S Komp Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: A mógłbyś mnie oświecić " co chciałbyś uzyskać " swoimi wypowiedziami ? Bo wiesz , poczytałem sobie i nie bardzo wiem czy jesteś za , czy przeciw ? To uprzedzam nie żaden atak / mamy wszak Święta / , a chęć zrozumienia. I tak z ciekawości , jaki posiadasz gramofon ? Może to coś podpowie mnie ,czy koledze pytającemu , da jakieś pojęcie w jakim kierunku iść . Gramofon to urządzenie dla ludzi świadomych jego niedoskonałości i ograniczeń i niestety nielicznych "zalet" typu nastrój, klimat, nostalgia itp. Posiadam gramofony Teac TN-4d, Thorens TD403DD obydwa z wkładkami Ortofon 2M blue oraz polskie staruszki - Daniela, Adama i G8010 Tak na marginesie, nie ma wcale wielkiego wyboru na rynku wśród gramofonów używanych w przyzwoitym stanie i do tego za "przyzwoite" pieniądze, Niestety ale zdecydowana większość z gramofonów używanych to zdezelowane, nic nie warte klamoty, oczywiście wszystkie według sprzedawców w niemal "idealnym" stanie. 🤣 Odpisz, cytując
d00 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 4 godziny temu, S Komp napisał: Argument niesamowity. 🤣🤣🤣 Ten model Duala (491), to dziś nic wartego zastanowienia się, jak napisałem wcześniej w 99,99 % to tylko niemal piećdziesięcioletni dezel. No widzisz. Niektórzy dużo nie potrzebują, by im to dawało radość. 😊😊 A Ty na czym grasz, ekspercie? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 48 minut temu, S Komp napisał: Gramofon to urządzenie dla ludzi świadomych jego niedoskonałości i ograniczeń i niestety nielicznych "zalet" typu nastrój, klimat, nostalgia itp. Dzięki za odpowiedź. Nie odradzałbym ludziskom spróbować. Masz rację ma sporo niedoskonałości , ale moje lampy też a mimo tego je lubię Widzę , że gustujesz w nowych konstrukcjach , nie ma w tym nic złego oczywiście. Zasada kalibracji ta sama. 1 godzinę temu, S Komp napisał: Tak na marginesie, nie ma wcale wielkiego wyboru na rynku wśród gramofonów używanych w przyzwoitym stanie i do tego za "przyzwoite" pieniądze, Niestety ale zdecydowana większość z gramofonów używanych to zdezelowane, nic nie warte klamoty, oczywiście wszystkie według sprzedawców w niemal "idealnym" stanie. To samo można w zasadzie powiedzieć o wszystkim w audio i nie tylko , ale czy to prawda ? Wszystkie drapaki które miałem były używane i baardzo stare./ obecny to rocznik 1973 /. Żaden mnie nie zawiódł , jasne , że wymagają serwisu , coś tak jak przy zakupie używanego auta. Ale czy to problem ? Łatwiej sprawdzić przy zakupie stan gramofonu niż wzmacniacza i jest większa szansa wad ukrytych we wzmacniaczu niż w drapaku. Odpisz, cytując
S Komp Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 11 godzin temu, tomek4446 napisał: Łatwiej sprawdzić przy zakupie stan gramofonu niż wzmacniacza i jest większa szansa wad ukrytych we wzmacniaczu niż w drapaku. Przyzwoity, nowy sprzęt audio, jest dziś na tyle tani, ze zdecydowanie lepiej kupować nowy. 🙂 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 13 minut temu, S Komp napisał: Przyzwoity, nowy sprzęt audio, jest dziś na tyle tani, ze zdecydowanie lepiej kupować nowy. Wiem , że jestem sentymentalny i może to z tego wynika , ale jednak wolę ten stary. Napatrzyłem się u kolegi serwisanta z czego są robione choćby zębatki nowych Thorensów , widziałem jak falują talerze nowych Technicsów i jakoś nie dostrzegam przewagi tych nowych drapaków nad tymi wiekowymi. Po za tym ja i tak modyfikuje każdy gramofon , to co za różnica nowy czy stary A i mniej śmieci trafia na wysypiska jak się uratuje takiego staruszka. Edytowano 2 godziny temu przez tomek4446 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 23 minuty temu, S Komp napisał: zdecydowanie lepiej kupować nowy. Ośmielę się mieć odmienne zdanie. ALe, co ja tam wiem:) 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @S Komp oczywiście prowadzimy tu dyskusję czysto akademicką , każdy ma inne potrzeby, obawy , doświadczenia. Ale ..... " sąd , sądem , a sprawiedliwość musi być po naszej stronie " 1 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, tomek4446 napisał: sprawiedliwość musi być po naszej stronie @tomek4446 - z racji obecnego czasu, domniemywam, że świąteczne ubranie masz na sobie - a co w kieszeni? Czyżby argument, na podparcie Twojej tezy?:) Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 16 minut temu, Rega napisał: Czyżby argument, na podparcie Twojej tezy?:) Roman , przezorny zawsze ubezpieczony @S Komp zobacz jakie cudeńka ze starych drapaków robi Grzesiek / @Audio Autonomy/ Trzy moje też wyszły spod jego ręki. https://forum.audio.com.pl/topic/88732-lenco-l-75-i-inne-przygody-w-krainie-analogu/page/14/#comment-747835 Ma to duszę , bo jak tak , otworzyć kompa kliknąć zamawiam lub zdjąć z półki i do koszyka ? Fuj . Odpisz, cytując
Recommended Posts