Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
13 minut temu, Marlin napisał:

IMG_1103.JPG

To żaden dowód prospekt i materiały reklamowe.

Wiesz. Co wypisują producenci kabli, wzmacniaczy i innych takich? 😉

P1 wchodzą do 50Hz czyli to taka o długości ok.6,8m, czyli 1/4 tej długości faktycznie wychodzi 1,7m producent podał 1,76m O.K.

Tylko gdzie te niemal 1,8m w kolumienkach o wysokości 40cm i głębokości 26cm.

Trzeba się przyjrzeć tej skrzynce w przekroju.

Może coś im tam wyszło....

9 minut temu, Marlin napisał:

Tej zamkniętej.

Wybacz nie znam obecnych wydumek UNITRY i chyba nie chcę poznać. 😉

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
4 minuty temu, DiBatonio napisał:

To żaden dowód prospekt i materiały reklamowe.

Wiesz. Co wypisują producenci kabli, wzmacniaczy i innych takich? 😉

Ale jednak nie idźmy w absurd. Oddzielajmy marketing od danych technicznych. Akurat długości linii transmisyjnej, jeśli ktoś rozbierze to sprawdzi i nie widzę powodu, żeby te dane z katalogu kwestionować.

2 minuty temu, cymes napisał:

Screenshot_20260201-195829.png

Dobre!

Napisano
4 minuty temu, Marlin napisał:

Ale jednak nie idźmy w absurd. Oddzielajmy marketing od danych technicznych. Akurat długości linii transmisyjnej, jeśli ktoś rozbierze to sprawdzi i nie widzę powodu, żeby te dane z katalogu kwestionować.

Trzeba by zobaczyć te kolumienki w przekroju, jakiś rysunek techniczny. 

Ciekawe ciekawe.

Pomijając te nasze animozje, poszukałem coś o linii transmisyjnej. Nie zaszkodzi poczytać, zgadzasz się?

😉

https://www.technique.pl/mediawiki/index.php/Za_co_kochamy_linie_transmisyjne_I

Napisano (edytowany)

@DiBatonio, poniżej wrzucam screen z przekrojem monitorów PMC. Gdzieś w dziale "testy" można pewnie znaleźć coś więcej o zastosowaniu linii transmisyjnej w małych PMC, gdzie Jarek testował moje 25.21. Co do samego basu, ja jakiś cudów nie doświadczyłem. Jest sprężysty, kopiący i pewnie jeszcze kilka audiofilskich cech można by mu przypisać, ale nie żadnej szczególnej głębi. Być może u kolegi @Marlina, dzięki akustyce pokoju, któryś jego zakres jest wzmocniony i stąd wrażenie jego "lepszości". 

A co do samego zjadania serii 25 przez prophecy ... hmmm. Każda marka w kolejnej swojej odsłonie obiecuje cuda na kiju. Nie sądzę więc, żeby nowe PMC stanowiły jakiś przełom. Pewnie jednym się będzie podobała bardziej, innym mniej. Taka "specyfika" tego hobby 😉.

Screenshot_2026-02-01-20-06-33-064_com.android.chrome-edit.jpg

Edytowano przez KrólKiczu
Napisano
22 minuty temu, KrólKiczu napisał:

@DiBatonio, poniżej wrzucam screen z przekrojem monitorów PMC. Gdzieś w dziale "testy" można pewnie znaleźć coś więcej o zastosowaniu linii transmisyjnej w małych PMC, gdzie Jarek testował moje 25.21. Co do samego basu, ja jakiś cudów nie doświadczyłem. Jest sprężysty, kopiący i pewnie jeszcze kilka audiofilskich cech można by mu przypisać, ale nie żadnej szczególnej głębi. Być może u kolegi @Marlina, dzięki akustyce pokoju, któryś jego zakres jest wzmocniony i stąd wrażenie jego "lepszości". 

Też się będę powtarzał :) to się już nudne staje trochę... bo to tak jakby dyskusja miała się zaczynać od nowa, przez to, że niektórzy niedokładnie wątek czytają. ;) 

Testowałem w tych samych warunkach na tym samym sprzęcie w Na Temat Audio 3 kolumny:
25.21i
25.22i

Prophecy 1
Zarówno 25.22i jak i Prophecy 1 zdecydowanie wygrywają z 25.21i pod względem tego ile jest basu - w tych samych warunkach! 

I zupełnie nie dziwię się, że w 25.21 co do basu cudów nie doświadczyłeś, bo tam na dole nie ma nic zaskakującego.

Napisano (edytowany)

Panowie, może być też taka sytuacja, że nowe Prophecy 1 mają mniej wysokich tonów i wyższego środka jak PMC 25.21i  a niskie tony są bardzo do siebie zbliżone. Reszty się domyślacie. 

Poziom głośności z jaką mogły grać w czasie testu w Salonie NTA celowo pomijam. 

Obiektywnie zostaje nam tylko fizyka i pomiary. :) 

Warto również przeczytać ten test. Jest trochę informacji o linii transmisyjnej.  

https://audio.com.pl/testy/stereo/aktywne-zespoly-glosnikowe/4075-pmc-active-twenty5-21i

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
21 minut temu, Kraft napisał:

Było tak, czyli jak w Prodigy 1.

dz0xMDAwJmg9OTY3_src_80535-pmc-active-twenty5-21i-fot4.jpg.5e9799bc11ce136e2d32142c7ee1c089.jpg

To mi wychodzi, że tu długość TL jest większa niż w Prophecy na wcześniejszym zdjęciu… cztery kanały w pionie i jeden dolny w poziomie vs 3 plus 1. 
Chyba że oni inaczej liczą ten ślepy zaułek w środku Prophecy, w sensie liczą go dwa razy : do końca zaułka i z powrotem.

Napisano
17 minut temu, kaczadupa napisał:

I niepotrzebnie pomijasz, ale to już norma, że wypowiadasz się na temat odsłuchu w którym nie brałeś udziału.
Domysły, insynuacje, nadinterpretacja, manipulacje.
Tymczasem... poziomy odsłuchu były w zdecydowanie bardzo niskich rejestrach, bo poszukiwałem kolumn do cichego słuchania i dlatego m.in. zrezygnowałem z B&W 705S3, do których początkowo się przymierzałem.
I Twoja teza pod którą napisałeś całego posta padła Panie fantasto. :)

Napisano
6 minut temu, majkel74 napisał:

To mi wychodzi, że tu długość TL jest większa niż w Prophecy na wcześniejszym zdjęciu… cztery kanały w pionie i jeden dolny w poziomie vs 3 plus 1. 

Moim zdaniem mamy 4+1 vs 3+2, czyli mniej więcej tyle samo.

Napisano
9 minut temu, majkel74 napisał:

Chyba że oni inaczej liczą ten ślepy zaułek w środku Prophecy, w sensie liczą go dwa razy : do końca zaułka i z powrotem.

Dobra obserwacja i zgodna z rzeczywistością, bo w Prodigy 1 długość linii transmisyjnej = 1,91 m. :)

Napisano (edytowany)
9 minut temu, Marlin napisał:

I niepotrzebnie pomijasz, ale to już norma, że wypowiadasz się na temat odsłuchu w którym nie brałeś udziału.
Domysły, insynuacje, nadinterpretacja, manipulacje.
Tymczasem... poziomy odsłuchu były w zdecydowanie bardzo niskich rejestrach, bo poszukiwałem kolumn do cichego słuchania i dlatego m.in. zrezygnowałem z B&W 705S3, do których początkowo się przymierzałem.
I Twoja teza pod którą napisałeś całego posta padła Panie fantasto. :)

Masz rację. :) 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano (edytowany)
49 minut temu, Kraft napisał:

Było tak, czyli jak w Prodigy 1.

dz0xMDAwJmg9OTY3_src_80535-pmc-active-twenty5-21i-fot4.jpg.5e9799bc11ce136e2d32142c7ee1c089.jpg

No dobra tu jest wszystko w jednej kaście.

A poniżej rozpatrywane kolumienki z 1,7m tunelem linii transmisyjnej.

Rozumiem, że wymiary P1 wysokość 40cm jest liczona razem z tym dokręcanym wylotem z dołu, to jak uzyskali 1,7m.

Rozumiem, gdyby te 40cm to była sama skrzynka plus ten dostawiany wylot.

IMG_20260201_201258.jpg

Naczelny recenzent kraju pokazał poniżej ten element zwany wylotem linii transmisyjnej 😉

06.jpg

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
43 minuty temu, kaczadupa napisał:

Panowie, może być też taka sytuacja, że nowe Prophecy 1 mają mniej wysokich tonów i wyższego środka jak PMC 25.21i  a niskie tony są bardzo do siebie zbliżone. Reszty się domyślacie. 

Obiektywnie zostaje nam tylko fizyka i pomiary. :) 

Warto również przeczytać ten test. Jest trochę informacji o linii transmisyjnej.  

https://audio.com.pl/testy/stereo/aktywne-zespoly-glosnikowe/4075-pmc-active-twenty5-21i

No,i w ten deseń pisałem wcześniej, czyli coś mi dobrze dzwoniło 😉

Cyt. z linku.

"Jest wiele przepisów na prawidłową linię transmisyjną, a jeden z nich zakłada, że powinna mieć długość ¼ fali, która będzie związana z jej podstawową częstotliwością rezonansową" 

Napisano
4 minuty temu, Kraft napisał:

Długości LT nie liczy się wprost. "Wydłuża" ją wytłumienie. Te 1,7 m to może być "ekwiwalent".

Domyślam się, że to ekwiwalent, bo jakże by inaczej w przypadku takiej budowy głośnika.

Jarek, ale skrzynki BR też są wytłumianie, czyli pozornie jest tam wydłużany port BR?

Coś mi nie licuje Twoje spostrzeżenie chociaż zdaje się logiczne. 🤔