Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć wszystkim,

Jakiś czas temu zacząłem zbierać płyty winylowe, ale chciałbym je również mieć na czym odtworzyć.
Niestety mam lekki dylemat co do wyboru pierwszego sprzętu.
Obecnie do słuchania korzystam sobie z dwóch monitorów studyjnych KRK Rokit 3 G5 wpiętych do małego DAC Behringer UMC202HD.

Poszukuje czegoś przynajmniej na ten moment coś co będę mógł podłączyć pod te monitory.
Początkowo myślałem nad Audio Technica LP40WN ze względu na to, że korzystam od kilku lat z ich słuchawek i są to fajne sprzęty w dobrej cenie, jednakże po przeczytaniu kilku wątków tutaj na forum zacząłem rozmyślać nad nówką Rega Planar P1 Plus ewentualnie tak jak kilka osób tu pisało poszukać używanych Rega Planar 2 albo 3 i do tego dokupić sobie wkładkę np. Ortofon 2M Red.

Pod uwagę biorę też inne opcje w zależności co zostanie mi poradzone nie jestem zamknięty typowo na to co podałem wyżej.
Chciałbym jednak żeby był to sprzęt na pasku, ale jeśli chodzi o manual, półautomat, automat to ciężko mi stwierdzić co będzie najlepsze.

Budżet w którym szukam samego gramofonu to myślę że tak do około 2000 zł.

Napisano

Gramofon nowy czy używany?

Jak zamierzasz podłączyć gramofon pod posiadane kolumny KRK, mają chyba tylko 1 wejście XLR?

Masz przedwzmacniacz gramofonowy (lub jest w planach zakupowych) czy szukasz gramofonu z wbudowanym takim przedwzmacniaczem?

Pozdrawiam