi się zbyt metaliczne i lekko sztuczne ale bez takiego zamulenia co ma sonus faber ale znowu sonusy grały naturalniej milej Zawsze fantazjowałam że najlepiej było by postawić po lewej sonus i obok bw I po prawej też sonus i bw I podłączyć jednocześnie Bo zawsze jedne uzupełniały drugie w moim odczuciu. Także widzicie ... Pomożecie? ... sprzęt nowy, dostępny online od ręki pokój sredni 3 na 4 metry Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Jaki budżet ? Nowe , używane ? Kolor ? Mini , czy standardowy rozmiar 43 -44 cm ? Odpisz, cytując
monika sz Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu 10tyś Nowy Kolor obojętny Rozmiar obojętny Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Marantz Melody 612 i dopasowane do Twoich preferencji głośniki ? Reszta na buciki Odpisz, cytując
KWF Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Skoro podoba się Tobie dźwięk z Sonusus, naturalnym posunięcie byłoby pójście w Marantza. Takie połączenie sprawdza się ALE muzykalność Sonusow równie dobrze zestawia się z brzmieniem hybryd np. Unisona. Dlatego poszedłbym mniej uczęszczaną drogą i parę Sonusów Lumina II Amator (moim zdaniem wyglądają zjawiskowo) podłączył pod tranzystorowego Magnata MC400 albo tańczą hybrydową Tage 1500CD. Jeśli znudzi się Tobie fabryczne brzmienie Tagi, wymiana lamp na inne jest dobrą i stosunkowo tanią opcją zmiany brzmienia zestawu. U mnie Sonusy Lumina V grają z Magnatem MR780 z lampami Valvo. Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Tidal to mało wygodnie będzie bez telefonu, tabletu czy od biedy TV. Mi się Sonusy brzmieniowo też bardziej podobają od B&W. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Cześć Biorąc pod uwagę Twoje liczne wymagania najlepszym wyborem wydaje się amplituner CD. Dlaczego? Gdybyś kupiła przyzwoite budżetowe CD , oddzielnie amplituner,budżet na dobre kolumny,o których wspominasz, może okazać się zbyt krótki. Propozycje kolegi @KWF wydają się w Twoim przypadku bardzo sensowne,bo pozwalają ,po zakupie któregoś z wymienionych amplitunerów CD, sporą część budżetu przeznaczyć na zakup kolumn, które wedle tego,czego uczą na Forum są najważniejszą częścią systemu. Sam gram na Taga HTR 1500 CD,o której wspomniał kolega @KWF. Uważam,że jej moc spokojnie wystarczy do metrażu , który podałaś,sam gram w większym . Posiada też wszystkie wymienione przez Ciebie funkcjonalności ,ale... nie posiada certyfikatu hi-res i streaming jest obsługiwany z poziomu aplikacji. Pierwszy brak wydaje się mało istotny z punktu widzenia użytkowego,to chyba taki chwyt na podrasowanie prestiżu sprzętu. Drugi brak może okazać się trudny do obejścia,o czym wspomina kolega @Chmarski Odpisz, cytując
KWF Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Wiele sprzętów grających ma certyfikat Hi-Res Audio i znaczy to tylko tyle, że może odtwarzać pliki cyfrowe z rozdzielczością i/lub częstotliwością próbkowania wiekszą niż standardowe CD, ale nie mniej niż 24-bit/96 kHz. Znaczek "Hi-Res Audio Wireless" dodaje prestiżu, ponieważ sprzęt ma wbudowane kodeki LDAC, LHDC, LC3plus i MQair. Nie przejmowałbym się nim wcale przy tej klasie sprzętu o jakiej jest mowa. Bardziej doskwierałoby mi brak AirPlay. Nie sądzę, aby obsługa Tidala była możliwa bez aplikacji na telefon/tablet. Tego też nie potrafi wcześniej wspomniany Marantz Melody X M-CR612. Rozwiązanie z dwoma parami kolumn podstawkowych mija się z celem, bo ich zestrojenie, aby grały w tym samym czasie i uzupełniały się, będzie praktycznie niemożliwe. Ponad to w Twoim budżecie w cenie dwóch zestawów podstawkowych można kupić świetne kolumny podłogowe, albo najlepsze podstawkowe jakie Tobie pasują i do nich subwoofer. Nie czarujmy się, ale z konstrukcji dwudrożnych podstawkowych z przetwornikiem średnio-niskotonowym o średnicy do 16.5cm zawsze będzie kompromis z basem albo ze średnicą. Są kolumny podstawkowe trójdrożne, ale moim zdaniem nadal brakuje im oddechu. Pokój 12 m2 jest stosunkowo niewielki (bardzo ograniczona kubatura) i dobrze dobrany amplituner CD z funkcjami sieciowymi wpasuje się do niego idealnie. Nie musi on być super mocny, ważniejsze będą kolumny i ich brzmienie oraz sprawność. W podobnej przestrzeni przez ponad 10 lat używałem małego amplitunera Pioneera SX-P01DAB o mocy 75W w klasie D wraz kolumnami podstawkowe Wharfedale Diamond 10.1. Ten tandem zestaw grał ze streamera, CD, amplitunera, z TV, BT i przez AirPlay'a, a grał więcej niż bardzo przyzwoicie, poprawnie. ALE Niestety czasem brakowało zejścia na basie. Sprawa basu sama rozwiązała się, przez zmianę mieszkania i wymianę sprzętu na inny, który wypełni kubaturę pokoju 28 m2. A założony budżet do 10 tyś pozwala na odrobinę szaleństwa 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Marantz 612? Jak? Pare rzeczy tu się tez wyklucza 10 godzin temu, monika sz napisał: Obsługa Tidal Radio internetowe 10 godzin temu, monika sz napisał: bez aplikacji na telefon To jest obsługiwane z apki Co było słuchane w salonie skoro zagralo tak metalicznie? Wybór w tej cenie jest. Im nam wiecej pdoasz tym nasze sugestie beda bardziej trafne. Na razie to proppzycje segregowane po cenie beda leciec. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Być może połączenie Tagi albo wspomnianego Magnata z kolumnami opisywanymi jako żywe,np. Triangle Comete,Focal Vestia,czy Bowersy byłoby dobrym wyborem w takiej kubaturze pomieszczenia. Jeszcze sporo środków z budżetu zostanie na inne przyjemności 😁 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 30 minut temu Napisano 30 minut temu Tidal Connect można obsługiwać na przykład z laptopa, zamiast fona czy tableta. Działa na zasadzie wybieram mcr612 w apce Tidal na laptopie i wybudza go ze stanu stand by, nawet z innego pokoju. Muza praktycznie gra od razu. Odpisz, cytując
monika sz Napisano 28 minut temu Autor Napisano 28 minut temu W salonie słuchałam bw 705 s3 wydawał mi się dźwięk metaliczny względem sonusów Odpisz, cytując
KWF Napisano 20 minut temu Napisano 20 minut temu (edytowany) Ale których Sonusów, Lumina II? Włosi postawili na muzykalność. Ich kolumny mają brzmieć przyjemnie dla ucha i tyle, i aż tyle. Mi krzykliwość B&W totalnie nie odpowiada, ale w zasadzie wszystkie B&W mają taki charakter i to jest ich znak rozpoznawczy. Edytowano 15 minut temu przez KWF Odpisz, cytując
monika sz Napisano 15 minut temu Autor Napisano 15 minut temu Tak. Sonus lumina 2 I to było tak. To co brakowało w sonusach dawały bw a to co w bw wydawało się źle sonusy miały na plus. A jak bw te 705 s3 zagrają basem ? Bo czasami lubię jak muzyka ma bas a kolumna to oddaje a nie wycisza itp Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 4 minuty temu Napisano 4 minuty temu 1 minutę temu, monika sz napisał: I to było tak. To co brakowało w sonusach dawały bw a to co w bw wydawało się źle sonusy miały na plus. Z tego co piszą osłuchani koledzy prawie zawsze tak jest : coś kosztem czegoś. Taga posiada prosty system korekcji, można regulować tony wysokie i niskie pokrętłami i z pilota w zakresie +/- 5, dodatkowo są programy korekcyjne przypisane konkretnym gatunkom muzycznym: pop,jazz,rock,classic. Ortodoksi powiedzą,że te programy to kaszana,bo dobry system wszystko zagra dobrze bez korekcji,ale powiedzieć a zrobić to dwie różne rzeczy. Do nocnych odsłuchów jest tryb loudness ,który podbija bas i wysokie w takie dźwiękowe V i przy cichym słuchaniu robi to wyraźną różnicę. Odpisz, cytując
Recommended Posts