JanRu Napisano wczoraj o 18:02 Napisano wczoraj o 18:02 Chodzę od salonu do salonu i wszędzie słyszę oczywiście co innego. Dyskredytacja sprzętu konkurencji którego się nie ma. W innym wypadku zachwalanie klocków z których się ma najwyższą marżę. W mojej głowie powstał już taki mętlik że zwracam się z prośbą o pomoc do forumowiczów. Pokój odsłuchowy powierzchnia ca 40 m2 repertuar wszelaki. Od jazzu i klasyki po rock metal do elektroniki i House. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano wczoraj o 18:58 Napisano wczoraj o 18:58 29 minut temu, pairtick napisał: Widać progres 😉 Może w totka wygrał. 2 Odpisz, cytując
d00 Napisano wczoraj o 19:18 Napisano wczoraj o 19:18 19 minut temu, KrólKiczu napisał: Może w totka wygrał. Albo o jedno zero więcej się machnął. 1 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano wczoraj o 20:08 Napisano wczoraj o 20:08 Suba, suba mu wciśniemy. Albo topowego Tannoya😉 4 2 Odpisz, cytując
Marlin Napisano wczoraj o 22:44 Napisano wczoraj o 22:44 (edytowany) 4 godziny temu, JanRu napisał: repertuar wszelaki. Od jazzu i klasyki po rock metal do elektroniki i House. Chyba trzeba wybrać. Jazz, elektronika i metal nie zabrzmią tak samo dobrze na tym samym sprzęcie. Przy podobnych szerokich horyzontach muzycznych [poza house] na marginesie zostawiłem metal i wybierałem pod pozostałe gatunki. Ale to już kwestia osobistych preferencji i tego, czego oczekujesz i jakiego stopnia wyrafinowania w jazzie, klasyce i elektronice. Temat rzeka... ale to jest przyjemny temat - jak wszystko, co z tym hobby związane - trzeba poświęcić czas, zaangażować się i będzie na końcu zwrot w postaci satysfakcji. Edytowano wczoraj o 22:46 przez Marlin Odpisz, cytując
pairtick Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 1 godzinę temu, Marlin napisał: Jazz, elektronika i metal nie zabrzmią tak samo dobrze na tym samym sprzęcie. To potrzymaj mi piwo 😁 Odpisz, cytując
S!N! Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu (edytowany) 7 godzin temu, Marlin napisał: Chyba trzeba wybrać. Jazz, elektronika i metal nie zabrzmią tak samo dobrze na tym samym sprzęcie W takim razie do dupy kolumny. @JanRu Najlepiej szukać czegoś co gra liniowo bez podbarwień i pełnopasmowo lub w delikatnych odstępstwach jakie lubisz. Jeśli kolumna jak to zwykle bywa w hi-fi ma dowalone wysokie i w utworze, też podkreślili ten zakres przy produkcji to masz dramat, jak ma podbite sztucznie zejście to na szybkich kawałkach wysypie się w ciągu sekundy i będzie papka , stopa w metalu nie nadąży. A jak będzie równiutko i spierdolił producent to już Cię to nie obchodzi i wiesz, że to nie wina sprzętu , ale trzeba też wziąć pod uwagę jak u Ciebie z akustyką bo właśnie może być tak, że karykatura dźwięku sprawdzi się lepiej. Edytowano 16 godzin temu przez S!N! Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Faktycznie mówimy o wartości 150,000.00 zł ? Czy coś się mchnęło. Bo w tym budżecie oj mam kilka ciekawych propozycji które sam bym przytulił Odpisz, cytując
JanRu Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Faktycznie mówimy o wartości 150,000.00 zł ? Czy coś się mchnęło. Bo w tym budżecie oj mam kilka ciekawych propozycji które sam bym przytulił Tak. Ale absolutnie nie chciałbym tej kwoty przekraczać. Uściślając oczekiwania. Interesuje mnie brzmienie namacalne. Jak włączę sprzęt to żeby to grało z polotem koncertowym. Stopa ma kopać. A gitary elektryczne maja być obecne w pomieszczeniu. Ważna jest też dobra separacja źródeł pozornych i trójwymiarowość przestrzeni. Zdaje sobie sprawę że niestety nie wszystko zagra dobrze na jednym sprzęcie. Ale też nie mimo że mam spektrum autyzmu jak większość prawdziwych audiofilów to za takiego się nie uważam. Sprzęt ma grać i nie grać pierwszych skrzypiec przed muzyką. Raczej nie będę go już rozwijał bo nie mam na to czasu a dzieci jeszcze stosunkowo małe więc i tak liczę się z potencjalnymi stratami. Aha jak bym wygrał w Lotto to chyba już wiem co bym kupił. Ale na to potrzeba 2 000 000. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Cześć W takim budżecie opcji jest niezwykle wiele. Na czym słuchasz obecnie? Jakich zestawów już słuchałeś i co Ci się w nich podobało lub nie? Odpisz, cytując
Palmos Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 150k, 17 godzin temu założony temat i tylko jeden przedstawiciel branży się odezwał? Kiepsko 1 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 1 godzinę temu, Palmos napisał: 150k, 17 godzin temu założony temat i tylko jeden przedstawiciel branży się odezwał? Kiepsko Bo raczej nikt nie potraktuje poważnie wątku osoby, która jeszcze niedawno szukała zestawu za kilka tysięcy a teraz przeskakuje na 100k. I przede wszystkim - mając te 100k zastanowił bym się czy mam ten sprzęt gdzie postawić a jeśli pomieszczenie nie jest akustycznie zbyt przyjazne, rozważyłbym najpierw jego adaptację. Kolego @JanRu, może jakieś zdjęcie pomieszczenia, gdzie ma stać zestaw? A skoro wspomniałeś o wizytach w salonach, to może podziel się tym, czego już słuchałeś. Co Ci odpowiadało a co nie. Myślę, że wtedy propozycje zaczną sypać się jak z rękawa. Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Kolego gratuluję budżetu, ale długa droga przed Tobą. Ja szukając kolum dałem sobie rok i po takim czasie mam to co daje mi radość ze słuchania muzyki. Określ choć czy preferujesz wzmacniacz tranzystorowy czy może lampę. Ja długo broniłem się przed lampą aż w końcu kolega przyjechał do mnie z takim wzmakiem i już został ( wzmak nie kolega). Rozejrzyj się po okolicznych salonach audio, umów sie na wstępne odsłuch , zabierz do domu zestaw który Ci najbardziej odpowiada. Choć moim zdaniem trudno będzie znaleźć coś co w 100% sprawdzi się w każdym gatunku muzycznym Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 1 minutę temu, Slawko69 napisał: Choć moim zdaniem trudno będzie znaleźć coś co w 100% sprawdzi się w każdym gatunku muzycznym Dlaczegóż to? Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Ja po roku szukania kolumn na takie nie trafiłem. Jeśli były wybitne w spokojnej muzyce w ostrym roku było tylko dobrze. Jeśli w rocku było super w innych gatunkach były braki Odpisz, cytując
pairtick Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 18 godzin temu, AudioTube napisał: Suba, suba mu wciśniemy. Albo topowego Tannoya😉 Na topowego, to nie ten budżet 😉 http://szymonfaber.pl/?p=1289 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 2 godziny temu, KrólKiczu napisał: jeśli pomieszczenie nie jest akustycznie zbyt przyjazne, rozważyłbym najpierw jego adaptację. I ważna sprawa! Koniecznie ołtarzyk Świętej Akustyki! Odpisz, cytując
Sipo Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 21 godzin temu, JanRu napisał: Chodzę od salonu do salonu i wszędzie słyszę oczywiście co innego. Dyskredytacja sprzętu konkurencji którego się nie ma. W innym wypadku zachwalanie klocków z których się ma najwyższą marżę. W mojej głowie powstał już taki mętlik że zwracam się z prośbą o pomoc do forumowiczów. Pokój odsłuchowy powierzchnia ca 40 m2 repertuar wszelaki. Od jazzu i klasyki po rock metal do elektroniki i House. https://www.ebay.co.uk/itm/287003696895?_skw=tannoy+westminster&itmmeta=01KCPG0FYZH0J3AC58KKMTBMWJ&hash=item42d2c0deff:g:pF4AAeSw7Z9pOp5i&itmprp=enc%3AAQAKAAAA8FkggFvd1GGDu0w3yXCmi1f3QhfsTC00lQTLE7zrQ5PDqgKSWbhKJlsSF8pwp2uNQkk%2FDdOMDdRhLkXNL16k6HRyzgqyMQcbumitn0xvKCjZb9tvdB3a%2Bfhgg1jMynhB%2BhFO4irWp%2Bwhq4dSc48cSnDfn%2BwlQj95R60bpQ4dLpU87QJ2VTyUfll1bNhqVJP1OC4LDvSCXchoqxsuTWH1HIHBcByLXuV0p53MAJeqoTGeukn3qUpSFOPVAO6z6MQgEByTD13g193jqhyrW5KEYD0QJ71eZB7AKurvUqHRPe7MRuXK5X5%2F3pzU5cCn9KM2Vw%3D%3D|tkp%3ABk9SR9z_gdDlZg https://audioplaza.pl/products/39975-fezz-olympia-evo-big-calm-bordowy-lampowy-wzmacniacz-stereo-salon-poznan-wroclaw Odpisz, cytując
pairtick Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu @Sipo Te Westminstery, brak realnych zdjęć, tylko render. No ale odbiór osobisty. Odpisz, cytując
Sipo Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 43 minuty temu, pairtick napisał: @Sipo Te Westminstery, brak realnych zdjęć, tylko render. No ale odbiór osobisty. No, cena podejrzanie niska. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 2 godziny temu, pairtick napisał: Na topowego Podoba mi się już, ponieważ ma dedykowany subbasowy driver, a wisienką gwizdek na górze. Dwa pytania. Jak inżynierowie Tannoya pocięli całe pasmo. I jak działa regulacja, w jakim paśmie, ile dB. Nie podoba się, ponieważ brak korekcji w najniższym paśmie. Przemilczę już, że napęd modułu basowego pasywnie. Kasa leży, nie zapłacę. PS. To zapewne błąd w druku, że gwizdek od 17kHz gra. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 3 godziny temu, il Dottore napisał: I ważna sprawa! Koniecznie ołtarzyk Świętej Akustyki! A to Chińczycy jeszcze nie odkryli tematu ustrojów akustycznych? 😛 1 godzinę temu, AudioTube napisał: Jak inżynierowie Tannoya pocięli całe pasmo. I jak działa regulacja, w jakim paśmie, ile dB. Generalnie, na 1100 Hz w Dual Concentric. Natomiast, Kingdom Royal, to jest pokaz możliwości technicznych firmy. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu A , tym dużo brakuje do tamtej propozycji ? https://www.olx.pl/d/oferta/tannoy-westminster-royal-se-CID99-ID14GLN9.html Odpisz, cytując
pairtick Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, AudioTube napisał: Kasa leży, nie zapłacę Hehe, miałem dylemat przy kupnie swoich i do dziś żałuję, że nie kupiłem obydwu. No ale ze mnie taki biznesmen jak z koziej dupy trąbka. 9 minut temu, maciek72 napisał: A , tym dużo brakuje do tamtej propozycji ? https://www.olx.pl/d/oferta/tannoy-westminster-royal-se-CID99-ID14GLN9.html Cena wraz z transportem pod dom . Czyli co, odbierzemy wszystko, razem z domem? Odpisz, cytując
Recommended Posts