Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
58 minut temu, tomek4446 napisał:

Nie chce być złym prorokiem , ale dwie kwestie. Mam Luxmana i znam te kolumny , nawet kiedyś jak dopiero weszły na rynek chciałem je nabyć. Pojechałem kupić do Q21 i niech Bogu będą dzięki za odsłuchy :) 

Co w takim razie ty polecasz pod luxmana ?

Napisano
4 minuty temu, Konar Ever napisał:

Co w takim razie ty polecasz pod luxmana ?

Coś co nie czaruje , już sam Luxman to potrafi i wystarczy. Ja bym się pokusił o jakiś model B&W , co byś nie kupił to oni też mają swoją stałą od lat sygnaturę. Jest detal , jest bezpośredniość przekazu bez ocieplania mogło by się udać. Ja miałem podłączone na próbę moje satelity do KD,  B&W 686 S2 / na zdjęciu jeszcze do poprzedniego Luxmana C12 , 2 x B12 / i nie było źle . Mankamentem był rzecz jasna bas , bo to małe kolumienki do większej przestrzeni musi być coś większego.  Czy Tobie będzie pasować , to oczywiście niewiadoma. 

IMG_4376.JPG

Napisano (edytowany)
10 minut temu, tomek4446 napisał:

Coś co nie czaruje , już sam Luxman to potrafi i wystarczy. Ja bym się pokusił o jakiś model B&W , co byś nie kupił to oni też mają swoją stałą od lat sygnaturę. Jest detal , jest bezpośredniość przekazu bez ocieplania mogło by się udać. Ja miałem podłączone na próbę moje satelity do KD,  B&W 686 S2 / na zdjęciu jeszcze do poprzedniego Luxmana C12 , 2 x B12 / i nie było źle . Mankamentem był rzecz jasna bas , bo to małe kolumienki do większej przestrzeni musi być coś większego.  Czy Tobie będzie pasować , to oczywiście niewiadoma. 

IMG_4376.JPG

Zależy mi żeby to były jednak kolumny, źle będą takie małe wyglądały u mnie. Do tego mam około 30m otwartej przestrzeni niestety

kolejna kwestia kurde wiem, że nie powinno tak się do tego podchodzić, ale wydając tyle ( dla mnie to dużo ) chciałbym, żeby te głośniki cieszyły chociaż trochę oko 

Edytowano przez Konar Ever
Napisano
18 minut temu, Konar Ever napisał:

chciałbym, żeby te głośniki cieszyły chociaż trochę oko 

No dzięki Stary :) 

To był tylko taki przykład , u mnie te maluchy też nie miały prawa się sprawdzić . Robiliśmy wówczas na Forum jakieś eksperymenty i tak podłączyłem. Co to znaczy cieszyć oko ? Określ czy ma to być lakier , fornir , jaka bryła obudowy. rozumiem Cię w pełni , też jestem estetą. @Kraft Jarek znasz jakieś ładne B&W w dobrej cenie do 30 m2 ?

Napisano
Przed chwilą, tomek4446 napisał:

No dzięki Stary :) 

To był tylko taki przykład , u mnie te maluchy też nie miały prawa się sprawdzić . Robiliśmy wówczas na Forum jakieś eksperymenty i tak podłączyłem. Co to znaczy cieszyć oko ? Określ czy ma to być lakier , fornir , jaka bryła obudowy. rozumiem Cię w pełni , też jestem estetą. @Kraft Jarek znasz jakieś ładne B&W w dobrej cenie do 30 m2 ?

Przepraszam, że uraziłem :D każdy ma inną definicję cieszenia oka. Dla mnie są to kolumny spore, masywne najlepiej bardzo ciężkie. Kolorystycznie idealnie coś pod luxmana lub pioneera taki ciemny mocno brąz, albo czarne.

znalazlem w swojej okolicy Bowers & wilkins cm9, tylko czekam na ile mi je wyceni. Co myślisz o czymś takim?? Czy zrobią się zbyt delikatne przy łuskanie ?

Napisano
22 minuty temu, Konar Ever napisał:

Dla mnie są to kolumny spore, masywne najlepiej bardzo ciężkie.

Zapewne coś takiego / te z tyłu :) / . 45 kg wagi , dwa przetworniki 18 cm na basie , fornir naturalny .... tylko .....wg. mnie nie do Luxmana :) To moje z łezką w oku wspominane Dali Grandy. Ale miałem też większe i bardziej ciężkie :) 

IMG_1119.JPG

Napisano
5 minut temu, tomek4446 napisał:

Zapewne coś takiego / te z tyłu :) / . 45 kg wagi , dwa przetworniki 18 cm na basie , fornir naturalny .... tylko .....wg. mnie nie do Luxmana :) To moje z łezką w oku wspominane Dali Grandy. Ale miałem też większe i bardziej ciężkie :) 

IMG_1119.JPG

No dokładnie coś w tym stylu

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Zapewne coś takiego / te z tyłu

To kolumny z lat 90. jednak mogą być? 😉 Dali w latach 90. produkowało też inne/tańsze kolumny podłogowe.

Edytowano przez MCHammer2022
Napisano (edytowany)
7 minut temu, tomek4446 napisał:

Pisząc vintage miałem na myśli ciut starsze. Starsze o jakieś 59 lat :) 

A ja pisałem o kolumnach z lat 90., które Koledzy określili hurtem mianem "krzykliwych". 😉

Dnia 24.12.2025 o 08:53, MCHammer2022 napisał:

A może jakieś kolumny z epoki czyli z lat 90?

Dnia 24.12.2025 o 09:09, Wing0 napisał:

W okolicy 2 tys ciężko o kolumny z dobrymi wysokimi tonami... niestety masa kolumn vintage ma krzykliwą górę.

Dnia 24.12.2025 o 09:25, tomek4446 napisał:

I .. tu się nie zgodzę

😀

Dali 850 da się kupić za 2 tys. zł.

Edytowano przez MCHammer2022
Napisano
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

IMG_1119.JPG

Witam. Chciałbym zapytać jak te proac radzą sobie z basem w takim pomieszczeniu? Czy używasz dodatkowo suba?

Napisano
10 minut temu, Mprezi napisał:

Chciałbym zapytać jak te proac radzą sobie z basem w takim pomieszczeniu? Czy używasz dodatkowo suba?

ProAc sobie nie radzą , ale też nie gram na nich. To zdjęcie gdzie wystawiłem je do testów. Grały w sypialni / 14 m2 / i tam było ok.

Teraz gram na QLN ONE to też monitory tylko ciut większe. Z subem eksperymentuje , choć na brak basu nie narzekam i bez niego. 

IMG_6061.JPG