Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
14 minut temu, S Komp napisał:

Pojedynczy, pewnie niemal nie używany

Mam prośbę , zmień ton wypowiedzi. Możemy się nie zgadzać ,ale rozmawiać merytorycznie. Odpuść sobie to " pewnie" , bo bawisz się w jasnowidza , a i to Ci kiepsko wychodzi.

Napisano
3 godziny temu, S Komp napisał:

Jeżeli napiszesz coś sensownego, to nie omieszkam przeczytać,

Wcześniej to nie wiedziałem czy  naprawdę nie rozumiesz czy tylko udajesz że nie rozumiesz i nie wiesz co napisać. 

Ale teraz to już mnie to wcale nie interesuje.

Pozdrawiam.

Napisano
12 godzin temu, tomek4446 napisał:

Mam prośbę , zmień ton wypowiedzi. Możemy się nie zgadzać ,ale rozmawiać merytorycznie. Odpuść sobie to " pewnie" , bo bawisz się w jasnowidza , a i to Ci kiepsko wychodzi.

Ze starymi odrestaurowanymi sprzętami audio jest tak samo jak ze starymi odrestaurowanymi samochodami, niby wszystko ok, ale lepiej nie używać, żeby się nie popsuło. 😁

Napisano (edytowany)

Te ,,zdezelowane klamoty'' były jednak wykonane z materiałów wysokiej jakości i w większości przypadków wytrzymają dużo dłuższe użytkowanie niż obecne ,,wydmuszki,, błyszczące i wyglądające bardzo efektownie, jednak wewnętrznie to zaledwie marketowa sieczka, mająca niewiele wspólnego z jakością, a jedynie mająca cieszyć oko potencjalego nabywcy. No, ale co kto lubi. I żeby nie było - też mam Thorensa, ALE starego klamota i nie zamieniłbym na nowszy model:) Nie zachwycił mnie też swoim graniem dużo nowszy B&O z wypasionym ramieniem tangencjalnym. Po prostu było średnio. Wolę najzwyklejsze ramię dobrej jakości , jak w drugim moim drapaku.

IMG_20220819_124434.jpg

IMG_20251031_165227.jpg

IMG_20250330_183917.jpg

IMG_20250204_182314.jpg

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)

@Audio Autonomy Grzesiek , a najlepsze jak dla mnie jest to , że ja tak ja , jak i Ty zgodziliśmy się , że nie ma ideału. Rynek sprzętu używanego jest taki jak każdy inny gdzie wchodzą w grę towary z drugiej ręki. Są perełki , sprzęt do przyjęcie i złom. Ostatnio rozmawiałem z córką , stała się ekologiczna i ubiera się w 80% na Vintage. Na cztery kupione ciuchy , zwykle jeden jest " igła" , jeden fajny , a dwa takie sobie :) W przypadku gramofonu sprawdzenie u sprzedającego jego stanu jest proste jak budowa cepa. Wkurza mnie generalizowanie , że WSZYSTKO stare to szajs , i tylko nówka ma sens. Tyle , że za tą nówkę to płacimy jak za zborze , bo zarobić musi cały łańcuszek ludzi i te koszty nie mają nic wspólnego z ceną części naszego drapaka ,W przypadku sprzętu vintage , płacimy wyłącznie za to co kupujemy , za stan drapaka , jego wartość użytkową , rozwiązania techniczne.

Edytowano przez tomek4446
Napisano
13 minut temu, Rega napisał:

Te ,,zdezelowane klamoty'' były jednak wykonane z materiałów wysokiej jakości i w większości przypadków wytrzymają dużo dłuższe użytkowanie niż obecne ,,wydmuszki,, błyszczące i wyglądające bardzo efektownie, jednak wewnętrznie to zaledwie marketowa sieczka, mająca niewiele wspólnego z jakością, a jedynie mająca cieszyć oko potencjalego nabywcy.

Kolejna niczym nie potwierdzona "legenda" miłośników staroci-  "a kiedyś śledzie to nawet pól metra miały, nie to co dziś..." 😁

Napisano (edytowany)

@S Komp A co masz na potwierdzenie swoich tez miłośniku nowości? Raczej niewiele. Ile gramofonów wypróbowałeś? Jeden? Czy może półtora? Bez odbioru - bo nie widzę najmniejszego sensu w dyskusji z Tobą. 

Edytowano przez Rega
Napisano
20 minut temu, Rega napisał:

też mam Thorensa, ALE starego klamota i nie zamieniłbym na nowszy model:)

Roman , zapewne przez skromność nie dodałeś , że Twoje ramie w tym starym Thorensie jest warte dwóch nowych całych Thorensów ;) 

Napisano
3 minuty temu, tomek4446 napisał:

Roman , zapewne przez skromność nie dodałeś , że Twoje ramie w tym starym Thorensie jest warte dwóch nowych całych Thorensów ;) 

eeee tam, dwóch, jakich dwóch?

Dla was co najmniej dziesięciu! 🤣

1 minutę temu, Rega napisał:

Tomek, dyskusja w tym temacie to ,,wołanie na puszczy,, lepiej posłuchać muzyki.

Tylko nie próbuj na tym zdezelowanym, jak widzę nawet nieco połamanym Thorensie, ew. max jeden "kawałek", bo nie wiadomo czym się skończy...😁

Napisano
2 minuty temu, Rega napisał:

Jednak wzrok też masz uszkodzony, nie tylko mózg.

Roman , ja też kończę w tym momencie dyskusję. Można dyskutować , ale z kimś kto ma chociaż jakieś podstawy wiedzy lub wykazuje chęci nauczenie się czegoś. Ściany głową nie przebijesz.

Napisano
50 minut temu, S Komp napisał:

Tylko nie próbuj na tym zdezelowanym, jak widzę nawet nieco połamanym Thorensie, ew. max jeden "kawałek", bo nie wiadomo czym się skończy...😁

Przesadzasz w swoich wpisach i złoślowościach!

Przede wszystkim: nie probuj pisać dalej w tym stylu, bo zaliczysz urlop od pisania na Forum AUDIO. Jeśli chcesz rozwalać wątek -to nie przejdzie...

Pozdrawiam