Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 minutę temu, KrólKiczu napisał:

Za słaby tor i kable. A i słuch pewnie nieodpowiednio wyćwiczony. 

Czy jest słaby ...hmm nie mi to oceniać ale wydaje mi się że nie jest, kable ...które kable ??? A słuch ...mój może i zawodzi chociaż przy ostatnim badaniu słuchu wyszedł idealnie ale mój syn zajmujący się realizacją dźwięku w małym studiu nagraniowym też nie odnotowywał różnic 

Napisano

Żeby nie robić jakiejś zadymy. Ja sobie sprawdzę na swoim torze Wiim Ultra oraz Eversolo DMP a6 i może tego bluesounda a jak sie da to i któreś volumio. Dam znać jak u mnie to wygląda. Jaki tor jest w opisie. Okablowanie Furukawa/Furutech/DIY na dobrum druciku 😉

W przyszlym tygodniu zacznę pewnie od wiima

Napisano
1 godzinę temu, Marcysko napisał:

Każdy sygnał musi podać jakieś oprogramowanie. Teraz będziemy sprawdzali które jest poprawnie napisane?

Mam prośbę. Jeśli masz w domu 2 dekodery (ja mam) bardzo proszę, włącz jutro o 10:30 mszę na Polsat Rodzina i powiedz, który "obraz" podoba Ci się bardziej. 

Napisano
3 godziny temu, lpomis napisał:

I jest to bardzo możliwe. Niektóre oprogramowania nie podają do DAC dokładnie tych samych danych, które są w pliku/streamie. Powoduje to między innymi resampling, różnego rodzaju miksowanie sygnału, uruchomiona normalizacja dźwięku, różne przetwarzanie w tle, sposób działania używanego protokołu…

Wojtek, kolego, znasz mnie, wiesz że tego typu uzdatniacze omijam szerokim łukiem.  Chciał bym byś rozważył kwestie zastosowania różnych części przy budowie danego urządzenia, bo na pewno w każdym znajdziesz inne, włącznie z zegarem.

5 godzin temu, AudioTube napisał:

Bogusław, słyszę, szanuję ale i zapytuję przy okazji, czy masz smaka na inne kolumny?

hehe... cały czas.

2 godziny temu, Marek Bodecki napisał:

I pod kątem dźwięku i obsługi i oprogramowania.

dokładnie.

Ayon miał koszmarna apke, zresztą spadło tylko krytyki na firmę ze wycofała się ze swojej apki i kazała wszystkim korzystać z ....... Roon!  😬

Napisano

Wzmacniacze, transporty, kable 😉 i co tam jeszcze 🤔, wszystko gra tak samo, nie ma różnicy a jak wejdziesz do pierwszej lepszej chałupy, wszędzie gra inaczej. To tylko kolumny i akustyka ma wpływ na brzmienie? 🙈

Napisano
2 minuty temu, misiekx napisał:

Wzmacniacze, transporty, kable 😉 i co tam jeszcze 🤔, wszystko gra tak samo, nie ma różnicy a jak wejdziesz do pierwszej lepszej chałupy, wszędzie gra inaczej. To tylko kolumny i akustyka ma wpływ na brzmienie? 🙈

Byli też tacy, którym kable HDMI poprawiały obraz w TV. Ba, znałem kolegę, który postawił TV na nowy, audiofilskim stoliku i pyk, obraz był od razu lepszy. 

Były takie dyskusje na forum HDTV, szczęśliwie tam forumowicze są bardziej "techniczni" i wszelkie dywagacje na temat "grających" kabli cyfrowych były szybko ucinane.

Napisano
6 minut temu, misiekx napisał:

Dlatego pytam.... Co? Kolumny, pomieszczenie, akustyka.... The End? 

Są tacy którym gra wszystko, inni nie słyszą różnic w zespołach głośnikowych. Jedni drugim nie udowodnią swoich racji ale przecież szczypać można się do końca świata 😉.

Napisano

Akustyka, kiedy przy okazji malowania przenoszę graty do innych pomieszczeń, to pojawiają się różnice w brzmieniu.

W salonie wystarczy zmienić stronę ustawienia kolumn na przeciwną, i dźwięk siada.

Kiedy za kolumnami jest przedścianka K-G, to na basie jest miodzio.

Kiedy po obróceniu całości, za kolumnami jest sztywna ściana jest dużo gorzej. Przy głośniejszym graniu pojawia się dudnienie.

Dlatego każdy z trzech systemów ma swoje wynalezione eksperymentalnie miejsce.

Napisano
7 godzin temu, lpomis napisał:

Uważam, że kasę w audio można spożytkować w dużo lepszy sposób :)

Proszę podaj jakiś przykład :) 

Ja z kolei uważam, że jakaś przyjemność się w życiu należy. Człowiek pracuje na dom, rodzinę, dzieciaki, mieszkania inwestycyjne, wczasy, samochody etc. to i  trochę radochy i przyjemności mu się po prostu należy.

Napisano
11 minut temu, pairtick napisał:

TRANSPORT, czy może jednak, combo z DAC?

Whisky czyste czy może jednak z lodem ??? ...ja jestem zwolennikiem zarówno czystej jak i "czystego" transportu 😁

Napisano
1 godzinę temu, misiekx napisał:

Dlatego pytam.... Co? Kolumny, pomieszczenie, akustyka.... 

Fora audio 😁

9 godzin temu, lpomis napisał:

Uważam, że kasę w audio można spożytkować w dużo lepszy sposób :)

W porównaniu do kasy przepieprzanej na samochody, to są grosze.

14 minut temu, MacieQ napisał:

Whisky czyste czy może jednak z lodem ???

Drinking whisky with ice is a crime. Keep away from Scotland, mate. Just, for your personal safety, of course 😉

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, terracan1929 napisał:

Proszę podaj jakiś przykład :) 

Ja z kolei uważam, że jakaś przyjemność się w życiu należy.

Adaptacja, dopłata do lepszych kolumn?

Nic mi do tego, na co ktoś wydaje swoje pieniądze. Tutaj jednak dyskutowaliśmy o realnym wpływie streamerów, różnicach w brzmieniu między nimi. Uważam, że drogie transporty nie wnoszą nic w kwestii jakości odtwarzanej muzyki. Jeśli coś jest odtwarzane/przesyłane poprawnie, w stanie niezmienionym, to czy można sprawić, żeby było jeszcze bardziej poprawne i prawdziwsze niż sam oryginał? Sprawy wizualne to oczywiście co innego. Te zabawki naprawdę mogą się podobać i kusić :)

Edytowano przez lpomis