Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam. Parę dni temu zakupiłem Focal Aria Evo X N°1 a teraz szukam do nich wzmacniacza z funkcjami sieciowymi(kolor chyba srebrny / jasny salon wystrój). Muzyka będzie puszczana głównie z spotify. Rodzaj muzyki tak naprawdę każdy jednak z przewagą hip/hop , elektroniczna, klasyczna. Budżet niestety ograniczony za kolumny i standy zapłaciłem 4200zł i za podobne $ chciałbym kupić wzmacniacz może 5k się wyskrobie max. Był ponad rok temu zakładany podobny wątek ale coś mogło się zmienić do tej pory więc proszę o podpowiedź co może dobrze zagrać z focalami. Będę potrzebować również jakieś przewody. ktoś poleci coś przyzwoitego nie za miliony monet? Nie jestem audiofilem ale jak już wydaję pieniądze to chciałbym mieć z tego radochę a nie pluć sobie w brodę ,że przepłaciłem albo badziewie kupiłem. Nie robiłem żadnych odsłuchów zakup totalnie w ciemno oby nie było kichy :P Nie posiadam telewizora od ponad 10lat więc bajery typu hdmi będą raczej zbędne, nie mam budżetu i możliwości przestrzennych żeby rozbudowywać audio o kolejne kolumny w przyszłości. To będzie mój pierwszy zestaw audio więc proszę o wyrozumiałość. Co jest najzabawniejsze jak wszystko przyjdzie to zapewne będę się zastanawiać gdzie podpiąć kable...ale każdy kiedyś zaczynał...kocham muzykę i mam nadzieję ,że wszystko ładnie się ułoży czyt. zagra. Proszę o podpowiedzi.

Napisano (edytowany)

Nie jestem ekspertem w audio, dwa lata temu miałem podobny problem i pomoc również znalazłem na tym forum, więc traktuj moją wypowiedź jako opinię, osobiste odczucia. 
Od siebie mogę polecić Powernode, głównie za świetną aplikację która się nie zacina, ma zaimplementowane najpopularniejsze serwisy streamingowe, plus możesz wrzucać płyty z kompa na chmurę i odtwarzać. Wszystko zapakowane w małe, kompaktowe pudełko mogące się podobać. U mnie zgrywa się to z Carinami, więc nie wiem jak by to zagrało z Focalami. 
Co zaś do kabli, początkowo miałem kupione jakieś z TH, chyba BN a ostatnio kupiłem sobie na Amazonie Micca z wtyczkami bananowymi, polecane przez HiFi Huff jako świetny stosunek ceny do jakości i że można wyczuć w nich różnice względem innych… czy wyczułem? Nie wiem, nie mam pewności :P w każdym razie są ładne, czerwone z pozłacanymi napisami i… schowane za szafką. Ale wtykało się fajnie. 

jedyny minus, to brak natywnego wsparcia Apple Music, bezstratna jakość jest możliwa tylko przez MacBooka, poprzez AirPlay. Przez iPhone i iPada jest stratne :<

Edytowano przez jackov15
Napisano
5 godzin temu, jackov15 napisał:

Nie jestem ekspertem w audio, dwa lata temu miałem podobny problem i pomoc również znalazłem na tym forum, więc traktuj moją wypowiedź jako opinię, osobiste odczucia. 
Od siebie mogę polecić Powernode, głównie za świetną aplikację która się nie zacina, ma zaimplementowane najpopularniejsze serwisy streamingowe, plus możesz wrzucać płyty z kompa na chmurę i odtwarzać. Wszystko zapakowane w małe, kompaktowe pudełko mogące się podobać. U mnie zgrywa się to z Carinami, więc nie wiem jak by to zagrało z Focalami. 
Co zaś do kabli, początkowo miałem kupione jakieś z TH, chyba BN a ostatnio kupiłem sobie na Amazonie Micca z wtyczkami bananowymi, polecane przez HiFi Huff jako świetny stosunek ceny do jakości i że można wyczuć w nich różnice względem innych… czy wyczułem? Nie wiem, nie mam pewności :P w każdym razie są ładne, czerwone z pozłacanymi napisami i… schowane za szafką. Ale wtykało się fajnie. 

jedyny minus, to brak natywnego wsparcia Apple Music, bezstratna jakość jest możliwa tylko przez MacBooka, poprzez AirPlay. Przez iPhone i iPada jest stratne :<

Nigdy nie słyszałem o Powernode, musze zgłębić temat. Podlinkujesz kable?