Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

zgadzam się.

Mówisz o nowych czy poprzedniej serii? Bardzo udane konstrukcję. Bardzo

A Ty @Piotr Sonido masz na myśli nowe goldy 100 czy poprzednie? bo już się gubię 

Edytowano przez BlaBla
Napisano
10 godzin temu, il Dottore napisał:

Obiecują, że zagra jeszcze czyściej. Co to znaczy? Jeszcze bardziej sucho? Jeszcze bardziej bezdusznie? 

Czyli lepiej brudniej? Wtedy będzie wilgotno i z duszą 😄

Napisano

Ja mam MA Silver 200 7G obecnie (małe podłogówki), które zastąpiły DALI Oberon 5 i jestem bardzo zadowolony. Podoba mi się ta punktowość w tych kolumnach. W sensie, że fajnie słychać, z którego dokładnie kanału dany instrument gra (jak został zmiksowany). Pisali, że to cienkie granie, niedociążone, analityczne. Tak, jest analityczne, ale absolutnie nie jest chude. Jest dociążone i naturalne. Obstawiam, że w Goldach 100 jest to o klasę wyżej.

MA to świetne kolumny i teraz to widzę.
Próbowałem też Polk R500, ale nie podeszły.

Po zbudowaniu domu (budowa się zaczyna) będę chciał pójść właśnie w Gold 300. Ale to za 2-3 lata. ;)

Napisano
1 godzinę temu, d00 napisał:

fajnie słychać, z którego dokładnie kanału dany instrument gra (jak został zmiksowany) (...) Tak, jest analityczne.... 

no i o to właśnie mi chodzi! samo sedno.

Napisano
3 godziny temu, d00 napisał:

Obstawiam, że w Goldach 100 jest to o klasę wyżej.

Porównywałem kiedyś w swoim systemie - jeszcze z Haiku SOL-em II - Silver 100 6g i Gold 1005g. Goldy faktycznie ciekawsze. Też po jasnej stronie, ale góra przyjemniejsza (słodsza?) i średnica bardziej barwna. Całościowo łagodniej (w dobrym tego słowa znaczeniu), ale wciąż b. szczegółowo i podobne proporcje tzn. środek lekko cofnięty w stosunku do skrajów. Dobre realizacje brzmiały bajecznie, natomiast rockowe remastery już trochę chudo (instrumenty rysowane cienką kreską). Ostatecznie wybrałem wtedy paczki z grubszą średnicą, choć niekoniecznie lepsze. Gold 100 5g b. miło wspominam i jestem ciekaw, jak grają 3-drożne 6g. :) 

Napisano (edytowany)

Ja tu w tych Silver 200 lubię naturalność. Z basem schodzą dość nisko. Słyszę, że ten bas tu jest, nie czuję go, ale nigdy nie było to moim pożądaniem, aby bas czuć. Np. w Polk R500 było basu za dużo. Polk mam wrażenie fajnie by pokazał te rockowe remastery, o których piszesz, natomiast dla mnie za mało naturalne to było. Chcę realizmu, powietrza, jasności, separacji. W MA to mam. A rocka też słucham dużo i w MA również nie brzmi to źle.

Natomiast klimatów hard rock, metal etc. nie słucham w ogóle, więc nawet nie wiem jak to brzmi w tych gatunkach.

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości
Napisano

Cześć przeczytałem wątek, myślę że kolumny BMN mogłyby Cię zaciekawić, spróbuj napisać do właściciela, na pewno doradzi, wypożyczy, jak dla mnie to jest brzmienie wybitne, bas nie męczy na pewno, jest wyraźnie, ale nie krzykliwie, ja polecam.

Napisano

Możliwe, że tuż po świętach uda mi się posuchać w domu nowych Goldów. O ich brzmienie u mnie jestem nawet dość spokojny ale ich fizyczny gabaryt.... Trochę ogromniaste 🙄. To może być problem, bo dopiero wczoraj sobie to zwizualizowalem. To kloce prawie na pół metra wysokości... ! Sporo 😬.

Napisano (edytowany)

Hej. Nie wiem, czy design gra rolę. Miałem Herbatniki 7. Która wersja to zabij, już nie dojdę. Na pewno nie ta najnowsza. Używkę kupiłem za 7 tysięcy. 
Z zainteresowaniem czytam, gdy wklejasz i piszesz o brzmieniu, utworach. No i jak na 4 mtr długim pokoju, to pierwsza fala stojąca szkody brzmieniu nie zrobi. 

Edytowano przez AudioTube
Napisano (edytowany)

Nie słuchałem tych wstęgowych Proaca, ciekawym, czy to w ogóle jest wstęga, ale brzmienie z dobrych wstęgowych nie idzie pomylić z resztą. Na publicznym nie mogę, ale dośllę zainteresowanym fotkę z drivera/gra od 600Hz, który dawał takie brzmienie, detal połączony z delikatnością, że postanowiłem wysupłać na to trochę pieniędzy.  Do pewnych nagrań zachwycające dla mnie. 

Edytowano przez AudioTube
Napisano
3 godziny temu, BlaBla napisał:

To kloce prawie na pół metra wysokości... 

Wysokość to nie problem - kwestia doboru standów (sam mam półmetrowe Dynki). W praktyce o ustawności i wrażeniu rozmiaru kolumn w pomieszczeniu decyduje bardziej szerokość i głębokość. Ale na pewno już to wiesz z własnego doświadczenia. :) 

Napisano

Bardzo dziękuję za wszystkie rady ale skutkiem zaskakującego splotu okoliczności dzisiaj rano kupiłem kolumny. Oczywiście jak zwykle impulsywnie i bez szumnie zapowiadanych testów 😇. Jak powiedział mi dziś poprzedni właściciel - @maciek72działamy szybko... (Należy przez to rozumieć "zdecydowanie" a nie "pochopnie"....😉)

Także Rubikony 2 ze standami zmieniły właściciela. 😁

Mimo zakupu trochę w ciemno nie mam wątpliwości, że zagrają u mnie co najmniej bdb.  A czy na zawsze? A bo to człowiek wie? Rano pisałem o poświątecznym słuchaniu Gold 100, a po godzinie Maciej pakował swoje kolumny w kartony ....

Za wszystkie rady i uwagi dziękuję, wśród nich bylo kilka rekomendacji dla Rubikonów. 

Napisano
3 godziny temu, AudioTube napisał:

No i jak na 4 mtr długim pokoju, to pierwsza fala stojąca szkody brzmieniu nie zrobi. 

Pewnie masz rację, gdzieś obiło mi się nawet, że jakiś guru od audio zachęcał do podłogówek w małych pomieszczeniach, używając tego właśnie argumentu. Niestety zwykle problemem jest kłopot z ustawieniem tego sensownie gdy masz jakieś inne meble, sprzęty.

Napisano (edytowany)

Kupiłeś podstawkowe ze standami, które de facto zajmują tyle samo miejsca, co podłogowe... ;)

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości
Napisano
3 minuty temu, Marlin napisał:

podstawkowe ze standami, które de facto zajmują tyle samo miejsca, co podłogowe... ;)

Chyba nie do końca. Zwykle w monitorach na standach midwoofer jest nieco wyżej niż w 2-drożnej podłogówce. Więc na wysokości standu możesz mieć tuż obok jakąś szafkę RTV czy komodę, a przy podłogówce już lepiej nie (bo traciłby na tym dźwięk z tego dolnego głośnika). Przynajmniej tak mi się wydaje - w razie czego niech mnie ktoś poprawi. :) 

Napisano
6 minut temu, Marlin napisał:

Kupiłeś podstawkowe ze standami, które de facto zajmują tyle samo miejsca, co podłogowe... ;)

Nie, tak nie jest. Standy mogę np wciskać obok kaloryfera, niskiego mebla, a podłogówki tam już nie wejdą 

3 minuty temu, Rafał S napisał:

Chyba nie do końca. Zwykle w monitorach na standach midwoofer jest nieco wyżej niż w 2-drożnej podłogówce. Więc na wysokości standu możesz mieć tuż obok jakąś szafkę RTV czy komodę, a przy podłogówce już lepiej nie (bo traciłby na tym dźwięk z tego dolnego głośnika). Przynajmniej tak mi się wydaje - w razie czego niech mnie ktoś poprawi. :) 

Tak właśnie by bylo. Mimo iż mam pokój dobrze zaadaptowany, to jednak po części jest to moje miejsce pracy, a nawet do spania dla gości. Więc parę gratów tu stoi. Na podłogówki nie ma miejsca. Po drugie, pokój niby jest mój ale wskaźnik WAŻ nadal ma w nim duże znaczenie....😉

Napisano
7 godzin temu, BlaBla napisał:

Bardzo dziękuję za wszystkie rady ale skutkiem zaskakującego splotu okoliczności dzisiaj rano kupiłem kolumny. Oczywiście jak zwykle impulsywnie i bez szumnie zapowiadanych testów 😇. Jak powiedział mi dziś poprzedni właściciel - @maciek72działamy szybko... (Należy przez to rozumieć "zdecydowanie" a nie "pochopnie"....😉)

Także Rubikony 2 ze standami zmieniły właściciela. 😁

Mimo zakupu trochę w ciemno nie mam wątpliwości, że zagrają u mnie co najmniej bdb.  A czy na zawsze? A bo to człowiek wie? Rano pisałem o poświątecznym słuchaniu Gold 100, a po godzinie Maciej pakował swoje kolumny w kartony ....

Za wszystkie rady i uwagi dziękuję, wśród nich bylo kilka rekomendacji dla Rubikonów. 

Napisz z czym je połączysz z elektroniki 

Napisano
2 godziny temu, d00 napisał:

Z ciekawości - jak te Rubicon 2 mają się do Menuet? Podobne brzmienie? Też takie po słodszej stronie? Też średnica trochę wypchnięta do przodu i intymna?

Jest więcej wszystkiego i na wyższym poziomie. 

Menuet , to młodszy brat . 

Między Menuet  , a Rubicon 2 jest duży skok 

Rubicon 2 , a Epicon 2 już mniejszy skok ( albo nie pamiętam , bo nie miałem możliwości porównania bezpośrednio , tak jak Menuet vs Rubicon 2) 

Jestem miłośnikiem Dali i zostaję w tej stajni :)