HQ150 Napisano 30 minut temu Napisano 30 minut temu Trzy lata temu zaadaptowałem pokój kinowy pod projektor. Pokój jest cały na czarno, z pełną adaptacją akustyczną na suficie, okablowanie itd. Zrobiony pod Atmosa 7.1.4. Nie został tylko zakupiony i zamontowany wtedy sam projektor i do zeszłego tygodnia w tym pokoju korzystałem w dalszym ciągu ze starego Panasa VT30. Jednak teraz powiedziałem dosyć. Trzeba to dokończyć. Ile można 55'' ogladać. I zacząłem szukać projektora. Przy poszukiwaniach natknąłem się na materiał Macieja Kopera który porównywał dobrej klasy projektor JVC ze 100'' TV Hisense. W zasadzie w każdej kategorii wygrywał TV. A już dane, że projektor za 60000zł da nam max.200 nitów gdy ten TV w tych warunkach potrafi dać 1000 przeważyło szalę. Tym bardziej, że Hisense 100U7KQ był w sklepach za 12000zł ( jak Maciej o nim pisał kosztował jeszcze 18000zł). Zdecydowałem, że 100'' mi wystarczy i kupię ten TV. Znalazłem go np. w Studio HiFi w Katowicach. No to dzwonię, żeby się umówić na jego prezentację. I teraz UWAGA ( to jest jeden z powodów założenia tego tematu), od sprzedawcy słyszę, że owszem mają go na stanie ale nie ma szans na to, żebym się umówił na prezentację tego TV przed zakupem. Oni nie mają ,, showroom-u'' i nie są w stanie mi pokazać jak ten TV działa. No tu mnie lekko zaskoczyli:-) Czyli mam kupić towar który mają na półce, bez możliwości prezentacji jak wygląda i jak działa. Coś się mi wydaje, że takie podejście łamie prawa konsumenckie i można by ich za to brać za cztery litery ale ja po prostu kupiłem gdzie indziej. A i jeszcze usłyszałem, że oni mi tego TV nie wyślą, bo jest za duży i nie biorą odpowiedzialności za szkody które mogą wystąpić podczas transportu. Czyli ich zdaniem, mam kupić jak w necie bez sprawdzenia działania, ale nie będę mógł odstąpić od zakupu w ustawowym terminie, bo po TV mam przyjechać i odebrać go samodzielnie w sklepie stacjonarnym. No życzę im powodzenia przy takim modelu biznesowym. To szukam gdzie indziej i akurat jedna z sieci miała promocję i kupiłem go finalnie za 10100zł. Na moje szczęście-nieszczęście źle mieli powpisywane stany magazynowe i nie dostarczyli go w terminie ale za to Pani Dyrektor MM w Bielsku-Białej obiecała mi transport, wniesienie i montaż na ścianie w cenie TV. A to spory bonus, bo TV w pudle ma prawie trzy metry na metr siedemdziesiąt i waży trochę ponad 100kg. Dość powiedzieć, że finalnie w czwórkę mieliśmy co robić, żeby znalazł się na swoim docelowym miejscu. I z tego miejsca jeszcze raz muszę docenić wiedzę i doświadczenie Macieja Kopera. Chłop wie co mówi. Wrażenia są niezwykłe. Wreszcie mam namiastkę kina w domu. Nieskromnie powiem nawet, że nie wiem czy nie jest lepiej. Filmy z HDR-em czy Dolby Vision w 4K przy tym rozmiarze potrafią zachwycić. Dobrze, że nie zdecydowałem się jednak na projektor. I powoli dochodzę do drugiego powodu tego wpisu. Sprawę już zgłosiłem do serwisu Hisensa, zobaczymy co mi odpiszą. Mianowicie ten TV ma złącze HDMI eARC 2.1. Powinno swobodnie przepuścić sygnał 4K 144Hz ( i to robi) ale w przypadku strumienia audio już tak kolorowo nie jest. Degraduje mi strumień audio w przypadku bezstratnych formatów dźwięku czyli DTS HD Master Audio i Dolby True HD do zwykłego DTS i DD+. Działają co prawda z nakładką Atmosa ale tych formatów brak. A w moim przypadku jest to ważne, bo mam stary amplituner Yamahy RX-A 3040 który ani HDRa ani Dolby Vision nie posiada, więc nie mogę podpiąć mojego HTPC bezpośrednio do Yamahy. To trochę dziwne w przypadku HDMI 2.1 bo te formaty bezstratne przecież obsługiwało już HDMI 1.3 z 2006r. Co prawda wtedy bez atmosa ale jednak. Z tym jeszcze powalcze, może Hisense coś wymyśli a może sprawę załatwi jakiś splitter sygnału HDMI. Jeśli ktoś na dzień dzisiejszy planuje zakup prejektora a rozmiar ekranu jaki ma mieć u siebie nie przekracza 100'' to ja polecam sprawdzenie TV. Są już do kupienia naprawdę zachwycające jakością obrazu i kładące na łopatki drogie projektory, urządznia. I to na dodatek w przyzwoitych cenach. Oczywiście jak zawsze zapraszam forumowiczów do siebie jakby ktoś chciał samemu się przekonać czy ten TV jest coś warty a jak wiemy w Studio HiFi w Katowicach się o tym nie przekona:-) I na koniec, żeby nie było. Oczywiście informuję już samemu, że wszystko co napisałem to jest nieprawda. Odpisz, cytując
Recommended Posts