DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 13 minut temu, Marlin napisał: To żaden dowód prospekt i materiały reklamowe. Wiesz. Co wypisują producenci kabli, wzmacniaczy i innych takich? 😉 P1 wchodzą do 50Hz czyli to taka o długości ok.6,8m, czyli 1/4 tej długości faktycznie wychodzi 1,7m producent podał 1,76m O.K. Tylko gdzie te niemal 1,8m w kolumienkach o wysokości 40cm i głębokości 26cm. Trzeba się przyjrzeć tej skrzynce w przekroju. Może coś im tam wyszło.... 9 minut temu, Marlin napisał: Tej zamkniętej. Wybacz nie znam obecnych wydumek UNITRY i chyba nie chcę poznać. 😉 Edytowano 2 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Marlin Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, DiBatonio napisał: To żaden dowód prospekt i materiały reklamowe. Wiesz. Co wypisują producenci kabli, wzmacniaczy i innych takich? 😉 Ale jednak nie idźmy w absurd. Oddzielajmy marketing od danych technicznych. Akurat długości linii transmisyjnej, jeśli ktoś rozbierze to sprawdzi i nie widzę powodu, żeby te dane z katalogu kwestionować. 2 minuty temu, cymes napisał: Dobre! Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, Marlin napisał: Ale jednak nie idźmy w absurd. Oddzielajmy marketing od danych technicznych. Akurat długości linii transmisyjnej, jeśli ktoś rozbierze to sprawdzi i nie widzę powodu, żeby te dane z katalogu kwestionować. Trzeba by zobaczyć te kolumienki w przekroju, jakiś rysunek techniczny. Ciekawe ciekawe. Pomijając te nasze animozje, poszukałem coś o linii transmisyjnej. Nie zaszkodzi poczytać, zgadzasz się? 😉 https://www.technique.pl/mediawiki/index.php/Za_co_kochamy_linie_transmisyjne_I Odpisz, cytując
cymes Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 5 minut temu, Marlin napisał: Dobre! Można też pomedytować. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) @DiBatonio, poniżej wrzucam screen z przekrojem monitorów PMC. Gdzieś w dziale "testy" można pewnie znaleźć coś więcej o zastosowaniu linii transmisyjnej w małych PMC, gdzie Jarek testował moje 25.21. Co do samego basu, ja jakiś cudów nie doświadczyłem. Jest sprężysty, kopiący i pewnie jeszcze kilka audiofilskich cech można by mu przypisać, ale nie żadnej szczególnej głębi. Być może u kolegi @Marlina, dzięki akustyce pokoju, któryś jego zakres jest wzmocniony i stąd wrażenie jego "lepszości". A co do samego zjadania serii 25 przez prophecy ... hmmm. Każda marka w kolejnej swojej odsłonie obiecuje cuda na kiju. Nie sądzę więc, żeby nowe PMC stanowiły jakiś przełom. Pewnie jednym się będzie podobała bardziej, innym mniej. Taka "specyfika" tego hobby 😉. Edytowano 2 godziny temu przez KrólKiczu 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 18 minut temu, DiBatonio napisał: Byłeś w Indiach ? Nie, ale bardzo chętnie. Z Shpongle można spotkać się na całym świecie a pochodzą z UK. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) A tu Prophecy 1. Ciekawe, że poprowadzenie LT różni się w stosunku do Prodigy 1. Na wizualizacji wygląda schludniej;) Edytowano 1 godzinę temu przez Kraft Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, Kraft napisał: A tu Prophecy 1. Ciekawe, że poprowadzenie LT różni się w stosunku do Prodigy 1. W 25.21 było chyba jeszcze inne 😁. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Było tak, czyli jak w Prodigy 1. Edytowano 1 godzinę temu przez Kraft 1 Odpisz, cytując
Marlin Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 22 minuty temu, KrólKiczu napisał: @DiBatonio, poniżej wrzucam screen z przekrojem monitorów PMC. Gdzieś w dziale "testy" można pewnie znaleźć coś więcej o zastosowaniu linii transmisyjnej w małych PMC, gdzie Jarek testował moje 25.21. Co do samego basu, ja jakiś cudów nie doświadczyłem. Jest sprężysty, kopiący i pewnie jeszcze kilka audiofilskich cech można by mu przypisać, ale nie żadnej szczególnej głębi. Być może u kolegi @Marlina, dzięki akustyce pokoju, któryś jego zakres jest wzmocniony i stąd wrażenie jego "lepszości". Też się będę powtarzał to się już nudne staje trochę... bo to tak jakby dyskusja miała się zaczynać od nowa, przez to, że niektórzy niedokładnie wątek czytają. Testowałem w tych samych warunkach na tym samym sprzęcie w Na Temat Audio 3 kolumny: 25.21i 25.22i Prophecy 1 Zarówno 25.22i jak i Prophecy 1 zdecydowanie wygrywają z 25.21i pod względem tego ile jest basu - w tych samych warunkach! I zupełnie nie dziwię się, że w 25.21 co do basu cudów nie doświadczyłeś, bo tam na dole nie ma nic zaskakującego. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Panowie, może być też taka sytuacja, że nowe Prophecy 1 mają mniej wysokich tonów i wyższego środka jak PMC 25.21i a niskie tony są bardzo do siebie zbliżone. Reszty się domyślacie. Poziom głośności z jaką mogły grać w czasie testu w Salonie NTA celowo pomijam. Obiektywnie zostaje nam tylko fizyka i pomiary. Warto również przeczytać ten test. Jest trochę informacji o linii transmisyjnej. https://audio.com.pl/testy/stereo/aktywne-zespoly-glosnikowe/4075-pmc-active-twenty5-21i Edytowano 1 godzinę temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 21 minut temu, Kraft napisał: Było tak, czyli jak w Prodigy 1. To mi wychodzi, że tu długość TL jest większa niż w Prophecy na wcześniejszym zdjęciu… cztery kanały w pionie i jeden dolny w poziomie vs 3 plus 1. Chyba że oni inaczej liczą ten ślepy zaułek w środku Prophecy, w sensie liczą go dwa razy : do końca zaułka i z powrotem. Odpisz, cytując
Marlin Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 17 minut temu, kaczadupa napisał: Poziom głośności z jaką mogły grać w czasie testu w Salonie NTA celowo pomijam. I niepotrzebnie pomijasz, ale to już norma, że wypowiadasz się na temat odsłuchu w którym nie brałeś udziału. Domysły, insynuacje, nadinterpretacja, manipulacje. Tymczasem... poziomy odsłuchu były w zdecydowanie bardzo niskich rejestrach, bo poszukiwałem kolumn do cichego słuchania i dlatego m.in. zrezygnowałem z B&W 705S3, do których początkowo się przymierzałem. I Twoja teza pod którą napisałeś całego posta padła Panie fantasto. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 6 minut temu, majkel74 napisał: To mi wychodzi, że tu długość TL jest większa niż w Prophecy na wcześniejszym zdjęciu… cztery kanały w pionie i jeden dolny w poziomie vs 3 plus 1. Moim zdaniem mamy 4+1 vs 3+2, czyli mniej więcej tyle samo. Odpisz, cytując
Marlin Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 9 minut temu, majkel74 napisał: To mi wychodzi, że tu długość TL jest większa niż w Prophecy na wcześniejszym zdjęciu… cztery kanały w pionie i jeden dolny w poziomie vs 3 plus 1. Chyba że oni inaczej liczą ten ślepy zaułek w środku Prophecy, w sensie liczą go dwa razy : do końca zaułka i z powrotem. Dobra obserwacja i zgodna z rzeczywistością, bo w Prodigy 1 długość linii transmisyjnej = 1,91 m. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 9 minut temu, Marlin napisał: I niepotrzebnie pomijasz, ale to już norma, że wypowiadasz się na temat odsłuchu w którym nie brałeś udziału. Domysły, insynuacje, nadinterpretacja, manipulacje. Tymczasem... poziomy odsłuchu były w zdecydowanie bardzo niskich rejestrach, bo poszukiwałem kolumn do cichego słuchania i dlatego m.in. zrezygnowałem z B&W 705S3, do których początkowo się przymierzałem. I Twoja teza pod którą napisałeś całego posta padła Panie fantasto. Masz rację. Edytowano 1 godzinę temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 49 minut temu, Kraft napisał: Było tak, czyli jak w Prodigy 1. No dobra tu jest wszystko w jednej kaście. A poniżej rozpatrywane kolumienki z 1,7m tunelem linii transmisyjnej. Rozumiem, że wymiary P1 wysokość 40cm jest liczona razem z tym dokręcanym wylotem z dołu, to jak uzyskali 1,7m. Rozumiem, gdyby te 40cm to była sama skrzynka plus ten dostawiany wylot. Naczelny recenzent kraju pokazał poniżej ten element zwany wylotem linii transmisyjnej 😉 Edytowano 1 godzinę temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Kraft Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Długości LT nie liczy się wprost. "Wydłuża" ją wytłumienie. Te 1,7 m to może być "ekwiwalent". Edytowano 1 godzinę temu przez Kraft 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu I powstaje efektywna długość jak podaje producent. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 57 minut temu Napisano 57 minut temu 43 minuty temu, kaczadupa napisał: Panowie, może być też taka sytuacja, że nowe Prophecy 1 mają mniej wysokich tonów i wyższego środka jak PMC 25.21i a niskie tony są bardzo do siebie zbliżone. Reszty się domyślacie. Poziom głośności z jaką mogły grać w czasie testu w Salonie NTA celowo pomijam. Obiektywnie zostaje nam tylko fizyka i pomiary. Warto również przeczytać ten test. Jest trochę informacji o linii transmisyjnej. https://audio.com.pl/testy/stereo/aktywne-zespoly-glosnikowe/4075-pmc-active-twenty5-21i No,i w ten deseń pisałem wcześniej, czyli coś mi dobrze dzwoniło 😉 Cyt. z linku. "Jest wiele przepisów na prawidłową linię transmisyjną, a jeden z nich zakłada, że powinna mieć długość ¼ fali, która będzie związana z jej podstawową częstotliwością rezonansową" Odpisz, cytując
Kraft Napisano 56 minut temu Napisano 56 minut temu 6 minut temu, DiBatonio napisał: Zwraca uwagę audiofilska szybkozłączka;). Aż żal patrzeć, jak producenci sprzętu lubią poniżać amatorów wyszukanego okablowania. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 56 minut temu Napisano 56 minut temu 53 minuty temu, Marlin napisał: I zupełnie nie dziwię się, że w 25.21 co do basu cudów nie doświadczyłeś, bo tam na dole nie ma nic zaskakującego. A można wiedzieć co zaskakującego jest w basie prophecy 🙂? Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 53 minuty temu Napisano 53 minuty temu 4 minuty temu, Kraft napisał: Długości LT nie liczy się wprost. "Wydłuża" ją wytłumienie. Te 1,7 m to może być "ekwiwalent". Domyślam się, że to ekwiwalent, bo jakże by inaczej w przypadku takiej budowy głośnika. Jarek, ale skrzynki BR też są wytłumianie, czyli pozornie jest tam wydłużany port BR? Coś mi nie licuje Twoje spostrzeżenie chociaż zdaje się logiczne. 🤔 Odpisz, cytując
Recommended Posts