Raf_raf Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Możliwość "żonglowania" lampami to też element tej magii? 😉 Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 2 minuty temu, Raf_raf napisał: Możliwość "żonglowania" lampami to też element tej magii? 😉 Owszem.Ale to tez zalezy od wzmacniacza. Odpisz, cytując
Rega Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) No i od ilości lamp oraz możliwości finansowych właściciela:) O W A Ż, już nawet nie wspomnę:) Edytowano 1 godzinę temu przez Rega Odpisz, cytując
pairtick Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, T Z6 napisał: Kto raz posmakuje lampy....ten na tranzystor wiecej nawet nie spojrzy......😉 Kto wychował się na brzęczących lampach w radiach, telewizorach czy magnetofonach... ten z wdzięcznością powitał tranzystory. Odpisz, cytując
Chilli Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Dnia 29.01.2026 o 20:45, Slawko69 napisał: Gratuluję wzmacniacza . I witam w mini klubie UR. Jest nas już dwóch😄 W mini może tak😂 Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 4 minuty temu, pairtick napisał: Kto wychował się na brzęczących lampach w radiach, telewizorach czy magnetofonach... ten z wdzięcznością powitał tranzystory. Posluchaj.Potem oceń.Widocznie miałeś marne sprzęty.Ja pamietam stare radio lampowe ojca.Grało świetnie.Mimo iż nie było FM ale na falach dlugich dzwięk z tego radia był zajebisty. Edytowano 1 godzinę temu przez T Z6 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 12 minut temu, T Z6 napisał: Owszem.Ale to tez zalezy od wzmacniacza. Tak jak ze wszystkim w audio , jedni słyszą , drudzy nie. Moje doświadczenie jest takie , że wpływ lamp mocy jest pomijalny , w porównaniu ze sterującymi. Mam trzy komplety lamp mocy : - 4 x 211 Shuguang , 2 x 2A3 EHG Electro Harmonix - 2 000. zł. - 4 x 211 Psvane Art T II, 2 x 2A3 Linlai Tube - 4 000. zł - 4 x 211 Psvane Acme , 2 x 2A3 Psvane Acme - 12 780 zł A to tylko mocy, plus lampy sterujące i robi się inwestycja. Ale nie o tym chciałem. Rozbieżność cenowa jak widać spora, ale w życiu nie odróżniłbym najtańszych od najdroższych w ślepym, czy nie ślepym teście. Niestety z lampami jest tak jak z wkładkami gramofonowymi , nie można po prostu wypożyczyć i oddać. Druga kwestia to po zakupie dzieje się coś dziwnego z ludźmi. Widzę trochę analogię do kabli , mało jest osób, które szczególnie po zakupie droższych napisze , że jest źle ,albo nie słyszy poprawy , szczególnie jak chodzi o " legendy ". Dlatego apeluję o nie popadanie w euforię i stonowane podejście do tematu. Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, tomek4446 napisał: Tak jak ze wszystkim w audio , jedni słyszą , drudzy nie. Moje doświadczenie jest takie , że wpływ lamp mocy jest pomijalny , w porównaniu ze sterującymi. Mam trzy komplety lamp mocy : - 4 x 211 Shuguang , 2 x 2A3 EHG Electro Harmonix - 2 000. zł. - 4 x 211 Psvane Art T II, 2 x 2A3 Linlai Tube - 4 000. zł - 4 x 211 Psvane Acme , 2 x 2A3 Psvane Acme - 12 780 zł A to tylko mocy, plus lampy sterujące i robi się inwestycja. Ale nie o tym chciałem. Rozbieżność cenowa jak widać spora, ale w życiu nie odróżniłbym najtańszych od najdroższych w ślepym, czy nie ślepym teście. Niestety z lampami jest tak jak z wkładkami gramofonowymi , nie można po prostu wypożyczyć i oddać. Druga kwestia to po zakupie dzieje się coś dziwnego z ludźmi. Widzę trochę analogię do kabli , mało jest osób, które szczególnie po zakupie droższych napisze , że jest źle ,albo nie słyszy poprawy , szczególnie jak chodzi o " legendy ". Dlatego apeluję o nie popadanie w euforię i stonowane podejście do tematu. Jak kupilem KT77 kwadre za 1300 bodajze nowe, to ze zdziwieniem stwierdzilem że...nie slysze żadnej różnicy.A w jakimś temacie o lampach ktoś pisał ze dynamika i to i tamto...Ja nie slyszalem żadnej różnicy.To samo ze sterującymi.Ani nowe GE Gold Lion ani NOSy Clear Top.Grało to tak jak na fabrycznych lampach.Za jakis czas wymienie lampy w Unisonie.Ale pewnie też nie uslysze różnic w dzwięku. Odpisz, cytując
Rega Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Bo, jak pisał Tomek, różnica w lampach mocy jest pomijalna. A lampy sterujące, które wymieniłeś, to wybacz za szczerość, ale na nich różnic duzych nie zuważysz. Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 54 minuty temu Autor Napisano 54 minuty temu Zaloze jeszcze tylko w Unisonie sterujace Tesla.Teraz siedzą Tung Sole.I bede tak sluchał az sie zuzyją.A podobno sterujace potrafia dzialać bardzo dlugo. Odpisz, cytując
Rega Napisano 51 minut temu Napisano 51 minut temu (edytowany) Tung Sole ( amerykańskie, bo są też rosyjskie) są dużo lepsze od Tesli. Edytowano 41 minut temu przez Rega Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 48 minut temu Autor Napisano 48 minut temu Jedna serwisantka kobieta😉 powiedziala mi ze skoro nie slysze róznic to znaczy ze mam bardzo dobry sluch.Że audiofile lubią sami sie oszukiwać😉. Odpisz, cytując
Rega Napisano 39 minut temu Napisano 39 minut temu To jej zdanie, ale widocznie sama cierpiała na niedosłuch lub też słuchała wyłacznie taniej chińszczyzny lub JJ. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 39 minut temu Napisano 39 minut temu 11 minut temu, T Z6 napisał: .A podobno sterujace potrafia dzialać bardzo dlugo. Między innymi , mam dwie kwadry Amperexów Bugle Boy , jedne z 1962, drugie 1964 roku. Jak widać faktycznie długo chodzą Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 37 minut temu Autor Napisano 37 minut temu 1 minutę temu, tomek4446 napisał: Między innymi , mam dwie kwadry Amperexów Bugle Boy , jedne z 1962, drugie 1964 roku. Jak widać faktycznie długo chodzą Szczególnie że z 50 lat polezały w pudelkach😉. 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 28 minut temu Napisano 28 minut temu 1 godzinę temu, T Z6 napisał: Posluchaj.Potem oceń.Widocznie miałeś marne sprzęty.Ja pamietam stare radio lampowe ojca.Grało świetnie.Mimo iż nie było FM ale na falach dlugich dzwięk z tego radia był zajebisty. LOL 🤣 https://www.oldradio.pl/karta.php?numer=352 Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 26 minut temu Autor Napisano 26 minut temu 23 minuty temu, Rega napisał: Tung Sole ( amerykańskie, bo są też rosyjskie) są dużo lepsze od Tesli. Amerykanskie tak.Ale rosyjskie juz chyba nie.A posiadam rosyjskie i chyba dosc młode bo są pelne napisy jak na nowych. Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 7 minut temu Napisano 7 minut temu Co polecacie z lamp Ecc82 i Ecc83. Te mam w Unisonie fabryczne. Warto zmieniać? Odpisz, cytując
Recommended Posts